Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Εύσημα από ΔΝΤ, αλλά με… αστερίσκους

imf
Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της, αλλά χρειάζεται να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλίσει την ανάκαμψη της οικονομίας, καθιστά σαφές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με έκθεσή που δημοσιοποίησε σήμερα, μετά την ολοκλήρωση επίσκεψης αντιπροσωπείας του στη χώρα.
Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το άνοιγμα των επαγγελμάτων στον ανταγωνισμό ώστε να διασφαλίσει ότι το βάρος των μέτρων λιτότητας δε θα βαρύνει ανισομερώς μόνον τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
“Αποφασιστικές διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται σε κάθε έναν από τους τομείς αυτούς ώστε να προωθηθεί μια ταχεία ανταπόκριση και να επιτευχθεί μια περισσότερο ισορροπημένη διανομή του βάρους της προσαρμογής”, τονίζει το ΔΝΤ. “Η αποστολή (του ΔΝΤ) καλωσορίζει τον αναπροσανατολισμό της εστίασης του κυβερνητικού προγράμματος, σε αναγνώριση αυτών των προβλημάτων”.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα έχει σημειώσει “εξαιρετική” πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος από το 2010, καθώς το πρωτογενές της αποτέλεσμα, θα εμφανίσει βελτίωση κατά 10% έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει “ιδιαίτερα υψηλό”, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
“Ως εκ τούτου είναι ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δέχθηκαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί σημαντική έκτακτη ενίσχυση με όρους χαμηλότερους της αγοράς, ώστε να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της, και έχουν συμφωνήσει να παράσχουν επιπρόσθετη βοήθεια, εφόσον αυτό χρειαστεί”, σημειώνει το ΔΝΤ, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 110% έως το 2020.
“Η δέσμευση αυτή είναι απαραίτητη για τη διαβεβαίωση των πιστωτών ότι υφίσταται ένα αξιόπιστο πλαίσιο για τη διαχείριση του υπερβάλλοντος ελληνικού χρέους”.

ysterografa.gr

Ο Λέττα ανοίγει τη συζήτηση για την ανεργία των νέων

Enrico-Letta
Ένα μεγάλο ευρωπαϊκό σχέδιο για την απασχόληση των νέων. Αυτός είναι ο στόχος του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα, όπως τον αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη RAI Tre, επισημαίνοντας τις διαβρωτικές συνέπειες που έχει για το παρόν και κυρίως το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανεργία που μαστίζει τις γενιές που έρχονται.
Ο Ενρίκο Λέττα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή του διορισμού του μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή δράση για την κοινωνική αλληλεγγύη, τη στήριξη των πλέον αδύναμων πολιτών, την ενίσχυση της ανάπτυξης και την… κατάργηση της λιτότητας που έχει επιβληθεί στο σύνολο της Ευρώπης, έστρεψε την προσοχή του στο θέμα της ανεργίας των νέων.
Σημείωσε μάλιστα ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο, θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί και παρουσιαστεί ένα πλήρες σχέδιο με συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό, για να υπάρξει ανάσχεση της ανεργίας.

ysterografa.gr

Στις 15 Μαΐου ο Σαμαράς στην Κίνα

SAMARAS2
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείου του Πρωθυπουργού ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στην Κίνα το διάστημα 15-19 Μαΐου ως προσκεκλημένος του του Πρωθυπουργού του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Li Keqiang.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Πρωθυπουργού του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Li Keqiang, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα από τις 15 έως τις 19 Μαΐου».

H Ντόρα στο Μπακού στη Σύνοδο Κορυφής Νότιου Καυκάσου για τη συμβίωση των κοινωνιών

H βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη αναχώρησε σήμερα για το Μπακού, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Νότιου Καυκάσου για τη συμβίωση των κοινωνιών, που διοργανώνει η Λέσχη της Μαδρίτης στην οποία συμμετέχουν 200 προσωπικότητες της πολιτικής, πρώην αρχηγοί κρατών και πρώην υπουργοί.
Η Ντόρα Μπακογιάννη θα προεδρεύσει σε πάνελ με θέμα: «Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα ως εργαλείο για την επίλυση διενέξεων σε πολύπλοκες συνθήκες

