Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

ΕΟΡΤΑΖΕΙ Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ


 Τη Δευτέρα 24 Ιουνιου 2013 εορτή του Αγίου Πνεύματος πανηγυρίζει  ο Ενοριακός Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος.Δερβενίου
Απόψε παραμονή της εορτής εψάλει, Εσπερινός μετ’αρτοκλασίας από τους ιερείς της περιοχής.
Αύριο ημέρα της εορτής θα ψαλεί ο Όρθρος και θα τελεστεί Θεία Λειτουργία.
 ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ
 Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, το οποίο εκπορεύεται εκ του Πατρός. Είναι ομοούσιο με τα πρόσωπα του Πατρός και του Υιού και κατά το Σύμβολο της Πίστεως «συνπροσκυνείται και συνδοξάζεται» με τον Πατέρα και με τον Υιό, ίσο κατά τη λατρεία και την τιμή. Στα χωρία της Αγίας Γραφής αποκαλείται ως «Παράκλητος», ο οποίος θα έλθει να αντικαταστήσει τον απερχόμενο ήδη Κύριο.
Ο Ιησούς αναφέρει πως η βλασφημία προς το Άγιο Πνεύμα αποτελεί ασυγχώρητο αμάρτημα. Στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου, το Άγιο Πνεύμα παρουσιάζεται να ερευνά τα βάθη του Θεού, να διαιρεί και να ενεργεί τα χαρίσματα στα μέλη της Εκκλησίας, να κατοικεί μέσα μας έχοντας ως ναό το σώμα μας, να μας αναγεννά και να μιλά μέσω των προφητών και των θεόπνευστων ανδρών. Η διδασκαλία περί του Αγίου Πνεύματος κηρύχτηκε από την Εκκλησία από τα αποστολικά ακόμα έτη, αλλά έλαβε οριστική διατύπωση κατά την εποχή της Α΄ και Β΄ Οικουμενικής Συνόδου, όταν και είχαν ανακύψει οι αμφισβητήσεις περί της Θεότητας του Αγίου Πνεύματος, υπό των πνευματομάχων, ιδίως δε των Ανομοίων και των Μακεδονιανών.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΪΟ

Το Άγιο Πνεύμα "εκπορεύεται αϊδίως εκ του Πατρός", και αποστέλλεται από τον Υιό, κατά Θεία οικονομία, στον κόσμο τελειώνοντας το έργο της απολυτρώσεως, όπως ρητά αναφέρεται στο Ιωάννη 15,26. Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, μόνο "ο Πατήρ αιτία εστί...του Πνεύματος", και όχι και ο Υιός, όπως δογμάτισαν οι Ρωμαιοκαθολικοί με το Φιλιόκβε (Filioque).
Το Άγιο Πνεύμα έχει την αιτιατή αρχή του στον Πατέρα, με διαφορετικό τρόπο απ' ότι ο Υιός. Έτσι ο Υιός γεννάται προαιωνίως από τον Πατέρα, ενώ το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται προαιωνίως από τον Πατέρα. Αυτά αποτελούν και τα λεγόμενα υποστατικά ιδιώματα τους, δηλαδή οι μη κοινές ιδιότητες που έχουν οι υποστάσεις της Τριάδας.

ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ 
Το Άγιο Πνεύμα είναι η πηγή της αλήθειας. Ο Ιησούς αναφέρει στην Αγία Γραφή: "και εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα και θα σας δώσει έναν άλλον Παράκλητο, για να μένει μαζί σας στον αιώνα, το Πνεύμα της αλήθειας, το οποίο ο κόσμος δεν μπορεί να λάβει, επειδή δεν το βλέπει ούτε το γνωρίζει. Εσείς όμως το γνωρίζετε, επειδή μένει μαζί σας και θα είναι μέσα σας" (Ιωάννης 14, 16-17).
Η αποδοχή του Αγίου Πνεύματος αναφέρεται ως αναγέννηση. Ο Ιησούς αναφέρει στην Αγία Γραφή: "Σε διαβεβαιώνω απόλυτα πως αν κάποιος δεν γεννηθεί από νερό και Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει στη βασιλεία του Θεού. Εκείνο που έχει γεννηθεί από τη σάρκα είναι σάρκα κι εκείνο που έχει γεννηθεί από το Πνεύμα είναι Πνεύμα. Μην θαυμάσεις ότι σου είπα. Πρέπει να γεννηθείτε από επάνω" (Ιωάννης 3, 5-7).

Για να λάβουμε το Άγιο Πνεύμα, πρώτα να το ζητήσουμε και μετά να υπακούσουμε στην καθοδήγησή Του. Ο Ιησούς αναφέρει στην Αγία Γραφή: "Αν λοιπόν εσείς που είστε πονηροί ξέρετε να δίνετε καλές δόσεις στα παιδιά σας, πόσο μάλλον ο Πατέρας ο ουράνιος θα δώσει Πνεύμα Άγιο σ’ εκείνους που ζητούν απ’ αυτόν;" (Λουκάς 11,13). Το εδάφιο Πράξεις 5,32 αναφέρει: "Κι εμείς είμαστε μάρτυρές του για τούτα τα λόγια κι ακόμα το Άγιο Πνεύμα που ο Θεός έδωσε σε όσους πειθαρχούν σ’ αυτόν."
Το Άγιο Πνεύμα είναι παρόν σε περιόδους δυσκολίας. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Και όταν σας παραδίνουν, μην μεριμνήσετε πως ή τι θα μιλήσετε, για τον λόγο ότι κατά την ώρα εκείνη θα σας δοθεί τι πρέπει να μιλήσετε. Επειδή δεν είστε εσείς που μιλάτε, αλλά το Πνεύμα του Πατέρα σας που μιλάει μέσα από εσάς" (Ματθαίος 10, 19-20).
Το Άγιο Πνεύμα μας βοηθά να λατρέψουμε το Θεό. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Όμως, έρχεται ώρα, και ήδη είναι, όταν οι αληθινοί προσκυνητές θα προσκυνήσουν τον Πατέρα με πνεύμα και με αλήθεια· επειδή ο Πατέρας τέτοιου είδους ζητάει να είναι εκείνοι που τον προσκυνούν. Ο Θεός είναι πνεύμα, κι εκείνοι που τον προσκυνούν με πνεύμα και με αλήθεια πρέπει να τον προσκυνούν" (Ιωάννης 4, 23-24)
Το Άγιο Πνεύμα δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε για πνευματικά θέματα με δύναμη. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Αλλά θα πάρετε δύναμη, όταν έρθει επάνω σας το Άγιο Πνεύμα. Και θα είστε μάρτυρες σε μένα και στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια και μέχρι το τελευταίο άκρο της γης" (Πράξεις 1,8).
 http://users.sch.gr

