Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Εν αρχή ην ο Λόγος…

 https://www.antiochpatriarchate.org/images/Icons/b663d6bd99e6ccfea2dea695f67d112d.jpg 

Το Ευαγγέλιο που διαβάζεται όταν… οι περισσότεροι έχουν φύγει από τους ναούς μετά το “Χριστός Ανέστη”, το βράδυ της Ανάστασης, αποτελεί και τον πρόλογο στην ανάγνωση και κατανόηση του μεγάλου μυστηρίου του Χριστιανισμού.
Κατά Ιωάννην, λοιπόν:
“ΕΝ ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος, καὶ ὁ Λόγος ἦν πρὸς τὸν Θεόν, καὶ Θεὸς ἦν ὁ Λόγος. 
2 Οὗτος ἦν ἐν ἀρχῇ πρὸς τὸν Θεόν. 
3 πάντα δι’ αὐτοῦ ἐγένετο, καὶ χωρὶς αὐτοῦ ἐγένετο οὐδὲ ἓν ὃ γέγονεν. 
4 ἐν αὐτῷ ζωὴ ἦν, καὶ ἡ ζωὴ ἦν τὸ φῶς τῶν ἀνθρώπων. 
5 καὶ τὸ φῶς ἐν τῇ σκοτίᾳ φαίνει, καὶ ἡ σκοτία αὐτὸ οὐ κατέλαβεν.
6  Ἐγένετο ἄνθρωπος ἀπεσταλμένος παρὰ Θεοῦ, ὄνομα αὐτῷ  Ἰωάννης· 
7 οὗτος ἦλθεν εἰς μαρτυρίαν, ἵνα μαρτυρήσῃ περὶ τοῦ φωτός, ἵνα πάντες πιστεύσωσι δι’ αὐτοῦ. 
8 οὐκ ἦν ἐκεῖνος τὸ φῶς, ἀλλ’ ἵνα μαρτυρήσῃ περὶ τοῦ φωτός. 
9  Ἦν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ὃ φωτίζει πάντα ἄνθρωπον ἐρχόμενον εἰς τὸν κόσμον. 10 ἐν τῷ κόσμῳ ἦν, καὶ ὁ κόσμος δι’ αὐτοῦ ἐγένετο, καὶ ὁ κόσμος αὐτὸν οὐκ ἔγνω. 11 εἰς τὰ ἴδια ἦλθε, καὶ οἱ ἴδιοι αὐτὸν οὐ παρέλαβον. 
12 ὅσοι δὲ ἔλαβον αὐτόν, ἔδωκεν αὐτοῖς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι, τοῖς πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ, 
13 οἳ οὐκ ἐξ αἱμάτων, οὐδὲ ἐκ θελήματος σαρκός, οὐδὲ ἐκ θελήματος ἀνδρός, ἀλλ’ ἐκ Θεοῦ ἐγεννήθησαν. 
14 Καὶ ὁ Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν, καὶ ἐθεασάμεθα τὴν δόξαν αὐτοῦ, δόξαν ὡς μονογενοῦς παρὰ πατρός, πλήρης χάριτος καὶ ἀληθείας. 
15  Ἰωάννης μαρτυρεῖ περὶ αὐτοῦ καὶ κέκραγε λέγων· οὗτος ἦν ὃν εἶπον, ὁ ὀπίσω μου ἐρχόμενος ἔμπροσθέν μου γέγονεν, ὅτι πρῶτός μου ἦν. 
16 Καὶ ἐκ τοῦ πληρώματος αὐτοῦ ἡμεῖς πάντες ἐλάβομεν, καὶ χάριν ἀντὶ χάριτος· 17 ὅτι ὁ νόμος διὰ Μωϋσέως ἐδόθη, ἡ χάρις καὶ ἡ ἀλήθεια διὰ  Ἰησοῦ Χριστοῦ ἐγένετο”.

ΠΑΣΧΑ ΙΕΡΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ Το Πάσχα των Ελλήνων

 

Με την Ανάσταση του Κυρίου, κορυφώθηκε, με λαμπρότητα, η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης.
Την Ανάσταση του Θεανθρώπου γιορτάζουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. όπου βίωσαν μια διαφορετική Ανασταση.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου εκατομμύρια πιστών τις προηγούμενες χρονιές έσπευσαν στις εκκλησίες για το «δεύτε λάβετε Φως» και το Χριστός Ανέστη. Φέτος οι Εκκλησιές εδέχθησαν πιστούς υπό όρους...


