Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΠΙΤΑΦΕΙΟΥ ΣΤΟ ΠΙΤΣΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (ΤΩΡΑ)

Μ. Παρασκευή 29.4.2016 | ώρα 19:00 | ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΠΙΤΑΦΕΙΟΥ ΘΡΗΝΟΥ | ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ


Σε ζωντανή μετάδοση από το Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής θα μεταδοθεί  η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, με την λιτάνευση του Επιταφίου εντός του Ιερού Ναού.

Επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο - Τούρκοι απείλησαν Έλληνα ψαρά - Παρενέβη το Πολεμικό Ναυτικό


Επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο - Τούρκοι απείλησαν Έλληνα ψαρά - Έσπευσε στο σημείο το Πολεμικό ΝαυτικόΣοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι της Μ.Παρασκευής μεταξύ ακταιωρού της τουρκικής ακτοφυλακής και κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού που παρενέβη προκειμένου να αποτραπεί η σύλληψη έλληνα ψαρά.

Όπως μεταδιδει το site PolitisChios, το επεισόδιο ξεκίνησε περίπου στις 13:30, όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής προσέγγισε ελληνικό αλιευτικό που ψάρευε μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα, πολύ κοντά στις Οινούσσες.

ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΑΙΓΕΙΡΑΣ & ΚΡΑΘΙΟΥ ΑΚΡΑΤΑΣ ΑΠΟΨΕ ( 9.30 & 10.00 Μ.Μ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ) Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΑΙΓΕΙΡΑΣ - ΤΟ ΠΑΣΧΑ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ "ΚΑΛΑ" ΤΗΣ!

Το Πάσχα στην Αιγείρα τα έχει όλα: κατανυκτική ατμόσφαιρα, ανοιξιάτικο τοπίο και φυσικές ομορφιές, έθιμα και παραδόσεις που δεν συναντάμε ίσως στην Αιγιάλεια.
 Είναι μια μεγάλη γιορτή στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά η ορθόδοξη χριστιανική πίστη και η καταλυτική παρουσία του προστάτη της, Αγίου Παντελεήμονα, η Δημοτική Φιλαρμονική Αιγείρας "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΚΟΝΕΤΣΗΣ" και ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος, με ένα ανοιξιάτικο τοπίο γεμάτο ομορφιά και μυσταγωγία. 

 Οι εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής ξεκινούν απο τη Μεγάλη Πέμπτη!

 Ένα έθιμο στην όμορφη περιοχή της Αιγείρας, που «κρατά» από το 2004, πραγματοποιείται κάθε Μεγάλη Πέμπτη εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος Αιγείρας. 

Την ώρα της Ακολουθίας των Παθών του Κυρίου που ο πρωτοπρεσβύτερος και αρχιερατικός επίτροπος της περιοχής π. Χαράλαμπος Καρούζος βγάζει τον Εσταυρωμένο Χριστό, κλείνουν όλα τα φώτα εντός του ναού και η Φιλαρμονική αποδίδει μουσικά από το γυναικωνίτη το πένθιμο εμβατήριο "Marcia Funebre" του Σωτηρίου Κρητικού, αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας "ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ" (από 1.1.1926 ως 18.5.1932 και από 26.6.1933 ως τη μέρα του θανάτου του: 16.4. 1945) καί ονομαστού Επτανήσιου μουσικού (κορνίστα) !

 Είναι ένα έθιμο που τηρείται ευλαβικά κάθε χρόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα και δημιουργεί στους πιστούς αισθήματα βαθύτερης κατάνυξης και συγκίνησης. 

 Τη Μεγάλη Παρασκευή η Φιλαρμονική συνοδεύει τις περιφορά του Επιταφίου στην Αιγείρα αποδίδοντας μουσικά τη Marcia Funebre "Μεγάλη Παρασκευή".

 
Με τις επιβλητικές της μελωδίες, η Φιλαρμονική συμβάλλει στη διάχυση των λατρευτικών πράξεων και εκτός του φυσικού τους χώρου (Εκκλησία), καθιστώντας την Ανατολική Αιγιάλεια έναν ανοικτό Ναό, όπου Παθαίνει, Σταυρώνεται και Ανίσταται ο Πρωταγωνιστής ατης Ιστορίας Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός! 

