Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Συγχαρητήριο μήνυμα του Προέδρου της Βουλής στον παγκόσμιο πρωταθλητή Λευτέρη Πετρούνια

http://www.eaete.gr/wp-content/uploads/2015/04/%CE%A0%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%82-550x344.jpg 
Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, συνεχάρη τον πρωταθλητή Λευτέρη Πετρούνια, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής που διεξάγεται στην Ντόχα του Κατάρ.
Ο κ. Βούτσης δήλωσε:
«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά, σε συγχαίρω θερμά για τη μεγάλη επιτυχία σου. Με την ακατάβλητη αγωνιστικότητά σου και τις διεθνείς διακρίσεις σου τιμάς την πατρίδα μας και μας γεμίζεις χαρά και περηφάνια. Συγχαρητήρια επίσης προς όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής».

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης


ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΟΥ 26-3-2016: ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ "ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ’’ ( Η μάνα της αντίστασης ). Στον ομώνυμο ρόλο η Μαίρη Βιδάλη


 ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΟΥ
Οι εαρινές παραστάσεις στο θέατρο μας συνεχίζονται. Καλεσμένοι η καταξιωμένη ηθοποιός του θεάτρου και κινηματογράφου ΜΑΙΡΗ ΒΙΔΑΛΗ και ο συντοπίτης μας συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ σε μια παράσταση ορόσημο στην ιστορία της αντίστασης.
 

"ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ’’ ( Η μάνα της αντίστασης ) 

Συγγραφέας ο Γιώργος Χριστοδούλου 

Στον ομώνυμο ρόλο η Μαίρη Βιδάλη 
Σκηνοθεσία Γιώτα Κουνδουράκη 
Σύνθεση προβολών Κατερίνα Μαντέλη 
Φωτισμοί Γιώργος Δανεσής 

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016 ώρα 8:30 μ.μ
Κρατήσεις θέσεων: 27410 86330 - 6977408956
 

theatroperigialiou.wordpress.com
 
ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ:

 ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Βρυξέλλες: Δύο αδέρφια ελληνικής καταγωγής ανάμεσα στα θύματα του μακελειού!

Βρυξέλλες: Δύο αδέρφια ελληνικής καταγωγής ανάμεσα στα θύματα του μακελειού!

Η Σάσα και ο Αλεξάντερ Πιντσόφσκι, αδέρφια ελληνικής και ολλανδικής καταγωγής, είναι ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, την Τρίτη 22 Μαρτίου. 
Συνολικά, 31 αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο και το σταθμό του μετρό "Μάαλμπεκ".
Τα δύο αδέρφια επρόκειτο να “πετάξουν” για της ΗΠΑ και σύμφωνα με το Sky News, η οικογένεια επιβεβαίωσε ότι οι βελγικές αρχές ταυτοποίησαν τις σορούς τους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τη στιγμή της έκρηξης, η Σάσα και ο Αλεξάντερ μιλούσαν με τη μητέρα τους στο τηλέφωνο, όταν ξαφνικά... κόπηκε η γραμμή και έκτοτε δεν είχαν δώσει σημεία ζωής.
Ο πρώτος που έμαθε τα τραγικά νέα ήταν ο δήμαρχος του Λάνακεν Marino Keulen, ο οποίος ενημέρωσε την οικογένεια. Οι δυο νέοι φαίνεται πως βρίσκονταν πολύ κοντά στον έναν από τους καμικάζι αυτοκτονίας όταν εκείνος πυροδότησε τα εκρηκτικά.