Δεν θυμάμαι να ζήσαμε άλλη Μεγάλη Εβδομάδα που, ενώ μοιάζει ότι κράτησε

τόσο πολύ, εμείς να φαίνεται ότι κάναμε τόσο λίγα. Η απραξία, καθημερινή μας πράξη.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

 


  
Ανεστη Χριστος και Ζωη πολιτευεται! 



Ανεστη Χριστος και νεκρος ουδεις επι μνηματος. 

Χριστος γαρ εγερθεις εκ νεκρων,

απαρχη των κεκοιμημενων εγενετο.


ΙΕΡΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Ζωντανή σύνδεση : Παννυχίς, τελετὴ Ἀναστάσεως & Ὄρθρος Ἀναστάσεως 01-05-2021


 

Πάσχα: Διπλή μάσκα και χωρίς φιλί αγάπης η φετινή Ανάσταση – Τι ώρα θα πάτε στην εκκλησία, τα μέτρα και οι απαγορεύσεις

https://korinthostv.gr/wp-content/uploads/2020/01/DERBENIIII.jpg

Με τις εκκλησίες ανοιχτές, σε αντίθεση με πέρσι, αλλά με λίγους, λόγω κοροναϊού, θα γίνει φέτος η Ανάσταση. Πρόκειται για το δεύτερο Πάσχα υπό περιοριστικά μέτρα.

Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων τόσο στο εσωτερικό των ναών, όσο και στο προαύλιο, καθώς και διπλές μάσκες για τους πιστούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το «πείραμα» του διαφορετικού Επιταφίου πέτυχε και το ίδιο προσδοκάται να συμβεί και με την τήρηση των μέτρων για την Ανάσταση, αλλά και ανήμερα του Πάσχα. 

Ανάσταση με… μάσκες και αποστάσεις

To Πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Tιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου

  

Στο μήνυμά του για το Πάσχα ο Ἀρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου και πάσης Ἀλβανίας, Αναστάσιος, αναφέρει: “Η Ανάσταση του Χριστού, διακηρύσσοντας τη νίκη της ζωής κατά του θανάτου και όλων των φθοροποιών παθών, μάς καλεί να χαρούμε την απελευθέρωσή μας από τη δυναστεία τους.

Και σε ένα κόσμο που σπαράσσεται από θανατηφόρες εχθρότητες να γίνουμε αγωνιστές κατά του μίσους και των ποικίλων μεταλλάξεών του. Να αγωνιζόμαστε ώστε να ενισχύεται η ομόνοια, η αγάπη, η ενότητα, η αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων και των λαών.
Χριστός Ανέστη, αδελφοί και αδελφές μου, με ανθεκτική υγεία και ελπίδα στη θολή περίοδο της πανδημίας και με την αναστάσιμη ελευθερία στην ψυχή μας”!

Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος – Το Πασχαλινό μήνυμά του

  

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το Πάσχα, είναι το ακόλουθο: “Τήν ψυχωφελῆ πληρώσαντες Τεσσαρακοστήν καί προσκυνήσαντες τά Πάθη καί τόν Σταυρόν τοῦ Κυρίου, ἰδού καθιστάμεθα σήμερον κοινωνοί τῆς ἐνδόξου Αὐτοῦ Ἀναστάσεως, λαμπρυνόμενοι τῇ πανηγύρει καί ἀναβοῶντες ἐν χαρᾷ ἀνεκλαλήτῳ τό κοσμοσωτήριον ἄγγελμα «Χριστός Ἀνέστη»!

Περιφέρεια Πελοποννήσου: “Μοριάς, τόπος ηρώων, 1821 – 2021”

  

Ένα μεγάλο, κάθετο πανό, τοποθετήθηκε πρόσφατα, στην κεντρική όψη του κτιρίου, της έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη.

Έχει την προσωπογραφία του “Γέρου του Μοριά”, και τον βασικό τίτλο των δράσεων της Περιφέρειας, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Αυτές τιτλοφορούνται: “Μοριάς, τόπος ηρώων, 1821-2021”.

Το επιβλητικό πανό πρόκειται να μείνει εκεί προφανώς όλο τον χρόνο, αφού η Περιφέρεια Πελοποννήσου σχεδιάζει και θα πραγματοποιήσει ουκ ολίγες δράσεις, σε όλους τους ιστορικούς και εμβληματικούς τόπους, που σημειώθηκαν γεγονότα, κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού.

 


ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 31η Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου , Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους κ. κ. Διονυσίου


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Άγιον Πάσχα 2021    

 

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 31η

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΣΙΚΥΩΝΟΣ, ΖΕΜΕΝΟΥ, ΤΑΡΣΟΥ & ΠΟΛΥΦΕΓΓΟΥΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

 

Προς

τον Ιερόν Κλήρον, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον Ευσεβή Λαόν της Ιεράς

και Αποστολικής Μητροπόλεώς μας.

 

«Μηδείς φοβείσθω θάνατον˙

ηλευθέρωσε γαρ ημάς ο του Σωτήρος

θάνατος… Ανέστη Χριστός, και

νεκρός ουδείς εν τω μνήματι…»

(Κατηχητικός Λόγος Ιω. Χρυσοστόμου).

 

 

Με αυτούς τους λόγους ο ιερός Πατήρ της Εκκλησίας μας φανερώνει την κατ᾿ εξοχὴν αλήθεια του ιερού γεγονότος της του Χριστού Αγίας Αναστάσεως. Πάλαισε ο Ιησούς με τα πονηρά στοιχεία, με τα όργανα του σκότους και βγήκε ΝΙΚΗΤΗΣ! 

Μητσοτάκης: Η ελπίδα που φέρνει το Πάσχα ας μας κρατήσει ενωμένους και αισιόδοξους

 Μητσοτάκης: Η ελπίδα που φέρνει το Πάσχα ας μας κρατήσει ενωμένους 

«Καλή Ανάσταση σε όλες και όλους!» εύχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο twitter, ανεβάζοντας κάρτα με τις ευχές του για το Πάσχα.

«Η ελπίδα που φέρνει το φετινό Πάσχα ας μας κρατήσει ενωμένους και αισιόδοξους, καθώς βαδίζουμε προς την Ελευθερία. Καλή Ανάσταση σε εσάς και την οικογένειά σας!», είναι το μήνυμα της κάρτας.

Εικόνα

Με λαμπρότητα η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα – Έφτασε στην Ελλάδα – Πώς θα μεταφερθεί στην επικράτεια

 Άγιο Φως Άγιο Φως: Έφτασε στην Ελλάδα - Πώς θα μεταφερθεί στην επικράτεια 

Άγιο Φως: Δεκαπέντε λεπτά πριν από τις 19:00 έφθασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος που μετέφερε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα. 

 

Mέσα σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός.

Τα κρούσματα κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα στην Πελοπόννησο / 69 νέα κρούσματα σήμερα ( 40 στην Αχαΐα - 9 στην Αργολίδα- 7 στην Κορινθία .)

Κορωνοϊός

Μείωση (σε σχέση με χθες) κρουσμάτων κορωνοϊού , καταγράφηκε σήμερα,  στην Πελοπόννησο. Πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη, αφού αυτές τις ημέρες λόγω των αργιών του Πάσχα τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν, έτσι πραγματοποιείται μικρότερος αριθμός τεστ.Συνολικά παρατηρήθηκαν  69 νέες μολύνσεις  το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων, οι περισσότερες, 40 καταγράφονται στην Αχαΐα,ενώ μονοψήφια νούμερα μολύνσεων  παρουσιάζουν οι υπόλοιποι νομοί της περιοχής.

Εικοσιέξι (26) νέα κρούσματα  κατεγράφησαν σήμερα στη Περιφέρεια Πελοποννήσου, με 7 εξ αυτών  να ανακοινώνονται  στην Π. Ε. Κορινθίας και 9 στην Π. Ε. Αργολίδας.

 Επίσης άλλα 43 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα στις Π. Ε. Αχαΐας και  Ηλείας. 

