Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Σχεδιασμός για νέα αθλητικά έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

Σειρά αθλητικών έργων, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει προγραμματιστεί, προς ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, το 2023, η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τα έργα αυτά, ανά Περιφερειακή Ενότητα, είναι,

α) στην Αργολίδα, τα γήπεδα Νέας Κίου, στο δήμο ‘Αργους – Μυκηνών) και Αγίου Δημήτριου (Μετόχι), στο δήμο Επιδαύρου,

β) στην Αρκαδία, το γήπεδο Μελιγούς, στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας και το Αθλητικό Κέντρο στην Βυτίνα,

γ) στην Κορινθία, τα γήπεδα Συνοικισμού στον δήμο Κορινθίων, του Ολυμπιακού Λουτρακίου και των Αγίων Θεοδώρων, στο δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θοεδώρων, η βελτίωση των εγκαταστάσεων του σκοπευτηρίου Κορινθίας και των υποδομών, του γηπέδου στο Λέχαιο, του δήμου Κορινθίων, καθώς και η προμήθεια αποδυτηρίων, για το γήπεδο Πετρίου, στο δήμο Νεμέας,

δ) στην Λακωνία, η συντήρηση του κλειστού γυμναστηρίου Σπάρτης.

– Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει και έργα της Μεσσηνίας.

 

Στην Κορινθία ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς

  

Τα ζητήματα που αφορούν,, στο μεγάλο αρδευτικό έργο της Κορινθίας, το φράγμα του Ασωπού, θα θέσει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, ο οποίος επισκέπτεται την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, την Κορινθία.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης, θα επισημάνει στον υπουργό και το θέμα της μη πρόβλεψης μοριοδότησης – στο πλαίσιο του προγράμματος νέων αγροτών – των υποψηφίων από τον δήμο Οιχαλίας, παρά το γεγονός, ότι ο εν λόγω δήμος, υπάγεται στο ΣΔΑΜ της Μεγαλόπολης.

Σημειώνεται, ότι η μοριοδότηση, στο πιο πάνω πρόγραμμα, ισχύει για τους υποψήφιους από τους υπόλοιπους δήμους, που επίσης υπάγονται στο ΣΔΑΜ, δηλαδή από τους Δήμους Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Τρίπολης.

ΔΕΡΒΕΝΙ- ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ Χριστουγεννιάτικη Γιορτή.

 Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΕΛΛΗΝΙΚΗΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ υοσευλοιόστρου-Ευρωστνης 44 SEFATROTANE FATE ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ Χριστουγεννιάτικη Γιορτή 10 μέρος: Μουσικά όργανα: Τμήματα Κιθάρας και Πιάνου 20 μέρος: <<Χριστούγεννα στη Σμύρνη>>, από το Τμήμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής και τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου ΚΥΡΙΑΚΗ 18/12/2022, ώρα 7.00 μ.μ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ I.N. ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ" 

Το Δημοτικό Ωδείο Ευρωστίνης διοργανώνει τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του!!! Σας περιμένουμε όλους!!! Το Ωδείο πρέπει όλοι να το στηρίζουμε και να το ενισχύουμε!!! Αποτελεί στολίδι για την περιοχή μας!!!

ΚΥΡΙΑΚΗ 18/12/2022, ώρα 7.00 μ. μ.

στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ

Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΛΙΘΑΡΙΑ & Ο ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΡΑΡΗΣ

 https://moriasnews.gr/wp-content/uploads/2021/01/geraris.jpg

Τοποθέτηση και πρόταση που στάλθηκε στο Δημοτικο Συμβουλιο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, από τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΣτΕ κ. Χρίστο Γεραρή :
 