 Το Πάσχα στην Ανατολική Αιγιάλεια ειναι μια πραγματικά όμορφη εμπειρία!!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ

«Αρκετοί νεκροί» σε συντριβή ελικοπτέρου ανοιχτά της Νορβηγίας

«Αρκετοί νεκροί» σε συντριβή ελικοπτέρου ανοιχτά της Νορβηγίας
Μπέργκεν, Νορβηγία
Ελικόπτερο συνετρίβη ανοιχτά των δυτικών ακτών της Νορβηγίας. «Αρκετοί είναι οι νεκροί» δηλώνει η αστυνομία, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός.
Στο ελικόπτερο που πετούσε προς την ακτή από πετρελαϊκή πλατφόρμα στην περιοχή μετέβαιναν 13 άτομα.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ KΟΡΙΝΘΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

101 08155249
Άγιον Πάσχα 2016    

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 21η
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΣΙΚΥΩΝΟΣ, ΖΕΜΕΝΟΥ, ΤΑΡΣΟΥ & ΠΟΛΥΦΕΓΓΟΥΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

Προς
τον Ιερόν Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον Ευσεβή Λαό της Ιεράς
και Αποστολικής Μητροπόλεώς μας.

«Το φως εν τη σκοτια φαίνει και
η σκοτία αυτό ου κατέλαβεν»
(Ιω. α’, 5)
        
