Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Πανσέληνος: «Το φεγγάρι του Ελαφιού» στον ουρανό το βράδυ της Δευτέρας

Πανσέληνος: «Το φεγγάρι του Ελαφιού» στον ουρανό το βράδυ της Δευτέρας
Εντυπωσιακό φεγγάρι από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο - ΦΩΤΟ REUTERS

«Φεγγάρι του Ελαφιού» ονομάζεται η πανσέληνος του Ιουλίου και οι εικόνες που καταγράφονται το βράδυ της Δευτέρας, (3/7) είναι μοναδικές!

Το φεγγάρι ονομάζεται έτσι, γιατί σύμφωνα με την παράδοση, αυτή την εποχή τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ανάπτυξης.

Τα ελάφια ρίχνουν και αναγεννούν τα κέρατα τους κάθε χρόνο, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό σύνολο όσο περνούν τα χρόνια.

Το γεμάτο φεγγάρι μπορούμε να απολαύσουμε στον ουρανό για περίπου τρεις ημέρες.

Από το ανθρώπινο μάτι η πανσέληνος Ιουλίου θα φαίνεται μεγαλύτερη κατά 7% και φωτεινότερη…

Η επόμενη πανσέληνος θα είναι την 1η Αυγούστου.


 

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έφοδο» στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη - Στο φουλ οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

 Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έφοδο» στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη  Στο φουλ οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του ΕΣΥ 

Μετά το υπουργείο Οικονομικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει την Τρίτη στο υπουργείο υγείας συνεχίζοντας τις επισκέψεις στα υπουργεία και δείχνοντας στην πράξη ότι τη στόχευση της νέας κυβέρνησής του. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας Υγείας, ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει προσωπική δέσμευση για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που προβλέπει προσλήψεις και δραστική ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας αλλά και σειρά παρεμβάσεων για την πρόληψη και την ψυχική υγεία.  

Πέντε άξονες

Λαμπρή τελετή για τη Μάχη στο Πούσι για την άλωση του Λάλα, το 1821.

 Λαμπρή τελετή για τη Μάχη στο Πούσι 

Με τη δέουσα λαμπρότητα και με συμμετοχή εκπροσώπων Αρχών και πλήθους κόσμου γιορτάστηκε χθες η 202η επέτειος της μάχης στο Πούσι για την άλωση του Λάλα, το 1821.

Οι εκδηλώσεις, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας, άρχισαν με Δοξολογία στον ιερό ναό Ανάληψης στο Πούσι, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανασίου. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο της μάχης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η απόγονος οπλαρχηγού της μάχης, κα Βασιλική Μπαρλαμά, παραθέτοντας με γλαφυρότητα τα ιστορικά γεγονότα της μάχης. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οφείλουμε να ποτίσουμε το δέντρο της ζωής μας με νερό από την πηγή της μνημοσύνης που κατά την οριστική παράδοση ανοίγει την πύλη της Αθανασίας Γιατί η μνήμη διαρκεί πέρα από τη ζωή, η λέξη θυμός στα Αρχαία Ελληνικά σημαίνει και ψυχή και εμείς είμαστε εδώ για να θυμηθούμε, δηλαδή να ενώσουμε τις ψυχές μας με τις ψυχές των προγόνων μας που αγωνίστηκαν αψηφώντας όλους τους κινδύνους για να κατακτήσουν την πολυπόθητη Ελευθερία. Γιατί η ελευθερία και οι αξίες δεν χαρίζονται, κερδίζονται με αγώνες».

Ακολούθησαν οι καθιερωμένες απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λάλα από την Αχλαδινή. Ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση έδωσε η γνωστή ερμηνεύτρια παραδοσιακών τραγουδιών κα Ανέτα Γεωργουλοπούλου, ερμηνεύοντας με αυθεντικότητα δημοτικά τραγούδια και μοιρολόγια με ηρωικό περιεχόμενο. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πελοπίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φωκάτα» Κεφαλονιάς.

Περίπτερο τουριστικής ενημέρωσης στην Αρχαία Κόρινθο

 

Ένα νέο περίπτερο τουριστικής ενημέρωσης και παροχής πληροφοριών πρόκειται να λειτουργήσει στην περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου.

Το θέμα πέρασε – κατά πλειοψηφία – στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο της Πελοποννήσου.

Ήταν ένα αίτημα των φορέων της περιοχής.

Η υλοποίηση του περιπτέρου θα γίνει μέσω σύναψης προγραμματικής σύμβασης.

Τέτοια περίπτερα, ήδη λειτουργούν και σε άλλες περιοχές (Ναύπλιο,, Καλαμάτα, Ισθμός κλπ), της Πελοποννήσου.