ΣΤΗΝ ΕΛΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΤΗ ΤΡΙΤΗ 7 ΜΑΙΟΥ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚ​Η ΑΙΓΕΙΡΑΣ "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΚΟΝΕΤΣΗΣ​"!

filarmoniki mesologi.JPG
Τη λιτανεία της Ιερής εικόνας του Αγίου Αθανασίου στην Ελίκη Αιγιαλείας, οπου θα εορταστεί η ανακομιδή των σεπτών λειψάνων του, θα συνοδεύσει με εορταστικούς ήχους το πρωι της Τρίτης 7 Μαϊου η Δημοτική Φιλαρμονική Αιγείρας "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΚΟΝΕΤΣΗΣ".
Θα αποδώσει μουσικά τα θρησκευτικά εμβατήρια "ΒΑΪΑ" και "LA FESTA ALLA MADONNA",καθώς και το march "INDEPENDENTIA"!

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ : ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΩ​Ν ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ​ΚΟ ΤΥΠΟ

Την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη και ενίσχυση του Περιφερειακού -Νομαρχιακού κατά νόμο - Τύπου, που ελέω κρίσης αλλά και εξαιτίας των επιλογών της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης περνά τις δυσκολότερες ώρες της μακρόχρονης ιστορίας του, ζητά με Ερώτησή του από τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Δημοσιογράφο Σίμο Κεδίκογλου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφος Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα ζητήματα που άπτονται των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Δεκάδες εφημερίδες σε όλη τη χώρα, αναστέλλουν την έκδοση τους ή - στην καλύτερη περίπτωση - από ημερήσιες μετατρέπονται σε εβδομαδιαίες, άλλες κλείνουν λόγω οικονομικών προβλημάτων και κατασχέσεων, ενώ πληθώρα έμπειρων και έγκριτων δημοσιογράφων, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε ακατάλληλη προς εύρεση νέας εργασίας ηλικία, βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο, αδυνατώντας να προσπορίσουν στους ίδιους και τις οικογένειές τους τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους αγαθά.
Αξίζει να σημειωθεί πώς ο Νόμος Ρουσόπουλου για τον Περιφερειακό Τύπο, προέβλεπε ορισμένες υποχρεώσεις για τις περιφερειακές εφημερίδες, ώστε αυτές να μπορούν να καταχωρούν τις δημοσιεύσεις του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως επίσης και την κρατική διαφήμιση η οποία τα τελευταία χρόνια είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτη.
«Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω ότι μου προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι βάσει του προαναφερόμενου νόμου, ως δημοσιογράφος θεωρείται ο εκδότης μιας εβδομαδιαίας εφημερίδας και όχι μίας ημερήσιας», υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και τονίζει πώς δεν μπορεί να κατανοήσει ούτε την «απαίτηση πώλησης 750 το ελάχιστο σε ημερήσια βάση αντιτύπων, αποδεδειγμένα με φορολογικά παραστατικά».
Όπως αποκαλύπτει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
«Οι εκδότες των επαρχιακών εφημερίδων, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν κάθε χρόνο, ένα αρκετά μεγάλο ποσό ως κοινωνικό πόρο στα ασφαλιστικά τους ταμεία, ώστε να έχουν δικαίωμα στην όποια ισοπεδωμένη ατέλεια των ΕΛΤΑ και του ΟΤΕ, κάτι που στην πρώτη περίπτωση βέβαια ισχύει, αλλά για περιορισμένο αριθμό διακινούμενων αντιτύπων μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ενώ στη δεύτερη έχει ήδη καταργηθεί».
«Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στο Νόμο Ρουσόπουλου και δυσχεραίνουν τη συνέχιση της λειτουργίας αρκετών περιφερειακών εφημερίδων;», ερωτά το Σίμο Κεδίκογλου ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την καταβολή του 30% της κρατικής διαφήμισης, την αναγνώριση ως δημοσιογράφων των εκδοτών των ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων, την αναστολή της διάταξης του νόμου για την υποχρεωτική πώληση 750 το ελάχιστο σε ημερήσια βάση αντιτύπων αλλά και την κατάργηση της υποχρέωσης της καταβολής ποσού για τον κοινωνικό πόρο.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

