Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Σχολεία: Αδειάζουν κάθε χρόνο τα θρανία – 38.850 λιγότεροι μαθητές στο δημοτικό [infographic]

Σχολεία: Αδειάζουν κάθε χρόνο τα θρανία – 38850 λιγότεροι μαθητές στο δημοτικό [infographic] 

Το διαχρονικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας αποτυπώνεται στο μαθητικό δυναμικό των σχολείων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Την τελευταία 10ετία, από το 2011 έως και το 2021, οι μαθητές έχουν καταγράψει σημαντική μείωση, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία εγγεγραμμένων μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Το έτος 2011-2012 οι μαθητές ήταν 633.291, κατεγράφη μια άνοδος την τριετία 2015 έως 2017 που έφτασε μέχρι τους 645.250 μαθητές κι έκτοτε οι δείκτες καταγράφουν μόνο πτώση, με το σχολικό έτος 2020-2021 οι εγγεγραμμένοι μαθητές στα Δημοτικά να έχουν περιοριστεί στους 606.400.

Το Ορεινό Χελυδόρι θα εορτάσει τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη

 Μπορεί να είναι εικόνα βουνό και δέντρο 

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου εορτάζει το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη στον Κούτο ( Ορεινό Χελυδόρι), όπου θα τελεστεί πανηγυρική Θεια Λειτουργία μετά αρτοκλασίας. Παρακαλούνται οι ευσεβείς Χριστιανοί όμως προσέλθουν στο ιστορικό εξωκλήσι του Μυροβλύτη που ανοίγει μόνο μία φορά το χρόνο και τιμήσουν τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο!! 
Παλαιότερα ( πριν 60+ χρόνια περίπου )μετά την Θεία λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο οι κάτοικοι του χωριού κατέβαιναν να περάσουν τον χειμώνα στους πεδινούς οικισμούς της Κοινότητας , τα Μεντουριάνικα και Βυζδιάνικα   για να ανέβουν και πάλι στο Κούτο την άνοιξη μετά την Θ. Λειτουργία της πρώτης Κυριακής των Απόκρεων

Θα προλάβει να θυμίσει στους Βρετανούς πόσο… ακατάλληλοι για να κυβερνήσουν είναι οι Εργατικοί;

 https://ysterografa.gr/wp-content/uploads/2022/10/Screenshot-2022-10-24-at-5.05.20-PM.png 

Του Κυριάκου Βελισσάριου

Αυτή τη φορά, η… κοινή λογική δεν ηττήθηκε. Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, με ασυγχώρητη και επιζήμια… χρονοκαθυστέρηση.

Δυο μήνες μετά την τραγική επιλογή της Λιζ Τρας, οι Τόρις στράφηκαν στον μοναδικό πολιτικό που δείχνει ικανός να τους βγάλει από το πολιτικό αδιέξοδό τους. Να δώσει

Μετά τον “δολοφόνο του Κασόγκι” η (πεφωτισμένη) Δύση… κάνει τα στραβά μάτια και για την (ακροδεξιά) Μελόνι

https://ysterografa.gr/wp-content/uploads/2022/10/Screenshot-2022-10-24-at-9.17.34-AM.png

Του Νίκου Φυλάγγελου

Τον τόνο τον έδωσε ένας ετοιμόρροπος γηραιός πολιτικός, η ασθενής εικόνα του οποίου στα ηνία της μοναδικής υπερδύναμης που μας κληρονόμησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, προκαλεί θλίψη και βαριά μελαγχολία, υπονομεύοντας την ποιότητα των αξιών του δυτικού πολιτισμού.

Όπως συνέβη και με τον, κατά δήλωση του ιδίου, “δολοφόνο του

Η Λαμία πήρε βαθμό στη Κρήτη . "άσφαιρο Χ" με ΟΦΗ.

ΟΦΗ – Λαμία 0-0: Ισοπαλία με… κερδισμένο! 

Η Λαμία κατάφερε να πάρει τον βαθμό στο Ηράκλειο με την ισοπαλία 0-0 στο «Θ. Βαρδινογιάννης» απέναντι στον ΟΦΗ.

Η ομάδα του Τζιανλούκα Φέστα είχε την υπεροχή, περισσότερες ευκαιρίες να πάρει τη νίκη, αλλά οι παίκτες της δεν μπόρεσαν να νικήσουν τον Μανδά. Αντίθετα οι γηπεδούχοι που πάντως αποδοκιμάστηκαν από τους φιλάθλους στις εξέδρες είχαν δοκάρι στο 72’ με τον Ντουρμισάι.

Ο ΟΦΗ μπήκε πιο δυνατά στο ματς

Αλλαγή ώρας: Γιατί η Ευρώπη δεν υιοθετεί τη θερινή ώρα – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

 Αλλαγή ώρας: Γιατί η Ευρώπη δεν υιοθετεί τη θερινή ώρα – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, θα γίνει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, η αλλαγή της ώρας σε χειμερινή και στη χώρα μας, καθώς η Ευρώπη «πάγωσε» για άλλη μια φορά την κατάργηση του μέτρου που θα οδηγούσε σε μόνιμη διατήρηση της θερινής ώρας. 

Ειδικότερα, στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, και οι δείκτες θα δείχνουν 03:00.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου αλλαγής της ώρας είχε ξεκινήσει το 2018, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει σχετική πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Σεπτεμβρίου.

