Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Σχεδόν μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο - Η μέρα που άλλαξε την ιστορία

 tourkiki_eisvoli_xr 

Παρά ένα χρόνο, μισός αιώνας κατοχής του 37% των εδαφών της Κύπρου. Σαν σήμερα 49 χρόνια πριν, η Τουρκία βρήκε ανοικτή την κερκόπορτα και εισέβαλε για να «αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» που ανέτρεψε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου πέντε μέρες νωρίτερα. Ήταν 5:30 το πρωί, η ίδια ώρα ακριβώς, που και σήμερα ήχησαν οι σειρήνες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για να υπενθυμίσουν εκείνη την ημέρα που άλλαξε την ιστορία.

Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα - Εικόνες καταστροφής σε Λουτράκι και Δυτική Αττική

 loutraki-mak 

Σε ύφεση είναι τα πύρινα μέτωπα σε Δυτική Αττική και Λουτράκι ενώ καλύτερη εικόνα παρουσιάζει και η φωτιά στην περιοχή Έμπωνας της Ρόδου. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν, ωστόσο, στις περιοχές, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι σε Δυτική Αττική και Λουτράκι είναι αντιμέτωποι με την καταστροφή που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα.

Στο Λουτράκι, σύμφωνα με τα εώς

Καύσωνας: «Καμπανάκι» από το υπ. Υγείας - Οι 9 κατηγορίες πολιτών που κινδυνεύουν

 kairos-arthrou 

Αναλυτικές οδηγίες ενόψει του καύσωνα που συνεχίζεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα από σήμερα έδωσαν το πρωί της Πέμπτης ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας κάνοντας εκτεκταμένη αναφορά στους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά, δύο από τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο τα επόνενα 24ωρα λόγω  των υψηλών θερμοκρασιών.

 «Σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουν αρκετοί» είπε από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Δημήτρης Χατζηχριστοδούλου προσθέτοντας ότι «κάποοι κινδυνεύουν περισσότεροι».

Τι είναι το λέμφωμα Hodgkin; Kαρκίνος στο λεμφικό σύστημα. Ποιες οι διαφορές από το μη Hodgkin’s;

του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr

Το Hodgkin’s είναι μορφή καρκίνου που επηρεάζει το λεμφικό σύστημα και είναι γνωστό με την ονομασία λέμφωμα. Υπάρχουν δύο μορφές λεμφωμάτων, το Hodgkin’s και το non-Hodgkin’s.

Το Hodgkin’s, όπως και τα άλλα είδη καρκίνου, είναι ασθένεια των κυττάρων του σώματος. Τα κύτταρα, στα διάφορα μέρη του σώματος, λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο, όμως η ανάπλαση και η αναπαραγωγή τους γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Φυσιολογικά, αυτή η λειτουργία γίνεται με ένα ρυθμικό και ελεγχόμενο τρόπο. Όταν για κάποιο λόγο διασαλευτεί ο ρυθμός και ο έλεγχος ανάπλασης και αναπαραγωγής τους, δημιουργούν όγκους ή αδενώματα.

Συνήθως η ασθένεια Hodgkin’s παρουσιάζεται σε ομάδες από γειτονικούς λεμφαδένες. Η διάγνωση της ασθένειας γίνεται με την χειρουργική αφαίρεση και βιοψία κάποιου λεμφαδένα. .................

read more

Ιόνιος Βουλή: Σταθμοί μιας διαδρομής – Η νέα έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής

 

 

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δύο περίπου δεκαετίες πριν από το ιστορικό ορόσημο της ψήφισης του πρώτου Συντάγματος της Ελληνικής Επανάστασης στην Επίδαυρο, τα Επτάνησα είχαν ήδη εισέλθει –έστω και με ασταθή βηματισμό– στη νεωτερική πολιτική συγκρότηση του δημόσιου βίου. Αποτελώντας την πρώτη κρατική οντότητα των νεότερων χρόνων με κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο, πρώτα ως Πολιτεία των Επτά Ηνωμένων Νήσων (1800-1807) και έπειτα ως Ηνωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων (1815-1864), τα Ιόνια Νησιά συνάρθρωσαν την πολιτική τους εξέλιξη με τα τρία Συντάγματά τους (1800, 1803, 1817) και κυρίως, με τη λειτουργία του Νομοθετικού τους Σώματος, της Ιονίου Βουλής. Η συνταγματική και η κοινοβουλευτική πορεία των Επτανήσων, προηγήθηκε και, στη συνέχεια, συμπορεύθηκε με αυτήν του Ελληνικού Κράτους, έως την ένωσή τους το 1864. Ωστόσο, παρά την ουσιώδη συμβολή των Επτανήσιων πολιτικών στη διαμόρφωση του Συντάγματος του 1864 και του μετέπειτα κοινοβουλευτικού βίου στην Ελλάδα, αυτή η προηγηθείσα αυτόνομη διαδρομή των Επτανήσων τείνει να επισκιάζεται στη συλλογική μνήμη από τις πολιτειακές περιπέτειες του Ελληνικού Κράτους κατά το α´ μισό του 19ου αιώνα.