Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Γεώργιος Καραϊσκάκης: Ο σκληροτράχηλος «γιος της καλόγριας»

  

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπορδόκας 

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, γεννιέται, μάλλον, στις 23 Ιανουαρίου 1782 σε  μια σπηλιά στο Μαυρομάτι Καρδίτσας, ως νόθος γιος της Ζωής Ντιμισκή ή Διμισκή, ανιψιάς του αρματολού της Άρτας Γώγου Μπακόλα.

Μετά το θάνατο του πρώτου της συζύγου, η Ντιμισκή αποσύρεται στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Τα σκληρά παιδικά χρόνια (η μητέρα του πεθαίνει όταν είναι μόλις 8 ετών), ο κοινωνικός στιγματισμός ως νόθου, και οι κακουχίες που περνά διαμορφώνουν τον τραχύ και ευέξαπτο χαρακτήρα του, με τον ίδιο να αναφέρει χαρακτηριστικά :«Όποιος γίνεται αφέντης χωρίς να γίνει δούλος, είναι μπάσταρδος αφέντης κι αλίμονο στο δούλο».

ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

 ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ 

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα διοργανώνουν την άνοιξη του 2022 πιλοτική δράση με τίτλο «Ανακύκλωση – Αναλαμβάνω Δράση».
Στη δράση αυτή θα συμμετέχουν πιλοτικά πέντε δημοτικά σχολεία του Δήμου τα οποία είναι τα: 1ο, 2ο  και 3ο Δημοτικά Σχολεία Ξυλοκάστρου, Δημοτικό Σχολείο Καμαρίου και Δημοτικό Σχολείο Δερβενίου.
Το πρόγραμμα της δράσης περιλαμβάνει τη δημιουργία μικρών γωνιών ανακύκλωσης στους χώρους των σχολείων με την τοποθέτηση κάδων ξεχωριστών υλικών κατά τη μέθοδο ανακύκλωσης «Διαλογή στην Πηγή».
Οι κάδοι αφορούν τρία διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης τα οποία είναι αυτά του χαρτιού (μπλε κάδος), του πλαστικού (κίτρινος κάδος) και του μετάλλου(κόκκινος κάδος).


Γιατί Διαλογή στην Πηγή;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανακαταλαμβάνουν εδάφη οι Ουκρανοί – Ανακοίνωσαν την απελευθέρωση του Τροστίανετς

 Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο 

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Τροστίανετς, στο βορειοανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες με τους Ρώσους στρατιώτες μαίνονται, είπε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Η πόλη Τροστίανετς, στην περιοχή του Σούμι, απελευθερώθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής», έγραψε το υπουργείο στο Telegram, επικαλούμενο την 93η ταξιαρχία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η ανάκτηση αυτής της πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Σούμι και

Έτοιμο το ανακαινισμένο γήπεδο στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας .

  

Παραδόθηκε στο κοινό των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, το ανακαινισμένο γήπεδο ποδοσφαίρου της περιοχής. Πρόκειται για ένα γήπεδο κόσμημα που όπως θα θυμάστε διαθέτει και πιστοποίηση fifa quality.

Οι επιδιορθώσεις και οι ανακατασκευές του αθλητικού χώρου, στοίχησαν γύρω στις 350.000 ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι σοβαρές ζημιές, είχαν γίνει από διάφορα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν, κατά καιρούς την περιοχή.

Formula 1: Τρομακτικό ατύχημα για τον Μικ Σουμάχερ – «Πάγωσαν» όλοι

 Formula 1: Τρομακτικό ατύχημα για τον Μικ Σουμάχερ – «Πάγωσαν» όλοι 

Τρομακτικό ατύχημα είχε ο Μικ Σουμάχερ στην πίστα της Τζέντα κατά τη διάρκεια των κατατακτηρίων της Formula 1 και διέλυσε το μονοθέσιό του.

Ο οδηγός της Haas έχασε τον έλεγχο στη 12η στροφή και «πάγωσε» τους πάντες, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είχε κανονικά τις αισθήσεις του μετά το ατύχημα και δεν φαίνεται να έχει κάτι σοβαρό.

Η ομάδα του έκανε μάλιστα αμέσως σχετική ανάρτηση, στην οποία και αναφέρει ότι βγήκε γρήγορα από το μονοθέσιό του και βρίσκεται καθοδόν για το ιατρικό κέντρο.

 

F1

Τζο Μπάιντεν: «Για όνομα του Θεού, ο Πούτιν δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία»

Τζο Μπάιντεν: «Για όνομα του Θεού, ο Πούτιν δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία» 

Η επιθετική ρητορική του αμερικανού προέδρου εναντίον του ρώσου ομολόγου του κλιμακώνεται.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ξεκάθαρα, στη διάρκεια ομιλίας του στη Βαρσοβία, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει να παραμείνει στην εξουσία της Ρωσίας.

«Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Ομικρον έστειλε πάνω από 200 υπαλλήλους κεντρικής υπηρεσίας θετικούς στο σπίτι τους

 

της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr

Είναι απίστευτο αυτό που έχει συμβεί. Θα μπορούσε να το εκλάβει κανείς ως πείραμα, όμως δεν είναι. Συνέβη σε κεντρική υπηρεσία στο κέντρο της Αθήνας και οι υπάλληλοι αυτή τη στιγμή σχεδόν όλοι είναι στο σπίτι τους καραντίνα. Το κακό είναι ότι αρκετοί έχουν και συμπτώματα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στα μέσα Μαρτίου, ο γενικός διευθυντής γιόρταζε και μετά από δύο χρόνια πανδημίας που δεν μπόρεσε να χαρεί την γιορτή του αποφάσισε να τραπεζώσει τους διευθυντές των τμημάτων και κάποιους ακόμη από την υπηρεσία. Συνολικά στο τραπέζι εκείνο το βράδυ βρέθηκαν 20 άτομα. .................

read more

Super League 2: Νίκες για Βέροια, Χανιά, Νίκη Βόλου - Ισοπαλία στο 98' το Αιγάλεω

 Super League 2: Νίκες για Βέροια, Χανιά, Νίκη Βόλου - Ισοπαλία στο 98' το Αιγάλεω (hl)    

Μάχες κυρίως για την παραμονή στην κατηγορία έλαβαν χώρα στο πρόγραμμα του Σαββάτου (26/3) στα πλαίσια της 26ης αγωνιστικής στη Super League 2. Στον νότιο όμιλο, τα Χανιά κέρδισαν εύκολα με δύο μπαλωθιές του Αντμίρ Μπαΐροβιτς , τον Παναθηναϊκό Β’ (2-0) και εξακολουθούν να ελπίζουν πως θα προλάβουν το τρένο της ανόδου.καθώς «σκαρφάλωσαν» στην τρίτη θέση της βαθμολογίας

Ο Αστέρας Βλαχιώτη επικράτησε εύκολα του Εργοτέλη (4-0), ενώ ο Καραϊσκάκης Άρτας κέρδισε στην Ρόδο τον Διαγόρα (1-0). Στο Αιγάλεω, η τοπική ομάδα ισοφάρισε την Επισκοπή στο 98' (1-1).

Στον βόρειο όμιλο, η Βέροια ξεπέρασε και το εμπόδιο του Πανσερραϊκού (0-1) και οδηγεί σταθερά την κούρσα προς τη Super League. Η Νίκη Βόλου συνέχισε την εξαιρετική πορεία της στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, κερδίζοντας και τον Αλμωπό Αριδαίας (1-0). Τα Τρίκαλα πάτησαν φρένο στον κατήφορο έξι συνεχόμενων ηττών, καθώς απέσπασαν ισοπαλία από την αδιάφορη βαθμολογικά Ξάνθη (1-1).

Η ταυτότητα της 26ης αγωνιστικής

“Νταντάδες της γειτονιάς” σε 4 δήμους της Πελοποννήσου

Αρχίζει την Τρίτη 29 Μαρτίου, το πρόγραμμα “νταντάδες της γειτονιάς” που θα εφαρμοστεί και σε τέσσερις δήμους της  Πελοποννήσου, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το πρόγραμμα αφορά τους δήμους Βέλου – Βόχας Κορινθίας, Βόρειας Κυνουρίας Αρκαδίας, Ευρώτα Λακωνίας και Πηνειού Ηλείας.  Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε κάποιους δήμους της χώρας, ανάμεσά τους και οι τέσσερις δήμοι της Πελοποννήσου.

Β΄ κατηγορία Κορινθίας . Τα "ρόπαλα" του Ηρακλή Λεχαίου κτήπησαν 5 φορές τον ΑΟ Μαψού. (23η αγωνιστική)

 https://stisentra.gr/wp-content/uploads/2019/11/lexag-681x453.jpg

Με την 23η Αγωνστική συνεχίστηκε σήμερα Σάββατο (26/3/22) το πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας Κορινθίας, όπου σε παιγνίδι ντέρμπι ο πρωτοπόρος Ηρακλής Λεχαίου  σάρωσε με 5 – 0 τον ΑΟ Μαψού, ενώ νικηφόρα αποτελέσματα πέτυχαν στις έδρες τους ο ΑΟ Σπαθοβουνίου και ο Πανσολυγειακός με 2 – 0 και 3 – 0 επί της Προόδου Αγίου Βασιλείου και του Αστέρα Κορίνθου, αντίστοιχα. 