Προς
τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ. Νικόλαο Λάσκο
 
Αγια Παρασκευη 13-12-2022
 
Επιστρέφοντας χθες από Λουξεμβούργο ενημερώθηκα από τον αδελφό μου οτι αύριο Τετάρτη συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα μεταφοράς της προτομής του οπλαρχηγού Παναγιωτάκη Γεραρή από το Δερβένι στα Μαύρα Λιθάρια.
Η νέα θέση φαίνεται ότι προτείνεται προς ανάμνηση της νίκης των Ελλήνων αγωνιστών κατά των υπολειμμάτων της στρατιάς Δράμαλη μετά την ήττα στα Δερβενάκια.
Η πρωτοβουλία του Δήμου για την ανέγερση μνημείου στο συγκεκριμένο χώρο είναι κατ’ αρχήν απολύτως ορθή και αναγκαία. Πρόκειται πράγματι για μεγάλη ελληνική νίκη δεδομένου ότι από τη δύναμη των 3.500 Τούρκων στρατιωτών
διεσώθηκαν μόνο 1.000 που επιβιβάστηκαν σε πλοία.
Η μάχη διεξήχθη στην Ακράτα και στα Μαύρα Λιθάρια τον Ιανουάριο του 1823.
Σε χώρο έξω από την Ακράτα έχει ήδη τοποθετηθεί μαρμάρινη αναμνηστική στήλη, η οποία όμως δεν μνημονεύει τη μάχη στα Μαύρα Λιθάρια και τη συμμετοχή των Ευρωστινίων αγωνιστών. Έτσι είναι και για τον λόγο αυτό αναγκαία η ανέγερση μνημείου στα Μαύρα Λιθάρια με την ορθή περιγραφή της πολεμικής επιχείρησης.
Η μεταφορά όμως της προτομής στα Μαύρα Λιθάρια δεν προσφέρεται για την ανάδειξη της ομώνυμης μάχης για τους εξής κυρίως λόγους:
α. Της ανέγερσης του μνημείου πρέπει να προηγηθεί σχετική μελέτη, η οποία θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η απλή τοποθέτηση μιας χάλκινης προτομής ασύνδετης με τη μαρμάρινη πλάκα, που πρέπει να περιγράφει τη μάχη και να αναγράφει τα ονόματα των αγωνιστών, αλλά και χωρίς μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, δεν συνιστά μνημείο αλλά πρόχειρη κατασκευή.
β. Ο χορηγός δύο προτομών θείος και νονός μου Γεράσιμος Γεραρής ζήτησε από τις τότε κοινοτικές αρχές την τοποθέτησή τους αντιστοίχως στο Δερβένι και στη Ζάχολη. Η επιθυμία έγινε σεβαστή και η ανάκληση των σχετικών αποφάσεων θα συνιστούσε αγνώμονα ενέργεια προς τον δωρητή.
γ. Ο κίνδυνος κλοπής της προτομής, από πρόσωπα που αφαιρούν χάλκινα ανικείμενα προς κερδοσκοπία, είναι πολύ πιθανός με την τοποθέτηση αυτής σε οικισμό με ολιγάριθμους μόνιμους κατοίκους.
Εν όψει των ανωτέρω, φρονώ ότι πρέπει να αποφευχθεί η λήψη οποιασδήποτε απόφασης μετακίνησης της προτομής και, αντιθέτως, να αποφασισθεί η ανέγερση του κατάλληλου μνημείου κατόπιν προηγούμενης μελέτης ειδικού. Την ίδια γνώμη έχουν και όλοι οι λοιποί συγγενείς του δωρητή.
Στον βαθμό που ο Δήμος δεν διαθέτει σχετική πίστωση, είναι δυνατή η χρηματοδότηση με τη σύσταση τυπικής ή άτυπης ερανικής επιτροπής. Θα μπορούσα να αναλάβω την προεδρία της επιτροπής.
 
Με εκτίμηση
Χρίστος Γ. Γεραρής
Επίτιμος Πρόεδρος
Συμβουλίου της Επικρατείας
 
Κοινοποίηση: Δήμαρχο Ξυλοκάστρου κ. Βλάσιο Τσιώτο Αντιδήμαρχο κ. Ανδρέα Καραβά
Επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Ηλία Ανδρικόπουλο, Θεοφάνη Μπρακούλια, Σπύρο Καραβά, Επαμεινώνδα Κατσούλα
Πρόεδρο Κοινότητας Δερβενίου κ. Ιωάννη Ροδόπουλο. 

Α.Γ.

Αργεντινή-Κροατία 3-0: Ρεβάνς με μαγεία και τελικός!

 Αργεντινή-Κροατία 3-0: Ρεβάνς με μαγεία και τελικός!  

Η Αργεντινή είναι η πρώτη φιναλίστ του Μουντιάλ στο Κατάρ καθώς νίκησε με επιθετικό ξέσπασμα την Κροατία με 3-0 και θα περιμένει τον αντίπαλό της για τον τελικό της 18ης του μηνός από το νικητή του άλλου ημιτελικού ανάμεσα σε Γαλλία και Μαρόκο. Η Κροατία θα παίξει με τον ηττημένο για την τρίτη θέση.

Πρωταγωνιστής της πρόκρισης ο Χουλιάν Άλβαρες με τρομερή απόδοση, αλλά και έχοντας το κερδισμένο πέναλτι για το πρώτο γκολ του Λιονέλ Μέσι όπως και το

Ναυτία, κόπωση, πονοκέφαλος από τζάκι, σόμπα. Δηλητηρίαση από Μονοξείδιο του Άνθρακα. Πρώτες βοήθειες

 

του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr

Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) αποτελεί προϊόν ατελούς καύσης οργανικών ουσιών. Το CO περιέχεται στα αέρια καύσης, όπως αυτά που παράγονται από αυτοκίνητα ή φορτηγά, από σόμπες, στόφες, φανάρια, μαγκάλια, τζάκια και καυστήρες.