Άρης – Ολυμπιακός 66-83: Ένα άνετο βράδυ στη Θεσσαλονίκη

 Άρης – Ολυμπιακός 66-83: Ένα άνετο βράδυ στη Θεσσαλονίκη 

Ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος στη Θεσσαλονίκη, απέναντι στον Άρη, επικράτησε με 83-66 και επέστρεψε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Basket League έχοντας κάνει το 3/3 στο πρωτάθλημα.

Ο φετινός Ολυμπιακός κάνει τα… πράγματα να δείχνουν πολύ απλά! Μέσα στην έδρα του Άρη, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έκανε μια γερή “προπόνηση”, επικράτησε στο ματς της Basket League με 83-66 και συνέχισε χωρίς ήττα σε όλες τις διοργανώσεις, λίγες ημέρες πριν υποδεχθεί την Μονακό για τη Euroleague! 

Τροχαίο Αθηνών-Κορίνθου: Τρεις οι νεκροί - Δεν τα κατάφερε η συνοδηγός

 Τροχαίο Αθηνών-Κορίνθου: Τρεις οι νεκροί... 

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Αθηνών-Κορίνθου το μεσημέρι της Δευτέρα,  όταν  ΙΧ που οδηγούσε ηλικιωμένη γυναίκα, μπήκε ανάποδα στην Εθνική οδό στο ρεύμα προς Κόρινθο και συγκρούστηκε με μηχανή.

Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να χάσει τη ζωή του ο οδηγός της μοτοσυκλέτας αλλά και η ηλικιωμένη γυναίκα που οδηγούσε το ΙΧ.

Επίσης, από το τροχαίο τραυματίστηκε ο συνοδηγός του αυτοκινήτου η οποία κατέληξε λίγες ώρες αργότερα.

Στο σημείο έκλεισε η εθνική οδός στο ρεύμα προς Κόρινθο και σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων. Ώρες αργότερα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και πλέον η κίνηση διεξάγεται χωρίς πρόβλημα.

Η Πρεμιέρα στο τιοπικό πρωτάθλημα της Αρκαδίας

  

Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α΄ κατηγορίας Αρκαδίας το Λεωνίδιο επικράτησε στο ντέρμπι  της ημέρας με 1 - 0  επί του Παναρκαδικού στην εκπνοή της αναμέτρησης.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής

Νέοι Τρίπολης – Ορχομενός Λεβιδίου 0 – 1
Ηρακλής Βερβένων – Βρασιές 3 – 1
Αχιλλέας – Πανθυρεατικός 0 – 1
ΑΕΚ – Κορακοβούνι 7 – 0
Λεωνίδιο – Παναρκαδικός 2 – 1
Απόλλων Τύρου – Δημητσάνα 0 – 4
Ερμής Μελιγούς – Τεγέα 3 – 1

Η ΑΕΚ νίκησε 2 - 0 στη Λιβαδειά και προσπέρασε το Βόλο

  

Η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει ένα σπουδαίο διπλό,για την 9η αγωνιστική απέναντι στον αξιόμαχο Λεβαδειακό με 2-0, φτάνοντας τις πέντε σερί νίκες και παραμένει στη δεύτερη θέση της Super League με 21 βαθμούς και στο -6 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό.

Ανέβασε στροφές στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ και με σκόρερ τον Λιβάι Γκαρσία (50’ κεφαλιά, 70’ πέναλτι) πέρασε από τη Λιβαδειά. Κέρδισε 2-0 τον Λεβαδειακό που

Ρίσι Σούνακ: Είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

rishi-sunak-mak2 

Εδώ και λίγα λεπτά ο Ρίσι Σούνακ είναι με τον πλέον επίσημο τρόπο ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, αφού η Penny Mordaunt αποχωρεί από την κούρσα για την ηγεσία των Τόρις και υποστηρίζει τον Sunak.

Στην σύντομη κεκλεισμένων των θυρών ομιλία του στους βουλευτές των Τόρις, ο Σούνακ προέτρεψε το Συντηρητικό Κόμμα να είναι ενωμένο στο επόμενο διάστημα που ακολουθεί. Ο Σούνακ δεν μίλησε στους δημοσιογράφους καθώς έμπαινε στην αίθουσα, ούτε κατά την αποχώρησή του.

Αθηνών – Κορίνθου: Γυναίκα σκοτώθηκε οδηγώντας ανάποδα στην Εθνική – Νεκρός και οδηγός μηχανής

 troxaio-korinthos-5_2

Θανατηφόρο τροχαίο με δύο νεκρούς σημειώθηκε στο 37ο χλμ της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών –Κορίνθου και συγκεκριμένα στο ύψος των Μεγάρων.

ΙΧ που οδηγούσε μία γυναίκα μπήκε ανάποδα στην Εθνική οδό στο ρεύμα προς Κόρινθο και συγκρούστηκε με μηχανή. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να πέσει νεκρός ο οδηγός της μοτοσυκλέτας, αλλά και η οδηγός του ΙΧ.

Σημειώνεται πως τραυματίστηκε και ο συνοδηγός του ΙΧ, ενώ στο σημείο έχει κλείσει η Εθνική οδό στο ρεύμα προς Κόρινθο.

Με επιτυχία οι Διασυλλογικοί αγώνες καράτε στο Δερβένι

Με επιτυχία και την συμμετοχή 350 και πλέον αθλητών από τη Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Αθήνα και την Σαλαμίνα. πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στο Κλειστό Γυμναστήριο Δερβενίου διασυλλογικοί αγώνες karate .  Διοργανωτής ήταν ο Αθλητικός Σύλλογος Shotokan Karate Ξυλοκάστρου, 
 
 

ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Εβδομαδιαίες Προτάσεις 24/10-30/10 2022