Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Η «τέλεια καταιγίδα» του 1821: Οι παράγοντες επιτυχίας μιας παλιγγενεσίας / Οι ευρύτερες εθνικές και ευρωπαϊκές συμπτώσεις που επέτρεψαν την εκπλήρωση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα

 Η «τέλεια καταιγίδα» του 1821: Οι παράγοντες επιτυχίας μιας παλιγγενεσίας 

Φωτ. INTIME NEWS/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΑΡΗΣ ΒΟΥΡΒΟΥΛΙΑΣ*

 

H Παρακαταθήκη Εθνικής Συνείδησης

Όταν «Εάλω η Πόλις» για δεύτερη φορά – πρώτη φορά ήταν από τους «εν πίστει αδελφούς» Φράγκους της Δ’ Σταυροφορίας το 1204 – μαζί της έσβηνε και μία από τις μακροβιότερες αυτοκρατορίες του αρχαίου και μεσαιωνικού κόσμου. Το Ανατολικό Ρωμαϊκό κράτος, σκιά του εαυτού του για αιώνες πια όσον αφορά τη στρατιωτική και διπλωματική ισχύ, θα έπεφτε οριστικά στα χέρια των αλλόθρησκων Οθωμανών Τούρκων. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία (Osmanlı İmparatorluğu) του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή αντιπροσώπευε μάλλον την κορυφαία στρατιωτική δύναμη της εποχής, έχοντας μεταξύ άλλων στο οπλοστάσιό της το πιο προηγμένο όπλο πολιορκητικής τεχνικής – το κανόνι.

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Δραγάσης Παλαιολόγος, αρνούμενος την αναίμακτη

Διεθνής υποστήριξη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

 Διεθνής υποστήριξη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα 

Την αντίδραση των Επιτροπών για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, προκάλεσε η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και η απάντηση από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Πρόεδρος της Ενωσης Δρ Κρις Τάιτγκατ επεσήμανε: «Θέλω να συγχαρώ την κ. Μενδώνη για την άμεση απάντησή της στη δήλωση του Πρωθυπουργού Τζόνσον. Αυτό αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Τζόνσον είναι εις βάθος μελετητής των κλασικών σπουδών, έχουμε ακόμα μεγάλο έργο να κάνουμε σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση, ακόμη και στην Ελλάδα, καθώς

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

 

Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 17:43 στην Ελασσόνα, ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου. Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολογίζει το μέγεθος της δόνησης στα 5 Ρίχτερ και το επίκεντρο στα 8 Χλμ. βορειοδυτικά της Ελασσόνας.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 242 χλμ. Βορειοδυτικά των Αθηνών, με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 17 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της πόλης της Ελασσόνας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός από τους κατοίκους σε Ελασσόνα, Λάρισα, Κοζάνη και Τρίκαλα..

Σύμφωνα με την προκαταρκτική λύση επικέντρου, το γεωγραφικό πλάτος είναι 39.7545 Βόρεια και το γεωγραφικό μήκος 22.1086 Ανατολικά.

Ως προς το εστιακό βάθος, εκτιμάται στα 6,6 χιλιόμετρα.

Στην ίδια περιοχή, την Παρασκευή σημειώθηκε δόνηση εντάσεως 5,2 Ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου στην περιοχή σημειώθηκε ισχυρός σεισμός εντάσεως 6 Ρίχτερ.


Super League 1: Το πρόγραμμα των πλέι οφ ( μετέχουν οι ομάδες: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ , Άρης , Αεκ , ΠΑΟΚ, Παο και Αστέρας Τρίπολης)

 Super League 1: Το πρόγραμμα των πλέι οφ

 Πραγματοποιήθηκε -με τηλεδιάσκεψη - η κλήρωση των πλέι οφ της Super League 1.

O Oλυμπιακός υποδέχεται τον Άρη στην 1η αγωνιστική ενώ ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει την ΑΕΚ. Στην τρίτη αναμέτρηση: Αστέρας Τρίπολης-Παναθηναϊκός.

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

( Επί 26 αγώνων)

1

Ολυμπιακός


64-13

67

2

 Άρης


34-16

51

3

ΑΕΚ


41-29

48

4

ΠΑΟΚ


49-26

47

5

Παναθηναϊκός


30-19

45

6

Αστέρας Τριπολης


27-25

42

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Μεγάλη ανησυχία στην Κορινθία για την έξαρση κρουσμάτων. - Τα κρούσματα κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα στην Πελοπόννησο / 126 νέα κρούσματα σήμερα ( 65 στην Αχαΐα - 47 στην Κορινθία.)

 

  

Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού  , καταγράφηκε σήμερα,  στην Πελοπόννησο. Συνολικά παρατηρήθηκαν  136 νέες μολύνσεις  το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 65 καταγράφονται στην  Αχαΐα και 47 στην Κορινθία. Επίσης διψήφιο νούμερο (13)μολύνσεων  κατεγράψε , επίσης,  η Αργολίδα ενώ νέα κρούσματα δεν ανακοινώθηκαν στη Λακωνία και την Μεσσηνία.

Εξηνταπέντε (65 ) νέα κρούσματα  κατεγράφησαν σήμερα στη Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τα 47 εξ αυτών  να ανακοινώνονται  στην Π.Ε. Κορινθίας όπου επικρατεί έκδηλη  ανησυχία. Επίσης 18 μολύνσεις παρουσιάστηκαν στις Π. Ε. Αργολίδας και Αρκαδίας, ενώ δεν υπήρξαν  ανακοινώσεις για νέα κρούσματα στις Π. Ε. Λακωνίας και Μεσσηνίας.

 Επίσης 71 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα στις Π. Ε. Αχαΐας και  Ηλείας

Σήμερα   15 / 3 / 21 κατεγράφησαν, συνολικά 136 νέα κρούσματα σε όλη την  Πελοπόννησο, όπου από την αρχή της πανδημίας, έφτασαν τα 12.526 ( 5.686 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου). 

Σήμερα Καθαρά Δευτέρα 15 / 3 /21 ανακοινώθηκαν νέα κρούσματα στις Π.Ε. Ενότητες Αχαΐας (65),  Μεσσηνίας  (-) ,  Κορινθίας (47), Ηλείας (6), Αργολίδας (13), Αρκαδίας (5) και Λακωνίας (-) .

Αναλυτικά τα κρούσματα στους 7 νομούς στην Πελοπόννησο μέχρι σήμερα: 

Π.Ε. Αχαΐας                5.704

Π.Ε. Κορινθίας           1.906

Π.Ε. Αργολίδας          1.278

Π.Ε. Ηλείας                1.130

Π.Ε. Μεσσηνίας         1.009

Π.Ε. Αρκαδίας             946

Π.Ε. Λακωνίας            549

Κορωνοϊός 15/03: 1.134 νέα κρούσματα ( 47 στην Κορινθία), 46 νέοι θάνατοι, 564 διασωληνωμένοι / O χάρτης της διασποράς.

 https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2021/03/abcmask_r_1103_9-1536x1024.jpg

 Για το πώς «κινείται» ο κορονοϊός ενημερώνει και σήμερα, Καθαρά Δευτέρα ο ΕΟΔΥ. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.134, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σταθερά, όπως κάθε μέρα, η Αττική βρίσκεται στην κορυφή της «μαύρης» λίστας με την κατανομή των κρουσμάτων, συγκεντρώνοντας για ακόμα μια μέρα περίπου τις μισές μολύνσεις της χώρας.

Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό, ενώ ανησυχητικό αριθμό κρουσμάτων καταγράφουν κι άλλες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, το Λεκανοπέδιο συγκεντρώνει 521 κρούσματα του φονικού ιού, η Θεσσαλονίκη 132 και η Αχαΐα 65.

Ανησυχία προκαλούν οι 47 μολύνσεις που «δίνει» η Κορινθία και οι 31 του Ηρακλείου.

Δείτε αναλυτικά την κατανομή

Αναστέλλει τη χρήση του AstraZeneca και η Γερμανία

  

Την απόφαση να αναστείλει την χρήση του εμβολίου AstraZeneca έλαβε η Γερμανία, όπως μεταδίδει η FAZ.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca, μετά από σύσταση του Ινστιτούτου Πάουλ Έρλιχ.

Μετά από νέες αναφορές θρόμβωσης σε Γερμανία και Ευρώπη, το Ινστιτούτο θεωρεί απαραίτητες περαιτέρω έρευνες.

Κορωνοϊός: Σύσκεψη Μητσοτάκη-Τσιόδρα στο Μαξίμου – Στο επίκεντρο η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα

  

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η τακτική σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Συζητήθηκε, επίσης, η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο από την κυβέρνηση.

Καθαρά Δευτέρα : Προσοχή με τους χαρταετούς – Τι κάνουμε σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας

Καθαρά Δευτέρα : Προσοχή με τους χαρταετούς – Τι κάνουμε σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας 

Την προσοχή των πολιτών για το πέταγμα του χαρταετού, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, με δεδομένο τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, εφιστά ο ΔΕΔΔΗΕ .

Όπως σημειώνει, το πέταγμα του χαρταετού κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.

Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας:

Όσκαρ 2021: Ανακοινώθηκαν οι φετινές υποψηφιότητες

 Όσκαρ 2021: Ανακοινώθηκαν οι φετινές υποψηφιότητες 

Η Πριάνκα Τσόπρα και ο Νικ Τζόνας μόλις ανακοίνωσαν τις φετινές υποψηφιότητες των βραβείων Όσκαρ μέσω live stream.

H 93η τελετή των κινηματογραφικών βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου αντί για τις 28 Φεβρουαρίου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί και θα φιλοξενηθεί στο Dolby Theatre αλλά και σε πολλούς ακόμα χώρους.

To «Mank» του Ντέιβιντ Φίντσερ, μια ωδή στη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ που αφηγείται το παρασκήνιο της δημιουργίας του «Πολίτη Κέιν», έχει το προβάδισμα με 10 υποψηφιότητες, ανάμεσα στις οποίες εκείνη για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Α’ Αντρικό Ρόλο για την ερμηνεία του Γκάρι Όλντμαν.

Έξι ακόμα ταινίες ξεχώρισαν αποσπώντας έξι υποψηφιότητες η καθεμία. Πρόκειται για τις: “The Father,” “Judas and the Black Messiah,” “Minari,” “Nomadland,” “Sound of Metal,” και “The Trial of the Chicago 7.”

Όλες οι παραπάνω ταινίες είναι υποψήφιες για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας παρέα με το “Promising Young Woman” ένα ιδιαίτερο φεμινιστικό θρίλερ εκδίκησης που απέσπασε πέντε υποψηφιότητες.

Ανάμεσα στους υποψήφιους συναντάμε και δύο Έλληνες. Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ είναι υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας για τη δουλειά του στη «Δίκη των 7 του Σικάγου» (The Trial of the Chicago 7) ενώ ο Γιώργος Λαμπρινός είναι υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ στο «The Father» του Φλόριαν Ζέλερ.

Οι φετινές υποψηφιότητες: