Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ολυμπιακοί Αγώνες: Eντυπωσιακή η τελετή έναρξης, η φλόγα άναψε, η γιορτή ξεκίνησε

Με μία φαντασμαγορική τελετή, που ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει οι διοργανωτές, άνοιξαν απόψε στο Λονδίνο οι Αγώνες της 30ης Ολυμπιάδας. Ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης, Ντάνι Μπόιλ, επιχείρησε και κατάφερε να παρουσιάσει ένα υπερθέαμα που αναδείκνυε την ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας και την προσφορά της στην ανθρωπότητα. Ο άνθρωπος και η ζωή, με τις χαρούμενες αλλά και τις δυσάρεστες στιγμές της, βρέθηκαν στο επίκεντρο της παράστασης, από την οποία δεν έλειψε το κλασικό αγγλικό χιούμορ, που έβγαλε αβίαστα το γέλιο από τους θεατές.

Εκπληξη αποτέλεσε η παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, μεταξύ των οκτώ ανθρώπων που μετέφεραν την Ολυμπιακή σημαία, στους οποίους στο τέλος προστέθηκε υποβασταζόμενος και ο 70χρονος πια Μοχάμεντ Αλι. Οσο για το «επτασφράγιστο μυστικό» του ανθρώπου που θα άναβε τον Ολυμπιακό Βωμό, όλα τα στοιχήματα χάθηκαν, αφού η έμπνευση των διοργανωτών ξεπερνούσε κάθε πρόβλεψη...

Στις 9 ακριβώς, ο νικητής του φετινού ποδηλατικού Γύρου Γαλλίας, Μπράντλεϊ Γουίγκινς χτύπησε τη γιγαντιαία καμπάνα που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της τελετής. Ο αγωνιστικός χώρος του Ολυμπιακού Σταδίου είχε μετατραπεί σε ένα παραδοσιακό χωριό, στο οποίο δέσποζαν ένα πέτρινο σπίτι και ένας νερόμυλος. Κι επειδή το βρετανικό φλέγμα δεν θα μπορούσε να λείπει, τεράστια σύννεφα στριφογύριζαν νωχελικά γύρω από το σκηνικό, όπως άλλωστε και στον ουρανό του Λονδίνου. Ένα τραγούδι αποτίει ειδικό φόρο τιμής στα τέσσερα έθνη που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).

Ακολουθεί η εμφάνιση του διάσημου ηθοποιού και σκηνοθέτη Κένεθ Μπράνα, ο οποίος απαγγέλει ένα απόσπασμα από την «Τρικυμία» του Γουίλιαμ Σέξπιρ. Ο σκηνοθέτης της τελετής, Ντέιβιντ Μπόιλ, αφιερώνει το κομμάτι αυτό στο ρόλο της Βρετανίας στη βιομηχανική επανάσταση, που άλλαξε τον κόσμο στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι χωρικοί αντικαθίστανται από εργάτες, ενώ τεράστια φουγάρα αναδύονται από το έδαφος, σε μία ομολογουμένως εντυπωσιακή μετατροπή του κεντρικού σκηνικού. Τέσσερις φλεγόμενοι δίσκοι που έρχονται από τον ουρανό κι άλλος ένας που ανεβαίνει από τη γη (αυτός τον οποίο σφυρηλατούσαν οι εργάτες) σχηματίζουν στο κέντρο του Σταδίου τους Ολυμπιακούς κύκλους και συνδέουν το χθες με το σήμερα.

Από την τελετή δεν θα μπορούσε να λείπει ο πιο αναγνωρίσιμος Βρετανός όλων των εποχών. Ο Τζέιμς Μποντ, ενσαρκωμένος από τον Ντάνιελ Κρεγκ, εμφανίζεται στις οθόνες στο Σταδίου σε ένα μικρό φιλμ, γυρισμένο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Δίπλα του, η Βασίλισσα Ελισάβετ, όχι κάποια ηθοποιός, αλλά η ίδια αυτοπροσώπως(!), εμφανίζεται να αναχωρεί με ένα ελικόπτερο, το οποίο μετά από λίγο φτάνει στο Ολυμπιακό Στάδιο και αποβιβάζει με αλειξίπτωτα την «υψηλή» επιβάτη του (την οποία φυσικά έχει αντικαταστήσει κασκαντέρ). Με την ολοκλήρωση αυτής της μικρής ταινίας, εισήλθε στα επίσημα του Ολυμπιακού Σταδίου η Βασίλισσα, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ.

Ακολουθεί ένα κομμάτι αφιερωμένο στη βρετανική παιδική λογοτεχνία, όπου παρελαύνουν μεταξύ άλλων ο Χάρι Πότερ, ο Πίτερ Παν, ο Κάπτεν Χουκ και η Μαίρη Πόπινς, και άλλο ένα που αναφέρεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.
Ελληνικό «χρώμα» είχε η παρουσία στην τελετή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, η οποία απέδωσε το βραβευμένο με Οσκαρ μουσικό θέμα της ταινίας «Δρόμοι της Φωτιάς», το οποίο έχει συνθέσει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Και το απέδωσε εξαιρετικά, παρά την εμφανή αδυναμία του ενός πιανίστα, που δεν ήταν άλλος από τον Ρόουαν Ατκινσον, κατά κόσμον Μίστερ Μπιν. Η βρετανική ποπ κουλτούρα είχε την τιμητική της στο επόμενο δρώμενο, παραδίδοντας τη «σκυτάλη» στην Εμελί Σαντέ, που ερμήνευσε το «Abide With Me».

Ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης ήταν ο πρώτος αθλητής που εισήλθε στο Ολυμπιακό Στάδιο, κρατώντας την ελληνική σημαία και δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη της παρέλασης των 204 αποστολών που μετέχουν στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Ένας μικρός φόρος τιμής στο ποδήλατο και η απελευθέρωση των περιστεριών, ως σύμβολο της ειρήνης, μεσολάβησαν πριν τις ομιλίες του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής, Σεμπάστιαν Κόου, και του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ. Την επίσημη έναρξη των Αγώνων κήρυξε η Βασίλισσα Ελισσάβετ, ο πρώτος Πολιτειακός άρχων που κηρύσσει την έναρξη δύο Ολυμπιακών Αγώνων, αφού το ίδιο είχε συμβεί το 1976 στο Μόντρεαλ.

Ο Ζακ Ρογκ στο χαιρετισμό του στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι για πρώτη φορά και οι 204 χώρες που μετέχουν στους Ολυμπιακούς περιλαμβάνουν και γυναίκες στις αποστολές τους. Είπε ακόμη ότι κατά κάποιον τρόπο οι Αγώνες επιστρέφουν σπίτι τους, υπό την έννοια ότι η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέπτυξε μεθοδικά τον αθλητισμό και τον συνέδεσε με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
«Ποτέ δεν ήμουν τόσο περήφανος που είμαι Βρετανός και μέλος του Ολυμπιακού Κινήματος. Οι Αγώνες του Λονδίνου θα εμπνεύσουν μία ολόκληρη γενιά», τόνισε από την πλευρά του ο Σεμπάστιαν Κόου.
Τον όρκο εκ μέρους των αθλητών έδωσε η Ολυμπιονίκης του ταεκβοντό Σάρα Στίβενσον, των κριτών ο διαιτητής πυγμαχίας Μικ Μπάσι και των προπονητών ο Ερικ Φάρελ (κάνοε/καγιακ).

Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε με σκάφος από τον ποταμό Τάμεση και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ την παρέδωσε στον μεγάλο Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας, σερ Στιβ Ρεντγκρέιβ, ο οποίος την μετέφερε εντός του Ολυμπιακού Σταδίου και την παρέδωσε σε επτά νέους αθλητές, αγόρια και κορίτσια, που αποτελούν ελπίδες της Βρετανίας για τους Ολυμπιακούς του μέλλοντος. Οι νεαροί αυτοί αθλητές, τους οποίους υπέδειξαν μεγάλα ονόματα του βρετανικού αθλητισμού, μετέφεραν στη συνέχεια με επτά δάδες την Ολυμπιακή Φλόγα στο κέντρο του Σταδίου και άναψαν μία εστία, η οποία στη συνέχεια συμπτύχθηκε σε έναν μεγάλο βωμό.

Η τελετή έκλεισε με χιλιάδες πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται στον ουρανό του Λονδίνου και τον σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ να ανεβαίνει στη σκηνή και να ερμηνεύει τα τραγούδια «The end» και «Hey Jude».


etypos.com

Πικρόχολα tweets για την ελληνική αποστολή στο διαδίκτυο

Αρκετά ήταν τα… ειρωνικά σχόλια που υπήρξαν στο διαδίκτυο μετά την είσοδος της ελληνικής αποστολής στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, για την τελετή έναρξης των Αγώνων.

Στο επίκεντρο βέβαια οι συσχετισμοί με την οικονομική κατάσταση της χώρας μας…

«Η Ελλάδα οδηγεί όλα τα έθνη. Προφανώς με σειρά χρέους».

«Αλήθεια, έχουν λεφτά οι Έλληνες για να αγοράσουν τόσο μεγάλη σημαία;».

«Η ελληνική αποστολή βγήκε πρώτη γιατί δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν θέση πάρκινγκ για πολλές ώρες», ήταν μερικά από τα καυστικά σχόλια που έκαναν το γύρο των social media.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πουλήσει όσα μετάλλια κατακτήσουν οι αθλητές της χώρας και θα βάλει τα χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό», πρόσθεσε ένας ακόμη χρήστης του twitter, ενώ κάποιος άλλος, σχολιάζοντας ένα χάλκινο δοχείο που έφερε ένας νεαρός Άγγλος ο οποίος συνόδευε την ελληνική αποστολή, συμπλήρωσε: «… εκεί μέσα μπορείτε να κάνετε τη δωρεά σας για την Ελλάδα».

Να τονίσουμε πως δεν έλειψαν και οι απαντήσεις των Ελλήνων, οι οποίοι έσπευσαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. «Δεν βγάζετε τα κλεμμένα μάρμαρα καμιά βόλτα μπας και δείξετε καθόλου πολιτισμό;».

Το…ατόπημα του Ζακ Ρογκ για το “σπίτι” των Αγώνων

newsit.gr

Τη Δευτέρα κρίνεται το μέλλον της ευρωζώνης

Λίγοι αμφισβητούν πλέον ότι η λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, δύσκολα θα προκύψει μέσα από την Ευρώπη, τους θεσμούς της και μια ευρωπαϊκή ηγεσία η οποία εύλογα έχει χαρακτηριστεί από τη «Monde»… παιδική χαρά. Με την εξαίρεση του ενδεχομένου η στενόμυαλη στρατηγική του Βερολίνου να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη, από την Αθήνα μέχρι τη Μαδρίτη, και από εκεί στη Βόρεια, την προνομιούχο Ευρώπη, η λύση θα προκύψει εκ των πραγμάτων από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Δηλαδή, από το πόσο αποφασισμένος είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, από τη στιγμή που θα σφραγίσει και με τη βούλα την επανεκλογή του στην Προεδρία των ΗΠΑ, στις εκλογές του Νοεμβρίου, να στριμώξει τη Γερμανία, και να σταματήσει το… πάρτυ του Βερολίνου, με φόντο την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

συναντηση πρωτοβουλί​ας με ποδηλατη για την ΕΛΠΙΔΑ

Πρωτοβουλία πολιτών "Στην Κόρινθο με ποδήλατο!"
podilatada.blogspot.com
ΔΤ 28/7/2012
Μέλη της πρωτοβουλίας μας είχαν την χαρά να συναντηθούν με τον  ποδηλάτη για την "ΕΛΠΙΔΑ", Τάσο Κόκκορη, που έφτασε στην πόλη μας  χθες, στο πλαίσιο του ποδηλατικού γύρου 3 ηπείρων , που ξεκίνησε από  τις αρχές του Απριλίου στην Αυστραλία και ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή  29 Ιουλίου, στη Ρειχιά Λακωνίας, γενέθλιο τόπο του ποδηλάτη. Κατά τη  διάρκεια του ποδηλατικού γύρου ο κ. Κόκκορης κάνει προσπάθεια  συγκέντρωσης χρημάτων για την ενίσχυση του  Συλλόγου Φίλων παιδιών με  καρκίνο "ΕΛΠΙΔΑ".
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ Κόκκορης μας διηγήθηκε κομμάτια από  το μεγάλο του ταξίδι, τις δύσκολες αλλά και τις ευχάριστες στιγμές που  έζησε, καθώς και τα κίνητρα που τον οδήγησαν τόσο στο ταξίδι αυτό, όσο  και στη στήριξη του συλλόγου "ΕΛΠΙΔΑ".
Η ενέργεια του αυτή είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη, καθώς έθεσε τον  εαυτό του, και το ποδήλατο του, στη διάθεση του ιερού αυτού σκοπού.  Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε την κόρη του , Όλγα, η  οποία επίσης συμμετείχε στο μεγαλύτερο μέρος αυτού του ταξιδιού, στην  Αυστραλία και την Αμερική, και τις αξίζουν συγχαρητήρια.
Για την ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων παιδιών με καρκίνο "ΕΛΠΙΔΑ" έχει  ανοιχτεί ειδικός λογαριασμός στη Εθνική Τράπεζα. Ακόμα και η πιο μικρή  προσφορά έχει μεγάλη σημασία.
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 080/480978-54
IBAN GR 38 0110 0800 000 0804 8097 854
SWIFT CODE-ETHNGRAA
Περισσότερες πληροφορίες για αυτή την ενέργεια μπορείτε να διαβάσετε:
twitter podilato-elpida @podilatoelpida
blog http://podilato-elpida.blogspot.com
Facebook  http://www.facebook.com/pages/ELPIDA-Association-of-Friends-of-Children-With-Cancer/252875218125045
υγ. επισυνάπτεται φωτογραφία. Στα δεξιά ο Τάσος Κόκκορης

Καφύρας: Απρέπεια ο αποκλεισμός της Ολυμπίας από το ΛΟΝΔΙΝΟ 2012

Τον αποκλεισμό της Ολυμπίας και της Ηλείας από την τελετή έναρξης και συνολικά από τις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου καταγγέλλει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας: «Σε αυτή την γιορτή, που οι ρίζες της είναι πολύ μακρινές, όταν οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν το 776 π.Χ στην Αρχαία Ολυμπία και οι σύγχρονοι το 1896 , υπάρχει μια τεράστια έλλειψη που είναι και προσβολή για όλους τους Έλληνες και περισσότερο για τους Ηλείους και τους Ολυμπίους. Από την τελετή έναρξης και όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται στο Λονδίνο το 2012, δεν έχει προσκληθεί κανείς Ηλείος, ούτε Ολύμπιος, ούτε καν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπιας ή η Δημοτική Αρχή ή η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καφύρας.
Καλεί δε την ελληνική κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί γι' αυτό «και να αποκατασταθεί το ηθικό, το τίμιο και το πραγματικό. Δεν μπορεί να εξαιρείται από αυτή την παγκόσμια γιορτή η κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αρχαία Ολυμπία και η διοργανώτρια πόλη Ήλιδα, που αυτές «γέννησαν» τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Ολυμπιακή Ιδέα και χάρις αυτών τελούνται οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες», προσθέτει με έμφαση.
Μάλιστα, χαρακτηρίζει απρέπεια αυτή την ενέργεια, και προαναγγέλλει ότι «θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να μην επαναληφθεί στο μέλλον».

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΟΕ ΖΑΓΚ ΡΟΓΚ


«Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζαγκ Ρογκ, μιλώντας στην χθεσινοβραδινή έναρξη της Ολυμπιάδας του Λονδίνου, είπε ότι «οι αγώνες γύρισαν σπίτι τους»!

Είναι απαράδεκτος, ανιστόρητος και προκλητικός. Έτσι κι αλλιώς είναι άξιος συνεχιστής της εμπορευματοποίησης του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Σε αυτή την άθλια δήλωση, δεν αντέδρασε ούτε ο ανύπαρκτος Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ούτε ο γνωστός... ξεχασιάρης Επικεφαλής της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής Ισίδωρος Κούβελος, ούτε ο μνημονιακός Υφυπουργός Αθλητισμού  Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα μας στη τελετή έναρξης των  Αγώνων και άκουσε τον προκλητικό Ζαγκ Ρογκ από πρώτο χέρι.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ζητάμε από τον Ζαγκ Ρογκ να ανακαλέσει άμεσα τη δήλωσή του και να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τους Έλληνες και την Ελλάδα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και που θα είναι εσαεί η μητέρα τους.
Υπενθυμίζω, επίσης, τη πρόταση του  Κωνσταντίνου Καραμανλή για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ολυμπία, την Ελλάδα, η οποία πρέπει επιτέλους να μας απασχολήσει». 

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα προσφύγει η περιφέρεια Πελοποννήσου αν μέχρι το Σεπτέμβρη δεν έχουν παρθεί τελικές αποφάσεις για την Ολυμπία Οδό

«Η στάση της Περιφέρειας Πελοποννήσου παραμένει αδιαπραγμάτευτη, ότι οι συμβάσεις παραχώρησης για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο, όπως έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι «υπεύθυνη για τη μη σωστή τήρηση των όρων παραχώρησης δεν είναι μόνο η Ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι θα έπρεπε να παρακολουθούν την εξέλιξη των έργων, αλλά και την τήρηση των όρων της σύμβασης των συγχρηματοδοτούμενων έργων».

Η Περιφέρεια, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, έχει κάνει γνωστή την αδιαπραγμάτευτη στάση της με παρεμβάσεις της σε όλους τους τόνους, προς όλους τους υπεύθυνους Υπουργούς Υποδομών, πρώην και νυν, τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Χαν και την ομάδα του κ. Ράιχενμπαχ, γνωρίζοντάς τους ότι «Εάν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού θα στραφούμε, για να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον, στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ενάντια στην Ελληνική Κυβέρνηση και στις αρμόδιες Ευρωπαϊκές δομές. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχίζεται η απαράδεκτη αυτή εκκρεμής κατάσταση, η οποία προκαλεί επιπρόσθετα προβλήματα και οδηγεί σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Εκτός αυτού η υφιστάμενη κατάσταση οδηγεί και στη μείωση της οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής, καθώς χάνονται έσοδα, από τον τουρισμό και τη διακίνηση των αγαθών, με άμεσες συνέπειες στους πολίτες, οι οποίοι δεν ευθύνονται για τη μη ολοκλήρωση των έργων» δήλωσε ο κ. Τατούλης.

 «Όλες οι περαιτέρω συζητήσεις που γίνονται δεν μας αγγίζουν. Και η χθεσινή και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ξέρουν πολύ καλά τη σταθερή θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το ζήτημα» τόνισε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.  

Π. Τατούλης: Πιθανή συγχώνευση των εφοριών σε όλη τη χώρα αποδυναμώνει τις τοπικές οικονομίες


Μετά την έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί εσχάτως για την αναστολή λειτουργίας ή τη συγχώνευση 200 εφοριών στο σύνολο της χώρας, εκ των οποίων αυτές που λειτουργούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, Μεγαλόπολης, Άργους, Κρανιδίου, Δημητσάνος, Λεωνιδίου, Παράλιου Άστρους, Κιάτου, Ξυλοκάστρου, Γυθείου, Μολάων, Σκάλας, Κυπαρισσίας, Μεσσήνης, Πύλου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι «δεν θεωρούμε ότι το κλείσιμο των σημαντικών αυτών κρατικών δομών δίνει λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ότι αποτελεί λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αντίθετα κατ’ αυτό τον τρόπο αποδυναμώνεται η τοπική οικονομία, καθώς μειώνεται το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη».
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, το οποίο με αποφασιστικότητα είχε ταχθεί ενάντια σε αυτή τη μεθόδευση.
«Η διεκδικητικότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η εφαρμογή των αποφάσεών του Περιφερειακού της Συμβουλίου είναι απόρροια πολιτικής παιδείας και αποφασιστικότητας και δεν επηρεάζεται από το ποιος βρίσκεται κάθε φορά στην κυβέρνηση», πρόσθεσε εμφατικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ζήτησε απ’ όλους τους φορείς την ίδια πολιτική συνέπεια, «ώστε να σταλεί από κοινού μήνυμα προς όλους ότι δεν πρόκειται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να σταματήσουμε να διεκδικούμε και ότι δεν θα επιτρέψουμε τη λήψη αποφάσεων που δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». 


Διευκρίνηση για τον Προϊστάμενο του Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πελοπόννησο  

Στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή για το 2011, τμήματα της οποίας έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, γίνεται αναφορά σε περιστατικά που σχετίζονται με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πελοπόννησο.
Επειδή υπάρχει πιθανότητα συμπολίτες μας να θεωρήσουν ότι το γεγονός αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, διευκρινίζεται ότι το γεγονός δεν έχει καμία σχέση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά αφορά γεωγραφική περιοχή που ανήκει σε διαφορετική διοικητική Περιφέρεια.  

Περικοπές σοκ σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ στο πλαίσιο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ

Περικοπές σοκ σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ στο πλαίσιο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ. Τη Δευτέρα θα παρθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς οι οριστικές αποφάσεις          

