Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Σκοτεινό: Το ελληνικό χωριό που δεν έχει ούτε έναν καπνιστή - Στο χωριό δεν πωλούνται πουθενά τσιγάρα ή καπνός!

Σκοτεινό: Το ελληνικό χωριό που δεν έχει ούτε έναν καπνιστήYπάρχει ένα χωριό στην Κρήτη –ένας τόπος όπου, σύμφωνα και με πρόσφατες έρευνες, οι άνθρωποι είναι θεριακλήδες– χωρίς ούτε έναν καπνιστή. Πρόκειται για το χωριό Σκοτεινό, που βρίσκεται 22,5 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου, λίγο πιο πάνω από τις Γούβες. Το cretapost.gr βρέθηκε στο χωριό που έχει εφαρμόσει τον δικό του αντικαπνιστικό νόμο και κατέγραψε!

Το έθιμο που αγαπάμε. - Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου
Μια από τις λίγες εξαιρέσεις που επιτρέπει η νηστεία είναι ανήμερα της γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την ημέρα της 25ης Μαρτίου, με το έθιμο του μπακαλιάρου.

Για τα περί ανοίγματος των ελληνικών συνόρων «Μπλόκο» στο ψήφισμα του Κογκρέσου για την 25η Μαρτίου ελέω... Καμμένου

«Μπλόκο» στο ψήφισμα του Κογκρέσου για την 25η Μαρτίου ελέω... Καμμένου 
Σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλεί η (προσωρινή;) εμπλοκή στην υιοθέτηση του ετήσιου ψηφίσματος του αμερικανικού Κογκρέσου για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Τσίπρας: Η Ελλάδα αποτελεί ιστορικά κομμάτι της Ευρώπης

Τσίπρας: Η Ελλάδα αποτελεί ιστορικά κομμάτι της Ευρώπης
Αθήνα
Για τον ευρωπαϊκό ρόλο της ελληνικής Επανάστασης μίλησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη ομιλία έλληνα πρωθυπουργού στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.

Ανάμεσα σε άλλα, ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του, την οποία παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ότι η Ελλάδα αποτελεί ιστορικά, αλλά και σήμερα, κομμάτι της Ευρώπης, κομμάτι των ευρωπαϊκών εξελίξεων και της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

ΟΙΥΕ: Προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Κυριακή των Βαΐων, ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiugoP7H5WzfKKyS7KkSY1WnD111SARsfjrX2NAKpluaUQgPCtpU5aagiopzNit-Bcd6EthqGmsXjHhqaOAyvib6sjNhVK1ByL8322uLljhZmBpN8htjDOkZfizHSscDqe-72NGz4N2i29Y/s1600/apergia_emporoi_madata_463825599.jpg
Στην προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο του Εμπορίου, στις 5 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων, προχώρησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ). 
Η απεργία πραγματοποιείται κατά της προγραμματιζόμενης λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων στο πλαίσιο του νόμου Ν.4177/13 για τη λειτουργία των καταστημάτων ορισμένες Κυριακές τον χρόνο. 
Με ανακοίνωσή της, η ΟΙΥΕ καλεί τους εργαζόμενους να λάβουν μαζικά μέρος στην απεργία και τους Εμπορικούς Συλλόγους όλης της χώρας να κλείσουν τα καταστήματά τους. 
Ζητάει επίσης από την κυβέρνηση «να τηρήσει τις ξεκάθαρες προγραμματικές της δεσμεύσεις, που δεν είναι άλλες από την άμεση κατάργηση του Ν. 4177/2013 και την επαναφορά της Κυριακής- Αργίας με νομοθετική πρωτοβουλία».

Ερευνα της Κομισιόν: Η Ελλάδα πολύ μακριά από την ψηφιακή εποχή



Στο ερώτημα «πόσο ψηφιακή είναι η χώρα σου» η απάντηση που δίνεται είναι απογοητευτική. Ανάμεσα στις 29 χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις τρίτη από το τέλος, ξεπερνώντας μόνο την Βουλγαρία και την Ρουμανία. Πρώτη στην «ψηφιακότητα» είναι η Δανία και ακολουθούν η Σουηδία και η Ολλανδία. Στην 23η θέση (πάνω από την Ελλάδα) φιγουράρει η Κύπρος. Οι αποδόσεις στην ψηφιακή εποχή των χωρών της Ευρώπης υπολογίστηκαν από τους 5 κύριους δείκτες που χρησιμοποιεί η DESI (Digital Economy and Society Index):
Την συνδεσιμότητα
Την χρήση του Ιντερνετ
Το ανθρώπινο κεφάλαιο
Την ολοκλήρωση της ψηφιακής Τεχνολογίας
Τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες 


dimokratianews.gr

ΕΝΟΧΟΣ ΛΑΟΣ, ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ


Τρεις δημοκρατικά εκλεγμένοι Πρωθυπουργοί, μετά την κρίση του 2009 και κάμποσοι πριν αντιπροσώπευσαν επάξια τον ελληνικό λαό για να φτάσουμε στα άδεια πλέον ταμεία του Κράτους, χωρίς ενοχές και τύψεις. Ο ένας μετά τον άλλο επινόησαν λόγους, καταναλώνοντας "το λίπος" και έκαναν το παν για να μην αλλάξει η Ελλάδα ουσιαστικά, κοροϊδεύοντας τους πάντες και κυρίως τους εαυτούς μας.

H Παρελαση για την επέτειο της 25η Μαρτίου στην Κορινθο (VIDEO)


Η Σάλκε εύχεται στους Έλληνες: «Ζήτω η 25η Μαρτίου»!

Η Σάλκε εύχεται στους Έλληνες: «Ζήτω η 25η Μαρτίου»!
Σε μία απρόσμενη ενέργεια προχώρησε η Σάλκε, η οποία με ανάρτησή της στο Facebook θέλησε να ευχηθεί στους Έλληνες για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.

«Ζήτω η 25η Μαρτίου! Χαρούμενη ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας!», γράφει η φωτογραφία του γερμανικού συλλόγου στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που σχολιάστηκε ιδιαίτερα από Έλληνες φιλάθλους της ομάδας.


Τι γράφουν τα τουρκικά σχολικά βιβλία για την ελληνική επανάσταση του 1821

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφραση του τουρκικού σχολικού εγχειριδίου (Emin Oktay, Tarih, Lise: III, έκδ. 1988, σσ. 237-240) και καταδεικνύει τον τρόπο που διδάσκονται οι γείτονες την κοινή μας Ιστορία. Τα σχόλια και οι υποσημειώσεις είναι των συγγραφέων Κατσουλάκου Θ.,Τσαντίνη Κ. από το βιβλίο τους “Προβλήματα Ιστοριογραφίας στα Σχολικά Εγχειρίδια των Βαλκανικών Κρατών. Επανάσταση του΄21, Βαλκανικοί Πόλεμοι. εκδ. Εκκρεμές”. Η αρίθμηση μέσα στο κείμενο παραπέμπει σε αντίστοιχο σχολιασμό από τους ερευνητές παρακάτω.

Η κατασυκοφάντηση της Επανάστασης του 21

Στα πλαίσια της αποδόμησης της ελληνικής εθνικής συνείδησης, οι εθνομηδενιστές ιστορικοί έχουν αποδυθεί σε ένα γενικευμένο εγχείρημα αποσύνδεσης της σχέσης του νεώτερου ελληνισμού, και μάλιστα του ελληνικού κράτους, με τις παλαιότερες περιόδους της ιστορίας μας.
Έτσι, η θεωρία του Φαλμεράυερ, στη σύγχρονη –κατά Χομπσμπάουμ εκδοχή–, για την απουσία οποιαδήποτε σχέσης ανάμεσα στον ελληνισμό του 19ου αιώνα με το Βυζάντιο και την αρχαιότητα, έχει επανέλθει ως η σύγχρονη ακαδημαϊκή κατεστημένη ιστορία ενός θνήσκοντος(;) ελληνικού κράτους. Σε αυτό πλαίσιο, έχει ιδιαίτερα κακοποιηθεί η ελληνική ιστορία των χρόνων που προηγούνται άμεσα της Επανάστασης του ’21, όπως είχε φανεί και με το βιβλίο της κ. Ρεπούση. Διότι, σε εκείνη την ιστορική περίοδο, μπορεί να καταδειχτεί η οποιαδήποτε συνέχεια ή ασυνέχεια.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ- ΝΕΣΤΟΡΟΣ


Εμφάνιση Εορτασμός 25ης Μαρτίου 2015 Πύλος (1).JPG

Ο Δήμος Πύλου –Νέστορος τίμησε και φέτος με τη δέουσα λαμπρότητα, την επέτειο της Ελληνικής Επαναστάτης του 1821, ημερομηνία ορόσημο για την πατρίδα μας και την απελευθέρωση της χώρας μας. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις και να αποτίσει φόρο τιμής στους ήρωες της επανάστασης.

Εμφάνιση Εορτασμός 25ης Μαρτίου 2015 Πύλος (2).JPGΤόσο στην Πύλο έδρα του Δήμου, όσο και στις Δημοτικές Ενότητες Νέστορος, Κορώνης, Μεθώνης, Παπαφλέσσα και Χιλιοχωρίων τελέστηκε δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση στα μνημεία των πεσόντων και κατόπιν κατάθεση στεφάνων εις μνήμην τους. Την αυτοθυσία των προγόνων μας και την πίστη τους στον αγώνα για την ελευθερία τίμησαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Περικλής Μαντάς, οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, οι Αρχές, η Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Πύλου-Νέστορος, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, καθώς και σύσσωμοι οι δημότες.

Ο άστατος καιρός δε στάθηκε εμπόδιο στους μαθητές των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων του Δήμου, οι οποίοι παρέλασαν με υπερηφάνεια, ενώ στη συνέχεια παρουσίασαν στους πολίτες παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Με μήνυμά του ο κ. Καφαντάρης τόνισε: «Είναι χρέος όλων των Ελλήνων, αυτή τη σημαντική επέτειο για το Ελληνικό Έθνος, που συνδυάζεται και με μια από τις σπουδαιότερες εορτές της ορθόδοξης πίστης μας, να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες της επανάστασης και στην ανδρεία αυτών, χύνοντας αίμα στο βωμό της ελευθερίας.  Ας μη λησμονούμε το ιερό μήνυμα των αδιάκοπων αγώνων του ’21 κατά του ξένου δυνάστη, ότι δηλαδή η πίστη στις δυνάμεις όλων μαζί και το πάθος της υπεράσπισης της πατρίδος μας είναι αυτά που χρειάζονται για να νικήσουμε κάθε μας μάχη. Στις μέρες μας, που η χώρα βιώνει μια οικονομική και κοινωνική κρίση, το μήνυμα της επανάστασης του ‘21 είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καλώντας όλους εμάς να υπερασπιστούμε το συμφέρον του συνόλου των συνανθρώπων μας, βάζοντάς το πάνω από το ατομικό μας συμφέρον.»

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ



Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τον κ. Κατρούγκαλο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για υποθέσεις που αναλάμβανε ο κ. Κατρούγκαλος, αφού είχε ορκιστεί υπουργός, η παραίτησή του είναι πλέον μονόδρομος.

Προκόπης Παυλόπουλος: Εύχομαι του χρόνου ο λαός μας να ζει κάτω από καλύτερες συνθήκες

Προκόπης Παυλόπουλος: Εύχομαι του χρόνου ο λαός μας να ζει κάτω από καλύτερες συνθήκες 
« Η παρέλαση έδειξε ότι η επέτειος της 25ης Μαρτίου δεν είναι απλά μία επέτειος. Είναι βίωμα και το μεγάλο μήνυμα της Εθνεγερσίας είναι ο ηρωικός στοχασμός της ελευθερίας», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ο Ελληνισμός δίνει ενωμένος τον δικό του αγώνα και στέλνει το μήνυμα, για τις βασικές αξίες, του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης μαζί με όλους τους λαούς της Ευρώπης

«Πάνω σ΄αυτές πρέπει να οικοδομήσουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Εύχομαι του χρόνου ο λαός μας να ζει κάτω από καλύτερες συνθήκες και μακριά από τον εφιάλτη που τον θίγει βαθύτατα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Το δημοτικό σχολείο Λάλα τίμησε χθες την Επέτειο της Επανάστασης του 1821

lala_1 Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σχολικής γιορτής για την Επέτειο της Επανάστασης του 1821 που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Λάλα- «Γεωργάκης Πλαπούτας» οι μαθητές της Στ’ τάξης του Σχολείου παρουσίασαν ένα πρώτο μέρος του εγκεκριμένου για τη φετινή χρονιά προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποιούν στο σχολείο τους με θέμα τη «Μάχη του Λάλα».
Οι μαθητές του σχολείου με τη δασκάλα τους κ.Ευαγγελία Σαρηγιάννη και το δάσκαλο κ.Κωνσταντίνο Σορβανή  μελετούν την πλούσια  τοπική ιστορία της περιοχής του Λάλα αλλά και των γύρω χωριών ώστε  να καλλιεργηθεί η ιστορική μνήμη και να βοηθηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες να εμβαθύνουν στο νόημα των ιστορικών γεγονότων. Το σχολείο τιμώντας τη φετινή σχολική χρονιά τους: Γεωργάκη Πλαπούτα και Δημήτρη Πλαπούτα τα ονόματα των οποίων φέρoυν το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο του χωριού έχουν σχεδιάσει εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου μέσα στον χώρο του σχολείου αλλά και στην τοπική κοινωνία. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου κ.Αθανάσιος Κατσίμπελης σκοπός είναι «οι μαθητές με ποικίλες δράσεις βιωματικού χαρακτήρα να έρθουν σε άμεση επαφή με το ιστορικό παρελθόν, ώστε να καλλιεργηθεί η ιστορική τους μνήμη και να τιμηθούν αυτοί που πολέμησαν για το υπέρτατο αγαθό ενός λαού που είναι η Ελευθερία. Ο ρόλος της Τοπικής Ιστορίας είναι διαφωτιστικός και ερμηνευτικός, προκειμένου να έρθουν στην επιφάνεια αλ
ήθειες ξεχασμένες, να εξηγηθεί καλύτερα το παρόν και να σηματοδοτηθεί το μέλλον» 

ilialive.gr

Που πραγματοποιήθηκαν οι παρελάσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στις Πελοπόννησο

Υπό βροχή η παρέλαση στη Κόρινθο
Υπό βροχή με "δάσος" από ομπρέλες αλλά και οι σκέψεις για αναβολή,  με το Νίκο Παππά να εκπροσωπεί την κυβέρνηση, έγινε τελικά η παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Κορίνθο, με τον κόσμο να μην πτοείται από την κακοκαιρία.
Πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι η μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, παρά τον κακό καιρό που δεν εμπόδισε τους πολίτες να παρακολουθήσουν.
Δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Τρίπολη, τη Σπάρτη, το Άργος και το Λεωνίδιο, αφού οι κακές καιρικές συνθήκες με την συνεχή βροχόπτωση και το κρύο, ανάγκασαν τις αρχές να πάρουν αυτή την απόφαση.
Επίσης λόγω της κακοκαιρίας στο Ναύπλιο, αποφασίστηκε η μη συμμετοχή των μαθητών και παρέλασαν μόνο στρατιωτικά τμήματα, ενώ στην Καλαμάτα δεν συμμετείχαν στην παρέλαση τα δημοτικά σχολεία της πόλης.
Εκείνο όμως που εντυπωσίασε και χειροκροτήθηκε θερμά από τον κόσμο που παρακολούθησε την παρέλαση στην Καλαμάτα, ήταν οι μαθητές του 1ου γενικού λυκείου της πόλης, που στέλνοντας σαφές μήνυμα κατά του "bullying" και τιμώντας την μνήμη του σπουδαστή Παύλου Γιακουμάκη, παρέλασαν φορώντας μαύρα περιβραχιόνια.
Ο υπουργός αναπληρωτής για θέματα διαφάνειας Παναγιώτης Νικολούδης, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Σπάρτη, με δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι, «το να βρίσκεσαι στην Σπάρτη και μόνο, σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Από εκεί και πέρα το μήνυμα από τη Σπάρτη είναι ενότητα, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία».

Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια στο Σύνταγμα στο πλαίσιο των εορτασμών για την εθνική επέτειο



Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια στο Σύνταγμα στο πλαίσιο των εορτασμών για την εθνική επέτειο
Με σειρά παραδοσιακών τραγουδιών από τη διακλαδική μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμμετοχή σωματείων χορού από όλη την Ελλάδα συνεχίστηκαν στην πλατεία Συντάγματος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.


Ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας
Από νωρίς το πρωί κάτω από αδιάκοπη βροχή, απουσία κιγκλιδωμάτων, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει τη παρέλαση των τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία ξεκίνησε στις 11 το πρωί στη Λεωφόρο Αμαλίας, μπροστά από το μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη. Στην έξοδο του Μετρό Συντάγματος και πέριξ των δρόμων της πλατείας, στρατιώτες μοίραζαν ελληνικές σημαίες.

 Την παρέλαση άνοιξαν οι ανάπηροι πολέμου, οι νοσοκόμες και οι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού ενώ ακολούθησε η επιβλητική μηχανοκίνητη φάλαγγα. Από αέρος, διελεύσεις πάνω από την πλατεία Συντάγματος έκαναν οι σχηματισμοί των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων. Για πρώτη φορά φέτος παρήλασαν ένα τάγμα από τον Έβρο, ένα τάγμα Εθνοφυλακής από τη Ρόδο και τα ιστορικά λάβαρα του Αγώνα από τη Μάνη, την Ύδρα, τις Σπέτσες, τα
Ψαρά, την Κρήτη, καθώς και το λάβαρο του Ρήγα Φεραίου, μετά το τμήμα των πολεμικών σημαιών του Στρατού Ξηράς.

Οι εξέδρες των επισήμων βρίσκονταν εκατέρωθεν του μνημείου και το βάθρο του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν δίπλα στην πρώτη εξέδρα που είχε τοποθετηθεί προς την πλευρά του Ζαππείου και η πρόσβαση στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ήταν ελεύθερη.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου παρουσία του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας και κατάθεση στεφάνου από τον κ. Παυλόπουλο στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

ΗΠΑ: Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από τον Μπαράκ Ομπάμα με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου

ΗΠΑ: Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από τον Μπαράκ Ομπάμα
Θερμό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και του λαού της στέλνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου, τονίζοντας ότι «σήμερα, καθώς η Ελλάδα εργάζεται να τεθούν οι βάσεις για μακροπρόθεσμη ευημερία, το έθνος μας συνεχίζει να υποστηρίζει τη φίλη και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ και να βοηθήσει τον Ελληνικό λαό να φτάσει σ' ένα μέλλον που τόσοι πολλοί αναζητούν: ένα μέλλον όπου όλοι, γυναίκες και άνδρες, είναι ελεύθεροι να ακολουθήσουν τα όνειρά τους».

Στην καθιερωμένη ετήσια διακήρυξή του για την εθνική επέτειο του Ελληνισμού, ο πρόεδρος Ομπάμα εξάρει τις «σταθερές σχέσεις» μεταξύ των δυο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι «ως Αμερικανοί και Έλληνες είμαστε κληρονόμοι μιας μακράς κληρονομιάς σκληρών αγώνων για ελευθερία και δικαιοσύνη - αξίες που οφείλουμε όχι μόνο να διαφυλάξουμε, αλλά να εκσυγχρονίσουμε και να ανανεώσουμε στη δική μας εποχή».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της φετινής διακήρυξης του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου:

«Από την αυγή του Έθνους μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράζονται ένα δεσμό που σφυρηλατήθηκε μέσα από κοινό αγώνα και βαθιά ριζωμένο σε αμοιβαίες πεποιθήσεις. Οι ελληνικές αρχές καθοδήγησαν τους ιδρυτές (του έθνους) μας που ανακήρυξαν την Αμερικανική Ανεξαρτησία και σχεδόν μισό αιώνα μετά, οι Έλληνες επαναστάτες πάλεψαν για να αποτινάξουν το ζυγό μιας αυτοκρατορίας, ανανέωσαν το δόγμα που ενώνει τους ελεύθερους ανθρώπους παντού: ότι οι απλοί πολίτες μπορούν να κυβερνούνται μόνοι τους.

Σήμερα, γιορτάζουμε το ελληνικό πνεύμα που ενέπνευσε τα δύο μεγάλα έθνη μας, που τα χωρίζει ένας ωκεανός, αλλά συνδέονται με ένα κοινό πεπρωμένο, γραμμένο όχι για εμάς, αλλά από εμάς.

Ήταν το δημοκρατικό παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας από το οποίο η γενιά ιδρυτών της Αμερικής άντλησε δύναμη. Στις πρώτες μέρες του έθνους μας, αναζητήσαμε σοφία από την ελληνική ιστορία και φιλοσοφία και βρήκαμε ελπίδα μέσα από τις σελίδες των διαχρονικών ελληνικών κειμένων. Λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα της ελληνικής ιστορίας, θαρραλέοι πατριώτες ανέλαβαν ένα τολμηρό εγχείρημα, εξασφαλίζοντας τις ευλογίες της ελευθερίας και θέτοντας τα θεμέλια της προόδου, για περισσότερο από δύο αιώνες.

Αλλά, ακόμα και στο λίκνο της δημοκρατίας, η υπόσχεση της ελευθερίας δεν ήταν προδιαγεγραμμένη. Περισσότερα από 2.000 χρόνια μετά, οι αξίες της αυτοδιάθεσης βρήκαν πρώτους εκφραστές μια μικρή ομάδα των ελληνικών πόλεων-κρατών, οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν κατά της τυραννίας και θυσιάστηκαν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην πατρίδα της. Συνάντησαν βάναυση ταλαιπωρία, με άθραυστο χαρακτήρα, αντλώντας έμπνευση από την επανάσταση της Αμερικής και ποτέ δεν έχασαν την πίστη στα ιδανικά που πάντα η Ελλάδα αντιπροσώπευε.

Ως Αμερικανοί και Έλληνες είμαστε κληρονόμοι μιας μακράς κληρονομιάς σκληρών αγώνων για ελευθερία και δικαιοσύνη - αξίες που οφείλουμε όχι μόνο να διαφυλάξουμε, αλλά να εκσυγχρονίσουμε και να ανανεώσουμε στη δική μας εποχή. Γενιές Ελληνοαμερικανών έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενίσχυσαν τις κοινότητές μας. Η κληρονομιά και ο ζωντανός πολιτισμός τους αντικατοπτρίζονται στην ιστορία των επιτευγμάτων και του διαρκούς αγώνα μας. Οι φωνές τους ανήκουν στη χορωδία των πολιτών που έχουν οδηγήσει τη χώρα αυτή απαρέγκλιτα προς τα εμπρός.

Σήμερα, καθώς η Ελλάδα εργάζεται να τεθούν οι βάσεις για μακροπρόθεσμη ευημερία, το έθνος μας συνεχίζει να υποστηρίζει τη φίλη και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ και να βοηθήσει τον Ελληνικό λαό να φτάσει σ' ένα μέλλον που τόσοι πολλοί αναζητούν: ένα μέλλον όπου όλοι, γυναίκες και άνδρες, είναι ελεύθεροι να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους.

Μαζί, θα συνεχίσουμε το ενάρετο έργο για την τελειοποίηση των δύο εθνών μας. Στην 194η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ας γιορτάσουμε τις σταθερές σχέσεις μεταξύ των λαών μας και ας σταθούμε στο πλευρό όλων εκείνων στον κόσμο, οι οποίοι λαχταρούν για ελευθερία και για ευκαιρία να συμμετάσχουν στο ευγενές έργο της οικοδόμησης της δημοκρατίας.

Τώρα, λοιπόν, εγώ, ο Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δυνάμει της εξουσίας που έχει ανατεθεί σε μένα από το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, με το παρόν έγγραφο ανακηρύσσω την 25η Μαρτίου 2015 ως Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Καλώ το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να τιμήσει την ημέρα αυτή με κατάλληλες τελετές και δραστηριότητες».

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Δερβένι και στο Ξυλόκαστρο

Έχουν περάσει 194 από τον Μάρτιο του 1821, από τότε που από την περιοχή μας και ιδιαίτερα από τη Ζάχολη , δόθηκε το έναυσμα της επανάστασης και εξαπλώθηκε σε όλη Ελλάδα γιά την αποτύναξη του τουρκικού ζυγού,  και  ο Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης με ιδιαίτερη λαμπρότητα , παρά τη  βροχερή ημέρα, εορτάζει σήμερα Τετάρτη 25η Μαρτίου 2015 την Εθνική Επέτειο της 25 Μαρτίου 1821.


ΣΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ
Στις 10:00 το πρωί στον Ιερό Ναό «Αγίου Ιωάννου» τελέστηκε επίσημη Δοξολογία παρουσία του Ιερού Κλήρου όλων των εκκλησιών του Δήμου, ενώ παρέστησαν το Τοπικό Συμβούλιο, μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου, οι Δημόσιες υπηρεσίες & Οργανισμοί, τα Ν.Π.Δ.Δ., οι Οργανώσεις, Σωματεία & Σύλλογοι, δωρητές και συμπολίτες.
Τον πανυγηρικό της ημέρας για την 25η Μαρτίου εξφώνησε η καθηγήτρια Λυκείου Δερβενίου κα Πληθάκη Ιωάννα.
Μετά την δοξολογία : εψάλει επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των ΗΡΩΩΝ και ακολούθησε η Κατάθεση στεφάνων , Ενός λεπτού σιγή και η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Δερβενίου.
Ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών των Σχολείων του Δερβενίου πατρουσία των αρχών της πόλεως και πλήθους κόσμου, στην ΠΕΟ Αθηνών – Πατρών από οδική γέφυρα Δερβενίου μέχρι το ύψος της καθέτου οδού Αγίου Ιωάννου. Παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης , η Πρόεδρος της Κοινότητας Δερβενίου κ. Διαμάντω Δενδρινέλη  , οι Δ/ντές των σχολείων, οι Ιερείς, οι Εκπρόσωποι της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας, οι Δημοτικοί, οι Τοπικοί και πλήθος κόσμου.

ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ

Η επίσημη Δοξολογία έγινε στον Ιερό Ναό του " Αγίου Βλασίου". παρουσία του Δημάρχου κ. Ηλία Ανδρικόπουλου, των Αρχών της πόλεως , όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε  ο καθηγητής του 1ου Γυμνασίου Ξυλοκάστρου κ. Νικόλαος Μπάικας.
Μετά την δοξολογία : εψάλει την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των ΗΡΩΩΝ και ακολούθησε η Κατάθεση στεφάνων, το Προσκλητήριο πεσόντων , Ενός λεπτού σιγή και η τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνος από την Φιλαρμονική. Ακολούθησε η παρέλαση τμημάτων επί της Π. Τσαλδάρη .

Just2 Live @ Intro Art Cafe 28/03/2015 ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ

Just2 Live @ Intro Art Cafe 28/03/2015
Σάββατο, 28 Μαρτίου στις 10:00 μ.μ.
Intro Art Cafe, Xylókastron, Korinthia, Greece

Ψηφιακά ισοδύναμα


Γράφει ο Βασίλης Μπαλάφας


Εμφάνιση vbsmall.jpgΛένε ότι κάθε νέα κυβέρνηση διαθέτει περίπου 100 ημέρες χάριτος πριν αρχίσει η δριμεία κριτική και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Μετά το δραματικό Μάιο του 2010, όπως πολλά άλλα «δεδομένα» του πολιτικού συστήματος, η συνθήκη αυτή έχει σαφώς μεταβληθεί. Σε δύο άξονες.

Πρώτον, οι 100 ημέρες αποτελούν πολυτέλεια εκ των πραγμάτων. Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, οι προθεσμίες ασφυκτικές και όπως και να ονομάσουμε τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς «θεσμούς», οι υποχρεώσεις της χώρας τρέχουν εντός και εκτός των τειχών. Συνεπώς, ήδη η Κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής επί των οποίων κρίνεται.

Τι προβλέπεται για τους δικηγόρους στα δύο πρώτα Νομοσχέδια της Κυβέρνησης


Άρθρο του Γιώργου Ψυχογιού.
Δικηγόρου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας

 photo PsiUpsilonChiOmicronGammaIotaOmicronSigmaKappaOmicronRhoIotaNuThetaIotaAlpha_zps9e35ceca.jpgΗ οικονομική κρίση, η οποία προήλθε από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, επηρέασε βαθύτατα και τον κλάδο της δικηγορίας. Ως νέος δικηγόρος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και βάσει της κατανομής εργασίας με τους συναδέλφους μου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας και τη Ν.Ε., έχω αναλάβει, εκτός των άλλων, την επεξεργασία και ανάδειξη των σχετικών θεμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ σκόπιμο να επισημάνω ότι τα δύο πρώτα Νομοσχέδια, που υπερψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία, περιέχουν στις διατάξεις τους τα πρώτα θετικά δείγματα της Κυβέρνησης όσον αφορά την επαγγελματική και ασφαλιστική κατάσταση των δικηγόρων.
Καταρχάς, με την Τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και ακολούθως ψηφίστηκε από τη Βουλή για το άρθρο 30 του Νομοσχεδίου: «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις», προβλέπεται:

¨Ενα έτος με αναστολή o Παπακωνσταντίνου

φυλάκισης ενός έτους με αναστολή στον ΠαπακωνσταντίνουΈνοχος, κατά πλειοψηφία, κρίθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της νόθευσης της λίστας Λαγκάρντ, καθώς δεν υπήρξαν αποδείξεις που να στοιχειοθετούν την κατηγορία.
Η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου πρότεινε για τον Γ.Παπακωνσταντίνου ποινή φυλάκισης πέντε ετών, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Ωστόσο, από τα μέλη του ειδικού δικαστηρίου αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου τού, με αποτέλεσμα η εισαγγελέας να προτείνει η ποινή να πέσει στα τέσσερα χρόνια, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν την ελάχιστη ποινή.
Η ποινή του ορίστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή. Έφεση δεν προβλέπεται.
Η ενοχή του προέκυψε με 8 ψήφους υπέρ και πέντε κατά για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος.
Πέντε δικαστές,  μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ειχε την αποψη οτι θα πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου για το αδίκημα της νόθευσης "το USB αποτελεί έγγραφο και απετέλεσε αντικείμενο νόθευσης , ενώ ο κατηγορούμενος απάλειψε τρία αρχεία όταν το παρέδωσε στον Ι. Διώτη.
Με την πράξη αυτή είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα". Ωστόσο η κατηγορία ειναι πλημμεληματική καθώς δεν αποδείχθηκε ζημία του Δημοσίου , υπερβαίνουσα τα όρια που προσδίδουν κακουργηματική κατηγορία.
Πρόεδρος ειδικού δικαστηρίου Ν.Τάσσης προς τον Γ.Παπακωνσταντίνου: «Το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκεια του στο πρόσωπό σας με σκοπό αυτό να αποτελέσει οδηγό για τη μετέπειτα ζωή σας. Αν και όπως φαίνεται έχετε εγκαταλείψει πια την πολιτική. Μπορείτε να πηγαίνετε και μηκέτι αμαρτάνετε».

Η επανάσταση του 21 στο Μοριά ( Αφιέρωμα)


1821 Η πορεία προς τη μεγάλη στιγμή ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

Οι λαβωματιές του '21 ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

Στα μέσα Μαρτίου 1821 ο Παπαφλέσσας είχε ολοκληρώσει τον κύκλο των περιοδειών του στην Πελοπόννησο και βρισκόταν μαζί με τον Αναγνωσταρά στη Μεσσηνία, που ήταν η περιοχή για την οποία είχε ταχθεί υπεύθυνος από την Φιλική Εταιρεία. Ο Κολοκοτρώνης ήταν επίσης στο χώρο ευθύνης του, τη Μάνη. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν κρυμένος στην Πάτρα, έτοιμος να αναλάβει δράση. Άλλοι Φιλικοί ήταν σε διάφορους χώρους ευθύνης ο καθένας. Παρά τις αμφιβολίες των προεστών, το κλίμα στην Πελοπόννησο ήταν έντονα επαναστατικό και ένας σπινθήρας έλειπε για την έκρηξη.
Στο δεκαήμερο μεταξύ 14-25 Μαρτίου δόθηκε το έναυσμα της επανάστασης σε διαφορετικά σημεία στο Μοριά. Στις 14 Μαρτίου 1821 καταφθάνει στη Ζάχολη , από το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Κούτου , ο ηγούμενος Γερμανός ,όπου μετά από πανηγηρική δοξολογία στον ναό του Αγίου Γεωργίου, υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως με τα σύμβολα της Φιλiκής Εταιρείας και μαζί με τους Ζαχολίτες οπλαρχηγούς Παναγιωτάκη Γεραρή και Χρήστο Ζίνη ή Ζαχολίτη εκδιώκουν από την Ζάχολη τις τούρκικες οικογένειες. Στό Φενεό ο Αναγνώστης Κορδής και ο Χρήστος Ζαχολίτης, μετά από συμπλοκή σκότωσαν τούρκους γυφτοχαράτζηδες και ύστερα με ένοπλους Ζαχολίτες ενίσχησαν τη μικρή δύναμη του Φιλικού Νικόλα Σολιώτη που μαζί με τους Ζαχολίτες επιτέθηκε σε Οθωμανούς φοροεισπράκτορες (χαρατζήδες) στο χωριό Πόρτα των Καλαβρύτων. Παράλληλα ο Παναγιωτάκης Γεραρής με 60 Ζαχολίτες ξεκίνησε γιά να λάβει μέρος στην πολιορκία της Ακροκορίνθου που άρχισε στις 24 Μαρτίου. Στις 20 Μαρτίου ο Σολιώτης με τους Πετμεζαίους χτύπησαν τους Οθωμανούς στους τρεις πύργους των Καλαβρύτων, όπου κλείστηκαν οι ντόπιοι μουσουλμάνοι και ξεκίνησαν την πολιορκία τους πιάνοντας τον πασά των Καλαβρύτων Αρναούτογλου .

Γ. Καραϊσκάκης: «Έλα, σκατότουρκε… έλα Εβραίε, απεσταλμένε από τους γύφτους έλα ν’ ακούσεις τα κερατά σας”

http://www.pare-dose.net/blog/images/2009/05/2832/Karaiskakis.jpg

Ήταν από τους μεγαλύτερους ήρωες της Επανάστασης του 1821. Τσάκιζε τους αντιπάλους του τόσο στις μάχες όσο όμως και με την γλώσσα που τους μιλούσε.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δεν φημιζόταν μόνο για τις ικανότητές του να οδηγεί τους άνδρες του σε συνεχείς νικηφόρες μάχες εναντίον των Τούρκων. Ο ανταρτοπόλεμος που επέβαλε τους τσάκιζε… 
Ήταν γνωστός και για τον …τσαμπουκά του και την απίστευτη αθυροστομία του. Οι απαντήσεις που έστελνε στον αντίπαλο είναι μνημειώδεις.

1821 Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

1821 ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ.
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ NATIONAL GEOGRAPHIC

1821: Η μάχη στο Λάλα


Στην περιοχή Λάλα της Ηλείας δυνάστευαν κατά την τουρκοκρατία πολυάριθμα και εμπειροπόλεμα σώματα Τουρκαλβανών που επιδίδονταν σε συνεχείς σφαγές και λεηλασίες. Μετά την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ήταν απαραίτητο να αντιμετωπιστούν αφού αποτελούσαν απειλή για τους Επαναστατημένους Έλληνες του Μωριά. Η κρίσιμη μάχη έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 1821...

Εκατοντάδες Κεφαλονίτες εθελοντές, υπό την ηγεσία των αδερφών Ανδρέα και Κωνσταντίνου Μεταξά και Ευάγγελου Πανά, αποβιβάστηκαν στην Ηλεία και ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους ντόπιους οπλαρχηγούς για την αποτίναξη του βάρβαρου κατακτητή. Ο όρκος ήταν συγκεκριμένος: Ελευθερία ή Θάνατος!

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΤΟΥ 21

 TO TΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΖΑΧΟΛΗΣ ( ΠΑΠΑΝΙΚΑΣ)

ΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ
ΜΙΑ ΒΛΑΧΑ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΙΣΣΑ
ΣΤ' ΑΝΑΠΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΜΙΔΙ
Ο ΓΕΡΟΣ ΝΟΤΑΡΑΣ

ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΤΑ ΒΟΥΝΑ
ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
Η ΧΡΥΣΩ ΔΕΝ ΕΦΑΝΕΙ (Πιτσαδέικο)
ΣΤΑ ΤΡΙΚΟΡΦΑ ΜΕΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
ΤΑ ΚΛΕΦΤΟΠΟΥΛΑ
 

ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΤΟ 'ΧΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ

ΗΡΩΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΕ ΤΣΑΜΙΚΟ ΡΥΘΜΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.



Mωρέ, χαρά που τo ’χουν - χαρά που το ’χουν τα βουνά,
χαρά που το ’χουν τα βουνά κι οι κάμποι περηφάνεια.
Γιατί γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει κι η πατρίδα.
Σαν βλέπουν διάκους με σπαθιά, παπάδες με ντουφέκια,
σαν βλέπουν και το Γερμανό, της Πάτρας το Δεσπότη,
για να βλογάει τ’ άρματα, να φχιέται τους λεβέντες.

Ἡ κήρυξη τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπαναστάσεως τοῦ 1821 συνέπεσε μὲ τὴ μεγάλη θρησκευτικὴ ἑορτὴ τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου.

Τὸ τραγούδι περιγράφει τὴν ἐνθουσιαστικὴ ἀτμόσφαιρα τῆς εὐλογίας τῶν ὅπλων ἀπὸ τὸν ἐθνεγέρτη Ἐπίσκοπο Παλαιῶν Πατρῶν Γερμανὸ στὴν πλατεία τῆς Πάτρας τὴν 25η Μαρτίου 1821 καὶ τὴν ἀθρόα συμμετοχὴ τῶν κληρικῶν στὸν ἀπελευθερωτικὸ Ἀγώνα

Σαράντης Καργάκος 'Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 1821'

Ο Σαράντης Καργάκος και ο Δημήτρης Νατσιός σπάνε την ηχομόνωση της Νέας Εποχής Η αλήθεια για το ΄1821

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου


Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού. Τελείται στις 25 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά (α' 26-38), ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συνέβη έξι μήνες μετά τη θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννη του Προδρόμου από την Ελισάβετ, τη γυναίκα του Ζαχαρία, όταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ στάλθηκε από τον Θεό προς την Παρθένο Μαριάμ (Μαρία) για να της ανακοινώσει ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού. Εκείνη την περίοδο, η Μαρία ζούσε στη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας και ήταν μνηστευμένη με τον ξυλουργό Ιωσήφ. Ο Γαβριήλ εμφανίσθηκε ξαφνικά μπροστά στη Μαρία και της απηύθυνε τον χαιρετισμό: «Χαίρε κεχαριτωμένη, ο κύριος μετά σου». Η νεαρή γυναίκα ήταν λογικό να πανικοβληθεί, αλλά ο αρχάγγελος την καθησύχασε: «Μη φοβού Μαριάμ, εύρες γαρ χάριν παρά τω Θεώ. Και ιδού συλλήψη εν γαστρί και τέξη υιόν και καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν».
Μόλις συνήλθε από την ταραχή, η Μαρία γεμάτη απορία ρώτησε τον αρχάγγελο πώς θα συλλάβει, αφού δεν γνωρίζει τον άνδρα. Ο Γαβριήλ της αποκρίθηκε ότι το Άγιο Πνεύμα θα την καλύψει σαν σύννεφο και θα ενεργήσει αφανώς και μυστηριωδώς τη σύλληψη του Υιού του Θεού. Και για να γίνει πιο πιστευτός επικαλέστηκε τη θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννου του Προδρόμου από την Ελισάβετ. Η Μαρία πείστηκε από τα λόγια του Γαβριήλ («Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου») και ο αρχάγγελος Γαβριήλ «απήλθε».
Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθιερώθηκε γύρω στον 4ο αιώνα και μετά τον ορισμό της εορτής των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου. Ως είναι ευνόητο, μεταξύ των δύο αυτών εορτών υπάρχει στενή σχέση και έπρεπε ο εορτασμός του Ευαγγελισμού να τοποθετηθεί 9 μήνες πριν από τη Γέννηση του Χριστού, ήτοι στις 25 Μαρτίου. Το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αναφέρεται και στο Κοράνιο, το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων (19:16-22), μία ακόμη απόδειξη της βαθιάς επιρροής του Μωάμεθ από τη χριστιανική διδασκαλία.

Το απολυτίκιο του Ευαγγελισμου
    Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον
    και του απ’ αιώνος μυστηρίου η φανέρωσις.
    Ο υιός του Θεού υιός της Παρθένου γίνεται
    και Γαβριήλ την χάριν ευαγγελίζεται.
    Διό και ημείς συν αυτώ τη Θεοτόκω βοήσωμεν:
    Χαίρε κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου.


Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου έχει επηρεάσει πολλούς και σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες, όπως οι Ντούτσιο, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Πάολο Ντε Ματέις, Καραβάτζιο, Μποτιτσέλι, Τζιότο, Ρούμπενς, Ελ Γκρέκο (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος) και Ντονατέλο.

 sansimera.gr

ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Greek Revolution 1821)