Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Σχεδόν μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο - Η μέρα που άλλαξε την ιστορία

 tourkiki_eisvoli_xr 

Παρά ένα χρόνο, μισός αιώνας κατοχής του 37% των εδαφών της Κύπρου. Σαν σήμερα 49 χρόνια πριν, η Τουρκία βρήκε ανοικτή την κερκόπορτα και εισέβαλε για να «αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» που ανέτρεψε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου πέντε μέρες νωρίτερα. Ήταν 5:30 το πρωί, η ίδια ώρα ακριβώς, που και σήμερα ήχησαν οι σειρήνες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για να υπενθυμίσουν εκείνη την ημέρα που άλλαξε την ιστορία.

Και σήμερα πετούν στον ουρανό της Κύπρου τουρκικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία βρίσκονται σημαιοστολισμένα στις ακτές της Κερύνειας. Στα κατεχόμενα γιορτάζουν το έγκλημα, που ονόμασαν «ειρηνευτική επιχείρηση», ενώ στις ελεύθερες περιοχές, μνημόσυνα και τρισάγια στους τάφους των πεσόντων κάνουν την πνιγηρή καλοκαιρινή ατμόσφαιρα ακόμα πιο βαριά. Οι γονείς των αγνοουμένων μετριούνται πλέον στα δάκτυλα. Έφυγαν και αυτοί χωρίς να πάρουν απαντήσεις για τη τύχη των παιδιών τους.

 Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, δίνει και πάλι όρκους για αγώνα μέχρι τη δικαίωση, με το ακροατήριο να πιστεύει όλο και λιγότερο τις υποσχέσεις. Κόπωση, απογοήτευση και αμφισβήτηση.

Τα 49 χρόνια που πέρασαν άφησαν βαθιά σημάδια. Ο τουρκικός στρατός ως το μακρύ χέρι της Άγκυρας, ελέγχει πλήρως το μόρφωμα που βάφτισαν ως «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ψευδοκράτος). Οι έποικοι έχουν αλλάξει την δημογραφική σύνθεση με τους Τουρκοκύπριους να κινδυνεύουν να καταστούν μειονότητα. Τα λιγοστά τζαμιά πολλαπλασιάζονται και όσες εκκλησίες έχουν μείνει όρθιες γίνονται το άλλοθι της «καλής θέλησης». Ακόμα και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, έχουν αρχίσει πλέον να παραπέμπουν τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών στην «Επιτροπή Αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα, αναγνωρίζοντας δικαιώματα σε αυτούς που σφετερίστηκαν περιουσίες, γιατί έκαναν επενδύσεις όλα αυτά τα χρόνια σε ξένη γη.

Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003, έχει αρχίσει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν αρμονικά, αλλά δίπλα και όχι μαζί. Τα 49 χρόνια είναι πολλά και βαριά.

Το ρολόι έχει περάσει προ πολλού τις 12 και όλο και συχνότερα κάποιοι υπενθυμίζουν πως η κάθε ευκαιρία για λύση του Κυπριακού ίσως είναι η τελευταία.

Η κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά το 2017, προστέθηκε ως μια επιπλέον απογοήτευση στις πολλές και έκτοτε η Κύπρος διανύει την μεγαλύτερη χρονική περίοδο χωρίς συνομιλίες. Η Τουρκία, για ακόμη μία φορά, έδειξε πως επιθυμεί «λύση», αλλά με προδιαγραφές που διαιωνίζουν την παρουσία και την επικυριαρχία της στη Κύπρο με δύο κράτη. Όχι βεβαίως για την ασφάλεια και τη προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά προγεφύρωμα των επιδιώξεων της στην ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη και στην ελληνοκυπριακή πλευρά διαμορφώνεται δύο πολύ επικίνδυνες τάσεις. Η μία είναι της άποψης «λύση να είναι και ότι να’ ναι» και η άλλη «όλα η τίποτα». Καμία από τις δύο τάσεις δεν δίνει όμως απάντηση στις πραγματικότητες που κάθε χρόνο γίνονται επικίνδυνες.


Άφιξη Ερντογάν με «έκπληξη»

Το μεσημέρι αναμένεται στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος τελέσει στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου τα εγκαίνια του νέου τερματικού και του νέου αεροδιαδρόμου. Κατά την επίσκεψή του στο ψευδοκράτος, με αφορμή την επέτειο της εισβολής, αναμένεται να μοιραστεί μια «χαρμόσυνη είδηση», όπως μεταδίδουν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ.

Θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και θα συζητήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-ψευδοκράτους «σε όλες τις πτυχές, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για την υπόθεση της Κύπρου».

Η παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά απόγευμα λόγω της καθυστερήμένης άφιξης Ερντογάν. Τον χαιρετισμό της θα δεχθούν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Τούρκος Προέδρος, οι οποίοι και θα μιλήσουν. O Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να μιλήσει και σε ειδική επετειακή συνεδρία της ολομέλειας της λεγόμενης «βουλής» του ψευδοκράτους.

Οι εορτασμοί στα κατεχόμενα άρχισαν από χθες με 21 κανονιοβολισμούς και το διάγγελμα του Ερσίν Τατάρ. Επίσης χθες έγινε «αγρυπνία» στην παραλία της απόβασης στη περιοχή Πέντε Μίλι, κοντά στη Κερύνεια.

Τα σχόλια… μετά

Ο Κύπριος {ρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει την κάθοδο του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, είπε ότι «αναμένουμε τον κ. Ερντογάν να έρθει, θα ακούσουμε τι θα πει και θα είμαστε εδώ να το σχολιάσουμε. Η προσέγγιση μου είναι ότι δεν πρόκειται να εμπλακώ σε μια δημόσια αντιπαράθεση. Δεν είμαι εδώ για να διαχειριστώ το Κυπριακό επικοινωνιακά, με ενδιαφέρει η ουσία και η ουσία είναι πώς σπάζουμε το αδιέξοδο για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Ο Τατάρ και το αφήγημα του

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού» υποστήριξε πως «με την εισβολή στην Κύπρο το 1974 η Τουρκία σταμάτησε τα σχέδια της χούντας για ένωση με την Ελλάδα και τους άφησε άναυδους».

Κατά τον Τατάρ, «αν δεν είχε γίνει αυτή η επιχείρηση, η Κύπρος θα ήταν χειρότερη από την Κρήτη. Θα είχαν εξαφανίσει όλους τους Τούρκους στο νησί».

Υποστήριξε πως «επί πρώην Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ελήφθησαν οικονομικά μέτρα για να απωθήσουν τους Τούρκους από το νησί», προσθέτοντας ότι «η χούντα που κατέλαβε την εξουσία στην Αθήνα το 1967 προσπάθησε να προσαρτήσει την Κύπρο υποστηρίζοντας τρομοκρατικές ομάδες που ήθελαν να την ενώσουν με την Ελλάδα, περικυκλώνοντας έτσι την Τουρκία».

Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι, «εργάζονταν για να μετατρέψουν πλήρως την Κύπρο σε ελληνικό νησί, αδιαφορώντας για τα δικαιώματα και τους νόμους της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, για να αλλάξουν τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα προς όφελός τους». Πρόσθεσε ότι «στις 20 Ιουλίου 1974, η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο σταμάτησε όλα αυτά τα σχέδια και τα άφησε άναυδους».