 
Και ενώ η αναγνώριση όλων των θυμάτων της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης στην ιστορία του Βελγίου θα αργήσει, από τους συνολικά 316 τραυματίες του μακελειού, οι 121 παραμένουν σε νοσοκομεία του Βελγίου και της Γαλλίας. Από αυτούς, οι 63 παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

newsit.gr

Οι προτάσεις της Π.Ε Ηλείας από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλο για τον Κυπαρισσιακό - Οριοθέτηση μη οριοθετημένων οικισμών και αρτιότητα στη ΖΑΤ με 10 στρέμματα

http://www.tharrosnews.gr/sites/default/files/2015/08/kolpos.jpg
Την επιβεβλημένη ανάγκη ανάκλησης της έγκρισης της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για τον Κυπαρισσιακό κόλπο και την επαναξέταση έκδοσης του Π.Δ από μηδενική βάση, ζητά μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος στην εισήγηση του στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη, καταθέτοντας συγκεκριμένες πλέον προτάσεις και επισημάνσεις 12 σημείων.
Ο κ. Γεωργιόπουλος μιλά για την ανάγκη οριοθέτησης των μη οριοθετημένων οικισμών, την εξαίρεση όλων ανεξαιρέτως των έργων προβλέπονται από το έργο με τίτλο «Πάρκο Οικοανάπτυξης Ιαματικών Πηγών Καϊάφα», την αρτιότητα 10 στρεμμάτων στη ΖΑΤ αντί για 20 που προβλέπει το Π.Δ κ.α
Ειδικότερα τα 12 προτεινόμενα σημεία είναι τα εξής:

Στο Χιλιομόδι κόντρα στον Ατρόμητο ο ΑΟ Ζευγολατιό, Στο Δερβένι ο Πέλοπας , στο Βέλο ο Πανκαμαριακός

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8UDbKc5FzCguajvSh7Cna3GvrHwuwjrXvMAPocfGfp11Z_WKfe8OrY9Elpg4zsMc5SpgHc5Io3F_YeEBt8jSGDTnDH5SfqMLr1MzIzT1bVpMzaS7Js-V0zZjbRxU_HjB0o9orE4-5zlfl/s1600/spathobouni_entos.jpg
Με τους αγώνες της 26ης αγωνιστικής ημέρας συνεχίζεται αύριο Σάββατο στις 3 το απόγευμα, το πρωτάθλημα της  Α Κατηγορίας Κορινθίας. Στο Χιλιομόδι, κόντρα στον Ατρόμητο, αγωνίζεται ο πρωτοπόρος Α. Ο. Ζευγολατιού, ενώ στο ΔΑΚ η Κόρινθος ΄06 υποδέχεται την Θύελλα Περτίου. 
Την ίδια ώρα στο "Κώστας Βυζάς" ο Αστέρας Δερβενίου αντιμετοπίζει τον Πέλοπα Κιάτου και στη Νεμέα ο Παννεμεατικός τον Ολυμπιακό Άσσου. 
Στο Βέλο η Ελλάδα μάχεται τον Πανκαμαριακό, ενώ εκτός έδρας  Τενεάτης Αθικίων και Ηρακλής Λεχαίου αγωνίζονται κόντρα σε Ολυμπιακό Λουτρακίου και Δάφνη Εξαμιλίων, αντίστοιχα. 
Τέλος στον Συνοικισμό και στην κοινή τους έδρα η Κόρινθος αντιμετοπίζει τον ουραγό Κύψελο Κορίνθου.

Η 26η αγωνιστική 
 ΠΑΝΝΕΜΕΑΤΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΣΣΟΥ 
ΔΑΦΝΗ ΕΞΑΜΙΛΙΩΝ- ΗΡΑΚΛΗΣ ΛΕΧΑΙΟΥ 
ΕΛΛΑΣ ΒΕΛΟΥ- ΠΑΝΚΑΜΑΡΙΑΚΟΣ 
ΣΦΛ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΤΕΝΕΑΤΗΣ ΑΘΙΚΙΩΝ
ΠΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ- ΠΑΣ ΚΥΨΕΛΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ- ΑΟ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ 
ΑΣΤΕΡΑΣ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ -ΠΕΛΟΨ ΚΙΑΤΟΥ 
ΚΟΡΙΝΘΟΣ '06- ΘΥΕΛΛΑ ΠΕΤΡΙΟΥ  