Πέθανε ο Τζούλιο Αντρεότι

Πέθανε ο βετεράνος ιταλός πολιτικός Giulio Andreotti
Σε ηλικία 94 ετών ο Τζούλιο Αντρεότι, ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους πολιτικούς της σύγχρονης ιταλικής ιστορίας.
Ο Τζούλιο Αντρεότι, γεννημένος το 1919, υπήρξε Πρωθυπουργός της Ιταλίας το 1972-1973, επίσης μεταξύ 1976-1979 και τέλος στο διάστημα 1989-1992.
Διατέλεσε επίσης υπουργός Εσωτερικών (1954-1978), Αμυνας (1959-1966) και Εξωτερικών (1983-1989). Από το 1991 ήταν ισόβιος γερουσιαστής.
Ο Τζούλιο Αντρεότι ήταν Πρωθυπουργός της χώρας τη χρονιά-ορόσημο του 1992, όταν ουσιαστικά κατέρρευσε η 1η Ιταλική Δημοκρατία.
Η 1η Ιταλική Δημοκρατία γεννήθηκε το 1946 και σε αυτήν κυριάρχησε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο άνηκε και ο ίδιος ο Αντρεότι.Τότε (το 1992), μια ομάδα δικαστικών υπό τον Αντόνιο ντι Πιέτρο άρχισε να ερευνά υποθέσεις σκανδάλων.
Το όνομα του Αντρεότι είχε ακουστεί πολλά χρόνια νωρίτερα, το 1979, όταν η Δικαιοσύνη ερευνούσε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Μίνο Πεκορέλι.
Ο δημοσιογράφος είχε ισχυριστεί ότι ο Αντρεότι διατηρούσε δεσμούς με τη Μαφία, αλλά είχε και ανάμειξη στην υπόθεση απαγωγής (και εκτέλεσης) του πρωθυπουργού Αλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.Παραπέμφθηκε και καταδικάστηκε, ωστόσο, αθωώθηκε αργότερα από το Εφετείο.
Ο Αντρεότι αρθρογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα Corriere della Sera. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2006, και παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο Αντρεότι αποδέχθηκε να είναι υποψήφιος του κυβερνώντος του Μπερλουσκόνι για την προεδρία της Γερουσίας.
Έχασε όμως την εκλογή με ψήφους 165 κατά έναντι 156 υπέρ.Γεννήθηκε το 1919 στη Ρώμη. Σπούδασε νομικά και αναμείχθηκε από πολύ νωρίς στην πολιτική, αρχικά στη Νεολαία των Χριστιανοδημοκρατών.
Σημειώνεται ότι το 2008 ο σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο γύρισε την ταινία Il Divo, η οποία αναφέρεται στους δεσμούς του Αντρεότι με τη Μαφία. Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Κανών.


diadromi.gr

Eurovision 2013: Ποιο τραγούδι είναι πιο δημοφιλές στο Youtube; Έκπληξη για την Ελλάδα...


Πριν 1 μήνα περίπου, το τραγούδι που είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στα views του Youtube ήταν η συμμετοχή του Μαυροβουνίου. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν

Δύο μόλις εβδομάδες πριν την Eurovision του 2013, τα στοιχεία φέρνουν άλλον στην πρώτη θέση.

#1 με 13.750.000 views – Ιταλία
Marco Mengoni -”L’essenziale”





Ο Ιταλός ερμηνευτής που με το τραγούδι του «L’essenziale» κέρδισε το San Remo και θα παλέψει για μια θέση στον τελικό της Eurovision, έχει ήδη αγαπηθεί από τους χρήστες του διαδικτύου. Βέβαια, η τόση επιτυχία του τραγουδιού σε views του Youtube, οφείλεται κυρίως στο ότι το τραγούδι του έχει γίνει τεράστια επιτυχία στην Ιταλία, αποτελώντας ίσως το μόνο κομμάτι από όλα όσα συμμετέχουν φέτος, που έχει ήδη ανέβει στο top 5 των προτιμήσεων των ακροατών.

#2 με  2.820.294 views – Γερμανία
Cascada – “Glorious”





#3 με 2.015.460 views – Λευκορωσία
Alyona Lanskaya – “Solayoh”






Λίγο πιο κάτω η ξανθιά με τα γαλάζια μάτια Alyona, κατακτά την τρίτη θέση στις προτιμήσεις του κοινού. Μία αιτία για την θέση αυτή μπορεί να είναι και η αλλαγή του τραγουδιού με το οποίο θα συμμετάσχει η ερμηνεύτρια στο διαγωνισμό. Το clip αυτό εξάλλου αποτέλεσε την πρώτη του μετάδοση (και συμπρωταγωνιστεί ο Alexander Rybak).

#4 με 1.869.022 views – Ελλάδα (και όμως)
Koza Mostra ft. Αγάθωνας Ιακωβίδης – “Alcohol Is Free”





Πηγή: Tralala

Λαμία: Κοκορέτσι για ρεκόρ Γκίνες - Το μέτρημα σταμάτησε στα 120 μέτρα (Φωτό και βίντεο)!



100 αρνιά, 120 μέτρα κοκορέτσι, παραδοσιακή ορχήστρα, χορευτικά, πασχαλινό τραπέζι, καλή διάθεση και πολύ κέφι στην πρωτεύουσα της Ρούμελης!

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς πήρε την κορδέλα και με βοηθό τον αντιδήμαρχο Κώστα Μουστάκα μέτρησε το κοκορέτσι μπροστά στις κάμερες.

Μας βγήκε ενάμισι μέτρο λιγότερο, αλλά όπως είπε χαριτολογώντας και ο Δήμαρχος δεν πειράζει να κλέψουμε και λίγο... Την ικανοποίησή τους για την αναβίωση του «Ρουμελιώτικου Πάσχα» εξέφρασαν ο Δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Στάικος.



newsit.gr

Οι αντάρτες έχουν χρησιμοποιήσει χημικά στη Συρία!

syrian-rebels
Μετά τις απαγωγές των Μητροπολιτών, τη διείσδυση τρομοκρατικών στοιχείων στις τάξεις τους και τις βιαιότητες που σε πολλά σημεία ξεπερνούν το καθεστώς Άσαντ, οι αντάρτες της Συρίας, αυτούς τους οποίους έτρεξε να… αγκαλιάσει η διεθνής κοινότητα, κατηγορούνται πλέον και για τη χρήση χημικών όπλων!
Τη σχετική πληροφορία επιβεβαίωσε η άλλοτε Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και σημερινό μέλος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, Κάρλα ντελ Πόντε, σύμφωνα με την οποία, υπάρχουν επιβεβαιωμένες μαρτυρίες ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν κάνει εκτεταμένη χρήση του χημικού αερίου σαρίν, ενός εξαιρετικά φονικού χημικού όπλου.
Η είδηση θορύβησε τη Δύση, και προκάλεσε σοβαρή ρωγμή στη ρητορική κατά του καθεστώτος Άσαντ, καθώς οι αντάρτες της αντιπολίτευσης επιβεβαιώνεται διαρκώς ότι δεν αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική λύση, αλλά μάλλον περισσότερο χάος θα προκαλέσουν, εφόσον κερδίσουν την εξουσία.

ysterografa.gr

Με διακομματική τροπολογία «εξαφάνισαν» τα πρόστιμα των αιρετών

«Πράσινο φως» έδωσε η Βουλή με διακομματική συναίνεση, υιοθετώντας βουλευτική τροπολογία με την οποία ουσιαστικά δίνεται «άφεση αμαρτιών  (μειώνονται κατά 9/10) στα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε συνδυασμούς, επικεφαλής συνδυασμών και υποψήφιους στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2010 για παραβάσεις του νόμου περί εκλογικών δαπανών.
Πρόκειται για τροπολογία επτά βουλευτών από πέντε κόμματα, που ενσωματώθηκε ως άρθρο 22 στην κύρωση της από 31.12.12 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών και ψηφίστηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013.