Έχασε τη ζωή του 45χρονος Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού στην Αντίκυρα


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε κατά τις 17.30 το απόγευμα της Κυριακής ο 45χρονος  Γ.Γ. που έκανε υποβρύχιο ψάρεμα στη θαλάσσια περιοχή της Αντίκυρας. Ο 45χρονος που ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και καταγόταν από τη Λιβαδειά διακομίστηκε αμέσως στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς όπου όμως απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Τον άτυχο 45χρονο, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες , όπως αναφέρει το viotia.blogspot.gr, έκανε απλό υποβρύχιο ψάρεμα,  εντόπισαν χειριστές σκαφών που έπλεαν στην περιοχή Τράχηλος και τον έβγαλαν στη στεριά. Αμέσως διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Απόψε η μεγαλύτερη πανσέληνος του χρόνου - ΦΩΤΟ από τον κόσμο


http://www.newsit.gr/files/Image/2013/06/23/resized/MOON8_536_355.JPG
Ενα μαγευτικό θέαμα θα απολαύσουμε απόψε. Η Σελήνη θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη καθ' όλη τη διάρκεια του 2013, στο λεγόμενο περίγειό της. Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από διάφορες περιοχές του κόσμου!

Τους 38 βαθμούς θα αγγίξει το θερμόμετρο τη Δευτέρα


Μίνι καύσωνας τη Δευτέρα! 

Νησιά ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 34 και κατά τόπους 35 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: στη Θεσσαλία τοπικές νεφώσεις με μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος και μόνο τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό στα ορεινά της ανατολικής στερεάς να εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 38 βαθμούς κελσίου.

Ταυρής: Ο Ανδρέας υπεύθυνος για τις μαύρες μέρες που ζούμε

Philippos-TavrisΟ Φίλιππος Ταυρής, εκ των κορυφαίων συνδικαλιστικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος για το Συνέδριο που έχει μπροστά της η κυβερνητική παράταξη, σχολίασε μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter τη σημερινή επέτειο θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου:
“23/6 θάνατος ανδρεα Παπ πέραν απο πολιτικές ευγένειες & σκοπιμότητες ας μη ξεχνάμε οτι ειναι κύριος υπεύθυνος για τις μαύρες μέρες που ζουμε”, σημείωσε με νόημα ο Φίλιππος Ταυρής.

Το τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο της Χίλαρι για την Προεδρία των ΗΠΑ το 2016

Hillary-Clinton
Πολύ μεγάλη (σε ηλικία)… Πολύ συστημική… Πολύ ξεπερασμένη ως εικόνα και όραμα ιδεών… Για το πλέον προοδευτικό κομμάτι του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, τους ακτιβιστές, η Χίλαρι Κλίντον παραμένει όλα τα παραπάνω. Όπως ήταν και το 2008, τότε που επέλεξαν να τραβήξουν χειρόφρενο στις προσωπικές φιλοδοξίες της για τον Λευκό Οίκο, να στρατευτούν στο πλευρό ενός χαρισματικού Γερουσιαστή από το Ιλινόις, και να τον επιβάλλουν για Πρόεδρο των ΗΠΑ, όχι μόνο για τέσσερα αλλά για οκτώ χρόνια.
Ο “μεσαίος χώρος” των Δημοκρατικών, που παρέσυρε σε εκείνη τη σχέση πάθους με τον Μπαράκ Ομπάμα συνολικά τον “μεσαίο χώρο” της αμερικανικής κοινωνίας, αποτελεί όπως όλα δείχνουν το τελευταίο εμπόδιο της Χίλαρι στο δρόμο για την Προεδρία των ΗΠΑ το 2016.
Επειδή, πολύ απλά, η άλλοτε Πρώτη Κυρία και πρώην Υπουργός Εξωτερικών διατηρεί την κληρονομιά μιας προσωπικής διαδρομής που δεν σαγηνεύει, αλλά αντιθέτως αποθέτει. Η Χίλαρι δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Δεν μπορεί να αλλάξει τις ΗΠΑ. Και αυτό, το αντιλαμβάνονται όλοι.
Η μεγάλη μάχη ωστόσο θα δοθεί σε επίπεδο… βουλιμίας. Το Δημοκρατικό Κόμμα γνωρίζει ότι με τη Χίλαρι Κλίντον υποψήφια το 2016, μπορεί να γράψει ιστορία. Να ξανακερδίσει τις εκλογές, και  να παραμείνει στον Λευκό Οίκο τουλάχιστον για 12 χρόνια, κάτι που είχαν καταφέρει οι Ρεπουμπλικανοί στην εποχή της δικής τους πολιτικής ηγεμονίας, όταν την οκταετία του Ρόναλντ Ρίγκαν διαδέχτηκαν τέσσερα χρόνια προεδρίας του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.
Και η πρόκληση αυτή είναι μεγάλη. Χωρίς τη Χίλαρι, πιθανότατα οι Δημοκρατικοί θα χάσουν, καθώς κανένα άλλο στέλεχός τους δεν φαντάζει ικανό να συσπειρώσει μαζικά την αμερικανική κοινωνία. Και όταν δεν υπάρχουν μαζικές συσπειρώσεις, οι εκλογές κρίνονται στο νήμα, από ένα λάθος, μια αστοχία, ένα τυχαίο, απρόβλεπτο γεγονός.
Θα υποκύψουν λοιπόν οι ακτιβιστές; Οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ θεωρούν ότι η απάντηση θα εξαρτηθεί από το ποιός θα φανεί ότι… ανοίγει περπατησιά από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών. Αν το GOP καταφύγει και πάλι σε μια λύση κατώτερη των περιστάσεων, όπως συνέβη με τον Μιτ Ρόμνεϊ, πιθανότατα οι ακτιβιστές των Δημοκρατικών θα συνασπιστούν γύρω από τη Χίλαρι Κλίντον.
Αν όμως οι Ρεπουμπλικανοί περάσουν στη γενιά των 40άρηδων, με κάποιον σαν τον Μάρκο Ρούμπιο ή τον Ραντ Πολ, πολύ δύσκολα το πιο προοδευτικό κομμάτι των Δημοκρατικών δεν θα… θυμηθεί ότι η Χίλαρι είναι αυτό που είπαμε στην αρχή: Πολύ μεγάλη σε ηλικία, πολύ συστημική και πολύ ξεπερασμένη.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / ysterografa.gr

Η "απόρρητη" εισήγηση Στουρνάρα για τον ανασχηματισμό

Antonis-Samaras-Evangelos-Venizelos
Στη φάση της… καθαρογραφής του νέου υπουργικού συμβουλίου βρίσκονται ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που μετά από έντονες ζυμώσεις τις τελευταίες ώρες, αναμένεται να έχουν το απόγευμα κρίσιμη συνάντηση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την Τρίτη.
Μια παράμετρος που έχει τη σημασία της, είναι η “απόρρητη” εισήγηση την οποία φέρεται να έχει καταθέσει στους δυο πολιτικούς αρχηγούς ο Γιάννης Στουρνάρας, για τη συμμετοχή πλήθους τεχνοκρατών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, και ιδιαίτερα στα υπουργεία-αιχμής όπου παρατηρήθηκαν στο παρελθόν μοιραίες καθυστερήσεις, προκαλώντας προβλήματα στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.
Οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι έχει “κλειδώσει” η συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στη νέα κυβέρνηση, ενώ ακούγεται έντονα ότι η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου θα δοθεί στην Ελίζα Βόζεμπεργκ, για την οποία έχει θετική εικόνα το ΠΑΣΟΚ, και η θέση του υφυπουργού αρμόδιου για την ΕΡΤ στον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο.

ysterografa.gr

Τι σημαίνει το επώνυμό σου...


Όπως ακριβώς τα ονόματα έτσι και τα επώνυμα... (ή «τα οικογενειακά μας ονόματα» αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία του Μανώλη Τριανταφυλλίδη) όχι μόνο σημαίνουν κάτι, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να μας δώσουν στοιχεία για τη γεωγραφική καταγωγή τους, την παλαιότητά, ακόμη και τη γλωσσική τους ιδιαιτερότητα.

«Τα περισσότερα ελληνικά επώνυμα προέρχονται συνήθως είτε από τοπωνύμια - όπως Μανιάτης από τη Μάνη, Μωραΐτης από τον Μοριά - είτε από διάφορα παρατσούκλια, τα οποία ενέπνεαν στους ανθρώπους», αναφέρει η κα Φούλα Πισπιρίγκου, φιλόλογος, και προσθέτει: «Από εκεί και πέρα υπάρχουν και μερικές καταλήξεις οι οποίες υποδηλώνουν καταγωγή, όπως για παράδειγμα τα σε "ίδης" και "άδης" που είναι καταλήξεις των Ποντίων, τα σε "ογλου" που είναι Μικρασιατικά και σημαίνουν ο γιος του τάδε, το "πουλος" που απαντάται στην Πελοπόννησο, το "άκος" στη Μάνη και το "άκης" που είναι κρητικό».

Συνοψίζοντας, λοιπόν, μπορούμε να διακρίνουμε τα επώνυμα σύμφωνα με τη σημασία τους σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες, που δηλώνουν αντίστοιχα βαφτιστικό όνομα, καταγωγή, επάγγελμα και παρατσούκλια (ή προσωνύμια).

Πατρωνυμικά: Αυτά που χρησιμοποιούν για ρίζα τους βαφτιστικά ονόματα, είναι μαζί με τα παρατσούκλια το συχνότερο είδος των οικογενειακών ονομάτων. Τα συναντούμε σε ονομαστική πτώση (π.χ. Κωστής, Γεωργής), σε γενική (π.χ. Γεωργίου, Δημητρίου), αλλά και με πολλές καταλήξεις ή υποκοριστικά (π.χ. Στεφανίδης, Αθανασούλας).

Μητρωνυμικά: Αυτά τα οποία βασίζονται στο όνομα της μητέρας, για παράδειγμα Κώστας Ελένης (δηλαδή ο Κώστας της Ελένης). Είναι αρκετά σπάνια και χωρίζονται και αυτά σε κατηγορίες ανάλογα με το επάγγελμα της μητέρας ή του άντρα της (Καλογραίας, Μακαρονούς, Μαμμής, Τσαγκαρίνας), την καταγωγή της μητέρας (Αμουργιανής, Αραπίνης, Βλάχας), ακόμα και το… ελάττωμα της μητέρας (Βουβής, Καμπούρας).

Εθνικά: Είναι τα επώνυμα τα οποία δηλώνουν καταγωγή και φανερώνουν τον τόπο που γεννήθηκε ή έζησε αυτός που έχει το όνομα. Αναφέρονται συνήθως σε χωριά ή ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και οι καταλήξεις τους είναι δεκάδες. Οι πιο συνήθεις είναι οι εξής:

-(ι)ώτης: Τσιριγώτης, Λεπενιώτης, Ανδριώτης, Ηπειρώτης κ.τ.λ.

-ίτης: Μπεγλίτης, Πολίτης, Αργυροκαστρίτης κ.τ.λ.

-ιανος: Κουταλιανός, Ελεκιστριάνος, Ψαριανός, Σακαρετσιάνος, Χρυσοβιτσιάνος κ.α.

-ινός: Πατρινός, Παργινός, Ζακυνθινός, Καλαβρυτινός

-αίος: Κερκυραίος, Ρωμαναίος κτλ.

Επαγγελματικά: Επώνυμα τα οποία δηλώνουν επαγγέλματα τα οποία χάνονται στα βάθη των αιώνων. Από τα βυζαντινά χρόνια (Αμπελάς, Λαχανάς, Ζωναράς, Καμπανάρης, Γραμματικός, Παλαιολόγος, Δούκας, Λογοθέτης) μέχρι τα νεοελληνικά (Γελαδάρης, Αρκουδάρης, Περιβολάρης, Ψαράς, Σαμαράς, Κουρέας, Ασβεστάς, Βαγενάς).

Παρατσούκλια: Αποτελούν τον κύριο όγκο των επωνύμων μαζί με τα πατρωνυμικά και προέρχονται κατά κύριο λόγο από χαρακτηρισμούς που βασίζονται σε σωματικές (Βραχνός, Ζερβός, Καμπούρης, Λεβέντης), πνευματικές και ηθικές ιδιότητες (Βιαστικός, Αγέλαστος, Θλιμμένος, Κατεργαράκος). Μπορούν να προέρχονται όμως και από παρομοιώσεις με ζώα (Αλεπουδέλης, Γάτος, Ζυγούρης, Λύκος, Ποντίκης), με φυτά (Γαρούφαλος, Καρπούζης, Πιπέρης, Ρεβίθης) ή να υποδηλώνουν συγγένεια και ηλικία (Εγγονόπουλος, Κανακάρης, Ορφανός, Παπούλιας, Πατέρας).

Τα επώνυμα όμως, δεν εμφανίστηκαν μόνο με τον αρχικό τους τύπο. Πολλά από αυτά σχηματίζουν παράγωγα με διάφορες καταλήξεις ή είναι σύνθετα με τη βοήθεια λέξεων, οι οποίες χρησιμεύουν ως πρώτο συνθετικό. Όσον αφορά στις καταλήξεις, αποτελούν ένα γλωσσικό… GPS για να καταλάβουμε από ποιο μέρος της Ελλάδας κατάγεται κάποιος. Έτσι έχουμε τα εξής:

-ίδης: Πόντος (Τουντουλίδης, Κοντογιαννίδης, Πετρίδης)

-άδης: Πόντος (Γεωργιάδης, Καλγρεάδης, Φωτιάδης)

-ούδης ή – ουδάς: Μακεδονία – Θράκη (Λαμπρινούδης, Νικολούδης, Σπανούδης, Φραγκούδης, Ψαρούδας, Μαρούδας)

-όγλου: Μικρά Ασία (Πεσμαζόγλου, Κουρατζόγλου, Ασλάνογλου)

-άκης: Κρήτη (Παπαδάκης, Σαββάκης)

-άκος: Μάνη (Παντελάκος, Δημητράκος, Μαυροειδάκος)

-πουλος: Κυρίως στην Πελοπόννησο (Νικολακόπουλος, Αβραμόπουλος, Ανδρικόπουλος)

-άτος: Κεφαλονιά (Δημητράτος, Γιανουλάτος, Γερολυμάτος)

-έλης: Μυτιλήνη, Αϊβαλί, Λήμνο, Ίμβρο (Παπαδέλης, Χαμαλέλλης, Χωριατέλλης, Ξαφέλλης, Κοντέλλης)

-ούσης: Χίος (Χαλκούσης, Παϊδούσης)

Ας δούμε λοιπόν την ετυμολογία μερικών εκ των πιο συνηθισμένων ελληνικών επωνύμων:

Παλαιολόγος: Από το μτγν ρημα παλαιολογώ, λέω, ομιλώ περί αρχαίων-παλαιών πραγμάτων. Επώνυμο της τελευταίας δυναστείας του Βυζαντίου. Συνηθέστατο επώνυμο σήμερα, κυρίως λόγω της χρησιμοποίησης του «Παλαιολόγος» ως βαφτιστικού.

Βασιλόπουλος: Αρκετά συνηθισμένο επώνυμο, με προφανή προέλευση από το βαφτιστικό Βασίλειος, με το επίσης σύνηθες τρόπο σχηματισμού επωνύμου με την κατάληξη -όπουλος.

Οικονόμου: Συχνότατο ελληνικό επώνυμο, κυρίως λόγω της σημασίας της λέξης οικονόμος ως εκκλησιαστικός αξιωματούχος, κληρικός, υπεύθυνος κυρίως για την οικονομική διαχείριση εκκλησίας ή μοναστηριού.

Παπαδόπουλος: Γιος ή απόγονος του παπά (παπαδοπαίδι), ίσως το πολυπληθέστερο όνομα στην Ελλάδα μαζί με την κατάληξη -οπουλος.

Καραγιάννης: Σύνθετο όνομα από τούρκικη λέξη kara = μαύρος, μελαχρινός συν το βαφτιστικό όνομα Γιάννης.

Κωνσταντόπουλος: Γιος ή απόγονος του Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνος προέρχεται από το λατινικό Constantinus.

Αγγελόπουλος: Επώνυµο πατρωνυµικό που προέρχεται από το βαφτιστικό όνοµα Άγγελος συν την κατάληξη –όπουλος.

Ρήγας: Από το νεοελληνικό ρήγας, λαϊκότροπα ο βασιλιάς (μεσαιωνικό ρήγας). Προέρχεται από το ελληνιστικό ρηξ, αιτιατική ρήγα, που προέρχεται από το λατινικό rex.

Χατζής: Σύνηθες πρόθεμα σε πολλά ελληνικά επίθετα (Χατζηνικολάου, Χατζηδημητρίου, Χατζόπουλος, Χατζίδης , Χατζηδάκης κ.α.). Σύμφωνα με τον Τριανταφυλλίδη: Άτονη προτακτική λέξη που ακολουθείται πάντα από το ενωτικό (-) και έμπαινε πριν από βαφτιστικά ή οικογενειακά ονόματα ως τιμητικός τίτλος για να δηλώσει ότι ένας ορθόδοξος χριστιανός επισκέφτηκε ως προσκυνητής τους Άγιους Τόπους.

Βουδούρης: Επώνυμο το οποίο έχει την ίδια αρχή με το Μπουντούρης, προέρχεται από τη δημώδη/διαλεκτική λέξη βουδούρης (μπουντούρης) που δηλώνει το βραχύσωμο και παχύ άνθρωπο. Η λέξη προέρχεται από το τουρκικό bodur, με την ίδια σημασία.

Μίχας: Πρόκειται για αρβανίτικη παραλλαγή του ονόματος Μιχαήλ-Μιχάλης. Σε ελληνόφωνους πληθυσμούς η υποκοριστική παραλλαγή του ονόματος ήταν συνήθως «Μίχος».

Περδικάρης: Επαγγελματικό επώνυμο, από το ουσιαστικό περδικάρης (παλαιότερα περδικάριος), από το ουσιαστικό πέρδικα (<αρχ. πέρδιξ) και το επίθημα που δηλώνει επάγγελμα –άρης (<ελνστ. –άριος). Πρόκειται δηλαδή για τον κυνηγό περδικών, ή τον έμπορο του κυνηγιού του. Ως επώνυμο αρκετά διαδεδομένο στον ελληνικό χώρο από παλαιότερες περιόδους.

Πολίτης: Η ετυμολογία του επωνύμου αυτού είναι προφανής. Η περίπτωση να προέρχεται από μια οποιαδήποτε πόλη, εκτός από την Πόλη, δεν είναι τόσο πιθανή, επειδή δεν υπήρχε λόγος να μην σχηματιστεί το επώνυμο π.χ. Γιαννιώτης από τα Γιάννενα, Σμυρνιός από τη Σμύρνη κ.ο.κ.

clopyandpaste.blogspot.gr

Έκπληξη με Βόζεμπεργκ ετοιμάζει ο Σαμαράς

Eliza-Vozeberg
Το όνομα της Ελίζας Βόζεμπεργκ έχει κερδίσει έδαφος τις τελευταίες ώρες για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου της νέας κυβέρνησης που θα ανακοινώσει ο Αντώνης Σαμαράς.
Η πρώην βουλευτής Α’ Αθηνών και σημερινή Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια από τις εκπλήξεις που σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός, χωρίς φυσικά να είναι κάτι δεδομένο, μέχρι να κλείσει η λίστα που… γράφεται και σβήνει, μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι εξαιρετικά κρίσιμη στο νέο σχήμα δικομματικής συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ, και εκείνος που θα την καταλάβει, θα πρέπει να συνδυάζει πρωτογενή πολιτικό λόγο, συναινετική εικόνα και “παρουσία”, ώστε να μπορεί να προβάλλει με αξιοπρέπεια τις θέσεις της κυβέρνησης.
Η επιλογή Βόζεμπεργκ εκτιμάται ότι συγκεντρώνει τις παραπάνω προϋποθέσεις, συν ακόμη μια: Επειδή διαφώνησε στο παρελθόν με το Μνημόνιο ΙΙ, ο λόγος της μπορεί να ακουστεί με μεγαλύτερη ευχέρεια και από κοινωνικά στρώματα που  βρίσκονται απέναντι από την κυβέρνηση, λόγω της δύσκολης πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της.

Έκρηξη κροτίδας στα γραφεία της Ν.Δ. στο Ν. Κόσμο

krotides1
Έκρηξη μικρής ισχύος σημειώθηκε λίγο μετά τις 2 τη νύχτα στην είσοδο των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στον Νέο Κόσμο.
Σύμφωνα με την αστυνομία, προκλήθηκε από κροτίδα που πέταξαν άγνωστοι, με αποτέλεσμα να σπάσει το τζάμι και να προκληθούν ζημιές στην είσοδο των γραφείων.
Φθορές υπέστη επίσης ένα ΙΧ αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στο σημείο.
Οι πυροτεχνουργοί του ΤΕΕΜ που ερεύνησαν τον χώρο περισυνέλεξαν υπολείμματα κροτίδας τα οποία μεταφέρθηκαν στην Εγκληματολογική Υπηρεσία, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

Το “Έθνος” πυροβολεί: “Σκάνδαλα Ρουσόπουλου” στην ΕΡΤ

Theodoros-Roussopoulos
Τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο της εποχής Καραμανλή, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, βάζει στο κάδρο της εισαγγελικής έρευνας για σκάνδαλα και διαφθορά στην ΕΡΤ, το “Έθνος της Κυριακής”.
Η ναυαρχίδα του Ομίλου Μπόμπολα έχει… χρόνια αντιπράθεση με τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο, που το τελευταίο διάστημα έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο, η παρασκηνιακή φημολογία ωστόσο τον θέλει να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στο “νέο Star “, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, όπου την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων θα αναλάβει η σύζυγός του Μάρα Ζαχαρέα, και ρόλο σχολιαστή θα έχει ο Νίκος Χατζηνικολάου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του “Έθνους της Κυριακής”, υπάρχουν πορίσματα από έρευνες που έχουν διενεργηθεί, και περιγράφουν “πάρτι εκατομμυρίων με παράνομες αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες και εταιρείες παραγωγής, επιλεκτικά μπόνους σε υπαλλήλους, παρουσιαστές που λάμβαναν υψηλά ποσά χωρίς να έχουν υπογράψει συμβάσεις και προσλήψεις από το παράθυρο”.
Το δημοσίευμα του “Έθνους της Κυριακής” έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην ΕΡΤ, πληθαίνουν οι φωνές και εξονυχιστικές έρευνες την περίοδο 2004 μέχρι και σήμερα, επομένως και της εποχής Ρουσόπουλου.