Σε περίπτωση συσσώρευσης μονοξειδίου του άνθρακα σε κλειστούς ή μικρούς χώρους μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση ζώων και ανθρώπων

Η δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα είναι μια ύπουλη κατάσταση, καθώς αυτό είναι άοσμο και δεν διακρίνεται στην ατμόσφαιρα όπως ο καπνός (αιθάλη). Τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα αφορούν οδηγούς οχημάτων που κοιμούνται μέσα σε αυτά με μηχανή, επισκευές οχημάτων που γίνονται μέσα σε κλειστά γκαράζ, συσκευές οικιακής θέρμανσης όπως μαγκάλι, τζάκι η σόμπα σε χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, πυρκαγιές, ανθρακωρύχους, αλλά και απόπειρες αυτοκτονίας. .................

read more

Πέθανε ο δημοσιογράφος Ιωάννης Βιτάλης

Πέθανε ο δημοσιογράφος Ιωάννης Βιτάλης 

Την απώλεια του δημοσιογράφου Ιωάννη Βιτάλη-Βιντάλ ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας (12.12.2022) με σχετική του ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Ο δημοσιογράφος Ιωάννης Βιτάλης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1944, σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ.

«Ήταν τελειόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολύγλωσσος, καθώς μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά και Αραβικά, όμως, πολύ νωρίς τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε το 1966 στην εφημερίδα «Νίκη», ως εσωτερικός συντάκτης.

Εργάστηκε επίσης στις εφημερίδες “Ημέρα”, “Ναυτεμπορική”, “Βραδυνή”, “Έθνος της Κυριακής”, “Ελεύθερη Ώρα”, “Ελεύθερος Τύπος”, “24 Ώρες”, στα περιοδικά «”Μανίνα”, “Τηλεθεατής”, “Ραδιοτηλεόραση”, “Τυπάκι”, “Θεαθήναι”, “Dolce Vita”, καθώς και ως αρχισυντάκτης στην ΕΡΑ2», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

 

Πέθανε "Έφυγε" από τη ζωή ο πατριάρχης της αθλητικής δημοσιογραφίας Γιάννης Διακογιάννης

  

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Γιάννης Διακογιάννης δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιο-σχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών της τηλεόρασης

Γεννήθηκε στη Αθήνα όπου και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από την εφηβική ηλικία, με ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο. Σπούδασε μουσική στη Γαλλία, όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία. 

Ως έφηβος, ο Γιάννης Διακογιάννης έπαιζε μπάσκετ, ως αθλητής της Ένωσης Παγκρατίου και ταυτόχρονα έκανε στίβο, ως δρομέας 100 και 200 μ. καθώς και ως άλτης εις μήκος. Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου (ξεκινώντας από αυτό του 1954 στην Ελβετία και τερματίζοντας με αυτό του 1998 στη Γαλλία), διεθνείς

Αργεντινή – Κροατία: Βγαίνει ο πρώτος φιναλίστ του Μουντιάλ 2022

LIVE: Αργεντινή - Κροατία (γκολ, score, highlights) 

Το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς σήμερα Τρίτη (13/12) στις 21:00 , στο «Lusail Stadium»  διεξάγεται ο πρώτος ημιτελικόςγια ένα «εισιτήριο» στον μεγάλο τελικό του τουρνουά στις 18/12  . Μέσι ή Μόντριτς θα δώσουν την τελευταία τους… παράσταση στη διοργάνωση.

Η Αργεντινή κόπιασε πολύ, αλλά τελικά κατάφερε να προκριθεί στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αποκλείοντας την Ολλανδία, στη

Ημερίδα στην Αρχαία Κόρινθο για την τουριστική προβολή και ενίσχυση της ξεχωριστής αυτής περιοχής

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Apollo_Temple_of_Corinth_%28%CE%9D%CE%B1%CF%8C%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%91%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BD_%CE%9A%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B8%CE%BF%29.jpg 

O Σύλλογος Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου και η δημιουργική ομάδα, παρουσιάζουν, στις 18 Δεκεμβρίου 2022, στο συνεδριακό χώρο “Απόστολος Παύλος”, στις 11 το πρωί, στην Αρχαία Κόρινθο την ημερίδα “ΑΦΝΕΙΟΣ ΑΦΘΟΝΟΣ | πολιτισμός – προορισμός – γαστρονομία”, με στόχο την τουριστική προβολή της περιοχής.

Σε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της Πελοποννήσου, η περαιτέρω ενδυνάμωση και προώθηση του, αποτελεί ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία και οικονομία.