Ελληνίδα, διεκδικεί μία από τις έξι καλύτερες δουλειές του κόσμου

Μία από τις έξι καλύτερες δουλειές του κόσμου διεκδικεί η 24χρονη Άννα Φωτάκη από το Ηράκλειο η οποία κατάφερε να προκριθεί στην τελική 25άδα.
Η Άννα Φωτάκη  πήρε μέρος στο διαγωνισμό του υπουργείου Τουρισμού της Αυστραλίας που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες και για τον οποίο χιλιάδες άνθρωποι υπέβαλλαν αιτήσεις για να διεκδικήσουν τις έξι καλύτερες δουλειές του κόσμου.
Ποιες είναι όμως οι έξι πολυπόθητες δουλειές; Chief funster (κωμικός) στη Νέα Νότια Ουαλία, lifestyle photographer (φωτογράφος μόδας) στη Μελβούρνη, taste master (γευσιγνώστης) στη Δυτική Αυστραλία και ακόμα τρεις: park Ranger (Δασοφύλακας’στο Κουήνσλαντ), wildlife caretaker (προστάτης της άγριας ζωής) στη Νότια Αυστραλία και outback adventurer (Εξερευνητής της έρημης αυστραλιανής ενδοχώρας) στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας.
Taste Master
Η 24χρονη Άννα διεκδικεί τη θέση του taste master μαζί με 24 ακόμα ανθρώπους που επιλέχθηκαν ανάμεσα από χιλιάδες.
Ο νικητής θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει γύρω στην δυτική Αυστραλία για να ανακαλύψει τα καλύτερα οινοποιία, εστιατόρια και ντόπιους παραγωγούς και να μοιραστεί τις γαστρονομικές περιπέτειες αυτές με τον παγκόσμιο ιστό.
Το πρώτο στάδιο επιλογής απαιτούσε που την υποβολή ενός βίντεο 30 δευτερολέπτων, είδε πάνω από 500,000 αιτήσεις από όλο τον κόσμο.
Ο τελικός νικητης για κάθε θέση θα επιλεγεί ανάμεσα από τους 25 που πέρασαν στο επόμενο στάδιο και το όνομά του θα ανακοινωθεί στις 21 Ιουνίου
Από μικρή η Άννα είχε μια έφεση στο καλό φαγητό ξεκινώντας από τα μυστικά της Κρητικής κουζίνας.
Όταν μετακόμισε για σπουδές στην Σκωτία, η Άννα συνέχισε να καλλιεργεί το ενδιαφέρον της αυτό και ασχολήθηκε με την ομάδα Μεσογειακής Γαστρονομίας το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στην οποία μάλιστα εκλέχθηκε και πρόεδρος το 2010.
Επίσης στην Σκωτία η Άννα δούλεψε για το website Yelp, ένα ιστότοπο με κριτικές εστιατορίων το οποίο έχει παγκόσμια δημοτικότητα.
Τον τελευταίο χρόνο η Άννα ασχολήθηκε με το ουίσκι, ως Whisky Advisor σε γνωστό μαγαζί στο Γιορκ της Αγγλίας.

aftodioikisi.gr

Αγ. Γεώργιος: Ήθη και έθιμα απ’ όλη την Ελλάδα

Ο Άγιος Γεώργιος, αποκαλούμενος από την Ορθόδοξη Εκκλησία «Μεγαλομάρτυρας» και «Τροπαιοφόρος» είναι ένας από τους πιο αγαπημένους αγίους σε ολόκληρο των χριστιανικό κόσμο. Θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς και στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα μας.
Ως εκ τούτου, συγκεντρώνει πολλές θαυμάσιες διηγήσεις και θρύλους, από τους οποίους ο σπουδαιότερος είναι αυτός που μιλάει για το φόνο του δράκοντα και τη σωτηρία της βασιλοπούλας. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας δράκοντας φυλούσε το νερό μιας πηγής κοντά στη Σιλήνα της Λιβύης και το άφηνε να τρέχει μόνο όταν έβρισκε έναν άνθρωπο για να φάει. Το θύμα του οριζόταν με κλήρο από τους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να έχουν νερό και ολόκληροι στρατοί είχαν πολεμήσει με το τέρας, χωρίς αποτέλεσμα.
Ο κλήρος έφερε και τη σειρά μιας βασιλοπούλας, την οποία έσωσε ο Άγιος Γεώργιος σκοτώνοντας το δράκο. Τα ελληνικά έθιμα που αναβιώνουν στη χώρα μας στη μνήμη του Αγίου, συνδέονται συνήθως με αυτή την ιστορία, αλλά και τη σχέση του Αγίου με τον στρατό.