ysterografa.gr

Μωραϊτάκης: Ο Τσίπρας δεν έχει δουλέψει στη ζωή του

Alexandros-Moraitakis
Ένα αιχμηρό σχόλιο με αποδέκτη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, έκανε ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στην τηλεόραση του “ΣΚΑΪ.
Ο κ. Μωραϊτάκης εντόπισε ως κεντρικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει ακόμη να πείσει την κοινωνία πως μπορεί να αποτέλεσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση εξουσίας, και σχολίασε με νόημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει δουλέψει στη ζωή του.

ysterografa.gr

ΣΕ ΕΞΙ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗΣ - ΣΤΟΝ 4ο ΟΜΙΛΟ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

http://content-mcdn.sentragoal.gr/filesystem/images/20130621/low/assets_LARGE_t_1041_106018894.JPG 
Στις 28 Ιουνίου στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ θα εγκριθεί και τυπικά η αναδιάρθρωση των κατηγοριών με τη δημιουργία της νέας Γ' Εθνικής. Ήδη, όμως, οι υπεύθυνοι της ομοσπονδίας καταρτίζουν το πλάνο αναφορικά με τους 6 όμιλους, από τους οποίους θα αποτελείται η κατηγορία. Ο καταρτισμός των ομάδων  πάντως δεν θα γίνει επίσημα γνωστός πριν από τις 29 ή 30 Iουλίου, οπότε και θα γίνει η κλήρωση του νέου πρωταθλήματος (7-8 Σεπτεμβρίου η έναρξή του).
 H Γ' Eθνική κατηγορία, ως γνωστόν, θα είναι η ανώτερη (ή πρώτη αν προτιμάτε) Eρασιτεχνική της χώρας. Tην Παρασκευή 28 Iουνίου στη γενική συνέλευση της EΠO αναμένεται να εγκριθεί η δημιουργία της. Στην προκήρυξη του νέου αυτού πρωταθλήματος θα γίνεται (όπως είναι φυσικό) σαφής αναφορά στους όρους διεξαγωγής του. Oπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, κάθε ομάδα θα δύναται να έχει μέχρι 4 ξένους στην 18αδα και μέχρι δύο παίκτες (Eλληνες ή ξένους) άνω των 32 ετών στην 11άδα. Περιορισμοί για τους «μικρούς» δεν θα υπάρχουν. Tέλος, οι δηλώσεις συμμετοχών θα κατατίθενται από τα σωματεία περίπου μέχρι και τις 23 Iουλίου, ώστε στις 29 ή 30 Iουλίου να πραγματοποιηθεί η κλήρωση του πρωταθλήματος, που θα ξεκινήσει στις 7-8 Σεπτεμβρίου.
Aς τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. O καταρτισμός που απεικονίζεται στον χάρτη έγινε βάσει καθαρά γεωγραφικών κριτηρίων. Aντικειμενικές δυσκολίες παρουσιάστηκαν ως επί το πλείστον στον 1ο-2ο όμιλο και στον 5ο και 6ο. Γι' αυτό, λοιπόν, και οι διοικούντες την Oμοσπονδία σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Eπιτροπής του πρωταθλήματος Mιχάλη Tζανόπουλο είναι αποφασισμένοι να καταφύγουν στη λύση της κλήρωσης τόσο στον Bορρά όσο και στον Nότο. Kαι εξηγούμαστε: Oι 7 ομάδες της EΠΣ Mακεδονίας θα μπουν σε κληρωτίδα, ώστε οι τέσσερις να πάνε στον 1ο όμιλο και οι άλλες τρεις στον 2ο.
1ος OMIΛOΣ - 16 OMAΔEΣ
EΠΣ MAKEΔONIAΣ: Hρακλής Aμπελοκήπων, Kαμπανιακός, Aγροτικός Aστέρας, Oδυσσέας Kορδελιού, Aναγέννηση Eπανομής, Mακεδονικός Nεάπολης, Δόξα Πενταλόφου
(οι παρακάτω 12+4 από την EΠΣ Mακεδονίας)
EBPOY: Eβρος Σουφλίου
ΘPAKHΣ: ΠAO Kόσμιου
KABAΛAΣ: Aρης Aκροποτάμου, Oρφέας Eλευθερούπολης, Bυζάντιο Kοκκινοχώματος, Nέστος Xρυσούπολης
ΔPAMAΣ: Δόξα Πετρούσας
ΣEPPΩN: Eθνικός Σιδηροκάστρου
XAΛKIΔIKHΣ: Διγενής Λακκώματος, ΠO Mουδανίων
KIΛKIΣ: Eθνικός Aγιονερίου, Kιλκισιακός
 
2ος OMIΛOΣ - 18 OMAΔEΣ
(Oι παρακάτω 15 + 3 από την EΠΣ Mακεδονίας)
EΠΣ
KAΣTOPIAΣ: Kαστοριά, Kάστορας
KOZANHΣ: Kοζάνη
HMAΘIAΣ: Nάουσα, EA Παύλου, Λευκάδια Nάουσας
ΠPEBEZAΣ/ΛEYKAΔAΣ: Kεραυνός Θεσπρωτικού, Eθνικός Φιλιππιάδας, Tηλυκράτης Λευκάδας, Πρέβεζα
KEPKYPAΣ: Oλυμπος Kέρκυρας
ΘEΣΠPΩTIAΣ: Θεσπρωτός
HΠEIPOY: Δόξα Kρανούλας
APTAΣ: AE Kαραϊσκάκης
ΓPEBENΩN: Πυρσός Γρεβενών


Kατεβαίνοντας από τα ψηλά προς τα... χαμηλά δεν συναντάμε ιδιαίτερα προβλήματα από το 3ο όμιλο μέχρι και τον 4ο όμιλο (όλη η Πελοπόννησος).
3ος OMIΛOΣ   - 16 ομάδες
EΠΣ
TPIKAΛΩN: Tρίκαλα
KAPΔITΣAΣ: AO Kαρδίτσας
ΦΘIΩTIΔAΣ: Λαμία, Aχιλλέας Δομοκού
ΠIEPIAΣ: Aχιλλέας Nεοκαισάρειας, Bατανιακός
ΛAPIΣAΣ: Mαχητής Tερψιθέας, Πυργετός, Δωτιέας Aγιάς, Aμπελωνιακός, Oικονόμος Tσαριτσάνης
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Pήγας Φεραίος
AITΩΛOAKAPNANIAΣ: Aρης Aιτωλικού, AE Mεσολογγίου
EYBOIAΣ: AO Xαλκίδας, AO Kύμης

4ος OMIΛOΣ - 16 ομάδες
EΠΣ
AXAΪAΣ: Aτρόμητος Λάππα, Aχαϊκή, Eθνικός Σαγέικων
ZAKYNΘOY: Zάκυνθος
HΛEIAΣ: Πανηλειακός, ΠAO Bάρδας, ΠΦO Πανόπουλου, Δόξα N. Mανωλάδας
APKAΔIAΣ: Παναρκαδικός
MEΣΣHNIAΣ: Kαλαμάτα, Mεσσηνιακός
APΓOΛIΔAΣ: Eνωση Eρμιονίδας, Παναργειακός, Πανναυπλιακός
KOPINΘIAΣ: Πέλοπας Kιάτου, Kόρινθος

Σε 5ο και 6ο, όμως, γίνεται ο... χαμός.

(Σύνολο 32 ομάδες)
EΠΣ
AΘHNΩN: AEK, Aιγάλεω, Kηφισιά, Hλυσιακός, Nέα Iωνία, Tράχωνες, Πεύκη, Περιστέρι, Eθνικός Aστέρας, AO Γλυφάδας, Δόξα Bύρωνα
ΠEIPAIA: Iωνικός, Aτρόμητος Πειραιά, Περαμαϊκός, Προοδευτική
ANATOΛIKHΣ ATTIKHΣ: Aστέρας Bάρης, Tριγλία Pαφήνας, Oλυμπιακός Λαυρίου, Θύελλα Pαφήνας
ΔYTIKHΣ ATTIKHΣ: Mανδραϊκός, Πανελευσινιακός, Θρασύβουλος
KPHTH
XANIΩN: Kισσαμικός
PEΘYMNOY: Eρμής Zωνιανών
ΛAΣIΘI: Aγιος Nικόλαος
HPAKΛEIOY: Aτσαλένιος, Hρόδοτος, ΠAO Kρουσώνα, Γιούχτας, Pούβας
KYKΛAΔΩN: Πανναξιακός, Mύκονος
Oι πιέσεις που δέχεται η ομοσπονδία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και αφόρητες. Διότι δεν είναι μόνο η παρουσία της AEK το ζήτημα αλλά και ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει αναγκαστικά μίξη ομάδων της Aττικής με την Kρήτη. Στην EΠO επεξεργάζονται δύο σενάρια. Tο ένα θέλει τις 8 ομάδες της Kρήτης να τίθενται επικεφαλής στον έναν όμιλο (για παράδειγμα στον 5ο) και τις δύο των Kυκλάδων στον άλλον (τον 6ο). Aκολούθως οι ομάδες του Πειραιά και της Aττικής (Aθήνα, Aν. και Δυτ. Aττική) θα μπουν στην κληρωτίδα για να μοιραστούν στους δύο ομίλους που έκαστος θα έχει από 16 συλλόγους. Tο παραπάνω είναι και το επικρατέστερο σενάριο, ωστόσο στην EΠO εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο -ώστε άπαντες να αισθανθούν το ίδιο... αδικημένοι- να βάλουν στην κληρωτίδα και τις 32 ομάδες και... ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Πολύ δύσκολα, πάντως, θα περάσει το 2ο σενάριο, καθώς θα πρυτανεύσει η λογική.


 

Νάρκωσαν και "έγδυσαν" 61χρονο στο Ξυλόκαστρο



 Θύμα δύο γυναικών έπεσε ένας 61χρονος άνδρας στο Ξυλόκαστρο, που απλώς θέλησε να τις βοηθήσει να βρουν το δρόμο για τη θάλασσα, ωστόσο κατέληξε στο νοσοκομείο...
Οι δύο γυναίκες ζήτησαν αρχικά από τον 61χρονο να μπει στο αυτοκίνητο τους, προκειμένου να τους δείξει το δρόμο για την παραλία.
Αυτός δέχτηκε και στη συνέχεια τον κέρασαν ένα ποτό που περιείχε άγνωστο υπνωτικό. Όταν εκείνος έχασε τις αισθήσεις του, του άρπαξαν τα χρήματα που είχε καθώς και αντικείμενα αξίας 4 χιλιάδων ευρώ.
Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για παροχή Α΄ βοηθειών.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, η μια από τις δύο γυναίκες είναι μια 32χρονη Ελληνίδα, η οποία αναζητείται μαζί με την αγνώστων στοιχείων συνεργό της.

Τετραήμερο γλέντι στο Μεσολόγγι για το «Πανηγύρι τ’ Άη-Συμιού»

Οι κάτοικοι του Μεσολογγίου θα γιορτάσουν από το Σάββατο 22 μέχρι την Τρίτη 25 Ιουνίου 2013 το Παραδοσιακό Εθνικό – Θρησκευτικό πανηγύρι του ΑΗ-ΣΥΜΙΟΥ, του πανηγυριού που στο πέρασμα του χρόνου διατηρεί αναλλοίωτα τα στοιχεία που το συνθέτουν. Κι αυτό γιατί πρόκειται, για ένα αυθεντικό πανηγύρι με ιστορικό και θρησκευτικό χαρακτήρα, που διοργανώνεται στο Μεσολόγγι από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της Ιερής Πόλης, σύμφωνα με τεκμηριωμένες ιστορικές μαρτυρίες και το οποίο είναι το μόνο αστικό πανηγύρι σε όλη την Ελλάδα.
Η προετοιμασία του πανηγυριού ξεκίνησε από τη γιορτή της Αναλήψεως την περασμένη εβδομάδα και όπως είναι γνωστό οι πανηγυριστές χωρίζονται στους «αρματωμένους» και στους «καταβαλαραίους». Οι αρματωμένοι δημιουργούν  7 με 8 συνήθως παρέες από 8-20 άτομα και ντύνονται με την παραδοσιακή μεσολογγίτικη φορεσιά(ντουλαμάς).  Οι καβαλαραίοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι νέοι, ιππεύουν άλογα. Αυτοί στολίζουν το πανηγύρι και εκδηλώνουν το σεβασμό της νέας γενιάς στις ωραίες παραδόσεις του τόπου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Βρέθηκε το όπλο του δολοφονημένου στο Δίστομο αστυνομικού έξω από το χωρίο Φιλοθέη