Από τη γνωστή δεξαμενή των μισθών, των συντάξεων και των εφάπαξ θα αντληθεί και πάλι ένα μεγάλο μέρος των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ που καλείται να πάρει η κυβέρνηση. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη νέα σύσκεψη που θα έχουν τη Δευτέρα οι τρεις αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επισπεύσει τη λήψη μέτρων τα οποία προορίζονταν για να ληφθούν σε βάθος διετίας, προκειμένου να δείξει έμπρακτα την αποφασιστικότητά της στην τρόικα. Μια «αποφασιστικότητα» που καλούνται, όμως, να πληρώσουν και πάλι οι έχοντες λίγα…
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση του εφάπαξ σε ποσοστό μέχρι και 40%. Η μείωση του εφάπαξ θα ισχύσει για όλους όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα το εφάπαξ ανεξάρτητα από τον χρόνο συνταξιοδότησής τους. Επίσης, προβλέπονται μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, με την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο να καταργηθεί τελείως ο ήδη πετσοκομμένος 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο. Εάν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα χάσουν κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ, δηλαδή τα 500 ευρώ του Δώρου Χριστουγέννων, 250 ευρώ του Δώρου Πάσχα και 250 ευρώ του επιδόματος αδείας. Την ίδια στιγμή θα προέκυπτε ετήσιο όφελος 700 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση θα προτείνει στην τρόικα σειρά από ισοδύναμα μέτρα. Σε περίπτωση αυτά απορριφθούν, τότε οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου.
Σχεδιάζεται, επίσης, η κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης και πρόταση κλιμακωτών περικοπών 5% για όλες τις συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ και 10% για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, μέτρο που οδηγεί σε εξοικονόμηση δαπανών 880 εκατ. ευρώ. Υπάρχει και σκέψη οι περικοπές να γίνουν στις συντάξεις από 1.400 ευρώ και άνω και όχι από τα 1.000 ευρώ και άνω, αλλά στην περίπτωση αυτή το δημοσιονομικό όφελος μειώνεται κατά 214 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι έχει να κάνει με το πλαφόν στις συντάξεις, υπάρχει σκέψη να μην πέσει στις 2.200 ευρώ, αλλά να διαμορφωθεί στα 2.500 ευρώ. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, η αποδοτικότητα του μέτρου περιορίζεται από τα 1,484 δισ. ευρώ στα 815 εκατ. ευρώ.
Στη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα της επιβολής πλαφόν 1.500 ευρω σε ετήσια βάση στις δαπάνες φάρμακων και ιατρικής περίθαλψης, αν και αρχικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν υιοθετούσαν τη σχετική πρόταση του ΚΕΠΕ. Ακόμη, εξετάσθηκε η επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Η κυβέρνηση συζητά επίσης την επίσπευση της εφαρμογής του «ψαλιδίσματος» των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων πρόνοιας με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, μέτρο που περιλαμβάνεται στο πακέτο του 2013-2014 αλλά που τώρα υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών εξετάζεται να τεθεί σε ισχύ εντός του τρέχοντος έτους.

eklogika.gr

Απογοητευμένοι οι πολίτες από την πορεία της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Απογοητευμένοι οι πολίτες από τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης σύμφωνα με δημοσκόπηση. Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνονταν εκλογές την Κυριακή
          

Απογοητευμένη από τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της κυβέρνησης είναι η κοινή γνώμη. Συγκεκριμένα, το 77% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της VPRC δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση, ενώ στην ερώτηση για το ποιο κόμμα θα ψήφιζαν σε περίπτωση που γίνονταν εκλογές την Κυριακή, πρώτο κόμμα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και με ποσοστό το οποίο είναι περίπου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από αυτό που έλαβε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Μισθός βουλευτή στον πρωθυπουργό, «ψαλίδι» μέχρι τους μισθούς δημάρχων...

Οι νέες αμοιβές διορισμένων και αιρετών (Γραμματείς, δήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικού συμβουλίου, ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες)


Ανώτατο όριο τις 5.000 ευρώ στις μικτές μηνιαίες αποδοχές όλων των διορισμένων και αιρετών αξιωματούχων, έθεσε ο ανάπλ. υπουργός Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρας. Μάλιστα, εξισώνονται  οι αποδοχές του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των υπουργών, με τις αποδοχές του βουλευτή. Μειώνονται οι αποδοχές των ΓΓ και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων, των ΓΓ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των δημάρχων κ.α... Σύμφωνα με υπουργική απόφαση οι νέες αμοιβές, διαμορφώνονται ως εξής...
 περισσότερα

