Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΟΙ "ΔΥΤΙΚΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ " υποδέχονται το 2016 - ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ NEO ETOΣ

ΑΡΧΙΜΗΝΙΑ ΚΙ ΑΡΧΙΧΡΟΝΙΑ


ΟΙ  "ΔΥΤΙΚΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ "   σας εύχονται

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ-  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ - ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΤΟ 2016

Οι 10.734 στιγμές ...που μοιραστήκαμε μαζί το 2015


Ένας ακόμη χρόνος πέρασε και όμως εσείς μείνατε πιστοί σε εμάς.. Οι "Δυτικοί Κορινθιακοί Ορίζοντες" από το Δερβένι και εγώ σας ευχαριστούμε όλους και όλες έσας γιατί μείνατε πιστοί συνοδοιπόροι στο αχανές αυτό ταξίδι μας... ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - ΜΕ ΥΓΕΙΑ , ΧΑΡΑ και ΠΡΟΚΟΠΗ ΤΟ 2016
Μέχρι στιγμής καταγράφονται 1.085.500 προβολών σελίδων του ιστολογίου μας με αναγνώσεις από τα κράτη:

Ελλάδα
736988
Ηνωμένες Πολιτείες
142749
Γερμανία
79722
Ρωσία
37490
Ουκρανία
10756
Γαλλία
6911
Πολωνία
4660
Πορτογαλία
3400
Κύπρος
3382
Ηνωμένο Βασίλειο
3089
Ρουμανία
                   204
Ισπανία
                    62
Ολλανδία
                   15
Κένυα
                   13

Ας θυμηθούμε όμως τις 10.734 στιγμές που μοιραστήκαμε μαζί το 2015


       . ►  Ιανουαρίου (1049)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΛΟΣ

Πρωτοχρονιά με λευκό φόντο - Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.


Λευκό φόντο θα έχει η Πρωτοχρονιά σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ήδη από την παραμονή το χιόνι στρώθηκε, προκαλεί και προβλήματα στην κυκλοφορία σε διάφορα σημεία του εθνικού κι επαρχιακού οδικού δικτύου. Το ίδιο και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στα πελάγη.

Ντυμένη στα λευκά θα υποδεχτεί τον νέο χρόνο η Ορεινή  Κορινθία.
Από χθες το βράδυ χιονίζει ασταμάτητα στις περισσότερες ορεινές περιοχές

Στην Πελοπόννησο σε διάφορα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της  η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Συγκεκριμένα η χρήση τους είναι απαραίτητη:

Γραφείο Τύπου της Βουλής: Σχετικά με τα δημοσιεύματα για την καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους βουλευτές

Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου  2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για την καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους βουλευτές

Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καταβολή αναδρομικών αυξήσεων σε συνταξιούχους βουλευτές, από το Γραφείο Τύπου της Βουλής επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Η Βουλή έχει αποφασίσει δύο φορές έως σήμερα τη μείωση των αποδοχών των βουλευτών. Μάλιστα, από ετών έχει εγκρίνει ομόφωνα να μην παρακολουθεί η βουλευτική αποζημίωση την αύξηση των αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου όπως ίσχυε κατά το γνωστό ψήφισμα μετά τη μεταπολίτευση.
Η Ένωση Συνταξιούχων Βουλευτών είχε αντιστοιχηθεί με αυτές τις αποφάσεις της Βουλής και δεν είχε προχωρήσει σε προσφυγή για τη διεκδίκηση  των ως άνω αναδρομικών. Οι δε συντάξεις που έχουν δοθεί έχουν μειωθεί σε ποσοστό περισσότερο από 50%. Κατόπιν τούτων, ο θόρυβος ο οποίος δημιουργήθηκε αφορά σε μεμονωμένες περιπτώσεις προσφυγής πρώην βουλευτών, για τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών ήταν υποχρεωμένο να ανταποκριθεί στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
            Ο τρόπος και ο χρόνος που το ΥΠΟΙΚ θα χειριστεί το εν λόγω ζήτημα θα ανακοινωθεί αρμοδίως.

Αυτοί είναι οι 117 πρώην βουλευτές που ζητούν αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ (ονόματα – λίστα)

Στους 117 είχαν ανέλθει οι βουλευτές που με αγωγές τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών είχαν ζητήσει με το νόμιμο τόκο και αναδρομικά, διαφορές αποδοχών εκατοντάδων εκατ. ευρώ, αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη. Οι αγωγές είχαν κατατεθεί μετά την απόφαση του Μισθοδικείου το 2006 με την οποία αυξήθηκαν οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και, όπως ισχυρίζονται οι βουλευτές, η συγκεκριμένη απόφαση δεν εφαρμόστηκε στους δικούς τους μισθούς και συντάξεις.

Καλή Χρονιά! Πρωτοχρονιάτικα έθιμα από τις γωνιές της Ελλάδας

Τα έθιμα που κατά κανόνα τηρούνται την πρώτη μέρα του χρόνου στην χώρα μας χαρακτηρίζονται από την ποσότητα και την ποικιλία.
Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την τύχη όπως είναι το ποδαρικό, το ρόδι και η χαρτοπαιξία.
Μια άλλη κατηγορία είναι τα αμιγώς εορταστικά όπως είναι τα πυροτεχνήματα και η διασκέδαση, ενώ τέλος υπάρχουν και κάποια που τείνουν να εξαλειφθούν όπως οι κολόνιες, το σφάξιμο του χοίρου και η κρεμύδα για γούρι.
Φυσικά, κύρια θέση σε αυτά έχει η βασιλόπιτα, έθιμο το οποίο τελείται ευλαβικά από την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής οικογένειας.

Η Ελλάδα στο ύψος της και το 2015 - Best of


 

Η Ελλάδα στο ύψος της και το 2015 Best of

Stop στις προσλήψεις στο Δημόσιο και για το 2016 – Ποιοι εξαιρούνται (ΠΝΠ)

Έως τις 31.12.2016 παρατείνεται η αναστολή προσλήψεων στο Δημόσιο που είχε (πρωτο)θεσπιστεί από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2006 (ΠΥΣ 33/2006). Συγκεκριμένα, με ΠΝΠ της κυβέρνησης ορίζεται ότι η ισχύς της συγκεκριμένη ΠΥΣ «Αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο» παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο.

ΦΩΤΕΙΝΟ 2016!!! /// LETS GET OUT OF THE DARK SIDE...


 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ /// LETS GET OUT OF THE DARK SIDE....

Το αγρόκτημα Φοίφα και η ομάδα RE:THINK σας ευχονται ένα φωτεινό και χαρούμενο 2016...

ΑΓΑΠΗ, ΦΩΣ, ΕΙΡΗΝΗ, ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΟΛΩΝ!!!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, επισκέφθηκε σήμερα, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Συνεχάρη το ανθρώπινο δυναμικό του Σώματος για το έργο που επιτελεί και ευχήθηκε Καλή Χρονιά.
Τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συνόδευαν ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, και ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά κ. Κώστας Κατσαφάδος.

Αμέσως μετά ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, άκουσε τα Πρωτοχρονιάτικα  κάλαντα στα Κεντρικά Γραφεία του Κόμματος, από την παιδική χορωδία, τη μπάντα και το χορευτικό τμήμα του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα την Ελληνική Αστυνομία. Η παρουσία τους μας τιμά ιδιαίτερα και είναι ιδιαίτερα συμβολική.

Η Νέα Δημοκρατία ως βασική της Αρχή, σέβεται τους Πολιτικούς και Κοινωνικούς Θεσμούς. Όλα αυτά τα χρόνια, διαχρονικά με τις πολιτικές μας, διασφαλίσαμε συνθήκες ηρεμίας, ασφάλειας,  κοινωνικής προστασίας και ευημερίας των πολιτών.

Εύχομαι, ολόψυχα στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας να συνεχίσουν τη φιλότιμη προσπάθειά τους.
Να τους συγχαρούμε για την τεράστια κοινωνική  προσφορά τους στην προάσπιση των πολιτών και τη θωράκιση των Δημοκρατικών Ελευθεριών και δικαιωμάτων. Αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας. Εύχομαι πραγματικά, η Νέα Χρονιά να είναι δημιουργική, με υγεία, ειρήνη, ασφάλεια σε όλους.

Και πάλι Χρόνια Πολλά. Και του χρόνου, με υγεία και ευτυχία».

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ



Ελληνίδες, Έλληνες
Σε λίγες ώρες φεύγει ένας δύσκολος χρόνος. Στη διάρκειά του, η Πατρίδα μας δοκιμάστηκε σκληρά. Βυθίστηκε ξανά στην ύφεση, στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Γνώρισε νέα έξαρση της ανεργίας και μειώσεις εισοδημάτων.  Έφτασε στην πόρτα της εξόδου από το ευρώ και της εθνικής περιπέτειας. Φορτώθηκε τελικά ένα τρίτο, τριετές και επώδυνο Μνημόνιο.

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΑΙΓΕΙΡΑΣ "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΚΟΝΕΤΣΗΣ"


Εμεις οι μουσικοί της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΚΟΝΕΤΣΗΣ" σας ευχομαστε καλη χρονια, με υγεία και αγάπη πάντα στη ζωή σας!!

Και μια ευχή ακόμα για τον καινούργιο χρόνο:
“Την πόρτα σας να την χτυπά η ευτυχία μόνο!”




ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ



Ευχές Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Θεοφάνη Στεφανόπουλου


Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Πελοποννήσου

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΙΤΕΑΣ.

http://amfissaface.gr/images/00Itea1.jpgΠαρέμβαση της ΑΛΚΥΩΝ (Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου) στο χρονίζον πρόβλημα της έλλειψης σκάφους του λιμεναρχείου Ιτέας.



ΑΙΓΙΟ   31/12/2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
            
ΘΕΜΑ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΙΤΕΑΣ


     Η Ομοσπονδία μας ιδρύθηκε  το έτος   1995, είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικό, μετεξέλιξη του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ  με έτος ιδρύσεως το 1978  και απαρτίζεται από δεκάδες ενεργούς συλλόγους  όλων των  Νομών που βρέχονται από τον Κορινθιακό κόλπο.

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Τρ. ΑΛΕΞΙΑΔΗ



ΑρχικήΑπό το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδη για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές των ιδιωτών προς το Κράτος εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κας ΣΟΦΙΑΣ ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΨΕΜΑΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ



http://www.haniotika-nea.gr/media/2015/05/sofiavoultepsi.jpg
Η Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας κα Σοφία Βούλτεψη, για την επέτειο ενός χρόνου ψεμάτων ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Αρχιμηνιά κι’ αρχιχρονιά: Κάλαντα με τα 25 μεγάλα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ – Η Μαύρη Βίβλος του 2015

Τα ψέματα του 2015 ήταν ίδια με τα ψέματα του 2014. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ συνέχισαν και το 2015 να επαναλαμβάνουν τα ψέματα του 2014 μέχρι την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Αλλά και μετά συνέχισαν να λένε καινούργια ψέματα… παράλληλα με την εφαρμογή του δικού τους μνημονίου – και όχι βέβαια του «παράλληλου προγράμματος». (Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί συνημμένο με τα ψέματα του 2015).

Ευχές Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για το 2016



«Το 2015 κλείνει και τελειώνει ένας επώδυνος χρόνος που γέμισε απαισιοδοξία και πόνο τους πολίτες. Για μία ακόμη χρονιά αποδείχθηκε ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών.
Το 2015 ήταν, ωστόσο, μια πλούσια χρονιά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά την οποία αποδείξαμε στην πράξη ότι μπορούμε μαζί με τους πολίτες να δώσουμε λύσεις σε πολλά προβλήματα.
Εύχομαι το 2016 να είναι μια χρονιά που θα επικρατήσει η σύνεση, η δημιουργικότητα και η απαλλαγή από ιδεοληψίες και ιδεαλισμούς. Εύχομαι η μόνη σκέψη όλων των να είναι η αγάπη και κύριο μέλημα η σωτηρία των πολιτών.
Το 2016 η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα δοκιμαστεί σε νέες σημαντικές θεσμικές πρωτοβουλίες για το μέλλον της χώρας.
Το 2016 θα είναι ο χρόνος για μεγάλες αποφάσεις προς όφελος των συμπολιτών μας.
Εύχομαι καλή χρονιά στους απανταχού Πελοποννησίους που διακρίνονται για τον άδολο πατριωτισμό τους και γιατί ξέρουν να ξεπερνούν τους κινδύνους για την προστασία της πατρίδας.
Εύχομαι καλούς αγώνες, καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2016».   

Ευχές του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νικολάου Γ. Μιχαλολιάκου για την νέα χρονιά


Εύχομαι σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες το Νέο Έτος να τους φέρει προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και να φέρει στο Έθνος μας την πολυπόθητη εθνική ελευθερία, την οποία έχουν θυσιάσει χωρίς αιδώ στα διεθνή παζάρια καιροσκόποι και μοιραίοι για τον Ελληνισμό Άνθρωποι.

Μέσα στην οικονομική κρίση, η οποία έχει σκορπίσει την ανέχεια στο μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων, εύχομαι το Νέο Έτος να φέρει στο Λαό μας αυτό το οποίο είναι και η μοναδική λύση για τα μεγάλα προβλήματά μας, δηλαδή την επιστροφή σε Αρχές, Αξίες και Ιδανικά!


Ν.Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
Γενικός Γραμματέας Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή

Χρυσή Αυγή - Γραφείο Τύπου

ΑΛΛΟΤΡΟΠΟΝ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ευχές για 2016

Το 2015 που φεύγει ας πάρει μαζί του όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και Ευχόμαστε ολόψυχα να ταξιδέψουμε στο πέλαγος του 2016 με ούριο άνεμο και το καράβι μας να είναι γεμάτο με Αγαπημένες ανθρώπινες σχέσεις, Αλληλεγγύη για όλους και Ειρήνη.

Καλό μας ταξίδι!!!!

Σας ευχαριστούμε για την έως τώρα υποστήριξή σας!!!

Η ομάδα διαχείρισης του «Αλλότροπον»
Τηλ. επικοινωνίας: 2741 5 50722

Συνάντηση Γκιώνη με στελέχη του Υπουργείου ΠΕΝ, για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της πόλης του Λουτρακίου




Λουτράκι, 31 Δεκεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα πλαίσια της συντονισμένης προσπάθειας που γίνεται όλο αυτό το διάστημα για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της πόλης του Λουτρακίου, ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, κ. Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης, πραγματοποίησε χθες συνάντηση με την κ. Δήμητρα Λυμπεροπούλου, συνεργάτιδα του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννη Τσιρώνη και τους τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, κ.κ. Μαρία Θελερίτη, Γιώργο Ψυχογιό και Γιώργο Τσόγκα. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου – Περαχώρας, κ. Γιώργος  Ρουμελιώτης, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, οι κ.κ. Γιάννης Σπινάρης και Δημήτριος Μακρίδης και ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών, κ. Ηλίας Κοφινάς.

"Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η μόνη που προχωρά το έργο του νέου Μουσείου της Σπάρτης, παρά τις τρικλοποδιές"


Προς τον ιστοχώρο http://www.apela.gr

Με έκπληξη διαβάσαμε την επιστολή της κ. Ασπασίας Λούβη-Κίζη, που φιλοξενήσατε στον ιστοχώρο σας στις 29/12/2015 με τίτλο "Η Περιφέρεια βάζει ταφόπλακα στο νέο μουσείο Σπάρτης γιατί δεν το θέλει...". Μας έκανε εντύπωση η επίθεση της κ. Λούβη-Κίζη εναντίον της Περιφέρειας Πελοποννήσου επί παντός επιστητού, ιδίως σε θέματα στα οποία η Περιφέρεια όχι μόνον δεν έχει ευθύνη, αλλά είναι άξια συγχαρητηρίων για τις ενέργειες της.

Θα παρακάμψουμε το ζήτημα της νέας εισόδου της πόλης, στην οποία αναφέρεται η κ. Λούβη-Κίζη (φαίνεται ότι επιθυμία της είναι να ανατρέψει ολόκληρο τον σχεδιασμό του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρου-Σπάρτης, σχεδιασμό που είναι εθνικός και όχι περιφερειακός!) και θα επικεντρωθούμε στο θέμα του νέου μουσείου.

Η επιστολογράφος σας ασφαλώς θα γνωρίζει, ως πρόεδρος από τον Απρίλιο του 2015 του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού (ιδιότητα την οποία, περιέργως, δεν αναφέρει στην, κατά τα άλλα, μακροσκελή επιστολή της, υπογράφοντας ως "βυζαντινολόγος") ότι η ευθύνη για ένα νέο αρχαιολογικό μουσείο οπουδήποτε στην Ελλάδα ανήκει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αποκλειστικά στο Υπουργείο Πολιτισμού. Από το 1996, όμως, όταν πρωτοξεκίνησε το θέμα, το Υπουργείο δεν έκανε καμία ουσιαστική ενέργεια για την προώθησή του. Η μόνη πραγματιστική κίνηση προς τα εμπρός ήταν, μέχρι πρόσφατα, η αγορά του οικοπέδου από την Εθνική Τράπεζα το 2005, με μέριμνα του νυν Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, που τότε ήταν υφυπουργός Πολιτισμού. Όταν ο κ. Τατούλης έφυγε από το Υπουργείο, το θέμα του μουσείου έπεσε πάλι στη λήθη. Γι' αυτό, η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποφάσισε το 2012 να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και τον Μάρτιο του  2012 υπέγραψε Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού για να διεξάγει αυτή με τις δικές της δαπάνες και τις δικές της δυνάμεις τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και εν συνεχεία να αναθέσει τη μελέτη. Επειδή δε εκ παραδρομής στο σχέδιο που είχε προτείνει το Υπουργείο είχε παρεισφρήσει κάποια διάταξη για τη διαδικασία του διαγωνισμού, η οποία, μολονότι απολύτως νόμιμη, θα μπορούσε να παρερμηνευθεί,  η διάταξη αυτή ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ με πρωτοβουλία της Περιφέρειας με τροποποιητική Προγραμματική Σύμβαση δύο μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2012, μολονότι δεν είχε προϋπάρξει καμία διαμαρτυρία. Αν η κ. Λούβη-Κίζη είχε κάνει τον κόπο να πληροφορηθεί τα ακριβή γεγονότα, θα το είχε μάθει.

