Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Πέθανε σε ηλικία 104 ετών η θρυλική ηθοποιός του «Όσα παίρνει ο άνεμος», Ολίβια Ντε Χάβιλαντ

Πέθανε η θρυλική ηθοποιός του «Όσα παίρνει ο άνεμος», Ολίβια Ντε Χάβιλαντ 
Η θρυλική Βρετανίδα ηθοποιός, και Αμερικανίδα υπήκοος από το 1941, Ολίβια Ντε Χάβιλαντ πέθανε σε ηλικία 104 ετών, εχθές Σάββατο.

Γεννημένη την 1 Ιουλίου του 1916, η Ντε Χάβιλαντ έγινε γνωστή για τη συμμετοχή της ως Μέλανι στην ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» καθώς και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις ταινίες «Κάπτεν Μπλαντ» του 1935, «Ρομπέν των δασών» του 1938 και «Ο λάκκος με τα φίδια» του 1947. 
Η αντιπαλότητα με την αδελφή της, την ηθοποιό Τζόαν Φοντέιν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο χώρο του Χόλυγουντ για χρόνια. Η Ντε Χάβιλαντ ήταν βραβευμένη με δύο Όσκαρ ερμηνείας για τις ταινίες «Δωσ’ μου πίσω το παιδί μου» (1946) και «Η κληρονόμος» (1949).
 
Η Ολίβια Μαίρη Ντε Χάβιλαντ γεννήθηκε στο Τόκιο από Βρετανούς γονείς, τον δικηγόρο Ουόλτερ

Φωτιά στην Ηλεία: Νέα πύρινα μέτωπα – Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

kaluvakia4 Γι’ άλλη μια μέρα μαίνεται η φωτιά στην Ηλεία με αναζωπυρώσεις αλλά και νέες εστίες. Πυρκαγιές σε δασική έκταση στην Ωλένη του Πύργου καθώς και στην περιοχή Πανόπουλο Ηλείας, ξέσπασαν την Κυριακή (26.07.2020).Γύρω στις 16:30 ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που παλεύουν με τη φωτιά στην Ηλεία στην περιοχή Ωλένη. Νωρίτερα το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε

Κορωνοϊός: 27 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και ένας νέος θάνατος – Συνολικά 202 τα θύματα

Κορωνοϊός: 27 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και ένας νέος θάνατος - Συνολικά 202 τα θύματα
Σήμερα, Κυριακή 26 Ιουλίου ανακοινώνονται 27 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Αναλυτικότερα:

Αύριο Δευτέρα 27 / 7 / 2020 πανηγυρίζει ο ενοριακός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα στα Μαύρα Λιθάρια ( η ιστορία του Ναού).

 
Αύριο Δευτέρα 27 / 7 / 2020 πανηγυρίζει ο ενοριακός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα στα Μαύρα Λιθάρια  
Τα Μαύρα Λιθάρια είναι παράλιος οικισμός στα όρια Κορινθίας και Αχαΐας, 5 χιλιόμετρα δυτικά του Δερβενίου στο οποίο υπάγεται διοικητικά. Έχει 63 κατοίκους που κυρίως ασχολούνται με τη γεωργία.  . 


Στα Μαύρα Λιθάρια βρισκόταν παλαιοχριστιανική εκκλησία, στο χώρο όπου σήμερα υπάρχει ο ενοριακός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα. Ο πρώτος ναός

Νέα μεγάλη φωτιά τώρα στην Ηλεία

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά που καίει αυτή τη στιγμή σε δασική έκταση στη Δημοτική Ενότητα Ωλένης, στον Πύργο Ηλείας.
Όπως ενημέρωση η πυροσβεστική άμεσα κινητοποιήθηκαν 25 πυροσβέστες, 9 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 2 Α/Φ.

Κορωνοϊός: Στα 202 τα θύματα του ιού στην Ελλάδα – Κατέληξε 57χρονος στο «Σωτηρία»

Στο «Σωτηρία» οι επαναπατρισθέντες Έλληνες του Diamond Princess

Ένας άντρας 57 ετών κατέληξε σήμερα Κυριακή 26 Ιουλίου από κορωνοϊό.
Ο άντρας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σωτηρία από τις 14 Απριλίου, προερχόμενος από το Σισμανόγλειο. Ετσι τα θύματα από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα έφτασαν τα 202.
Από εκεί και πέρα παραμένει η ανησυχία στην Ελλάδα για τον κοροναϊό. Μπορεί η κατάσταση να δείχνει ελεγχόμενη, πλην όμως, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν επιτρέπει εφησυχασμούς από τους ειδικούς μα περισσότερο από τους πολίτες.
Ήδη την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα υπήρξαν 193 κρούσματα. 