Η Παπαχρήστου, η Χρυσή Αυγή και η Ελλάδα των άκρων

Η υπόθεση Παπαχρήστου, σύνθετη και περίπλοκη εκ φύσεως, δυο χαρακτηριστικά γνωρίσματα που διογκώνονται λόγω της προφανούς άγνοιας των περισσότερων από εκείνους που ασχολήθηκαν με το θέμα, αναφορικά με τις ενδογενείς ιδιαιτερότητες του κοινωνικού φαινομένου του αθλητισμού, και του συμπεριφορικού κώδικα των social media, κυρίως του περισσότερο «εγκεφαλικού» twitter, άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για τη Χρυσή Αυγή.
Και την Ελλάδα των άκρων, όπως τουλάχιστον εκδηλώνεται αυτή μέσω του αντίστοιχου αυτοπροσδιορισμού συμπολιτών μας οι οποίοι επιλέγουν να τοποθετηθούν κάθε άλλο παρά με μετριοπάθεια, στον δημόσιο διάλογο.
Η συζήτηση μοιάζει να αποτελεί πλέον γονιδιακό συμπλήρωμα της εθνικής και κοινωνικής καθημερινότητας που βιώνει η χώρα. Με προφανείς πολιτικές προεκτάσεις, και παραμέτρους που χρίζουν πολύ πιο σοβαρής προσέγγισης και ανάλυσης, από την επιδερμική και απαξιωτική διάθεση που διακρίνει τους περισσότερους από εμάς.
Ο επιμέρους σχολιασμός των γεγονότων, θα μπορούσε να έχει πληθυντικές ραχοκοκαλιές. Ίσως όμως, κανείς δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, με την καθαρή ματιά και τον χωρίς κομπιάσματα ρεαλιστικό λόγο του Νικολά Σαρκοζί.
Πριν ακόμη από τις προεδρικές εκλογές του 2007, τότε που το πολιτικό άστρο του πρώην πλέον Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας είχε αρχίσει να λάμπει… εκνευριστικά για τους αντιπάλους του, ακόμη και εν μέσω ερρειπίων στα προάστια του Παρισιού, εκεί όπου εντόπισε «καθάρματα», τα ονομάτισε τόσο ακραία, και κέρδισε τις εντυπώσεις, μαζί με την καρδιά των Γάλλων, ο Νικολά Σαρκοζί είχε εξηγήσει στο συνέδριο του UMP, τη συμπεριφορά όσων συμπατριωτών του ψήφιζαν τα άκρα.
Ο πολιτικός που ενταφίασε τον σιρακισμό λοιπόν, είχε υποστηρίξει ότι εκείνοι που επιλέγουν να ψηφίσουν κάποιο από τα κόμματα των άκρων στη Γαλλία, είτε το Εθνικό Μέτωπο της… οικογένειας Λεπέν, είτε τη μη κοινοβουλευτική Αριστερά, δεν το έκαναν επειδή είχαν ακραία ιδεολογικά πιστεύω. Το έκαναν για να τραβήξουν την προσοχή, ενός πολιτικού συστήματος εφησυχασμένου, που τους αγνοούσε επιδεικτικά, παραδωμένου στη μακαριότητά του. Και να ζητήσουν απαντήσεις για τα προβλήματά τους.
Πέντε χρόνια μετά, εκείνη η ρήση του Σαρκοζί μοιάζει πιο κοντά στην αλήθεια από κάθε άλλη. Όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και στην Ελλάδα και αλλού. Εκεί όπου τα άκρα βρίσκουν χώρο έκφρασης, όχι ως μόνιμο λιμάνι υποδοχής κοινωνικής δυσαρέσκειας και οργής. Αλλά ως χώροι προσωρινής στάθμευσης εθνικής απογοήτευσης. Όσο πιο κατανοητή γίνει η παραπάνω εξίσωση, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αφοπλίσουμε τα άκρα. Και να τα αφήσουμε «ορφανά» από ακροατήριο.

statesmen.gr

Χειροβομβίδα σε αυτοκίνητο επιχειρηματία στην Αργολίδα. Είχε καταγγείλει κυκλώματα διαφθοράς στο υπουργείο Ανάπτυξης

Χειροβομβίδα αμυντικού τύπου και ένα απειλητικό σημείωμα, βρέθηκαν τη νύχτα στο αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη ξενοδοχείου, στην Αργολίδα, ηλικίας 61 χρόνων, ο οποίος τον Μάρτιο είχε καταγγείλει κυκλώματα διαφθοράς στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Το αυτοκίνητο του επιχειρηματία βρισκόταν έξω από το σπίτι του, στην περιοχή Λευκάκια Αργολίδας. Η χειροβομβίδα είχε τοποθετηθεί έξω από το παρμπρίζ και εξερράγη ελεγχόμενα, ύστερα από παρέμβαση των πυροτεχνουργών.

Υπενθυμίζεται ότι καταγγελίες του επιχειρηματία είχαν οδηγήσει πριν λίγους μήνες στην επ' αυτοφώρω σύλληψη δύο υπαλλήλων του Τμήματος Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ προ ημερών ο καταγγέλλων, με επιστολή του απηύθυνε καταγγελία ότι παρά τη σύλληψη των επίορκων υπαλλήλων, ακόμη και σήμερα δεν έχει εκταμιευθεί το πλήρες ποσό της επιχορήγησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Π. Πελοποννήσου: Τη Δευτέρα η συνάντηση για τα σκουπίδια

Με στόχο την ετοιμαστούν για την προετοιμασία για την καλύτερη διεξαγωγή του Ανταγωνιστικού Διαλόγου πραγματοποιείται τη Δευτέρα συνάντηση της αναθέτουσας αρχής με τους εκπροσώπους των προεπιλεγμένων εταιρειών για το διαγωνισμό του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΣΔΙΤ»
Στη συνάντηση θα παρευρεθούν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Ντίνα Νικολάκου.

Πουλήθηκε η μισή, υγιής Αγροτική Τράπεζα στην Πειραιώς- Οξείες αντιδράσεις

Πουλήθηκε η μισή υγιής Αγροτική Τράπεζα στην Τράπεζα Πειραιώς. Οξείες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
          

Το υγιές τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας, αφού πρώτα προέβη σε διάσπαση της σε δύο «κομμάτια», πουλήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές φήμες και προκαλώντας νέο μπαράζ επιθέσεων από την αντιπολίτευση που καταγγέλλει μεθόδευση σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και την «ύπαρξη σοβαρών ευθυνών από την Κυβέρνηση, επειδή δεν διαφυλάχθηκε σημαντικής αξίας δημόσια περιουσία και οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε εκκαθάριση», όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο του νόμου για την εξυγίανση, «με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων και της εν γένει χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προχώρησε στη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς κατόπιν σχετικής πρότασης της τελευταίας, που έχει εγκριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος».
Το τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας που πουλήθηκε, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καταθέσεις 15 δισ. ευρώ. «Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα. Επίσης, οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο», αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος και καταλήγει: «Με την λύση που δρομολογήθηκε διασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της Αγροτικής Τράπεζας και η ομαλή συνέχιση των εργασιών της».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς, τονίζεται:

Ένα ανέκδοτο να γελάσουμε και λίγο

Ένας μπαμπάς αγοράζει ένα ρομπότ με ανιχνευτή ψέματος, το οποίο χαστουκίζει όποιον λέει ψέματα.
Αποφασίζει λοιπόν να το δοκιμάσει στο γεύμα.
«Γιέ μου, πού ήσουνα σήμερα;»
Ο γιος λέει

«στο σχολείο μπαμπά.»
Το ρομπότ χαστουκίζει τον γιο!
«Εντάξει, είδα ένα DVD στους φίλους μου!»
«Τι DVD;»
«Παιδική ιστορία.»
Το ρομπότ χαστουκίζει πάλι τον γιο!
«Εντάξει, ήταν ένα πορνό» φωνάζει ο γιος.
«Τιιιι! Όταν ήμουν εγώ στην ηλικία σου δεν ήξερα τι είναι πορνό»
λέει ο μπαμπάς.
Το ρομπότ χαστουκίζει τον μπαμπά Η μαμά βάζει τα γέλια
«Χα χα χα! Αυτός είναι σίγουρα γιός σου.»
Το ρομπότ χαστουκίζει τη μαμά!!!

Αποχωρεί σύσσωμη η ηγεσία νεολαίας του ΛΑ.Ο.Σ.

Την αποχώρησή της από κάθε θεσμικό ή μη ρόλο μέσα στον ΛΑ.Ο.Σ ανακοίνωσε σύσσωμη η ηγεσία της νεολαίας του κόμματος, επικαλούμενη απογοήτευση για τη συνεχιζόμενη εμμονή της ηγεσίας του ΛΑ.Ο.Σ να επαναλαμβάνει τις ίδιες λάθος πρακτικές που οδήγησαν σε συνεχιζόμενες συντριπτικές ήττες.

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης έχει ως εξής:

"Γεμάτοι απογοήτευση για την συνεχιζόμενη εμμονή της ηγεσίας του κόμματος μας, να επαναλαμβάνει τις ίδιες λάθος πρακτικές που μας έφεραν σε συνεχιζόμενες συντριπτικές ήττες, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, ηγεσία της Νεολαίας ΛΑ.Ο.Σ, αποχωρούμε από κάθε θεσμικό ή μη ρόλο μέσα στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.