Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

«Λεωφόροι Πολιτισμού»: Application με 30 αρχαιολογικούς χώρους που συνδέονται με Μορέας, Ολυμπία Οδό και Ιονία Οδό

 «Λεωφόροι Πολιτισμού»: Application με 30 αρχαιολογικούς χώρους που συνδέονται με Μορέας, Ολυμπία Οδό και Ιονία Οδό 

Τριάντα σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι συνδέονται γύρω από τρεις βασικούς οδικούς άξονες της χώρας με το πρόγραμμα των «Λεωφόρων Πολιτισμού», που ορίζεται με Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Σωματείου «Διάζωμα», το οποίο υπέγραψαν η Λίνα Μενδώνη και ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος.

Σε ετοιμότητα για τις φωτιές: Όλος ο σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο

Στην τελική ευθεία έχει μπει ο σχεδιασμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου που επισήμως ξεκινάει την 1η Μαΐου. Φέτος, τα πρώτα μισθωμένα πτητικά μέσα θα είναι στη διάθεση της Ελλάδας, σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα από πέρυσι, καθώς αναμένεται να διατεθούν στις αρχές Μαΐου, με την έναρξη δηλαδή της αντιπυρικής περιόδου.

Ο αριθμός των εναέριων μέσων (εθνικός στόλος και μισθωμένα πτητικά μέσα) θα κυμανθεί στα ίδια

Ο Αλέξης Κούγιας μπαίνει στη διοίκηση του Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

 Ηρακλής: Μπαίνει ο Κούγιας στη διοίκηση  

Με ανακοίνωσή του, η ΠΑΕ του Γηραιού γνωστοποίησε πως την προσεχή Τετάρτη (19/4) στις 12:00 θα λάβει χώρα συνέντευξη Τύπου στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου όπως όλα δείχνουν θα επισημοποιηθεί η συνεργασία των Στράτου Ευγενίου, Αλέξη Κούγια και Τομ Παπαδόπουλου!

«Η ΠΑΕ Π.Ο.Τ Ηρακλής θα παραθέσει Συνέντευξη Τύπου για την συνεργασία του Στράτου Ευγενίου, Αλέξη Κούγια και Τομ Παπαδόπουλου,την Τετάρτη(19/4) στις 12:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.Το παρών θα δώσουν πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι, βετεράνοι ποδοσφαιριστές και επιχειρηματίες από την οικογένεια του Ηρακλή»

Κινητοποίηση υπάρχει πάντως και στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών των Κυανόλευκων, με την «Αυτόνομη Θύρα 10» να ενημερώνει με σχετικό ποστάρισμα:  «Αύριο στις 20:00 καλείται ολόκληρος ο κόσμος του ΗΡΑΚΛΗ στο Ιβανώφειο σε συνέλευση με αποκλειστικό θέμα τις διοικητικές εξελίξεις στη ΠΑΕ».


Καρκίνος Μαστού: Τα πασίγνωστα χάπια που αυξάνουν τον κίνδυνο

 

«Ένοχα» φαίνεται ότι είναι τα αντισυλληπτικά για ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, με τους ερευνητές να διευκρινίζουν ωστόσο ότι ο κίνδυνος θα πρέπει να αξιολογηθεί συνδυαστικά με τα οφέλη που προσφέρει η χορήγηση των εν λόγω χαπιών σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. 

Ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού έχουν οι γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, ανεξαρτήτως της σύνθεσής τους, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύεται

Το πρόγραμμα των σχολείων μετά τις διακοπές του Πάσχα - Πότε αρχίζουν οι εξετάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια

 panelladikes_mak 

Λήξη μαθημάτων, έναρξη Πανελλαδικών, κλείσιμο σχολείων: Μετά το Πάσχα, αρχίζει η «αντίστροφη μέτρηση», καθώς απομένει περίπου ένας μήνας μέχρι να ακουστούν τα πρώτα... τελευταία κουδούνια της σχολικής χρονιάς.

Για την τρέχουσα σχολική χρονιά, οι ημερομηνίες-ορόσημα έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο μίας προσπάθειας του υπουργείου Παιδείας να υπάρξει αρτιότερη

Σε καθεστώς προστατευόμενου τοπίου η Νέδα

Νέδα: Εισέρχεται σε καθεστώς προστατευόμενου τοπίου 

Σε καθεστώς προστασίας με την εθνική κατηγορία του προστατευόμενου τοπίου βρίσκεται και επίσημα η Νέδα αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς υπέγραψε την απόφαση με την οποία οι χερσαίες και υδάτινες εκτάσεις του φυσικού συνόρου των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας χαρακτηρίζονται ως «προστατευόμενο τοπίο και προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός» και υπάγονται πλέον στον έλεγχο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ειδικότερα στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται εντός των ημερών να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 της απόφασης, οι ειδικοί όροι και οι περιορισμοί στις δραστηριότητες που ασκούνται εντός του φαραγγιού της Νέδας θα καθοριστούν με νέα απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

 

Διακοφτό : Το έθιμο του ψησίματος με όλη την γειτονιά

Διακοφτό Αχαΐας: Το έθιμο του ψησίματος με όλη την γειτονιά 

 Διακοφτό Αχαΐας: Το έθιμο του ψησίματος με όλη την γειτονιά

Το έθιμο του ψησίματος με όλη τη γειτονιά μαζί να ψήνει αρνιά, να ανταλλάσσει πειράγματα για τον πιο καλοψημένο οβελία, και πολύ χορό και τραγούδι πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Διακοφτό Αχαΐας.

Πρόκειται για ένα έθιμο που καθιερώθηκε μετά τον πόλεμο και προσελκύει εκτός από τους ντόπιους και παρά πολλούς επισκέπτες.

 Σε δεκάδες παραδοσιακές ξύλινες σούβλες που ετοιμάζονται την Μεγ. Εβδομάδα από κάθε οικογένεια σιγοψήνονται σε ειδική κατασκευή 16 λαχταριστά αρνιά, κοντοσούβλια και κοκορέτσια από νωρίς το πρωί.

Οι κάτοικοι ακολουθούν συγκεκριμένο τελετουργικό από την Μεγ. Παρασκευή οπότε μετά την Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου τοποθετούν τα ξύλα με συγκεκριμένο τρόπο τα οποία έχουν μαζευτεί από τους γείτονες παρέα στην υποδομή ψησίματος που έχει δημιουργηθεί, ενώ στην συνέχεια τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα τοποθετούνται τα αρνιά τα οποία ψήνονται χειροκίνητα.

Αμέσως μετά το φαγητό ο χορός και το γλέντι μόλις έχει ανάψει και από αυτό δεν εξαιρείται κανείς, ούτε ακόμη και τα ψημένα αρνιά.


Αναβίωσε στην Λιαντίνα Λακωνίας το ιστορικό έθιμο της Κουλούρας

Λακωνία: Αναβίωσε στην μικρή κοινότητα Λιαντίνας το ιστορικό έθιμο της Κουλούρας 

Το έθιμο της Κουλούρας στο χωριό Λιαντίνα Λακωνίας που χρονολογείται σχεδόν τρεις αιώνες αναβίωσε και φέτος μετά από τα τρία χρόνια περιορισμών λόγω πανδημίας.

Πρόκειται για ένα έθιμο όπου κάθε ένα από τα 18 σπίτια στο μικρό χωριό ετοιμάζει εδέσματα αλλά και μία χειροποίητη κουλουρά. Ο ιερέας του χωριού ψέλνει σε κάθε σπίτι το Χριστός Ανέστη, ενώ το κάθε σπίτι οφείλει να κεράσει με μεζεδάκια και κρασάκι του όλους τους κατοίκους του χωριού που

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για βροχές και καταιγίδες - Ξεκίνησε η μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων

 kairiko_vroxes_mk

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν τις επόμενες ώρες σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε εχθές το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΜΥ, έως και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας (17-04-2023) προβλέπονται κατά τόπους στη δυτική και βόρεια χώρα ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ενισχυμένους ανέμους και πιθανώς χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Αιμορροφιλία τι είναι, τι προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται; Πρώτες βοήθειες αιμορραγικού επεισοδίου

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr

Η Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας καθιερώθηκε το 1989 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αιμορροφιλίας (WFH), με σκοπό να αναδείξει το πρόβλημα των αιμορροφιλικών ατόμων. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Απριλίου. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε για να τιμηθεί η γέννηση του ιδρυτή της οργάνωσης, Φρανκ Σνάμπελ, ο οποίος ήταν αιμορροφιλικός και ο ίδιος.

Η αιμορροφιλία είναι μία κληρονομική διαταραχή της πήξης του αίματος. Προσβάλλει περισσότερο τους άνδρες και εμφανίζεται κατά τη γέννηση. Η συχνότητα εμφάνισης της εκτιμάται ότι είναι 30 με 40 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Όπως υπολογίζεται παγκοσμίως, περίπου 400.000 άτομα πάσχουν από αιμορροφιλία σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 1000 αιμορροφιλικοί. ..................

read more