Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Τζο Μπάιντεν: «Για όνομα του Θεού, ο Πούτιν δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία»

Τζο Μπάιντεν: «Για όνομα του Θεού, ο Πούτιν δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία» 

Η επιθετική ρητορική του αμερικανού προέδρου εναντίον του ρώσου ομολόγου του κλιμακώνεται.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ξεκάθαρα, στη διάρκεια ομιλίας του στη Βαρσοβία, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει να παραμείνει στην εξουσία της Ρωσίας.

«Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αυτό ήταν το απώτατο σημείο στο οποίο έφτασε ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας για αλλαγή καθεστώτος στην Ρωσία, γεγονός που αντανακλά τη σημαντική αλλαγή στην αμερικανική αντιμετώπιση της Μόσχας.

Το προηγούμενο διάστημα, αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως η ενδεχόμενη απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία δεν ήταν στους στόχους των ΗΠΑ.

«Για εμάς, το θέμα δεν είναι η αλλαγή κυβέρνησης. Ο ρωσικός λαός πρέπει να αποφασίσει ποιος θέλει να τον κυβερνά», είχε δηλώσει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, νωρίτερα αυτό το μήνα.

 

Άμεση απάντηση από το Κρεμλίνο

Δεν πέρασε πολύ ώρα – εξάλλου, ο Τζο Μπάιντεν, νωρίτερα, δεν δίστασε να αποκαλέσει τον ρώσο ομόλογό του «χασάπη» – και ήρθε η απάντηση του Κρεμλίνου:

«Αυτό δεν πρόκειται να αποφασιστεί από τον κ. Μπάιντεν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να είναι μόνο επιλογή του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Μπάιντεν: «Μην διανοηθείτε να κινηθείτε εναντίον περιοχών του ΝΑΤΟ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πάντως, απηύθυνε και μία αυστηρή προειδοποίηση στον Βλαντιμίρ Πούτιν: «Μην διανοηθείτε καν να κινηθείτε ούτε σε μια σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ», προειδοποίησε χαρακτηριστικά την Μόσχα.

Ο Μπάιντεν απηύθυνε την προειδοποίηση κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βαρσοβία. Είπε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να τηρήσουν τις υποχρεώσεις συλλογικής προστασίας που προβλέπονται στον καταστατικό χάρτη του ΝΑΤΟ «με την πλήρη ισχύ της συλλογικής μας δύναμης».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία – που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ – δεν απαιτεί την άμεση εμπλοκή της Αμερικής.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν βρίσκονται στην Ευρώπη για να εμπλακούν σε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις, οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται εδώ για να υπερασπιστούν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Μήνυμα στο λαό της Ρωσίας: «Δεν είστε εχθρός»

Την ίδια στιγμή, ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι ο λαός της Ρωσίας δεν είναι ο εχθρός.

«Πάντα μιλούσα ευθέως και ειλικρινά σε εσάς, τον ρωσικό λαό, επιτρέψτε μου να το πω αν μπορείτε να ακούσετε: Δεν είστε εχθρός μας. Αρνούμαι να πιστέψω ότι επικροτείτε τη δολοφονία αθώων παιδιών και παππούδων ή ότι δέχεστε νοσοκομεία, σχολεία, μαιευτήρια – για όνομα του Θεού – να χτυπηθούν με ρωσικούς πυραύλους και βόμβες», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε δίπλα στην Ουκρανία. Τελεία»

«Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί σε λίγες ημέρες ή μήνες. Πρέπει να οπλιστούμε για μια μακρά μάχη», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο παλάτι της Βαρσοβίας.

Και διαβεβαίωσε τους Ουκρανούς:

«Βρισκόμαστε στο πλευρό σας. Το μήνυμά μου προς το λαό της Ουκρανίας είναι ένα μήνυμα που παρέδωσα σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών και στον υπουργό Άμυνας της χώρας, που πιστεύω ότι είναι εδώ απόψε: Είμαστε δίπλα σας. Τελεία», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Η Ρωσία στραγγαλίζει τη Δημοκρατία»

«Η μάχη για τη δημοκρατία δεν τελείωσε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», υποστήριξε στην αρχή της ομιλίας του ο Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας την Ρωσία για «στραγγαλισμό της δημοκρατίας».

Στη συνέχεια, ο Τζο Μπάιντεν στράφηκε προσωπικά κατά του ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας «λέει ψέματα πως ‘αποναζιστικοποιεί’ την Ουκρανία και είναι κυνικός», ενώ αντιπαρέλαβε πως ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι δημοκρατικά εκλεγμένος.

«Αυτά που λέει ο Πούτιν απέχουν πολύ από την αλήθεια», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά:

«Ποτέ δεν έχουμε προσπαθήσει να καταστρέψουμε τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν έχει δείξει ποτέ ενδιαφέρον για διπλωματία και είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει τη βία από την αρχή», σημείωσε καταγγέλλοντας τη Μόσχα ότι ξεκίνησε έναν πόλεμο «χωρίς καμία πρόκληση».

Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, πρόκειται για πραγματική «πρόκληση για την τάξη πραγμάτων» που επικράτησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – έναν πόλεμο που κατέστρεψε την Ευρώπη και, όπως τόνισε, «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πάλι εκεί».