Πολυπόθητα και αγαπητά μου πνευματικά παιδιά,
η ώρα του Σταυρού του Χριστού ήταν η ώρα του σκότους! Όχι γιατί «από δε έκτης ώρας σκότος εγένετο επί πάσαν την γην έως ώρας ενάτης» (Ματθ. κζ’, 45) αλλά γιατί φάνηκε ότι προς στιγμήν κυριάρχησαν οι δυνάμεις του σκότους!
Η ετυμηγορία της Συναγωγής και της Πολιτείας, των θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών, των υψηλά ευρισκομένων «επιστημόνων» και των ανευθυνο-υπευθύνων μαζών του λαού ήταν ότι ο Ιησούς έπρεπε να σταυρωθή. Ο Ρωμαίος Διοικητής, ο Πιλάτος, δεν είχε το ψυχικό σθένος ούτε την ηθική δύναμι να αντιτεθή στην απαίτησι των εχθρών του Χριστού να σταυρωθή! Οι ιερείς ενδιεφέροντο ν’ απαλλαγούν Ενός, ο οποίος έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την θρησκεία! Και οι Φαρισαίοι απεφάσισαν ότι μία παράδοσις, η οποία υπήρχε για αιώνες, δεν θα έπρεπε να παραμερισθή η να ανατραπή με τον λόγο ενός νέου Διδασκάλου, του οποίου οι αρχές και τα πιστοποιητικά ήταν δύσκολο να προσδιορισθούν.
Η Σταύρωσις πραγματοποιήθηκε και εξέφρασε, με ένα από τους πλέον φρικώδεις τρόπους, την εκτίμησι, την οποία οι άνθρωποι είχαν για τον Ιησού.
Ο Ιησούς εμαρτύρησε για την Αλήθεια, την οποία εγνώριζε και εκήρυξε. Οι άνθρωποι Τον αρνήθηκαν και Τον κατεδίκασαν ως «πλάνο», ως «βλασφημήσαντα» και καταπατήσαντα τον Ιουδαϊκό και Ρωμαϊκό νόμο και κατώρθωσαν να σταυρωθή. Οι άνθρωποι τον κρέμασαν πάνω στο Ξύλο του Σταυρού. Και ο Ιωσήφ Τον απέθεσε «εν τω καινώ αυτού μνημείω ο ελατόμησεν εν τη πέτρα» (Ματθ. κζ’, 60).
Ο θάνατος του Διδασκάλου εξέπληξε τους μαθητές που είχαν ενωρίς αποσυρθή από τον χώρο των ωδινών Του αλλά και που δεν θα μπορούσαν να εκφράσουν ούτε ένα λόγο πιστότητος η υπερασπίσεως γι Αυτόν!
Ούτε όμως η λυπηρή έκπληξις των μαθητών, ούτε η «ώρα του σκότους», όπως αυτή εξεδηλώθη από τον προδότη μαθητή, από τους αρχιερείς που «απεκρίθησαν ουκ έχομεν βασιλέα ει μη Καίσαρα» (Ιω. θ’, 28), από τον Πιλάτο και τον Ηρώδη που «εγένοντο φίλοι εν αυτή τη ημέρα μετ’ αλλήλων προϋπήρχον γαρ εν έχθρα» (Λουκ. κγ’, 12), από την θρησκευτική ελίτ, τους Φαρισαίους, που με κομπασμό ομολογούσαν «ημείς του Μωϋσέως εσμέν μαθηταί» (Ιω. θ’, 28), από τον όχλο «το μη γινώσκοντα τον νόμον» (Ιω. ιθ’, 15), από τους σπαθοφόρους και λογχοφόρους Ρωμαίους στρατιώτες που αντιπροσώπευαν την δύναμι, την πυραμίδα όλων των αδίκων δυνάμεων, από τον βλασφημήσαντα κακούργο, από τους «παραπορευόμενους», από τον θάνατον που φάνηκε ότι κατίσχυσε του Αθανάτου, κράτησαν επί μακρόν. Τρεις ημέρες πέρασαν και ο Κύριος Ανέστη! Εξήλθεν εκ του Τάφου Νικητής του θανάτου!
«Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας»!
Φως πλημμύρισαν τα σύμπαντα, «ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια».
   Θρίαμβος η Ανάστασίς Του! Θρίαμβος κατά του παγκοσμίου κυριάρχου ολόκληρης της ανθρωπότητος, ολόκληρου του κόσμου, κατά του θανάτου.
Έσβησε «η ώρα του σκότους», οι εχθροί του Χριστού διεσκορπίσθησαν. «Πάσχα πανσεβάσμιον ημίν ανέτειλε»!
Στην Ανάστασί Του οι άνθρωποι διαβλέπουμε την νίκη μας κατά του θανάτου και υψώνουμε ειρωνικά την φωνή μας εναντίον του «που σου, θάνατε, το νίκος»! Αγάλλεται και χαίρει η Εκκλησία γιατί η ζωή Της εβλάστησε από τον Τάφον του Χριστού. Όμοια με μικρό πράσινο μίσχο, ο οποίος βγήκε από το χώμα, από τον κόκκο του σίτου που νεκρώθηκε. Τόσο αδύνατη και ασθενής εμφανίσθηκε η Αγιωτάτη Εκκλησία μας, εν τη γενέσει της, στον κόσμο. Και ο κόσμος που «όλος εν τω πονηρώ κείται» (Α’ Ιω. ε’, 19) θα πιστεύη ότι θα δυνηθή να Την καταστρέψη χωρίς κόπο. Ουδεμία όμως δύναμις θα μπορέση να την εκμηδενίση, ουδεμία προσπάθεια θα δυνηθή να Την νικήση. Ο Άδης με όλους τους δαίμονες και τα ανθρώπινα πάθη, με όλα τα μίση, όλες οι δολιότητες και η βία των ισχυρών της γης δεν θα επιτύχουν τον σκοπό τους ποτέ. Οι απηνείς διωγμοί κατά της Εκκλησίας σ’ όλους τους αιώνες σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης παραχωρούνται και χρησιμεύουν να αυξάνουν το πλήθος και τον ενθουσιασμό των πιστών μελών Της.
Οι άνθρωποι των νέων ιδεών, οι δήθεν αληθεύοντες για την Επιστήμη, ταπεινά θα σεβίζουν προ του Ιησού και θα αναγνωρίζουν Αυτόν ως Κύριόν τους και Θεόν τους!
Οι άνθρωποι που φιλοδοξούν να εγκαταστήσουν παγκοσμίως νέες εποχές θα αναγκασθούν να απορρίψουν από τα προγράμματά τους κάθε αντίθετη διδασκαλία, γιατί θα αντιληφθούν ότι μόνον ο Αναστάς Κύριος είναι η Ζωή και η ανάστασις του ανθρώπου!
Κάθε ψυχή που αντιτίθεται στο θείο έργο του Κυρίου μας και της Εκκλησίας Του θα ομολογή ότι «ουκ έστιν εν άλλω ουδενί η σωτηρία» (Πραξ. κδ’, 12).
Όταν οι διώκτες κάθε εποχής θα νομίζουν ότι ενταφίασαν την Εκκλησία, όπως τον Χριστό, καταφέροντες σ’ Αυτήν ανεπανόρθωτη ήττα, θα αναφανή πάλι Αυτή, όπως ο Χριστός, ζώσα και νικήτρια, ωραιότερη και πλέον ισχυρή. Παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος βεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
Επί είκοσι και πλέον αιώνες πραγματοποιείται ήδη ο λόγος του Νικητού του θανάτου «πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν αυτής» (Ματθ. ιστ’, 18).
«Ανέστη Χριστός», αδελφοί, «και πεπτώκασι δαίμονες. Ανέστη Χριστός, και χαίρουσιν άγγελοι. Ανέστη Χριστός, και ζωή πολιτεύεται. Ανέστη Χριστός, και νεκρός ουδείς επί μνήματος», γιατί ο Χριστός, αφού αναστήθηκε από τους νεκρούς, έγινε η απαρχή της Αναστάσεως όλων των κοιμηθέντων. Σ’ Αυτὸν ανήκει η δόξα και η εξουσία «εις τους αιώνας των αιώνων». Αμήν.

Διάπυρος προς τον Αναστάντα Κύριο ευχέτης Σας
και πάντοτε με Πατρική αγάπη και στοργή
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους
                                                                   ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

Όχι άλλο κομμουνισμό Γιώργο Κατρούγκαλε! Τουλάχιστον, όχι με αυτό το ρυθμό…

PINOKIO1
Όταν σας έλεγα εγώ ότι μας κυβερνούν οι …αριστεριστές, μου λέγατε ότι βλέπω όνειρα.
Θαυμάστε τον -κατά προκλητική δήλωσή του κομμουνιστή– Υπουργό Γ. Κατρούγκαλο:
«Είμαι ταξικός αποστάτης δεν υπερασπίζομαι εκείνους που έχουν εισόδημα 50.000 το χρόνο. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες είναι κοινωνικά διαστρωματωμένοι και είναι άλλα τα συμφέροντα του δικηγόρου που εργάζεται με μπλοκάκι και άλλα του ιδιοκτήτη του δικηγορικού γραφείου, ο οποίες δεν είναι δικηγόρος αλλά επιχειρηματίας».
Ο ίδιος είχε μιλήσει αν θυμάστε περί «ταξικής μεροληπτικότητας». Έτσι προκλητικά…

Για να μην χάνετε ...


airetos.gr

Στο ΦΕΚ οι αλλαγές στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Oι προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας περιγράφονται στο νόμο 4384. Πρόκειται για την τροπολογία για την οποία σας είχε ενημερώσει η aftodioikisi.gr που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.
Όπως τονίζεται:

EYXEΣ

Οδηγός διατροφής: Το πέρασμα από τη νηστεία στην υπερφαγία του Πάσχα

Το Πάσχα είναι μια περίοδος νηστείας, που συνοδεύεται από 1-2 ημέρες υπερφαγίας, με αρκετές «διατροφικές αμαρτίες», αλλά και έντονα γαστρεντερικά αλλά και καρδιακά προβλήματα.

Λόγω αυτής της συνύπαρξης του υγιεινού αλλά και του «ανθυγιεινού» τρόπου διατροφής μέσα σε λίγες ημέρες, πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με το τι, πότε και πώς θα φάμε αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο

Τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής υπό την διεύθυνση του εκ Δερβενίου πρωτοψάλτη κ. Ηλία Γιουρούκου.

Τα ΕΓΚΩΜΙΑ της Μ. Παρασκευής από τηλεοπτικές εκπομπές στον ΑΝΤ1 & στον STAR, με την χορωδία Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικηςυπό την διεύθυνση του εκ Δερβενίου χοράρχη, πρωτοψάλτη & πρώην Προέδρου Ιεροψαλτών Ελλάδος κ. Ηλία Γιουρούκου.

ΔΕΡΒΕΝΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΙΝ 21 ΧΡΟΝΙΑ ( 21 - 4 - 1995) video

 Πέρασαν 21 χρόνια  από την  Μεγάλη Παρασκευή 21/4/1995 όταν κατεγράφη το βίντεο αυτό   στο Δερβένι .