Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

το 8ο Ανταμωμα των Σαρακατσαναιων Πελοποννήσου, στο όμορφο ορεινό Σαρανταπηχο

Πραγματοποιήθηκε και φέτος το 8ο Ανταμωμα των Σαρακατσαναιων Πελοποννήσου, στο όμορφο ορεινό Σαρανταπηχο. Μεγάλη και φέτος η προσέλευση του κόσμου, απο πάρα πολλά μερη της πατρίδας μας.
Το φετινό Αντάμωμα κατοπιν απόφασης του Δ. Σ. του Συλλόγου Σαρακατσαναιων Πελοποννήσου *ΟΙ ΤΣΕΛΙΓΚΑΔΕΣ*, αφιερώθηκε στην μνημη των αθώων ψυχων που περισυ τέτοιες μέρες χάθηκαν στις φονικές πυρκαγιές της Αττικής, καθώς και στην μνημη των σφαγιασθεντων από τους Τουρκους, Ποντιων, με την συμπλήρωση των 100 ετων απο την μεγαλη γενοκτονια.
Απο νωρίς το πρωί η εκδήλωση ξεκινά παντα με την θ. Λειτουργία στο εκκλησακι του προφήτη Ηλια. Αργότερα στην μεγαλη αλάνα που ειναι ειδικά διαμορφωμένη για το γλεντι, γινεται ολη η εκδηλωση. Αποβραδις τα καζάνια με το κρέας (χοντρό, ζυγούρι), εχουν μπει στη φωτιά και σιγοβράζουν, οι σούβλες με τα αρνια και τα κοκορέτσια και αυτα μοσχομυριζουν απο μακρια γιατι έχουν μπει πρωι πρωι και η μυρωδια σε καλωσορίζει.
Το καλωσόρισμα γινεται παντα με παραδοσιακο τρόπο γιατι μπαινοντας δεξια και αριστερα υπαρχουν στημενες δραστηριοτητες των Σαρακατσανων:τα κωνακια τα δροσερά και ελατοσκεπαστα(το σπιτι δηλ. του Σαρακατσανου) με ολο το νοικοκυριο εντος, το φρετζατο (το μπαλκόνι του σπιτιού), σκεπασμένο με κλαρια ελατου, πιο εκει το τυροκομιο(πως εφτιαχναν το τυρι οι Σαρακατσανες), λιγο πιο περα το φτιαξιμο"πνηξιμο" του τραχανά, ενω ενας αργαλειος πιο κατω περιμενε με το υφαδι και το στιμονι(τακου τακου ο αργαλειος). Αυτα ησαν τα Σαρακατσανικα στοιχεια απο την καθημερινοτητα τους. Πιο πανω έκθεση φωτογραφιας με τη πολύπαθη ζωη τους.
Και φέτος σπουδαία Σαρακατσανικη ορχηστρα με τον δικό μας Παναγιώτη Τσόγκα στο κλαρινο,την υπεροχη Ανδριανα Μοκα στο τραγουδι, Γιώργο Γογολο και Γιάννη Τσιατσιο και αλλους εξαιρετους Σαρακατσανους καλλιτέχνες.
Η εκδηλωση ξεκίνησε με ενα δρώμενο απο μια παρεα αυθεντικών Σαρακατσανων. Αμεσως μετα μπήκαν τα 3 χορευτικα μαζι, ο Συλλογος Σαρακατσαναιων Θηβας, ο Χορευτικος Ομιλος "Ο ΣΤΑΥΡΑΙΤΟΣ" και ο Πολιτιστικός Συλλογος Νεαπολης Αγρινίου.
Πολυ εντυπωσιακό το θέαμα όλων των χορευτικών ειδικά οταν χόρεψαν τον τρανό χορό..
Και φετος βέβαια η Σαρακατσανα Ανεττα, μας τραγούδησε ενα καθιστικο Σαρακατσανικο τραγούδι.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναιων, Γιωργος Μουτσιάνας, οπως καθε χρονο τιμησε με τη παρουσία του το Ανταμωμα, ερχομενος απο Θεσ/νικη ειδικα για αυτό. Ο πρ. του Συλλογου Χρήστος Γογολας καλωσόρισε ως γνήσιος Σαρακατσανος οικοδεσπότης , όλο το κόσμο επίσημους και ανεπισημους, που τιμησαν το Αντάμωμα τους.
Στο ξεκίνημα της εκδηλωσης βραβευτηκαν-τιμηθηκαν δυο υπεργηροι Σαρακατσάνοι, απο τον Σύλλογο. Παρούσα και η κα Μαρία Καρατάσιου καθηγήτρια Παν/μίου, η οποια χαιρετησε την εκδηλωση.
Δε θα αναφερθώ σε πολιτικούς που ηταν παρόντες , η μάλλον απόντες, μια και το κείμενο μου δεν θα ήθελα να το εντάξω στα δημοσιογραφικα κείμενα, γιατί θα τουδινα αλλη διασταση, επιθυμω και επιμένω στο Ανταμωμα λαογραφικα, παραδοσιακα ετσι οπως αρμόζει στο υφος και στη κουλτουρα αυτού του ελεύθερου νομαδικου λαου .
Συγχαρητηρια στο ακουραστο Δ. Σ. του Συλλόγου Σαρακατσαναιων Πελοποννήσου, που καταφέρνουν κάθε χρόνο να ανεβάζουν τόσο κόσμο και πολλούς για πρώτη φορά, στο όμορφο δροσερο Σαρανταπηχο. Συνεχίστε έτσι αγαπητοι Σαρακατσάνοι...
*Η εκδηλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά, απο το ΑXION TV και SUPER TV. Σύντομα θα ενημερώσω πότε θα το παρακολουθησετε.*
Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, άτομα στέκονται, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Το χωριό στην Ελλάδα που οι κάτοικοί του δεν μιλάνε Ελληνικά