images
Σύμφωνα με  πληροφορίες που μεταδίδει η τηλεόραση του Lepanto χθες το απόγευμα βρέθηκε από πολίτη στην περιοχή Φιλοθέη Δωρίδας το όπλο G3 του αδικοχαμένου αστυνομικού που δολοφονήθηκε από τους αδίστακτους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων στην συμπλοκή που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Δίστομο. Το όπλο βρέθηκε έξω από το χωριό στη άκρη του δρόμου και σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών ή  τους έπεσε κατά την διαφυγή ή δεν αποκλείεται το γεγονός  να το άφησαν εσκεμμένα . Ο πολίτης ενημέρωσε την αστυνομία και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν στο σημείο, συνέλεξαν το όπλο και το μετέφεραν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για την συλλογή στοιχείων.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας στην τηλεόραση του Lepanto, ένας από τους περιβόητους κακοποιούς εθεάθη στο Τείχιο Δωρίδας να βγαίνει από σπίτι του οποίου οι ένοικοι απουσιάζουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δράστης ή οι δράστες παρέμειναν στο σπίτι, κοιμήθηκαν και έφαγαν. Η αστυνομία αναζητά περισσότερα στοιχεία ενώ η εκτίμηση των αστυνομικών είναι πως σύντομα οι δράστες θα πέσουν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.
 .

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΟΚ: Ψάρι – γοργόνα έπιασαν στα δίχτυα τους στους Πύργους Περάματος!


Σοκαρισμένοι είναι ακόμα οι ψαράδες στους Πύργους Περάματος από το απίστευτο εύρημα που ψάρεψαν ανοιχτά της Χαραμίδας.
Έκπληκτοι οι ψαράδες είδαν στα δίχτυα τους ένα πελώριο ψάρι να σπαρταρά και να.....
προσπαθεί να απεγκλωβιστεί.
Όταν πλησίασαν ακόμα περισσότερο διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ένα σπανιότατο είδος γοργονόψαρου που είχε κανονικό σχήμα ανθρώπου με κεφάλι και χέρια ενώ η κατάληξη του σώματός του ήταν με πτερύγια.

Αμέσως ειδοποίησαν τη Λιμενική Αρχή ενώ έκαναν προσπάθειες να το συντηρήσουν στη ζωή βάζοντάς το με τα δίχτυα μέσα στη θάλασσα στο λιμανάκι στους Πύργους Περάματος. Δυστυχώς όμως μετά από λίγη ώρα το σπάνιο αυτό γοργονόψαρο σταμάτησε να κινείται και έχασε τη ζωή του.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το γοργονόψαρο θα δοθεί σε ειδική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου προκειμένου να διαπιστωθεί για το τι ακριβώς συμβαίνει και αν υπάρχει ανάλογη περίπτωση στον κόσμο.

Τραγωδία στο λιμάνι του Κιάτου

Η Λιμενική Αρχή Κιάτου, ενημερώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για περιστατικό πτώσης Ι.Χ.Ε. οχήματος στο λιμένα.
 Άμεσα στο σημείο μετέβη προσωπικό Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. ενώ ειδοποιήθηκε για παροχή συνδρομής ιδιώτης δύτης, ο οποίος και ανέσυρε τον 53χρονο μοναδικό επιβαίνοντα του οχήματος, χωρίς τις αισθήσεις του. Ο 53χρονος διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο τοπικό Κέντρο Υγείας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του ενώ η σορός του θα μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.
Από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Κιάτου.

Η ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου που δεν εκφωνήθηκε ποτέ

Τι συνέβη όταν τότε αρχηγός της ΕΥΠ ναύαρχος Βασιλικόπουλος παρέδωσε ένα πολύ σημαντικό φάκελο με ένα χάρτη, η προετοιμασία της ΔΕΘ και ο Κώστας Σημίτης...

Ο χάρτης στηριζόταν στα ευρήματα ενός αμερικανικού δορυφόρου, ο οποίος είχε εντοπίσει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.
Τα κοιτάσματα εντοπιζόταν στην περιοχή από την Κάρπαθο έως τη Γαύδο, ενώ εμπεριείχε και τις βραχονησίδες των Ιμίων.

«Χωρίς 12.500 ‘διαθέσιμους’ δεν έχει δόση»

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση στέλνουν οι εκπρόσωποι της τρόικας μετά τις χθεσινές προειδοποιήσεις στο Eurogroup ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαθεσιμότητας είναι προαπαιτούμενη για τη δόση των 8,1 δισ. του Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις τους τις τελευταίες ημέρες με τον (πρώην πλέον) υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, τον υφυπουργό Μ. Βολουδάκη και τα στελέχη του υπουργείου, οι εκπρόσωποι τω δανειστών μας κατέστησαν σαφές ότι αν μέχρι τις 8 Ιουλίου δεν έχει δοθεί η λίστα με τους 12.500 υπαλλήλους που, σύμφωνα με τη μνημονιακή δέσμευση, έπρεπε να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τότε η δόση του Αυγούστου βρίσκεται στον «αέρα».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πριν την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση ο κ. Μανιτάκης είχε ενημερώσει σχετικά το Μέγαρο Μαξίμου, επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε άλλους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο και,  κυρίως, στους υπουργούς Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη και Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, για τους οποίους τόνισε ότι αφενός καθυστέρησαν και αφετέρου έστειλαν ελλειπή στοιχεία.

aftodioikisi.gr