Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Ηλίας Ανδρικόπουλος στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «Ελληνογερμανική Συνέλευση DGV» επισκέφθηκε τη Γερμανία

http://korinthiannews.gr/wp-content/uploads/2015/03/a517.jpg
Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Ηλίας Ανδρικόπουλος, μέλος Αντιπροσωπείας της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού της Πελοποννήσου, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη, επισκέφθηκε -στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «Ελληνογερμανική Συνέλευση DGV»-, την επαρχία του Schwabisch Hall, στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης στη Γερμανία. Η πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε το 2010  για τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών περιφερειών, δήμων και πολιτών, έχει ως κύριο στόχο την εμβάθυνση των υφιστάμενων επαφών και τη δημιουργία νέων προκειμένου να ενδυναμωθεί η διμερής συνεργασία και να  υπάρξει ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας σε διάφορα θεματικά πεδία

Μίνι σφοδρή κακοκαιρία την Παρασκευή

Μίνι σφοδρή κακοκαιρία 24 ωρών - Ποιές περιοχές θα πληγούνΠρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή στα κεντρικά και τα νότια με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές με υψόμετρο πάνω από 700 μέτρα.
 Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος  
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στις νοτιότερες περιοχές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Στερεάς και της Πελοποννήσου (πάνω από 700 μέτρα). Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος  
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές αρχικά στα νότια και σταδιακά και στα υπόλοιπα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Στερεάς και της Πελοποννήσου (πάνω από 700 μέτρα). Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα ασθενήσουν.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Το βράδυ από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείους βορειοδυτικούς 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς

Πρωταθλητές ψυχής και ζωής


Πρωταθλητές ψυχής και ζωής είναι ο τίτλος της 8ης Παναττικής Αθλητικής διοργάνωσης για ΑμεΑ η οποία θα λάβει χώρα  την Τετάρτη 18 Μαρτίου, στο 3ο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Άνω Λιοσίων, (Διονύσου 17, Άνω Λιόσια – Ζωφριά),  στις 9:00 πμ. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Η φετινή διοργάνωση τελείται με την συνεργασία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας (Οικοτροφείων) της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» με το N.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού «Η ΠΑΡΝΗΘΑ» Δήμου Φυλής
 Άτομα με ειδικές ανάγκες και ψυχικά πάσχοντες από όλη την Αττική θα συμμετάσχουν σε αγωνίσματα και θα τιμηθούν για την προσπάθεια τους.
Διαβάστε περισσότερα » 

Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ



Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, συστήνεται και συγκροτείται άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο αποτελείται από:

Τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 
Τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής.
Τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους.
Τον Αντιπρόεδρο της Βουλής.
Τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής.
Τον Πρόεδρο του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ.
Τον Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος.
Τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος.
Έναν σύμβουλο του Προέδρου.
Τέσσερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, που θα εκλεγούν από το σώμα αυτό με μυστική ψηφοφορία. 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ κα ΦΩΤΙΟΥ



Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης, απαντώντας στην κα Φωτίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η κα Φωτίου επιβεβαίωσε τα ψέματα της κυβέρνησης Τσίπρα.
Παραδέχεται ότι η σίτιση αφορά περίπου 155.000 νοικοκυριά. Η ίδια είχε δηλώσει, στις 6/3/15 ότι: «Λέμε περίπου μέσο όρο 100 ευρώ το μήνα για 300.000 οικογένειες για 9 μήνες».
Ο κος Βαρουφάκης, μάλιστα, στην επιστολή που έστειλε στο Eurogroup, ανέφερε και αυτός 300.000 οικογένειες.  
Τρικυμία εν κρανίω και απίστευτα ψέματα!

ΔΗΛΩΣΗ TOY ΕΚΠΡOΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Κ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΟΟΣΑ κ. ΓΚΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ



Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης, με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ κ. Angel Gurria, στο Παρίσι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οφείλουμε να συγχαρούμε τον κ. Τσίπρα για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ!
Να του θυμίσουμε βέβαια, ότι ο ίδιος χαρακτήριζε τη συνεργασία αυτή, που ξεκίνησε η Κυβέρνηση Σαμαρά, ως «συνταγή κοινωνικής κατεδάφισης» και ως «μαύρη βίβλο του νεοφιλελευθερισμού»!!!
Να του θυμίσουμε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε όλες τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, θεωρώντας ότι είναι «το σκοινί με το οποίο θα κρεμαστούμε».
Προφανώς, σήμερα συνεργάζεται με τους δημίους.

Λαϊκή Συσπείρωση Επερώτηση για μειωμένες προσλήψεις στους Δήμους και στις Περιφέρειες το 2015 κατ’ εφαρμογή μνημονιακών νόμων

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: ‘’ Μειωμένες προσλήψεις στους Δήμους και στις Περιφέρειες το 2015 κατ’ εφαρμογή μνημονιακών νόμων’’

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γίνεται συνεχιστής της μνημονιακής πολιτικής την οποία κατά τα άλλα δηλώνουν ότι ‘’ανέτρεψαν’’. Προκαλούν, όταν με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με ημερομηνία 25/2/2015 εφιστούν την προσοχή για μειωμένο κατά 10% από τις προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου, που θα γίνει το 2015 σε σχέση με το 2014.
Στη συγκεκριμένη εγκύκλιο γίνεται αναφορά στους νόμους 3833/2010 ‘’Προστασίας της Εθνικής Οικονομίας Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης’’ (το πρώτο μνημόνιο) με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ καθώς και στο νόμο 4093/2012 ‘’Έγκριση μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016’’ με συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Το υπουργείο Εσωτερικών λοιπόν επικαλείται αυτούς τους μνημονιακούς νόμους και ζητά περιορισμό των προσλήψεων κατά 10%.
Πρόκειται για προσωπικό που καλύπτει ουσιαστικά βασικές κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τα λαϊκά στρώματα και όχι έκτακτες όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση (τα ίδια έλεγε και έκανε και η προηγούμενη). Προκαλούν όταν από τον περιορισμό αυτό εξαιρείται το προσωπικό στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, στις υπηρεσίες δηλαδή που επιβάλλεται αντίτιμο στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Προετοιμάζουν το έδαφος για την υλοποίηση απόψεων όπως αυτή του Στ. Μάνου με την οποία συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους και στις Περιφέρειες.

Ερωτάστε κ. Περιφερειάρχη
Πώς τοποθετείσθε απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις;
Θα συνεχίσετε να αρνείσθε την στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών με πλήρες προσωπικό σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη μισθολόγιο και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Νίκος Γόντικας
Βαγγέλης Γούργαρης

Πατούλης σε Βαλαβάνη και Βούτση: Βάλτε και εμάς στη ρύθμιση χρεών.

Την υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και των οφειλών προς τους δήμους από βεβαιωμένες εισφορές σε χρήμα ή/και από μετατροπές εισφορών γης σε χρήμα από τις κυρωμένες Πράξεις Εφαρμογής, ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με επιστολή του προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση.

Το αίτημα διατυπώνεται, προκειμένου, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, να δοθεί διέξοδος στις πολεοδομικές ανάγκες των δήμων και να διευκολυνθούν οι πολίτες.
Να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ έχει ήδη ζητήσει να υπαχθούν στην ίδια ρύθμιση όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους δήμους, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 και να δύνανται να εξοφληθούν μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση 20 €.

airetos.gr

Ανείπωτη τραγωδία στο Βύρωνα: Άνδρας βούτηξε στο κενό μαζί με το τεσσάρων μηνών ανιψάκι του - Νεκρό το νεογέννητο, σε σοβαρή κατάσταση ο άνδρας


Ανείπωτη τραγωδία στο Βύρωνα: Άνδρας βούτηξε στο κενό μαζί με το τεσσάρων μηνών ανιψάκι του Μια τραγική ιστορία διαδραματίστηκε το μεσημέρι στο Βύρωνα, καθώς ένας άντρας έπεσε από το μπαλκόνι με βρέθος τεσσάρων μηνών της αδελφής του από μπαλκόνι του τετάρτου ορόφου και στη συνέχεια βούτηξε στο κενό.

Το βρέφος διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. 

Ο 26χρονος άντρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το βρέφος ήταν το παιδί της αδελφής του δράστη αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το κίνητρο του άντρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άντρας αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα αλλά η μητέρα του βρέφους δεν πίστευε ότι ήταν επικίνδυνος και τον άφησε υπεύθυνο για το παιδί τις για λίγη ώρα, μέχρι να κάνει μερικά ψώνια.

Η τραγική μητέρα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, καθώς δεν μπορεί να πιστέψει ότι έχασε για πάντα το νεογέννητο παιδί της.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο άντρας πρώτα πέταξε το κοριτσάκι και μετά έπεσε εκείνος. Ο πτώση του 26χρονου ανεκόπη από ένα δέντρο.

Το θλιβερό περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Μεσολογγίου 8, στο Βύρωνα.

Kοινή συνέντευξη στον ΟΟΣΑ! Τσίπρας: Enough is enough με τη λιτότητα - Δεν νιώθω πως έχω θηλιά στο λαιμό - Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το χρηματοδοτικό κενό - Αιχμές κατά του ΔΝΤ

Τσίπρας: Δεν νιώθω πως έχω θηλιά στο λαιμό - Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το χρηματοδοτικό κενό - Αιχμές κατά του ΔΝΤ
Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία από το Παρίσι όπου ο πρώτος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

O κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, αλλά όχι υφεσιακού χαρακτήρα και θα ξαναλάβουν θετικό και κοινωνικό πρόσημο, με χτύπημα των μεγάλων συμφερόντων.

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τη Δημοτική Αστυνομία – Ποιοι μετακινούνται και ποιοι μένουν εκτός

Περί τους 1.700 δημοτικούς αστυνομικούς από τους συνολικά 2.868 που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας αφορά η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr πρόκειται για τους 1.542 δημοτικούς αστυνομικούς που μετακινήθηκαν στην ΕΛΑΣ και αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανένα αντικείμενο και τους 119 οι οποίοι βρίσκονταν στους πίνακες διαθεσιμότητας αλλά έμειναν αδιάθετοι.

Κατρούγκαλος προς υπηρεσίες: Στείλτε μου τις ανάγκες σε προσωπικό

Διαδικασία ταχείας καταγραφής των άμεσων λειτουργικών αναγκών σε προσωπικό που υπάρχουν στις υπηρεσίες και  ...

Ευνοϊκοί όροι για σύνταξη στις γυναίκες


Τη δυνατότητα εξόδου από την αγορά εργασίας έχουν οι ασφαλισμένες που θα αξιοποιήσουν μια σειρά συνταξιοδοτικών διατάξεων. Κερδισμένες είναι γυναίκες που πρόλαβαν να ασφαλιστούν μέχρι το τέλος του 1992.
Διαβατήριο για την «έξοδο» των γυναικών στη σύνταξη προσφέρουν συνολικά πενήντα πέντε ασφαλιστικές διατάξεις.

Δράση: ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ, ΟΧΙ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει στον διαγωνισμό αξιολόγησης της ποιότητας της εκπαίδευσης PISA του ΟΟΣΑ
 
Την ώρα που ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό οικονομικών βρίσκονται στο Παρίσι προκειμένου να ζητήσουν τεχνογνωσία από τον ΟΟΣΑ, στην Αθήνα η ΟΛΜΕ καλεί το Υπουργείο να αποσύρει τη χώρα μας από το διεθνή διαγωνισμό PISA, που οργανώνει ο ΟΟΣΑ και ο οποίος αξιολογεί το επίπεδο ικανοτήτων των 15χρονων μαθητών από εβδομήντα διαφορετικές χώρες στα Μαθηματικά, τις Φυσικές Επιστήμες και τη Μητρική Γλώσσα.  
 
Το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν κλείνει το θέμα, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι διάκειται θετικά στις εκκλήσεις της ΟΛΜΕ.
 
Γιατί όμως ΟΛΜΕ και Υπουργείο κινούνται σε μια τέτοια κατεύθυνση;
•         Μήπως γιατί δεν θέλουν να αναδεικνύεται ανά τριετία η τραγική κατάσταση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, καθώς ο PISA πιστοποιεί εδώ και μια δεκαπενταετία ξανά και ξανά ότι οι Έλληνες μαθητές κατατάσσονται ανάμεσα στους τελευταίους παγκοσμίως;
•         Μήπως γιατί το πρόγραμμα PISA με τις έγκυρες αναλύσεις του δείχνει ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής εκπαίδευσης δεν είναι οι ανισότητες στο εσωτερικό της, όπως αυτοί διατείνονται, αλλά το χαμηλό επίπεδο της ποιότητάς της (με άλλα λόγια η προς τα κάτω εξίσωση);
•         Μήπως γιατί θέλουν να σπρώξουν την Ελλάδα στο περιθώριο των διεθνών εκπαιδευτικών εξελίξεων, κάνοντάς τη μια νησίδα όπου θα επικρατούν παραδοξολογίες του τύπου «η αριστεία είναι ρετσινιά;» ή 
•         Μήπως γιατί τα αποτελέσματα PISA καταρρίπτουν μια σειρά μύθους που συστηματικά καλλιεργούν στο εσωτερικό εδώ και χρόνια, ότι τάχα το βασικό ζήτημα για τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος είναι η χρηματοδότηση, ή ότι καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε μικρές τάξεις με λίγους μαθητές ή ακόμα ότι η γενική μόρφωση και όχι η στοχευμένη μάθηση οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης μια κοινωνία;
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα το Υπουργείο αιτιολογεί τη στάση του επειδή αδυνατεί να βρει τα €15.000 που χρειάζονται για την αμοιβή των διορθωτών. Πρόκειται για αστεία δικαιολογία, μάλιστα όταν εξαγγέλλονται χιλιάδες προσλήψεις και ανασύσταση οργανισμών, με πολύ μεγαλύτερο κόστος. Το Υπουργείο οφείλει να βρει το σχετικό κονδύλι.
 
ΟΛΜΕ και Υπουργείο Παιδείας θέλουν να καταργήσουν τον καθρέπτη επειδή δεν τους αρέσει το είδωλο. Ας αλλάξουν το είδωλο, όχι τον καθρέπτη. 

Γεωργία Πανοπούλου
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΡΑΣΗΣ

Οι Χριστιανοί της Ανατολής

Άρθρο του Δημοσθένη Δαββέτα*



Στους Χριστιανούς της Ανατολής αναμειγνύονται κουλτούρα, θεολογία, Πολιτική και διαφορετικότητα. Γιατί οι ρίζες αυτού του Χριστιανισμού επηρέασαν τον Δυτικό ευρωπαϊκό πολιτισμό. Από την Αιθιοπία ως την Ουκρανία ή την Τουρκία, το Ιράκ, τις Ινδίες ή τη Μέση Ανατολή, οι χριστιανοί αυτοί ζουν ένα δράμα. Ήδη από τον προηγούμενο αιώνα άρχισαν να γίνονται μειοψηφία λόγω της δημογραφικής έκρηξης των μουσουλμάνων, μ’αποτέλεσμα να περιθωριοποιούνται πολιτικο-κοινωνικά. Σήμερα απειλούνται μ’εξαφάνιση. Κι όμως, υπήρξαν στην πρώτη γραμμή και στις τρεις Αραβικές Ανοίξεις που σημάδεψαν τη σύγχρονη εποχή της Αραβικής Ιστορίας. Πρώτον, εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, δεύτερον, εναντίον των κατακτητικών Δυτικών δυνάμεων και τρίτον, εναντίον των δικτατόρων που πήραν τη θέση των Ευρωπαίων που έφυγαν. Έναν αιώνα μετά τη γενοκτονία των Χριστιανών στην Τουρκία, βρισκόμαστε εκ νέου αντιμέτωποι με μια γενοκτονία βαρβαρικής ωμότητας των τζιχαντιστών κι ειδικά του Ισλαμικού κράτους. Οι Χριστιανοί που πρόσφατα διώχθηκαν από τη Συρία ανήκουν στην Ασσυροχαλδαιϊκή κοινότητα, αυτήν της Αρχαίας Περσίας κι αντιπροσωπεύουν έναν μικρό ειρηνικό πλυθησμό που ασχολείται με την καλλιέργεια γης. Όσοι απ’αυτούς γλύτωσαν από τη σφαγή του 1915 στην Τουρκία ή του 1930 στο Ιράκ, έζησαν εκεί ειρηνικά.  Περισσότερα από 200 άτομα μεταξύ αυτών απήχθησαν, εκατοντάδες οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βρήκαν καταφύγιο σε πόλεις πέρα από τον Ευφράτη στη Συριακή Μεσοποταμία. Το πέρασμά τους στην Τουρκία εμποδίστηκε από τις τουρκικές αρχές οι οποίες έδειξαν ανοχή κι ανεπίσημη συμπάθεια στους Ισλαμιστές. Αυτή η διαρκής έξοδος των Χριστιανών από τις πατρίδες τους πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να νικηθούν οι τζιχαντιστές σε Συρία κι Ιράκ. Διότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, απειλείται τότε μ’αποσταθεροποίηση η γύρω περιοχή κι ειδικά ο Λίβανος. Το να θέλει η Δύση να διώξει τον Ασσάντ από τη Συρία δεν φτάνει. Πρέπει να υπάρξει κι εναλλακτική διαδοχή στην εξουσία. Στο Ιράκ σταμάτησε προς το παρόν η πορεία των Ισλαμιστών, ύστερα από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των συμμαχικών δυνάμεων. Όμως οι τζιχαντιστές κερδίζουν χρόνο κι αναδιοργανώνονται. Παράλληλα βέβαια καταστρέφουν τα μουσεία και τ’ αρχαία προ-ισλαμικά πολιτικά μνημεία. Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν και η Δύση να πάρει τη μεγάλη απόφαση για στρατιωτική και πολιτική δράση που θα οδηγήσει στη διάλυση του Ισλαμικού Κράτους. Για να επανέλθουν οι χριστιανικές μειονότητες στα μέρη τους και να μη συνεχιστεί ο ξεριζωμός τους, για να επανέλθουν στη μητέρα γη τους και να ξαναπαίξουν τον πρωτοποριακό τους ρόλο, οι τζιχαντιστές πρέπει να ηττηθούν. Χρειάζεται ένα ευρύτερο σχέδιο που ν’αφορά πολιτικο-οικονομικά  τη Μέση Ανατολή. Πρέπει να μπουν οι βάσεις της ειρηνικής συνύπαρξης των διαφορετικών πολιτισμιακών μειονοτήτων. Να αισθανθούν όλοι ίσοι μεταξύ ίσων.

Δημοσθένης Δαββέτας,              
Εικαστικός, Συγγραφέας, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης


 *Δημοσιεύθηκε σήμερα 12/3/2015 στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.