Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Τι προβλέπεται για τους δικηγόρους στα δύο πρώτα Νομοσχέδια της Κυβέρνησης


Άρθρο του Γιώργου Ψυχογιού.
Δικηγόρου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας

 photo PsiUpsilonChiOmicronGammaIotaOmicronSigmaKappaOmicronRhoIotaNuThetaIotaAlpha_zps9e35ceca.jpgΗ οικονομική κρίση, η οποία προήλθε από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, επηρέασε βαθύτατα και τον κλάδο της δικηγορίας. Ως νέος δικηγόρος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και βάσει της κατανομής εργασίας με τους συναδέλφους μου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας και τη Ν.Ε., έχω αναλάβει, εκτός των άλλων, την επεξεργασία και ανάδειξη των σχετικών θεμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ σκόπιμο να επισημάνω ότι τα δύο πρώτα Νομοσχέδια, που υπερψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία, περιέχουν στις διατάξεις τους τα πρώτα θετικά δείγματα της Κυβέρνησης όσον αφορά την επαγγελματική και ασφαλιστική κατάσταση των δικηγόρων.
Καταρχάς, με την Τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και ακολούθως ψηφίστηκε από τη Βουλή για το άρθρο 30 του Νομοσχεδίου: «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις», προβλέπεται:

Η επέκταση της κάλυψης για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος για το διάστημα από 01.03.2015 έως 29.02.2016 των ασφαλισμένων του Τομέα Νομικών και του Τομέα Υγειονομικών του ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα, με τις ίδιες προϋποθέσεις (Ν. 4254/2014) με τις οποίες καλύπτονται και οι ασφαλισμένοι του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων)του ΕΤΑΑ.
Κατά την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για το τον εν λόγω Νομοσχέδιο τονίζεται σχετικά ότι: «η παραπάνω Τροπολογία είναι πολύ σημαντική. Όσον αφορά στους νομικούς, έναν κλάδο τον οποίο υπηρετώ αρκετά χρόνια, η εργασιακή και εισοδηματική κατάσταση κυρίως των νέων σε ηλικία συναδέλφων είναι αποκαρδιωτική. Κατά συνέπεια, η πρόσβαση πολλών συναδέλφων σε παροχές υγείας του ΕΤΑΑ, με την περιορισμένη σε κάθε περίπτωση κάλυψη των ως άνω δαπανών, δεν είναι δεδομένη. Απεναντίας, ο αριθμός αυτών που δεν είναι ασφαλισμένοι, αυξάνεται διαρκώς. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται προσωρινά και μερικώς ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για τον κλάδο μας».
Όσον αφορά τώρα στο δεύτερο Νομοσχέδιο: «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» που υπερψηφίστηκε την Παρασκευή, 20/03/2015, από τη Βουλή, επίσης περιέχονται διατάξεις που αφορούν στους δικηγόρους.
Πιο συγκεκριμένα, στην παράγραφο 1 του άρθρου 28, προβλέπεται ότι το σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΝΑΤ, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις 2.3.2015, υπάγεται σε ρύθμιση, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη προς την αρμόδια υπηρεσία του οικείου Φορέα. Εξάλλου, στην παράγραφο 3 του οικείου άρθρου, ύστερα από τις σχετικές τροποποιήσεις του αρμόδιου Υπουργείου, οι κατηγορίες για έκπτωση επί των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση, ορίζονται ως εξής:
i) Εφάπαξ καταβολή οφειλής, έκπτωση 100%.
ii) Ρύθμιση έως 36 δόσεις, έκπτωση 80%.
iii) Ρύθμιση από 37 έως 50 δόσεις, έκπτωση 70%.
iv) Ρύθμιση από 51 έως 72 δόσεις, έκπτωση 60%.
v) Ρύθμιση από 73 έως 100 δόσεις, έκπτωση 50%».
Παράλληλα, στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου (υπ’αρ.28) που ρυθμίζει τις συνέπειες από τις ασφαλιστικές οφειλές, προβλέπεται ότι «για φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και για ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά το έτος χρήσης 2014, μη συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων ανεργίας και προνοιακών παροχών, αναστέλλεται μετά από αίτησή τους το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών, μετά την πάροδο των οποίων υπάγεται στη ρύθμιση της παρ. 1, με αίτηση που υποβάλλεται προς τον οικείο φορέα ασφάλισης μέχρι τις 31.03.2016 (...)».
Σημειώνεται επίσης ότι με το άρθρο 30 καταργούνται οι ποινές (αρ. 1 του α.ν. 86/1967 (Α’ 136 όπως ισχύει) για οφειλέτες ατομικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.
Οι παραπάνω ρυθμίσεις αποτελούν ένα μικρό πρώτο βήμα σε σχέση με τα πολλά και σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός συναδέλφων δικηγόρων.
Εν κατακλείδι, η Κυβέρνηση δείχνει ότι προχωράει κανονικά στο νομοθετικό της έργο λαμβάνοντας μέτρα που αφορούν στην ανακούφιση των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων και οι δικηγόροι, αλλά και στην εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που διαβιούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας.