Ηλεία: Σε καθεστώς επιτήρησης ο Δήμος Πύργου μετά το έγγραφο "φωτιά" (pic) 
Σε καθεστώς επιτήρησης και επίσημα, μπήκε πλέον ο δήμος του Πύργου, ύστερα από το έγγραφο «φωτιά» που έφτασε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και το οποίο συστήνει στη δημοτική αρχή να προβεί άμεσα σε εφαρμογή μέτρων για τη διόρθωση της αρνητικής απόκλισης που διαπιστώθηκε στον προϋπολογισμό του 2014.
Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ προέβη στην αξιολόγηση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού του δήμου για το Α’ και Β’ τρίμηνο του 2014 και συγκεκριμένα για τους μήνες Ιανουάριο έως και Ιούνιο του 2014, διαπιστώνοντας αρνητική απόκλιση έως και 23%, για την οποία είχε ενημερώσει και πάλι εγγράφως τον δήμο του Πύργου από τον περασμένο Αύγουστο.
Ωστόσο, φαίνεται πως οι συστάσεις του Παρατηρητηρίου δεν έγιναν πράξη, με αποτέλεσμα να φτάσει στα χέρια του δημάρχου Γαβρίλη Λιατσή, εκ νέου έγγραφο από την πρόεδρο του Παρατηρητηρίου, Γεωργία Μαραγκού, το οποίο παρέχει οδηγίες στον δήμο του Πύργου για τη διόρθωση της προμησθείσας αρνητικής απόκλισης του Α’ και Β’ τριμήνου του 2014, ποσό το οποίο ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ.
«Είναι πάρα πολύ εύκολο, να γυρίζω σελίδες του παρελθόντος και να αρχίσω να αποδίδω ευθύνες στον έναν ή τον άλλον. Κανένας δεν θα ήθελε να αναλώσει χρόνο, που πρέπει να αφιερωθεί σε δράση, στο να ψάχνουμε να βρούμε ποιος έφταιγε. Όμως είχα κάνει ορισμένες προβλέψεις. Δεν ήταν προβλέψεις κάποιου ανθρώπου που βλέπει το μέλλον αλλά ήταν προβλέψεις ενός απλου οικονομολόγου που με την πρώτη αναλογιστική μελέτη που έκανε είδε τα οικονομικά δεδομένα του δήμου και είπε ότι δεν είναι ανατάξιμη η πορεία του. Έκανα ότι μπορούσα να κινητοποιήσω τις υπηρεσίες του δήμου και να τις οργανώσω. Δεν φταίνε οι υπάλληλοι αλλά φταίει το σύστημα που τους έχει διαλύσει τελείως. Φταίει μια διοίκηση αδύναμη που δεν μπόρεσε να κουμαντάρει ένα μεγάλο καράβι», σχολίασε ο δήμαρχος του Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, για το ζήτημα της επιτήρησης στο οποίο μπήκε ο δήμος.
Μειώσεις μισθών, αύξηση τελών και εφαρμογή μέτρων
Σύμφωνα με το υπ. αριθμ. πρωτ. 1754 έγγραφο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ο δήμος του Πύργου, προκειμένου να διορθώσει την αρνητική απόκλιση στον προϋπολογισμό του 2014, θα πρέπει να προχωρήσει σε επίπεδο εσόδων στην «άμεση εφαρμογή μέτρων για την διασφάλιση της είσπραξης των απαιτήσεών του, στην αύξηση των τελών των ανταποδοτικών υπηρεσιών», αλλά και σε επίπεδο δαπανών «στον περιορισμό των δαπανών μόνο σε αυτές τις μισθοδοσίας και τις απολύτως ανελαστικές, περιορίζοντας στο ελάχιστο ή και περικόπτοντας δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης».
«Μπήκαμε και επίσημα στη διαδικασία της επιτήρησης. Ο δήμος πια φόρεσε χειροπέδες. Όσοι επιχειρούσαν κατά το παρελθόν με ψέμματα και με κακή απεικόνιση των οικονομικών του δήμου να πουν άλλα πράγματα πλέον δεν έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.
Η θέση η δική μου είναι αντί να μεμψοιμηρούμε για εκείνα που χάσαμε, βάζουμε όσο μυαλό έχουμε στη διάθεσή μας, όση δυνατότητα επιστημονική διαθέτουμε και όση δύναμη μας έχει απομείνει και επαφίεται και στον πατριωτισμό των υπαλλήλων, στην καλή πρόθεση των πολιτών, στην κατανόηση όλου του κόσμου, το γεγονός ότι πρέπει να σώσουμε την πόλη μας», ανέφερε ο κ. Λιατσής ενώ τόνισε πως από την πλευρά του, δεν θα προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της αύξησης των τελών, ειδικά, όσο διάστημα τα σκουπίδια παραμένουν άλυτο πρόβλημα στην πόλη, ωστόσο μίλησε για πλήρη διάλυση του δήμου Πύργου τα τελευταία τρία χρόνια την οποία θα προσπαθήσει να βάλει σε «τάξη» ζητώντας από τους υπαλλήλους να πράξουν το αντίστοιχο.
Παράλληλα, σύμφωνα με το patrisnews, ο κ. Λιατσής, επεσήμανε πως θα κάνει από εδώ και στο εξής καθημερινό έλεγχο στις υπηρεσίες του δήμου, ενώ είναι έτοιμος να αφαιρέσει ακόμα και αξιώματα από τους συνεργάτες του (αντιδημάρχους, εντεταλμένους συμβούλους κ.α.), σε περίπτωση που διαπιστώσει πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον έλεγχο των οικονομικών αποτελεσμάτων για τα δύο τρίμηνα του 2014, από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ο στόχος του Α’ και Β’ τριμήνου του 2014 στα έσοδα του δήμου Πύργου ανερχόταν στα 19.064.660,8 ευρώ και η εκτέλεση του προϋπολογισμού διαπίστωσε έσοδα 14.684.959,0 ευρώ με ποσό απόκλισης εκτέλεσης από το στόχο τα 4.379.701,8 ευρώ φτάνοντας το ποσοστό στο -23%.
Όσο για τα έξοδα ο στόχος του Α’ και Β’ τριμήνου ανερχόταν σε 13.752.513,4 ευρώ και η εκτέλεση του προύπολογισμού διαπίστωσε έξοδα 12.088.016,0 ευρώ με ποσό απόκλισης το 1.664.497,4 ευρώ.