Σήμερα  1/ 5 / 21 κατεγράφησαν, συνολικά 69 νέα κρούσματα σε όλη την  Πελοπόννησο, όπου από την αρχή της πανδημίας, έφτασαν τα 22.300 ( 8.632 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου)

Σήμερα Μεγάλο Σάββατο 1 / 5 /21 ανακοινώθηκαν νέα κρούσματα στις Π.Ε. Ενότητες Αχαΐας (40),  Μεσσηνίας  (3) ,  Κορινθίας (7), Ηλείας (3), Αργολίδας (9), Αρκαδίας (4) και Λακωνίας (3) .

Αναλυτικά τα κρούσματα στους 7 νομούς στην Πελοπόννησο μέχρι σήμερα: 

Π.Ε. Αχαΐας                9.987

Π.Ε. Κορινθίας           3.304

Π.Ε. Ηλείας                2.223

Π.Ε. Αργολίδας          2.021

Π.Ε. Αρκαδίας           1.686

Π.Ε. Μεσσηνίας        1.355     

Π.Ε. Λακωνίας             813

Κορωνοϊός 01/05: 1.391 νέα κρούσματα ( 7 στην Κορινθία).– 811 διασωληνωμένοι και 72 νεκροί / Ο χάρτης των κρουσμάτων

 κορωνοϊός κρούσματα 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα (01/05) ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.391, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σταθερά, όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα η Αττική κατακτά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, συγκεντρώνοντας σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας μας, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη. Σε δύσκολη κατάσταση παραμένει η Αχαΐα και η Λάρισα.

Συγκεκριμένα, το Λεκανοπέδιο καταγράφει 647 κρούσματα, ενώ η συμπρωτεύουσα 234.

Στη Λάρισα εντοπίζονται 52 μολύνσεις, ενώ στην Αχαΐα 40. «Πονοκέφαλο» προκαλεί και το Ηράκλειο που «δίνει» 35 κρούσματα.

Δείτε αναλυτικά:

Ο Μάιος μας έφτασε...

  

Ο  ΜΑΪΟΣ
(Ποίημα Αγγελου  Βλάχου)


Ὁ  Μάιος μᾶς ἔφτασε.
Ἐμπρός.  Βῆμα ταχύ
νά τόν προϋπαντήσωμε
παιδιά στήν ἐξοχή.

Δῶρα  στά χέρια του πολλά
καί ὅμορφα κρατεῖ.
Καί τά μοιράζει γελαστός
σέ ὅποιον τοῦ ζητεῖ.
 
Φέρνει τραγούδια καί χαρές,
λουλούδια καί  δροσιά.
Καί μυρωδάτη φόρεσε
ὡραία φορεσιά.
 
Πᾶμε  κι' ἐμεῖς νά πάρωμε.
Μή χάνωμε καιρό.
Μᾶς φτάν' ἕνα τριαντάφυλλο
κι' ἕνα  κλαρί  χλωρό.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΟΛΟ ΗΛΕΙΑΣ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ (VIDEO)

 

  





Τον Κύριον υμνείτε

 


Καλή Ανάσταση. Έθιμα της Λαμπρής από όλα τα μέρη της πατρίδας μας

 

 Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές στην πατρίδα μας, το Πάσχα, γιορτάζεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε τόπο. Έθιμα και παραδόσεις που έρχονται από πολύ μακριά, διατηρούνται ή αναβιώνουν σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό. Αυτά είναι τα έθιμα που λόγω της κρίσης φέτος τα περισσότερα δεν έγιναν πράξη , όμως πρέπει να τα θυμόμαστε και να είμαστε αισιόδοξοι ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε με διπλή χαρά.
Μερικά από τα πλέον χαρακτηριστικά πασχαλινά έθιμα είναι τα παρακάτω:

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

 http://www.airetos.gr



Χρόνια Πολλά!

Ο AIRETOS σας εύχεται Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

Με υγεία, να περάσει γρήγορα  για όλους μας αυτη η περιπέτεια

Ευχές ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

image.png

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Καλή Ανάσταση από το ΕΠΑΜ

  

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο -Ε.ΠΑ.Μ.
Γραφείο Τύπου