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Δερβένι και στο Ξυλόκαστρο - Παρών στον εορτασμό στο Δερβένι ο Δήμαρχος κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος

http://policenet.gr/sites/default/files/field/image/25032015-%CE%971140.jpg
Έχουν περάσει 195 από τον Μάρτιο του 1821, από τότε που από την περιοχή μας και ιδιαίτερα από τη Ζάχολη , δόθηκε το έναυσμα της επανάστασης και εξαπλώθηκε σε όλη Ελλάδα γιά την αποτύναξη του τουρκικού ζυγού,  και  ο Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης με ιδιαίτερη λαμπρότητα , παρά τη  βροχερή ημέρα, εορτάζει σήμερα Παρασκευή 25η Μαρτίου 2016 την Εθνική Επέτειο της 25 Μαρτίου 1821.

ΣΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ
Στις 10:00 το πρωί στον Ιερό Ναό «Αγίου Ιωάννου» τελέστηκε επίσημη Δοξολογία παρουσία του Ιερού Κλήρου όλων των εκκλησιών του Δήμου, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Κουσουλός, οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ Νικόλαος Κεκερής & Ανδρέας Καραβάς
η Πρόεδρος της Κοινότητας Δερβενίου κ. Διαμάντω Δενδρινέλη , το Τοπικό Συμβούλιο, μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου, εκπροσώπων του Αστυνομικού Τμήματος Ξυλοκάστρου, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ευρωστίνης, Συλλόγων, Σχολείων, οι Δημόσιες υπηρεσίες & Οργανισμοί, τα Ν.Π.Δ.Δ., οι Οργανώσεις, Σωματεία & Σύλλογοι, δωρητές και συμπολίτες. Τον πανυγηρικό της ημέρας για την 25η Μαρτίου εξφώνησε η δασκάλα του Δημ. Σχολ. Δερβενίου  κα Τσοκανά Αγγελική..

Μετά την δοξολογία : εψάλει επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των ΗΡΩΩΝ και ακολούθησε η Κατάθεση στεφάνων , Ενός λεπτού σιγή και η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Δερβενίου.


Ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών των Σχολείων του Δερβενίου (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) και της Φιλαρμονικής του Δήμου, πατρουσία της Δημοτικής Αρχής, των αρχών της πόλεως και πλήθους κόσμου, στην ΠΕΟ Αθηνών – Πατρών από οδική γέφυρα Δερβενίου μέχρι το ύψος της καθέτου οδού Αγίου Ιωάννου. 


 
ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
Η επίσημη Δοξολογία έγινε στον Ιερό Ναό του " Αγίου Βλασίου". παρουσία του Ιερού Κλήρου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, των Αντιδημάρχων, Αρχηγών της Μειοψηφίας, εκπροσώπων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Π.Ε. Κορινθίας, της Δ.Κ. Ξυλοκάστρου, της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, του Αστυνομικού Τμήματος Ξυλοκάστρου, Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Κορινθίας, Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων Δημόσιων υπηρεσιών & Οργανισμών, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανώσεων, Σωματείων & Συλλόγων, Σχολείων και πλήθους συμπολιτών μας., όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε  η καθηγήτρια του Γενικού Λυκείου Ξυλοκάστρου κ. Ναστάτου Ευφημία.
Μετά την δοξολογία : εψάλει την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των ΗΡΩΩΝ και ακολούθησε η Κατάθεση στεφάνων, το Προσκλητήριο πεσόντων , Ενός λεπτού σιγή και η τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνος από την Φιλαρμονική. Η μαθητική παρέλαση στο Ξυλόκααστρο ματαιώθηκε λόγω ραγδαίας βροχής.

  Ακολούθως στο Θέατρο «Άγγελος Σικελιανός» μαθητές των παιδικών και εφηβικών τμημάτων του Συλλόγου «Χοράνθη» χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες. Οι πανηγυρικοί της ημέρας εκφωνήθηκαν από τους ομιλητές – εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στα ηρώα πεσόντων και παρέλαση των μαθητών.
Η Δημοτική Αρχή συγχαίρει όλους τους μαθητές για την πολύ καλή εμφάνισή τους στην παρέλαση και τους εκπαιδευτικούς για την προετοιμασία των μαθητών.
Επίσης, ευχαριστεί τις Φιλαρμονικές του Ξυλοκάστρου και της Ευρωστίνης και όλους τους δημότες που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Επετείου σε όλο το Δήμο.

Καλάβρυτα, η Αγία Λαύρα και το Μέγα Σπήλαιο

Στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, της ξακουστής αχαϊκής κωμόπολης, βρίσκονται δύο ιερά προσκυνήματα με πανελλήνια ακτινοβολία και μακραίωνη ιστορική διαδρομή, άρρηκτα συνδεδεμένα με το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων.

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Φωτογραφία του χρήστη sfedona.gr.
Στην Κόρινθο, ο καιρός έγινε σύμμαχος της νεολαίας κυριολεκτικά στο παρά πέντε και η παρέλαση της Εθνικής μας Επετείου της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε κανονικά .
Από τις πρώτες πρωινές ώρες έβρεχε ασταμάτητα και όλα έδειχναν ότι μάλλον δεν θα γινόταν η καθιερωμένη φετινή παρέλαση.
Όμως λες και από θαύμα η βροχή σταμάτησε λίγα μόνο λεπτά πριν από την έναρξη της παρέλασης και βγήκε μάλιστα δειλά-δειλά και ο ήλιος.
Ετσι η παρέλαση πραγματοποιήθηκε κανονικά και το πλήθος των Κορινθίων χειροκρότησε θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των σχολείων της πόλης καθώς και τμήματα προσκόπων , συλλόγων και στρατού που πήραν μέρος στην παρέλαση


Φωτογραφία του χρήστη sfedona.gr.


Περισσότερα στη  .sfedona.gr
Video  korinthostv,gr

Είναι η στιγμή της Ελλάδας

ellhnikhshmaia

Ημέρες εορτής της "25ης Μαρτίου". Ημέρες που η ορθοδοξία έχει την τιμητική της. Ημέρες που η σκέψη μας (όσων γνωρίζουν ιστορία) περιπλανιέται σε ένδοξες αλλά και αιματηρές στιγμές επανάστασης και απελευθέρωσης.

Η ιστορία διδάσκει πως η ώρα της επανάστασης ήταν μία επιδιωκόμενη συγκυρία συλλογική ευθύνης, σπουδαίων οπλαρχηγών και «ευνοϊκής» τοποθέτησης κάποιων ξένων δυνάμεων.


Γιατί λοιπόν να μην συμβεί το ίδιο και τώρα; Και αν όχι τώρα, πότε; 

ΑΣΕΠ: Προκηρύχθηκαν οι 36 θέσεις για τα ΕΛΤΑ – Ποιες είναι οι προθεσμίες (ανακοίνωση)

Γνωστοποιείται ότι εκδόθηκε η 1Κ/2016 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 2/18-03-2016, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας τριάντα έξι (36) θέσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) τακτικού προσωπικού του κλάδου Δ.Ε. Διανομέων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) Α.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 18 ν. 2190/1994 όπως ισχύει.
Το ΦΕΚ της προκήρυξης έχει καταχωριστεί και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα) και από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα).

Τι αλλάζει από το Σεπτέμβριο στις εγγραφές των μαθητών στα σχολεία

Δεν θα χρειάζονται πιστοποιητικό γέννησης οι μαθητές που πρέπει να εγγραφούν στα σχολεία από το ερχόμενο σχολικό έτος. Κι αυτό γιατί εδώ και τέσσερις ημέρες ξεκινήσαμε και διαλειτουργεί το υπουργείο Παιδείας με το Εθνικό Δημοτολόγιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», ότι «φέτος δεν θα...

Αφρικανική σκόνη - Τι πρέπει να προσέχουμε

skoni lukabitos
Η αφρικανική σκόνη ταξιδεύει όλο και συχνότερα στην Ελλάδα, δίνοντας ένα άλλο χρώμα στον ουρανό και προσφέροντας μας την δυνατότητα να τραβήξουμε εντυπωσιακές φωτογραφίες, ωστόσο δεν είναι καθόλου αθώα. Έτσι ήταν και η προχθεσινή ημέρα, με τους ανέμους να μεταφέρουν την σκόνη και την ατμόσφαιρα να γίνεται όλο και πιο αποπνικτική.

Δήλωση του τέως Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Λασιθίου κ. Γιάννη Πλακιωτάκη για την 25η Μαρτίου 1821

http://cdn1.bbend.net/media/com_news/story/2015/12/12/651010/main/giannis-plakiotakis.jpg
Σήμερα είναι μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα και τον απανταχού ελληνισμό.
Είναι ημέρα μνήμης και εθνικής περισυλλογής.
Σε τούτες τις δύσκολες ώρες για την πατρίδα και το λαό μας, εύχομαι η θυσία των ηρώων μας που έπεσαν για τη σωτηρία της πατρίδας να αφυπνίσει τους Έλληνες, ώστε να πιστέψουν και πάλι στην αστείρευτη δύναμη του έθνους μας, για να αποτινάξουν τα δεσμά τους και να ανακτήσουν την εθνική τους υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.
Ο εορτασμός της εθνικής παλιγγενεσίας, ας αποτελέσει το έναυσμα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από κάθε λογής μνημόνια και επιτηρήσεις τροϊκανών.
ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ!!!!

Συνεχίζουν να πετιούνται στα σκουπίδια εκατοντάδες μερίδες φαγητού στη Λάρισα! Δεν αρέσει στους μετανάστες

Συνέχιζεται εδώ και μέρες το φαινόμενο πολλοί εκ των μεταναστών που βρίσκονται στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λάρισας να μην τρώνε τα φαγητά που τους φέρνει το τμήμα σίτισης της Πολεμικής Αεροπορίας και έτσι εκατοντάδες μερίδες φαγητού να πετιούνται στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του logiastarata.gr καθημερινά παρασκευάζονται για τους πρόσφυγες περίπου 1700 μερίδες ενώ τις επόμενες μέρες ο αριθμός αναμένεται να φθάσει στις 2.000 μερίδες.

Καταπέλτης ο Μητροπολίτης Κορίνθου:«Δεν μπορεί να πηγαίνει δεσπότης να δώσει πακέτα τροφοδοσίας και να του λένε «βγάλε τον σταυρό από το σκουφί σου»


Σκληρή επίθεση προς τον Υπουργό Παιδείας εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος χαρακτηρίζοντας την επιλογή του Πρωθυπουργού, όσον αφορά στον κ. Φίλη, άστοχη. Αναφέρθηκε, επίσης, στο προσφυγικό ζήτημα, στις επισκέψεις των Ιεραρχών στα κέντρα μεταναστών...

Η επανάσταση του 21 στο Μοριά ( Αφιέρωμα)


1821 Η πορεία προς τη μεγάλη στιγμή ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

Οι λαβωματιές του '21 ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

Στα μέσα Μαρτίου 1821 ο Παπαφλέσσας είχε ολοκληρώσει τον κύκλο των περιοδειών του στην Πελοπόννησο και βρισκόταν μαζί με τον Αναγνωσταρά στη Μεσσηνία, που ήταν η περιοχή για την οποία είχε ταχθεί υπεύθυνος από την Φιλική Εταιρεία. Ο Κολοκοτρώνης ήταν επίσης στο χώρο ευθύνης του, τη Μάνη. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν κρυμένος στην Πάτρα, έτοιμος να αναλάβει δράση. Άλλοι Φιλικοί ήταν σε διάφορους χώρους ευθύνης ο καθένας. Παρά τις αμφιβολίες των προεστών, το κλίμα στην Πελοπόννησο ήταν έντονα επαναστατικό και ένας σπινθήρας έλειπε για την έκρηξη.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΤΟΥ 21

 TO TΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΖΑΧΟΛΗΣ ( ΠΑΠΑΝΙΚΑΣ)

ΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ
ΜΙΑ ΒΛΑΧΑ ΒΕΡΒΕΝΙΩΤΙΣΣΑ
ΣΤ' ΑΝΑΠΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΜΙΔΙ
Ο ΓΕΡΟΣ ΝΟΤΑΡΑΣ

ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΤΑ ΒΟΥΝΑ
ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
Η ΧΡΥΣΩ ΔΕΝ ΕΦΑΝΕΙ (Πιτσαδέικο)
ΣΤΑ ΤΡΙΚΟΡΦΑ ΜΕΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
ΤΑ ΚΛΕΦΤΟΠΟΥΛΑ
 

Σαράντης Καργάκος 'Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 1821'

Ο Σαράντης Καργάκος και ο Δημήτρης Νατσιός σπάνε την ηχομόνωση της Νέας Εποχής Η αλήθεια για το ΄1821

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου


Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού. Τελείται στις 25 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά (α' 26-38), ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συνέβη έξι μήνες μετά τη θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννη του Προδρόμου από την Ελισάβετ, τη γυναίκα του Ζαχαρία, όταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ στάλθηκε από τον Θεό προς την Παρθένο Μαριάμ (Μαρία) για να της ανακοινώσει ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού. Εκείνη την περίοδο, η Μαρία ζούσε στη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας και ήταν μνηστευμένη με τον ξυλουργό Ιωσήφ. Ο Γαβριήλ εμφανίσθηκε ξαφνικά μπροστά στη Μαρία και της απηύθυνε τον χαιρετισμό: «Χαίρε κεχαριτωμένη, ο κύριος μετά σου». Η νεαρή γυναίκα ήταν λογικό να πανικοβληθεί, αλλά ο αρχάγγελος την καθησύχασε: «Μη φοβού Μαριάμ, εύρες γαρ χάριν παρά τω Θεώ. Και ιδού συλλήψη εν γαστρί και τέξη υιόν και καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν».

ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΤΟ 'ΧΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ

ΗΡΩΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΕ ΤΣΑΜΙΚΟ ΡΥΘΜΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.


Mωρέ, χαρά που τo ’χουν - χαρά που το ’χουν τα βουνά,
χαρά που το ’χουν τα βουνά κι οι κάμποι περηφάνεια.
Γιατί γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει κι η πατρίδα.
Σαν βλέπουν διάκους με σπαθιά, παπάδες με ντουφέκια,
σαν βλέπουν και το Γερμανό, της Πάτρας το Δεσπότη,
για να βλογάει τ’ άρματα, να φχιέται τους λεβέντες.

Ἡ κήρυξη τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπαναστάσεως τοῦ 1821 συνέπεσε μὲ τὴ μεγάλη θρησκευτικὴ ἑορτὴ τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου.

Τὸ τραγούδι περιγράφει τὴν ἐνθουσιαστικὴ ἀτμόσφαιρα τῆς εὐλογίας τῶν ὅπλων ἀπὸ τὸν ἐθνεγέρτη Ἐπίσκοπο Παλαιῶν Πατρῶν Γερμανὸ στὴν πλατεία τῆς Πάτρας τὴν 25η Μαρτίου 1821 καὶ τὴν ἀθρόα συμμετοχὴ τῶν κληρικῶν στὸν ἀπελευθερωτικὸ Ἀγώνα

ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Greek Revolution 1821)



Τα μηνύματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας για την 25η Μαρτίου

Τα μηνύματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας για την 25η Μαρτίου
Μηνύματα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού με επίκαιρες αναφορές στέλνουν κόμματα και η ηγεσία της χώρας.
Στο προσφυγικό, αλλά και στην θέση της Κύπρου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του προσθέτοντας ότι το παράδειγμα των Αγωνιστών του 21' πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί στο διηνεκές.
Τσίπρας: Σύντομα η δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα φτάνει στο τέλος
Το τέλος της δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα «σύντονα» προαναγγέλλει ο Πρωθυπουργός, στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. 

Θετική εμφάνιση και νίκη της Εθνικής επί του Μαυροβουνίου. Επικράτησε με 2-1

Νέα εμφάνιση, νέο σύστημα και (επιτέλους) νίκη [vid]Νικηφόρα ξεκίνησε η Εθνική ομάδα την προετοιμασία της ενόψει της έναρξης των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας (2018), καθώς επικράτησε με 2-1 του Μαυροβουνίου στο «Γ. Καραϊσκάκης» παίζοντας κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο.

Ο Μίχαελ Σκίμπε είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει σχήματα και πρόσωπα και να πειραματιστεί τώρα που είναι νωρίς, μιας και όταν ξεκινήσουν οι προκριματικοί η Εθνική θα πρέπει να εμφανιστεί έτοιμη, αφού τα πεπραγμένα της στα προκριματικά του Euro 2016 είναι ακόμη νωπά...

Η αχαριστία τού Ελληνικού κράτους στους ήρωες της επανάστασης του 1821


Τι απέγιναν οι ήρωες της Επανάστασης του 1821; Αυτοί οι ως πριν λαϊκοί απλοί άνθρωποι που μέσα σε μία νύκτα έγιναν ηγέτες της Επανάστασης του ’21, θυσιάζοντας την ζωή τους και τις περιουσίες τους για την ελευθερία της πατρίδας μας. Γυναίκες και άντρες, τουλάχιστον οι πιο γνωστοί; 
Μήπως…. βουλευτές; Υπουργοί τάχα; Επιχειρηματίες; Πλούσιοι πολιτευτές με βίλες στην Εκάλη και το Καστρί; Υπουργοί Υγείας ή Παιδείας ή διοικητικής μεταρρύθμισης; 
ΟΧΙ τίποτα από όλα αυτά. Μπορεί αυτοί να έδωσαν ό,τι είχαν για την επανάσταση, αλλά πολύ γρήγορα αγνοήθηκαν από την ελεύθερη Ελλάδα.

Πως μας επιβλήθηκε το έθιμο του μπακαλιάρου;...

Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου, εθνική και θρησκευτική εορτή ξέρουμε από τις μανάδες μας και αυτές από τις δικές τους ότι το έθιμο προστάζει ...μπακαλιάρο σκορδαλιά. Παραδοσιακό φαγητό, έτσι δεν είναι; Όμως τι ακριβώς σημαίνει η λέξη παραδοσιακό; "Οποιαδήποτε γνώση, συνήθεια, έθιμο μεταδίδεται και διασώζεται προφορικά από την μια γενιά στην άλλη"... Στοιχεία δηλαδή που λειτουργούν σαν συνδετικός κρίκος με τις επόμενες γενιές, ώστε να διατηρηθεί η κοινή φυλετική ή εθνική συνείδηση. Κάτω από από αυτό το πρίσμα η σκορδαλιά κρίνεται απολύτως αθώα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ



Διαβάστε στο 142ο φύλλο του «Εμπρός»:

Αχτίδα ελπίδας για να φωτίσει η μέρα σου

Αγαπημένο μέλος του Avaaz,

Αν αμφέβαλες ποτέ ότι οι προσπάθειές μας πιάνουν τόπο ή αν απλά θέλεις να φωτίσεις τη μέρα σου με μια αχτίδα ελπίδας, δες παρακάτω.

Βάζουμε στοίχημα ότι θα διαβάσεις μέχρι τέλους :-)

Νίκες του Avaaz για το 2016 (μέχρι στιγμής!)