Ο ΠΑΣ Κλένια επικράτησε στο γήπεδό του με 2 - 1 επί του Αγίου Γεωργίου, σκορ με το οποίο επικράτησαν ο Αετός Κρυονερόυ επί του ΑΟ Ασπροκάμπου, ο ΑΟ Ζευγολατιού επί του Πανευρωστινιακού και ο Εθνικός Ξυλοκέριζας επί του Βελλερεφώντη Αρχαίας Κορίνθου

Τέλος ο ΑΟ Λυκοποριάς επιβλήθηκε με 3 – 0  του ΑΣ Ρομά Ζευγολατιού.

23η Αγωνιστική

Ο Πανκαμαριακός έχασε στο Ξυλόκαστρο από την Θύελλα Λεοντίου. Η Μάχη των PLAY OUT στην Α΄ κατηγορία Κορινθίας ( 6η αγωνιστική)

 

Σε «χαμηλή πτήση» ο Αστέρας Δερβενίου ηττήθηκε από τη Θύελλα Πετρίου -  Diogenis Press

Ο Πανκαμαριακός , ο μεγάλος κερδισμένος της Τετάρτης στο Κύπελλο Κορινθίας, που έθεσε νοκ άουτ τον ΠΑΣ Κόρινθος και πέρασε στον τελικό, αυτή τη φορά , για την 6η αγωνιστική στη φάση των PLAY OUT, δεν τα κατάφερε καθώς έχασε  στο Ξυλόκαστρο με σκορ 1 - 2 από την Θύελλα Πετρίου.Με την νίκη της αυτή η ομάδα του Φλιασίου πεδίου σκαρφάλωσε στην 4η θέση της βαθμολογίας.

Η αγνωστική συνεχίζεται αύριο Κυριακή (27/3) , στις 16:30 με ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις. Ο πρωτοπόρος Κύψελος Κορίνθου μάχεται εκτός έδρας , στο Ζευγολατιό, κόντρα στον Άρη Βοχαϊκού , την στιγμή που οι Άγιοι Θεόδωροι υποδέχονται τον ΑΣ Κόρινθος 2006, ενώ στο Χιλιομόδι ο Ατρόμητος αγωνίζεται με τον Ισθμιακό. Ο Παννεμεατικός αγωνίζεται με την Θύελλα Κάτω Διμηνιού και στο Λουτράκι ο τοπικός Ολυμπιακός μάχετα κόντρα στον Αστέρα Δερβενίου. Τέλος ρεπό έχει ο Ολυμπιακός Άσσου. 

6η Αγωνιστική

Τα κρούσματα κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας στην Πελοπόννησο - Σήμερα 1.443 νέα κρούσματα ( 254 στην Κορινθία, 246 στην Μεσσηνία, 247 στην Αχαΐα.)

 

  Και νέα μικρή μείωση  κρουσμάτων κορωνοϊού ,  σε σχέση με χθες, (-40) καταγράφηκε  το τελευταίο 24ωρο,  στην Πελοπόννησο. Συνολικά σήμερα παρατηρήθηκαν 1.443 νέες μολύνσεις ,  εκ των οποίων  τρεις  περιοχές  (Μεσσηνία, Κορινθία και Αχαΐα ) καταγράφουν  σήμερα μεγαλύτερο αριθμό  νέων κρουσμάτων (747) , σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές (696).  

  Συγκεκριμένα

Χίλια εικοσιτρία (1.023) νέα κρούσματα  κατεγράφησαν στη Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκ των οποίων 254 νέες μολύνσεις ( οι περισσότερες)  παρατηρήθηκαν στην Π. Ε. Κορινθίας , 246 στην Π. Ε. Μεσσηνίας και οι υπόλοιπες 523 αναφέρθηκαν στις Π. Ε. Αργολίδας (134) Αρκαδίας (168) και Λακωνίας (221).

Επίσης άλλα 420 κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα στις Π. Ε. Αχαΐας ( 247) και Ηλείας (173).   

Σήμερα 26 / 3 /22 κατεγράφησαν, συνολικά 1.443 νέα κρούσματα σε όλη την  Πελοπόννησο, όπου από την αρχή της πανδημίας, έφτασαν τα 253.004 (129.284 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου)

Σήμερα Σάββατο 26 / 3 / 22, ανακοινώθηκαν νέα κρούσματα στις Π.Ε. Ενότητες Αχαΐας (247),  Μεσσηνίας  (246),  Κορινθίας (254), Ηλείας (173), Αργολίδας (134), Αρκαδίας (168) και Λακωνίας (246)

Αναλυτικά τα κρούσματα στους 7 νομούς στην Πελοπόννησο μέχρι σήμερα:

Π.Ε. Αχαΐας                92.852

Π.Ε. Κορινθίας           36.853

Π.Ε. Μεσσηνίας         36.765

Π.Ε. Ηλείας                28.791

Π.Ε. Αργολίδας          21.875

Π.Ε. Αρκαδίας            19.449

Π.Ε. Λακωνίας           16.324