Με την Προγραμματική Σύμβαση να θέτει για πρώτη φορά κάποιο χρονοδιάγραμμα για το έργο, η Περιφέρεια συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπήρχε κάποιο κενό. Η πρώτη της σημαντική απόφαση ήταν να ξεκαθαρίσει το τοπίο των επιτοπίων αρχαιοτήτων, καθώς κάποιες δοκιμαστικές τομές που είχαν γίνει το 2011 είχαν δείξει την ύπαρξη αρχαιοτήτων. Η Περιφέρεια δεν αντιμετωπίζει τη συνύπαρξη μουσείου και αρχαιοτήτων θετικά, αλλά κρίθηκε απαραίτητο να προηγηθεί αρχαιολογική ανασκαφή για να μην μπλέξει το μουσείο σε περιπέτειες, όπως είχε συμβεί με το μουσείο της Ακρόπολης. Και πάλι η Περιφέρεια μπήκε μπροστά, και με νέα Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο του 2012 ανέλαβε τη δαπάνη των ανασκαφών τις οποίες χρηματοδότησε με 120.000 ευρώ. Οι ανασκαφές, που έγιναν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, δυστυχώς καθυστέρησαν λόγω των γνωστών περιορισμών προσλήψεων βοηθητικού προσωπικού.

Ένα δεύτερο πρόβλημα που διαπιστώθηκε κατά τις προκαταρκτικές ενέργειες για τη σύνταξη του φακέλου έργου, ήταν η συνύπαρξη με το διατηρητέο κτήριο της Χυμοφίξ. Λόγω ρυμοτόμησης, το οικοδομήσιμο οικόπεδο ήταν το μισό από το αρχικό. Ενώ το αρχικό εμβαδόν ήταν 28.840,13μ2, μετά από ρυμοτομήσεις απομειώθηκε σε 21.824,98 μ2, διαιρέθηκε δε σε 2 τμήματα, τα οποία σύμφωνα με το νέο ρυμοτομικό σχέδιο θα χωρίζονται μεταξύ τους από οδό πλάτους 15,00μ. (που δεν έχει ακόμη διανοιγεί). Το μουσείο θα κτιστεί στο νότιο τμήμα, εμβαδού 14.376,29μ2. Το κτήριο όμως που έχει χαρακτηρισθεί ως "μνημείο" βρίσκεται στο κέντρο περίπου του οικοπέδου, και σε συνδυασμό αφενός με τη ζώνη προστασίας 15 μέτρων που έχει οριστεί στο ΦΕΚ του 1997 και αφετέρου με τις επιτόπιες αρχαιότητες που θα διατηρηθούν σε κάποια σημεία, καθιστά ουσιαστικά απαγορευτική τη σωστή ανάπτυξη του νέου κτηρίου, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας βλέποντας το τοπογραφικό σχέδιο που σας στέλνουμε (συνημμένο 1).

Επιπλέον, κατά την περαιτέρω εξέταση του θέματος, βρέθηκαν επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το κτήριο ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ Τ. ΖΕΝΕΤΟΥ, όπως είχε θεωρηθεί το 1997, ενώ οι υποστηρικτές της διατήρησης δεν παρουσίασαν κανένα  απολύτως αξιόπιστο στοιχείο που να τεκμηριώνει ότι ήταν. Και όμως επιμένουν να το αναφέρουν ως "έργο Ζενέτου", στηριζόμενοι στην άγνοια του κοινού. Το ότι ο Τ. Ζενέτος σχεδίασε το "σπίτι της Σάσας", που αναφέρει η κ. Λούβη-Κίζη, δεν σημαίνει ότι σχεδίασε και τη Χυμοφίξ! Εμείς στηριζόμαστε σε κρατικά έγγραφα. Συνημμένα σας στέλνουμε την οικοδομική άδεια του έργου που αποδεικνύει ότι η μελέτη ήταν του πολιτικού μηχανικού Σ. Αγγελίδη και η επίβλεψη της αρχιτέκτονος Α. Φιλανθρωποπούλου (συνημ. 2). Η δε αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού που έκανε ακόμη πιο ενδελεχή έρευνα, κατέληξε στο ίδιο αποτέλεσμα με την Περιφέρεια: ότι το κτήριο δεν είναι του Τ. Ζενέτου, με επιπλέον αρνητικό παράγοντα το ότι δεν αποτελεί αντικείμενο ενιαίου σχεδιασμού αφού υπέστη διαδοχικές προσθήκες και αλλοιώσεις.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν χρειάζεται διαπιστευτήρια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα δεκάδες έργα που έχει χρηματοδοτήσει στον τομέα αυτό δείχνουν το ενεργό ενδιαφέρον της. Πιστεύει όμως ότι για το καλό της Σπάρτης, το συγκεκριμένο κτήριο πρέπει να αποχαρακτηρισθεί από μνημείο και να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο αρχιτεκτόνημα, ένα τοπόσημο μιας νέας εποχής για την πόλη. Και επειδή είμαστε ρεαλιστές, είμαστε βέβαιοι ότι με μια τέτοια λύση θα μπορέσουμε να βρούμε και χορηγούς που θα θελήσουν να συμβάλουν στο  κόστος του νέου έργου (το οποίο κόστος, σημειωτέον, διπλασιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να διπλασιάσει το εμβαδόν του κτηρίου), ενώ κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγουμε έχει εμφανιστεί απροθυμία για συμμετοχή στο έργο με ένα μουσείο που θα παραπέμπει μορφολογικά σε βιοτεχνία της εποχής του '60. Αν ή κ. Λούβη-Κίζη, ως πρόεδρος του ΤΑΠΑ - και συνεπώς ως το ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού που διαχειρίζεται τα έσοδα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων - μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο, ας το συζητήσουμε. Αλλιώς, ας μην βάζει προσκόμματα στην υλοποίησή του από την Περιφέρεια.

Υπό τις παρούσες συνθήκες της χώρας, το διακύβευμα είναι απλό: Ή η πόλη θα διατηρήσει το "μνημείο" της Χυμοφίξ, ή θα δημιουργήσει ένα καινούργιο μνημείο του 21ου αιώνα, πραγματικά αντάξιο της μεγαλύτερης ακμής της ιστορίας της. Όσο κι αν τυχόν προσωπικές αναμνήσεις οδηγούν σε νοσταλγικές σκέψεις για την εποχή του '60, θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, στη νέα οικονομία. Να παράξουμε το νέο πλούτο, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας. Και στην προσπάθειά μας αυτή θέλουμε συνοδοιπόρους όλους τους Σπαρτιάτες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. 

"Ο καθένας με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια", λέει ο λαός μας. Όποιος όμως καλοπροαίρετος πολίτης δει τα γεγονότα, θα διαπιστώσει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ο μόνος δημόσιος φορέας μέχρι στιγμής που έχει ενδιαφερθεί πραγματικά και με συγκεκριμένες ενέργειες για το μουσείο. Και επειδή ο τόπος μας είναι μικρός, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε αν αυτή η εμμονή για τη Χυμοφίξ και η εμπαθής επίθεση κατά της Περιφέρειας δεν κρύβει κάποια άλλα συμφέροντα, που μπορεί να έχουν σχέση και με την περίφημη μελέτη-φάντασμα που αναφέρθηκε στον ιστοχώρο σας στις 11/12/2015, όπου κατά λέξη γράφατε: "Από το 2010 η προμελέτη Φούρκα [...] προέβλεπε την εκμετάλλευση του υπάρχοντος κτηρίου ως συνεδριακό χώρο μαζί με διοικητικές υπηρεσίες κλπ., ενώ δίπλα θα κατασκευαζόταν νέο κτήριο για τα εκθέματα". Τί προμελέτη είναι αυτή (που φαίνεται ότι ανατρέπεται αν εκλείψει η Χυμοφίξ) και ποιοί μελετητές εμπλέκονται; Εμείς την προμελέτη δεν τη γνωρίζουμε, αλλά αν υπάρχουν κάποιοι που ονειρεύονται κατ' ευθείαν αναθέσεις με μια ετοιματζίδικη προμελέτη, ας έχουν υπόψη τους ότι η Σπάρτη θα αποκτήσει μουσείο αντάξιο της ιστορίας της μετά από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και σύμφωνα με όλα τα νέα δεδομένα.