Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Χωρίς ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη η Ζάχολη , τα Μεντουριάνικα και ο Πύργος


Από αύριο τα ξημερώματα (Παρασκευή 27/6) ολόκληρη η Πελοπόννησος θα βλέπει μόνο ψηφιακά και τα πανελλαδικά και τα περιφερειακά κανάλια, το πρωτότυπο όμως θα είναι ότι τελικά δεν θα ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε, από 18 περιφερειακά κανάλια από τα οποία τα περισσότερα μέχρι σήμερα εξέπεμπαν σε μικρές ζώνες γεωγραφικές της Πελοποννήσου είτε ψηφιακά είτε αναλογικά και με δικά τους κέντρα εκπομπής και μηχανήματα εκπομπής.

Από αύριο 27/6 όλα αυτά τα κανάλια που έπαιζαν μέχρι τώρα σε μερικούς νομούς ή σε έναν νομό θα παίζουν σε όλη την περιφερειακή ζώνη 6, δηλαδή σε όλη την Πελοπόννησο ένθεν και ένθεν του Κορινθιακού , βόρεια μέχρι και το Λιδορίκι και το Μεσολόγγι , ανατολικά μέχρι τον Πόρο και μέρος της Αίγινας και της ανατολικής Αττικής , δυτικά μέχρι το Ληξούρι της Κεφαλονιάς και ολόκληρη τη Ζάκυνθο και νότια μέχρι τα Αντικύθηρα και περιοχές της Βόρειας Κρήτης.
  Τώρα οι 18 περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί – εκτός των εθνικής εμβέλειας - που θα βλέπουμε στους δύο διαύλους που προαναφέραμε είναι:
Για τον 1ο διάυλο η ομάδα των τηλεοπτικών σταθμών είναι:
Το ACHAIA με έδρα την Πάτρα,
η Αρκαδική τηλεόραση με έδρα την Τρίπολη,
το AXION με έδρα την Κόρινθο,
το BEST με έδρα την Καλαμάτα ,
το DR με έδρα το Άργος,
η ΕΛΛΑΔΑ TV με έδρα την Σπάρτη,
η ΗΛΕΚΤΡΑ με έδρα την Κόρινθο
το ΙΟΝΙΑ TV  με έδρα τη Ζάκυνθο
Ο Κοsmos με έδρα τον Πύργο Ηλείας.
Στο 2ο δίαυλο η ομάδα των τηλεοπτικών σταθμών είναι:
Το LEPANTO με έδρα την Ναύπακτο,
ο MAX με έδρα το Ναύπλιο ,
η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ με έδρα την Καλαμάτα ,
το ΝΕΤ με έδρα την Καλαμάτα ,
η ΟΡΤ (Ολυμπιακή Τηλεόραση) με έδρα τον Πύργο Ηλείας,
το RTP με έδρα την Κόρινθο,
το SUPER με έδρα την Κόρινθο,
το SUPER B με έδρα την Πάτρα
το TOP με έδρα την Κόρινθο .
Τα 18 αυτά κανάλια θα είναι χωρισμένα κατά αλφαβητική σειρά σε δυο εννιάδες , με αρκετά καλή ανάλυση τουλάχιστον ως προς την χωρητικότητα , ως προς την ποιότητα όμως της εικόνας βασικό ρόλο παίζουν οι στουντιακές τους εγκαταστάσεις.
Όλα αυτά τα κανάλια θα εκπέμψουν το πρόγραμμά τους από τα 19 κέντρα εκπομπής της Πελοποννήσου τα οποία θα ενεργοποιηθούν ψηφιακά όλα και στις καινούργιες συχνότητες που έχουν παραχωρηθεί για τα 15 επόμενα χρόνια στην digea της Πελοποννήσου.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι τηλεθεατές είναι ότι θα πρέπει να επανασυντονίσουν όσοι έβλεπαν ψηφιακά τους δέκτες τους γιατί οι συχνότητες αλλάζουν ενώ όσοι έβλεπαν αναλογικά δηλαδή οι περιοχές μέρος της Κορινθίας, Αργολίδα, Αρκαδία , Λακωνία και Ηλεία, θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί έγκαιρα ή καινούργιους δέκτες ψηφιακούς επιλογής εισόδου mpg4 ή αποκωδικοποιητές οι οποίοι προσαρμόζονται στους παλιούς δέκτες , οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 19,00 ευρώ στην αγορά..  

 Όι κάτοικοι λαμβάνουν ήδη επίγειο ψηφιακό σήμα από τα Κέντρο Εκπομπής  Καμαρίου, , θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους στις νέες συχνότητες αύριο  27 Ιουνίου. οι οποίες θα είναι κοινές με τα Κ.Ε. Κάτσικα Ιτέας , Οσίου Παταπίου και Λιδωρικίου.

Δίκτυα Εκπομπής Κέντρα ΕκπομπήςΔίαυλοι
19 Ξυλόκαστρο, Κάτσικας, Οσ.Ποτάπιος, Λιδορίκι 26, 29, 41 , 43 , 47, 48, 51, 56
  Σημείωση: Τα χρώματα των διαύλων
Δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας
Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας
Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής εμβέλειας


 Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι μεγάλο μέρος της περιοχής μας ( Δερβένι, Μαύρα Λιθάρια, Πεταλού,  Ροζενά, Άνω Αιγιαλός, Ορεινό Χελυδόρι)  δεν έχουν οπτική επαφή με τον πομπό του Καμαρίου , και  πρέπει να στρέψουν τις κεραίες των δεκτών τους προς την Ιτέα όπου θα έχουν οπτική επαφή με το Κ.Ε. Κατσικά Ιτέας.
Στο Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης υπάρχουν και οικισμοί όπως τα Μεντουριάνικα , ο Πύργος , η Ζάχολη , το Άνω Πιτσά, το Σαραντάπηχο, η Καρυά , τα Λαγκαδαίικα κ.λ.π , λόγω γαιομορφίας του εδάφους  που δεν καλύπτονται ψηφιακά από τα προαναφερόμενα Κέντρα Εκπομπής.
Για την κάλυψη των ιδίως των οικισμών Μεντουριάνικα , Πύργος , Ζάχολη και Άνω Πιτσά, και προς εξυπηρέτηση  κατοίκων και παραθεριστών , ο Δήμος θα πρέπει να εγκαταστήση λινκ στην κεραία του Πυργιώτικου Αηλιά
 
Πληκτρολογώντας εδώ  τον δήμο ή τον οικισμό σας, μπορείτε να αναζητήσετε και να ενημερωθείτε για την ψηφιακή κάλυψη της περιοχής σας, για το κέντρο εκπομπής από το οποίο λαμβάνετε ψηφιακό σήμα και το προτεινόμενο κέντρο εκπομπής, εφόσον η περιοχή σας καλύπτεται από περισσότερα από ένα κέντρα εκπομπής.