Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Βραζιλία: Υποστηρικτές του Μπολσονάρου ζητούν επέμβαση του στρατού – Θέλουν να επιστρέψει ο πρώην πρόεδρος Δεν αποδέχονται την ήττα του και τη νίκη του Λούλα

Βραζιλία: Υποστηρικτές του Μπολσονάρου ζητούν επέμβαση του στρατού – Θέλουν να επιστρέψει ο πρώην πρόεδρος

Οι υποστηρικτές του Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν έχουν πάρει καθόλου καλά την ήττα στις εκλογές, με αποτέλεσμα να έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Βραζιλίας και να ζητούν επέμβαση του στρατού, ώστε να επιστρέψει στη θέση του.

Στο Σάο Πάουλο, χιλιάδες οπαδοί του διαδήλωσαν το πρωί έξω από τη στρατιωτική διοίκηση της Νοτιοανατολικής Βραζιλίας, απαιτώντας να επέμβει ο στρατός «αμέσως», ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μια παρόμοια διαδήλωση έγινε και έξω από το γενικό επιτελείο Στρατού στην Μπραζίλια. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν την επέμβαση του στρατού φωνάζοντας το σύνθημα «Λούλα, κλέφτη, η θέση σου είναι στη φυλακή».

«Ζητάμε την ομοσπονδιακή επέμβαση (σ.σ. του στρατού) επειδή απαιτούμε ελευθερία» είπε μια 70χρονη διαδηλώτρια, η Άντζελα Κόσακ. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα μας κυβερνά ένας κλέφτης», είπε, αναφερόμενη στις καταδίκες του Λούλα για διαφθορά, τις οποίες τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε ή θεώρησε ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι πάντα καλοδεχούμενες αλλά δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις μεθόδους της αριστεράς (…) που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία», είπε την Τρίτη ο Μπολσονάρου. Παράλληλα ωστόσο υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις είναι «ο καρπός της αγανάκτησης και ενός αισθήματος αδικίας» για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές. Ο αποκλεισμός των δρόμων ενέχει τον κίνδυνο να παρουσιαστούν ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα, αφού η Βραζιλία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο οδικό δίκτυό της για τη μεταφορά αγαθών. Η Εθνική Συνομοσπονδία Βιομηχάνων προειδοποίησε την Τρίτη ότι θα υπάρξουν ελλείψεις σε καύσιμα αν δεν ανοίξουν γρήγορα τα οδοφράγματα ενώ ο ενημερωτικός ιστότοπος G1 γράφει ότι στο 70% των σουπερμάρκετ παρατηρούνται ήδη δυσκολίες στον ανεφοδιασμό με συγκεκριμένα προϊόντα.

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου: Η αποκάλυψη του Νόιερ προκάλεσε σοκ - Έκανε 3 επεμβάσεις για καρκίνο του δέρματος

 Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου: Η αποκάλυψη του Νόιερ προκάλεσε σοκ  Έκανε 3 επεμβάσεις για καρκίνο του δέρματος 

Σε μία αποκάλυψη που έχει σοκα΄ρει όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη προχώρησε ο τερματοφύλακας της Μπάγερν Μονάχου, Μάνουελ Νόιερ. Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε είχε καρκίνο του δέρματος στο πρόσωπό του και για τη θεραπεία του έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τρεις φορές. 

Το αποκάλυψε με μια ανάρτηση στο Instagram την Τετάρτη (2/11), σημειώνοντας παράλληλα ότι χρησιμοποιεί πλέον αντηλιακή κρέμα: «Δεδομένου ότι προπονούμαστε και παίζουμε

Σκωτία εναντίον Αγγλίας για τα 150 χρόνια από τον πρώτο τους αγώνα

Σκωτία εναντίον Αγγλίας για τα 150 χρόνια από τον πρώτο τους αγώνα 

 Η Σκωτία θα φιλοξενήσει την Αγγλία σε φιλικό αγώνα στη Γλασκώβη, τον Σεπτέμβριο του 2023, με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση.

Η Αγγλία και η Σκωτία θα γιορτάσουν την 150η επέτειο από την πρώτη τους συνάντηση, με έναν αγώνα στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης στις 12 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους, όπως ανακοινώθηκε από τις ομοσπονδίες.

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1872 στην περιοχή Πάτρικ της Γλασκώβης, σε έναν αγώνα που ολοκληρώθηκε χωρίς νικήτρια και σκορ, και αναγνωρίστηκε ως ο πρώτος διεθνής από τη FIFA

Συνάντηση ΔΕΠΑ με Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον αγωγό EastMed

  

Επαφή με στελέχη της εταιρείας ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στην Τρίπολη.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την διέλευση του αγωγού EastMed, από τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο αγωγός, αναμένεται να διέλθει απ’ τους δήμους Ευρώτα, Σπάρτης, Μεγαλόπολης και Γορτυνίας.

Το συγκεκριμένο έργο, έχει

Ηλεκτροκίνητα αστικά λεωφορεία δρομολογούνται σε Κορινθία, Αργολίδα και Μεσσηνία

  

Την δρομολόγηση ηλεκτροκίνητων, αστικών λεωφορείων για Κόρινθο, Λουτράκι και Αγίους Θεοδώρους, σχεδιάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αυτό αποκάλυψε, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας σε εκδήλωση, περιβαλλοντικού περιεχομένου, στο Λουτράκι Κορινθίας.

‘Οπως είπε, σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών – αλλά και τα κατά τόπους ΚΤΕΛ – συνολικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προβλέπεται η πιο πάνω δράση, να υλοποιηθεί και σε άλλες περιοχές.

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ο Μητσοτάκης για τη συλλογή Stern: Δέσμευση η διεκδίκηση της κληρονομιάς μας

 22-11-02_0044__DPD3779 

Την έκθεση «Γυρισμός. Κυκλαδικοί Θησαυροί στο Ταξίδι της Επιστροφής», μέσω της οποίας εκτίθενται για πρώτη φορά παγκοσμίως 15 από τις 161 ανεκτίμητης αξίας πρωτοκυκλαδικές αρχαιότητες της συλλογής Leonard Stern, εγκαινίασε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

«Χαράσσουμε ένα βατό μονοπάτι επαναπατρισμού και άλλων πολύτιμων τμημάτων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στέλνοντας ένα μήνυμα σε κράτη, σε μουσεία, σε οργανισμούς, σε συλλέκτες, ότι αυτός ο γυρισμός, που είναι και το όνομα της έκθεσης που θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο να εγκαινιάσουμε, δεν είναι απλά ηθικά επιβεβλημένος, αλλά είναι και τεχνικά, νομικά εφικτός», δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός. 

«Η Ελλάδα γίνεται πλέον ο μοναδικός κύριος της μεγαλύτερης συλλογής αρχαιοτήτων που θα επιστρέψει ποτέ στην πατρίδα μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ρεαλιστική διεκδίκηση της κληρονομιάς μας είναι μία πολιτική κεντρική δέσμευση της κυβέρνησής μας, η οποία διαπερνά και όλους τους χειρισμούς του αρμόδιου Υπουργείου», προσέθεσε.

«Τα εκατομμύρια μάτια τα οποία θα αντικρίζουν αυτά τα εν πολλοίς άγνωστα έργα θα γίνονται τελικά οι καλύτεροι πρεσβευτές του πολιτισμού και της Ιστορίας μας», είπε ο Πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στην προσωρινή έκθεση της συλλογής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (MET) σημείωσε πως οι επισκέπτες του «θα είναι οι πρώτοι που θα αναγνωρίζουν ότι ναι μεν μπορεί αυτές οι αρχαιότητες να εκτίθενται στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, όμως αποτελούν ιδιοκτησία της Ελλάδος».
«Και φαντάζομαι ότι όσο περισσότερο εξοικειώνονται με τη μοναδικότητα του κυκλαδικού πολιτισμού, τόσο θα θέλουν να επισκεφτούν και το λίκνο του κυκλαδικού πολιτισμού, που δεν είναι άλλο από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αλλά και τα νησιά του Αιγαίου όπου αναπτύχθηκε αυτός ο μοναδικός πολιτισμός», συμπλήρωσε. 

«Θα ήθελα να συγχαρώ προσωπικά τη Λίνα Μενδώνη, την Υπουργό Πολιτισμού, και τους συνεργάτες της που την ολοκλήρωσαν αθόρυβα και αποτελεσματικά», επισήμανε επίσης κατά την τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους της έκθεσης από τον επιμελητή της, Δρ. Ιωάννη Φάππα. Η έκθεση αποτελεί το πρώτο βήμα υλοποίησης της κοινοβουλευτικά κυρωμένης συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης για τη σταδιακή επιστροφή ολόκληρης της συλλογής στην Ελλάδα, ενώ ήδη αποτελεί κυριότητα και νομή του ελληνικού κράτους.

Οι 15 αρχαιολογικοί θησαυροί, δέκα ειδώλια και πέντε αγγεία, καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα που εκτείνεται από τη Νεότερη Νεολιθική έως την Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδο. 

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Κασσάνδρα Μαρινοπούλου και ο Διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, Max Hollein. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος.

Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της για το κοινό την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως το τέλος Οκτωβρίου του 2023.


Στον Πρόεδρο της Βουλής η αριστεύσασα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας δέχθηκε χθες (2/11) στο γραφείο του στη Βουλή, παρουσία του βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, την αριστεύσασα μαθήτρια Κατερίνα Βάβουλα, από τη Νάξο, η οποία μπήκε πρώτη στην Ιατρική Αθηνών, με 19.660 μόρια. Ο κ. Τασούλας τη συνεχάρη για την αριστεία της, της ευχήθηκε καλές σπουδές και συνομίλησε μαζί της για την προσπάθειά της και τις προσδοκίες της.

Στην αριστεύσασα μαθήτρια, ο Πρόεδρος της Βουλής προσέφερε  αργυρό νόμισμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που εκδόθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, σχετικά με την ανάκτηση της Ηπείρου, ιδιαίτερης πατρίδας του κ. Τασούλα, το οποίο φέρει  τη μορφή του Αθανάσιου Τσακάλωφ.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης