Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Πάνω από 40.000 οι θάνατοι και 800.000 τα κρούσματα σε όλον τον κόσμο

Κορωνοϊός: Δείτε live το χάρτη με την εξάπλωση του ιού
Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο –σχεδόν τα τρία τέταρτα εξ αυτών στην Ευρώπη– από την επιδημία του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.
Μέχρι τις 19.20 σήμερα (ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί 40.057 θάνατοι, από τους οποίους οι 29.035 στην Ευρώπη. Με 12.428 νεκρούς, η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως. Ακολουθούν η Ισπανία (8.189) και η Κίνα, στην οποία πρωτοεμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο του 2019.
Επισήμως, τα κρούσματα ανέρχονται σε 803.645, πάνω από τα μισά εκ των οποίων στην Ευρώπη (440.928). Στις ΗΠΑ και τον Καναδά τα κρούσματα είναι 172.071 (3.243 θάνατοι και στις δύο χώρες μαζί) και στην Ασία 108.421 (3.882 θάνατοι).

Μανώλης Γλέζος : Μεσίστια η σημαία στην Ακρόπολη για τον ύστατο χαιρετισμό

 
Μεσίστια θα κυματίζει η ελληνική σημαία στον βράχο της Ακρόπολης αύριο, Τετάρτη 1 Απριλίου, ημέρα που θα κηδευτεί ο Μανώλης Γλέζος.
Πρόκειται για απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ως φόρο τιμής στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα και ήρωα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Δευτέρας. 

Το «αντίο» του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Μανώλη Γλέζο

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός αποχαιρέτησε με ένα πολύ προσωπικό μήνυμα τον θρύλο της Εθνικής Αντίστασης και της Αριστεράς.
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψή του στο σπίτι μου -ένας λεοντόκαρδος με τρυφερό βλέμμα και με ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο χέρι- το βράδυ που έφυγε ο πατέρας μου. Θα μας λείψει πολύ…» ανέφερε μεταξύ άλλων στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ .

Της Λέττας Καλαμαρά

Με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία μέσω των ΠΝΠ ολοκληρωτικά στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη δικαστική εξουσία σε αναστολή η εξουσία Μητσοτάκη οδεύει όλο και πιο  γρήγορα σε αδιέξοδο και ομοιάζει όλο και περισσότερο με τον ολοκληρωτισμό και τα αυταρχικά καθεστώτα. Αν λάβουμε υπόψη ότι και

Ο ΥΦΥΠ. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ, Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ TOY ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ

Της Λέττας Καλαμαρά

"Απαράδεκτη" εικόνα χαρακτήρισε τις ουρές έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών ο διορισμένος Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χαρδαλιάς χωρίς να μας πει φυσικά τι έπραξε ο ίδιος πολιτικά για να μη συμβεί αυτό.

Είναι προφανές ότι η Πολιτική Προστασία του κ.Χ αρδαλιά έχει μετατραπεί σε έναν κατασταλτικό νομοθέτη που το μόνο που γνωρίζει είναι να απειλεί για το καλό μας και να περικόπτει τμηματικά ελευθερίες.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


     http://www.pssecurity.gr/wp-content/uploads/2016/09/client-14.jpg
   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Λουτράκι  31/03/2020
          ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ                                                 Αριθμ. Πρωτ.:  5205
                     ΔΗΜΟΣ
     ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ -                        
    ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ                   
---------------------------------------        


Σας καλούμε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  την 1η Απριλίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 6:00 μ.μ., για συζήτηση  επί του κατωτέρω μοναδικού θέματος της ημερήσιας διάταξης:

            1.Λήψη υποστηρικτικών μέτρων αντιμετώπισης και αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού καθώς και περιορισμού των συνεπειών του στον Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων,

            στα πλαίσια της υφιστάμενης πανδημίας.

            Η παρούσα συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη σύμφωνα με την από 11/3/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ  55/11-3-2020 τ. Α') ‘’Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού’’.


                                                                Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

                                                                 Θυμής Φίλιππας


       

Η Ιστορία δεν χρειάζεται συστάσεις για έναν “ήρωα”

 Η Ιστορία δεν χρειάζεται συστάσεις για έναν “ήρωα”
Του Περικλή Αθηναίου

Για τον συγκεκριμένο “ήρωα”, η Ιστορία δεν χρειάζεται συστάσεις. Στις 31 Μαρτίου του 1980, στην Αριζόνα, χτύπησε για τελευταία φορά η καρδιά του Τζέσε Όουενς.
Τα καρδιοχτύπια ελπίδας και περηφάνειας που ο μεγάλος Αμερικανός χάρισε στην ανθρωπότητα ωστόσο, ακούγονται μέχρι και σήμερα. Και φυσικά, θα ταξιδεύουν ως διαρκής κληρονομιά και στις γενιές που έρχονται.
Ο αθλητής που ταπείνωσε τον Αδόλφο Χίτλερ και τη ναζιστική Γερμανία, με τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1936.  Ο αθλητής που, και η ίδια η Αμερική είχε… υποτιμήσει.
Ένα διαρκές παράδειγμα πείσματος. Κόντρα στις πιθανότητες. Ο “ήρωας” που ο καθένας κρύβει μέσα του.

ysterografa.r

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

ΕΛΓΑ: Καταβάλλονται 22 εκατ.ευρώ σε 9.953 δικαιούχους αγρότες

 ΕΛΓΑ - αποζημιώσεις: 1 Απριλίου τα χρήματα στους λογαριασμούς ...
Καταβάλλονται την Τετάρτη 1 Απριλίου, συνολικά 22 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε 9.952 δικαιούχους, αγρότες, ασφαλισμένους του. 
Το ακριβές ποσό ανέρχεται σε 22.001.409 ευρώ και, όπως τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αφορά «αποζημιώσεις σε καταστροφές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του έτους 2019».

Το πρόγραμμα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης


Θετική ανταπόκριση από το τηλεοπτικό κοινό σημειώνει η Εκπαιδευτική Τηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας που κάθε πρωί στις 10.00 από την ΕΡΤ2 εκπαιδευτικοί παραδίδουν στις μαθήτριες και τους μαθητές του Δημοτικού τηλε-μαθήματα, κρατώντας τα παιδιά σε… μαθησιακή εγρήγορση μέχρι να ανοίξουν ξανά τα σχολεία.
Σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι – προφανώς – η υποκατάσταση της διά ζώσης διδασκαλίας, γι’ αυτό και τα μαθήματα είναι προσανατολισμένα στην επανάληψη και την εμβάθυνση της ήδη διδαχθείσας ύλης.
Έτσι λοιπόν το πρόγραμμα από την Τετάρτη 1η Απριλίου έως την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020 του τηλεοπτικού σχολείου της ΕΡΤ2  έχει ως εξής:
Αύριο Τετάρτη 01/04/2020

Έφτασαν στην Αθήνα 13,5 εκατ. μάσκες από Κίνα – Μητσοτάκης: Όλοι μαζί, ενωμένοι δίνουμε μία μεγάλη μάχη

 
Παρουσία του πρωθυπουργού, ολοκληρώθηκε η παραλαβή των 13,5 εκατομμυρίων προστατευτικών μασκών από την Κίνα (8,34 εκατομμύρια παραδόθηκαν σήμερα), δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο των αδιάκοπων προσπαθειών για θωράκιση του συστήματος υγείας και των εργαζομένων του έναντι του κορωνοϊού.
Μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην παραλαβή του υλικού στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρέθηκαν, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος, Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

Υψηλές θερμοκρασίες και κορωνοϊός: Τι δείχνει ελληνική έρευνα – Αναλυτικά το γράφημα

Υψηλές θερμοκρασίες και κορωνοϊός: Τι δείχνει ελληνική έρευνα – Αναλυτικά το γράφημα 
Μπορεί τα δεδομένα μέχρι τώρα σχετικά με την επίπτωση της θερμοκρασίας στην εξάπλωση του κορωνοϊού να είναι αντικρουόμενα, ωστόσο νέα ελληνική μελέτη φαίνεται να δείχνει πως η διασπορά του κορωνοϊού σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες, είναι μικρότερη.
Τη μελέτη διεξάγει η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με συντονιστή τον καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και κύρια ερευνήτρια την δρ. Ουρανία Κώτσιου, σε συνεργασία με το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Εντοπίσαμε μια σαφή επίδραση της θερμοκρασίας στο ρυθμό εξάπλωσης της νόσου, καθώς οι χώρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα με μέσες τιμές 0-18 βαθμών Κελσίου εμφανίζουν ταχύτερα μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19 ανά ημέρα, και μεγαλύτερο συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σε σύγκριση με τις χώρες με υψηλότερη μέση θερμοκρασία, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας η επίδραση της θερμοκρασίας φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από το χρόνο εκδήλωσης του πρώτου κρούσματος και της πυκνότητας του πληθυσμού. Φυσικά στον τελικό αριθμό των κρουσμάτων πρωτεύοντα ρόλο παίζει η λήψη μέτρων πρόληψης της διάδοσης του ιού και τα συστήματα καταγραφής κρουσμάτων της κάθε χώρας, τα οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν».

Όπως αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης, από ετών γίνεται μία επιστημονική συζήτηση για το εάν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες συσχετίζονται με μεγαλύτερη μολυσματικότητα και εξάπλωση των κορωνοϊών. Εκτός από την υψηλή γενετική ομοιότητα που ανιχνεύθηκε μεταξύ του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2, και του κορωνοϊού που προκάλεσε το σύνδρομο SARS το 2002 στην Κίνα, παρατηρήθηκε πως αμφότερες οι επιδημίες ξέσπασαν κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς ο νέος κορωνοϊός ιός εντοπίστηκε στη Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ εκείνος που προκάλεσε το σύνδρομο SARS είχε ανιχνευθεί στην πόλη Foshan της Κίνας, το Νοέμβριο του 2002.
Αξίζει να σημειώσουμε, επισημαίνει ο καθηγητής, ότι στην Κίνα οι χειμερινοί μήνες Νοέμβριος ως Ιανουάριος είναι οι πιο ψυχροί μήνες του έτους, με μια μέση θερμοκρασία χαμηλότερη από 0 βαθμούς Κελσίου λόγω της επίδρασης των χειμερινών μουσώνων. Επιπλέον, χαρακτηριστικά οι δύο χώρες κατά τις περιόδους έναρξης των επιδημιών είχαν υποστεί τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών.
Πολλές μελέτες, λέει ο καθηγητής, υποστηρίζουν ότι το κρύο ευνοεί την επιβίωση και εξάπλωση των κορωνοϊών, ερμηνεύοντας την εποχικότητα στην εκδήλωση των ιικών επιδημιών. «Κύριοι παράγοντες που ενισχύουν τη θεωρία της εποχικότητας στην εξάπλωση των ιικών επιδημιών είναι η αύξηση: α) του συγχρωτισμού που ενισχύει τη μετάδοση, β) της ευαλωτότητας του ανθρώπινου οργανισμού, και γ) της σταθερότητας των ιικών σωματιδίων στο περιβάλλον κατά τους χειμερινούς μήνες. Προηγούμενες έρευνες παρατήρησαν ταχεία πτώση της επιβίωσης των κορωνοϊών που προκάλεσαν τις επιδημίες MERS και SARS-CoV σε υψηλότερες θερμοκρασίες».
Ενδεικτικά, σε γράφημα, που επισυνάπτεται, οι χώρες διακρίνονται σε 3 ομάδες ανάλογα με τον αριθμό κρουσμάτων τους και τη μέση θερμοκρασία τους την περίοδο της πανδημίας (cluster 1 -μπλε κύκλοι: χώρες με υψηλότερη θερμοκρασία και λιγότερα κρούσματα, cluster 2 -κίτρινοι κύκλοι): χώρες με χαμηλότερη θερμοκρασία και περισσότερα κρούσματα, cluster 3 -κόκκινοι κύκλοι): χώρες με χαμηλότερη θερμοκρασία και >50.000 κρούσματα). Επίσης έγινε ομαδοποίηση των χωρών ανάλογα με την περίοδο εμφάνισης του πρώτου κρούσματος (Ιανουάριος, Φεβρουάριος ή Μάρτιος).
Παρατηρούμε, αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης, ότι ανεξάρτητα από την περίοδο έναρξης του πρώτου κρούσματος (Ιανουάριο, Φεβρουάριο ή Μάρτιο) οι χώρες που είχαν μέση θερμοκρασία υψηλότερη από 18 βαθμούς Κελσίου εμφανίζουν μικρότερο αριθμό συνολικών κρουσμάτων- συνιστώντας το cluster με τη μικρότερη διασπορά νόσου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα χωριό στην Καστοριά – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 5 δήμους

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα χωριό στην Καστοριά - Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 5 δήμους
Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους για να αποφευχθεί ευρύτερη εξάπλωση της νόσου στις συγκεκριμένες περιοχές, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Σε καραντίνα τίθεται η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς από σήμερα στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει 14 ημέρες, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Επίσης, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα από σήμερα στις 8 το βράδυ στη μετακίνηση των πολιτών θα εφαρμοστούν για 14 ημέρες στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.
Επίσης, ενημέρωσε πως ανεστάλη προληπτικά η λειτουργία δύο λαϊκών αγορών στον δήμο Ηλίου.
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη σημερινή εικόνα έξω από τις τράπεζες, λέγοντας πως κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο που εκτίθενται τόσο εκείνοι όσοι και οι οικογένειες τους.
Τόνισε πως οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ότι ο Απρίλιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και πως η κατάσταση είναι ρευστή και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.

Κορωνοϊός: Στους 49 οι νεκροί στην Ελλάδα – Στα 1,314 τα συνολικά κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 49 οι νεκροί στην Ελλάδα - Στα 1,314 τα κρούσματα
Στους 49 ανέρχονται οι νεκροί από τον κορωνοϊό την Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο Υπουργείο Υγείας από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, το απόγευμα της Τρίτης.
Τα συνολικά κρούσματα στην χώρα μας είναι 1,314 με τα νέα νέα κρούσματα να ανέρχονται σε 82.
85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 66 έτη. 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ σε ποσοστό 57% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Ακόμη τόνισε πως καταγράφηκε επιδημική έξαρση κρουσμάτων σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου με 20 κρούσματα, σε σύνολο 383 ανθρώπων που ελέγχθησαν.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται είναι τα 66 έτη. Εξ αυτών, 17 είναι γυναίκες. Έξι ασθενείς βγήκαν από τις ΜΕΘ.
Η βραδεία αύξηση του ιού στη χώρα μας έχει οδηγήσει σε ένα μήνα στους μισούς θανάτους από τη γρίπη, που διήρκησε τόσους μήνες. «Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά για τις παραλίες. Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό.
.

Ποιοι δήμαρχοι & περιφερειάρχες δίνουν το 50% των μισθών τους (ονόματα)

 
 Ξεκίνησαν σιγά -σιγά οι αιρετοί, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, να ανταποκρίνονται στο καλέσμα του πρωθυπουργού  να καταθέσουν το ήμισυ του μισθού τους, τους επόμενους δύο μήνες, για την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού κατά του κορωνοϊού.
Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, έδωσε την «εκκίνηση» λέγοντας ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (1/4), θα προτείνει στους δημάρχους να προσφέρουν και αυτοί με την σειρά τους το 50% των μισθών τους.
Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε ήταν ο Δήμαρχος Αργιθέας και Πρόεδρος του Δικτύου Πίνδος,

Προτάσεις για τα μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα του Τμήματος και της ΕΠΕΚΕ αγροτικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ


 

27.03.2020


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αφουγκραζόμενοι την αγωνία και την απόγνωση των παραγωγών, γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων, εργατών γης, συνεταιρισμών και μεταποιητών, μπροστά στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση της πανδημίας του Κορωνοϊού, και βλέποντας την αμήχανη στάση της κυβέρνησης, προχωράμε στην κατάθεση υπεύθυνα επεξεργασμένων προτάσεων μέτρων για τη στήριξη της Βιωσιμότητας της Αγροτικής Παραγωγής. 
Τα μέτρα που προτείνονται είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα αλλά προϋποθέτουν γνώση, ευαισθησία, και ξεκάθαρη διάθεση για σταθερή διεκδίκηση, αλλά και σύγκρουση, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στα διεθνή φόρα.
Καταθέτουμε, λοιπόν, τις προτάσεις μας ελπίζοντας πως η κυβέρνηση θα τις αξιοποιήσει προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων με την πρωτογενή παραγωγή της χώρας.

Μέτρα στήριξης της Βιωσιμότητας της Αγροτικής Παραγωγής