 
Η γλώσσα που μιλάνε οι κάτοικοι του χωριού είναι τόσο ιδιαίτερη που κανείς σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα δεν μπορεί να την καταλάβει.
Το χωριό Αρχάγγελος στη Ρόδο βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Ρόδου και έχει πληθυσμό πάνω από 8.000 κατοίκους και θεωρείται το μεγαλύτερο χωριό του νησιού. Το χωριό αυτό όμως έχει μια απίστευτη ιδιομορφία. Οι κάτοικοί του δεν μιλάνε ελληνικά.
Στο χωριό έχουν αναπτύξει μια δική του γλώσσα την οποία ονομάζουν

ΥΠΕΣ: Πληρώνονται οι υπάλληλοι των Δήμων για τις εκλογές (απόφαση)

Με Απόφαση του Υπ. Εσωτερικών, κ. Τ. Θεοδωρικάκου, εγκρίνεται, με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου Εσωτερικών, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, υπό τον τίτλο, «Κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών των ΟΤΑ κ.λπ.», η επιχορήγηση των Δήμων της Χώρας με ποσό ύψους

"ΜΠΑΜ" κάνει τον Αύγουστο η Θεατρική Ομάδα Ευρωστίνης "Πειραματιστές"

https://scontent.fath3-3.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/67315619_10162450994925037_4385159027940655104_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_oc=AQmbgJGcezuelJ2cg-OQVLE7xSsCXSf2kqvFJ2k9emFpxrEcVdqRdV31bPUpvwY_x7Y&_nc_ht=scontent.fath3-3.fna&oh=bcd9adfbb6201d0a72db308d689e0bba&oe=5DA943AD

ΔΕΡΒΕΝΙ: 6ο ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ ΕΥΖην

https://scontent.fath3-3.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/67354478_10162450994825037_4024706350050181120_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_oc=AQmOwkauROV80XaCNAULUivxDyHsPz6lFrpYWGIsOCR35tbZXx6N5gymjl6tMGZpfzo&_nc_ht=scontent.fath3-3.fna&oh=dc65989f891f3c1a52a817a458e61c45&oe=5DA71210