Υπό έλεγχο φωτιά στους Αγίους Θεοδώρους

Συνεχίζεται το έργο κατάσβεσης στα πύρινα μέτωπα Ηλείας και Κορινθίας - Μία σύλληψη για εμπρησμό
Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για φωτιά που ξέσπασε πάνω από την Εθνική Οδό στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και έκαψε ξερά χόρτα.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες έδωσαν μάχη με το χρόνο, καθώς αυτήν την ώρα πνέουν ισχυροί άνεμοι και έθεσαν τη πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο .
Στο μεταξύ σε 62 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από χθες στις 7 το απόγευμα έως σήμερα την ίδια ώρα σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.
Συνολικά επιχείρησαν 1.115 πυροσβέστες, 426 οχήματα, 24 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ, σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στο  Λάλας Ηλείας, στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στην περιοχή Παγανή της Λέσβου.


Το προσκυνητάρι της Αγίας Παρασκευής στο Ορεινό Χελυδόρι


To σωζόμενο προσκυνητάρι της Αγίας Παρασκευής στο Ορεινό Χελυδόρι στη παλιά βορεινή είσοδο του χωριού, απέναντι από το πατρογονικό σπίτι των Λαλαίων στη συνοικία Ψυχoγέικα ή Λάκα του Κόντη ( Κάτω Μαχαλάς) το οποίο δεν υπάρχει πια, καθώς κατεστράφη από την μεγάλη πυρκαγιά του 2000.
 Εξωκλήσι  της Αγίας Παρασκευής υπήρχε στην τοποθεσία "Χαλίνωμα" το οποίο κατέστρεψαν εκ θεμελίων οι Τούρκοι  κατά  την επιδρομή  του Ιμπραήμ το 1826 στη Ζάχολη. 
Μέχρι σήμερα σώζεται το προσκυνητάρι της Αγίας  στη παλιά βορεινή είσοδο του χωριού, απέναντι από το πατρογονικό σπίτι των Λαλαίων το οποίο είχε κτισθεί το 1845 και δεν υπάρχει πια, καθώς κατεστράφη από την μεγάλη πυρκαγιά του 2000.
 Χρόνια Πολλά

Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓ. ΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

DSC04786 
Στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Αγίας Άννης Κορίνθου χοροστάτησε χθες, Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος στον Μέγα Εσπερινό και στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου πλαισιούμενος από Ιερείς της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Στον λόγο του προς τους ευσεβείς Πιστούς ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην τρέχουσα επικαιρότητα και στις δύσκολες ημέρες που διανύει η Κορινθία μας με την πύρινη λαίλαπα να καταστρέφει τα πλούσια και παρθένα δάση της. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αποτρόπαια πράξη, της μετατροπής της «Αγιάς Σοφιάς» σε Ισλαμικό τέμενος, από τους γείτονες μας Τούρκους, βεβηλώνοντας τα Ιερά και τα Όσια του Έθνους μας. Προέτρεψε δε τους Πιστούς να χρησιμοποιήσουν με το σώμα, τον νου και την καρδιά το «υπερ-όπλο» της

Η Ζάχολη εορτάζει την Αγία Παρασκευή

Τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής τιμά σήμερα Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020, η Εκκλησία μας.
Στην περιοχή μας πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής στα Κουνιάνικα της Ζάχολης (Ευρωστίνη).

Η Αγία Παρασκευή είναι ιστορική εκκλησία και χτίστηκε , καταρχάς λασπόκτιστος περίπου το 1830 ενώ ανοικοδομήθηκε εκ θεμελίων το 1963. Ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1838 και το καμπαναριό της, το οποίο είναι λιθόχτιστο εξαιρετικής τέχνης, οικοδομημένο σύμφωνα με το βυζαντινό ρυθμό το έτος 1880 από ηπειρώτες τεχνίτες.


Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 - 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο