Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Στούπα: Ο κόσμος της Μεσσηνιακής Μάνης

 Στούπα: Ο κόσμος της Μεσσηνιακής Μάνης 

Στην ανατολική ακτογραμμή του Μεσσηνιακού κόλπου, νοτιοανατολικά από την Καλαμάτα και σε μικρή σχετικά απόσταση από τη γοητευτική Καρδαμύλη, βρίσκεται ένα σημαντικό παραθεριστικό κέντρο της Μεσσηνιακής Μάνης, η Στούπα.

 

Υπεγράφη η σύμβαση για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη.

  

Δύο προγραμματικές συμβάσεις και ένα μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Πολιτισμού, υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με την ευκαιρία της παρουσίας της στη Μεσσηνία.

Ειδικότερα, η υπουργός, υπέγραψε αργά χθες το απόγευμα, στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, με τον Περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Αθανασόπουλο, μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την προώθηση του συνόλου των ενεργειών που απαιτούνται για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη.

Ακολούθησε η υπογραφή, από τους ίδιους, προγραμματικής σύμβασης, για την από κοινού οικονομική συνδρομή στην εκπόνηση του συνόλου των μελετών, ύψους 971.500 ευρώ, για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, που θα ανεγερθεί σε χώρο τον οποίο έχει παραχωρήσει ο Δήμος.

Στη συνέχεια, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας -λίγο πριν την πρεμιέρα των φετινών εκδηλώσεων του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας- υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης “Φάρις”.

Την σύμβαση υπέγραψαν η υπουργός Λ. Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος της “Φάρις”, Παντελής Δρούγας.

Ας σημειωθεί, εξ άλλου, ότι στην Αρχαία Μεσσήνη, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας υπέγραψε επίσης προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Μεσσήνης, με τον δήμαρχο Γ. Αθανασόπουλο για το προϋπολογισμού 200.000 ευρώ έργο βελτίωσης τμήματος του δρόμου Ζερμπίσια – Νεοχώριο.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην υπογραφή του μνημονίου και των προγραμματικών συμβάσεων ήταν ο βουλευτής, Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο υπεύθυνος των ανασκαφών αρχαιολόγος καθηγητής Πέτρος Θέμελης, στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ.α.

Τις ευχαριστίες του, για μία ακόμα φορά, προς την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη εξέφρασε σε δηλώσεις του στην Αρχαία Μεσσήνη ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, επισημαίνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της, αλλά και την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε σειρά ζητημάτων που αφορούν στον πολιτισμό και στην διατήρηση, συντήρηση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής και μνημειακής παρακαταθήκης της περιοχής μας -και της Ελλάδας γενικότερα.

Αναφερόμενος στο θέμα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η συνεργασία του υπουργείου, της Περιφέρειας και του δήμου, θα αποδώσει ένα σημαντικό έργο παρακαταθήκη για την περιοχή, όπως επίσης τιμή και δικαίωση όλων όσοι επί σειρά ετών συνέβαλαν στην ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, με πρωτεργάτη τον καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη.

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη επισήμανε ότι ένας αρχαιολογικός χώρος όπως της Αρχαίας Μεσσήνης, που ξεπερνά τα όρια της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα αποκτήσει σύντομα το δικό του Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο -όπως σημείωσε χαρακτηριστικά- “θα είναι ισάξιο του χώρου αυτού και των ευρημάτων του”.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε η υπουργός στη πολύχρονη ανασκαφική και γενικά επιστημονική συμβολή του αρχαιολόγου καθηγητή Πέτρου Θέμελη στην ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης -“ένα πρότυπο αρχαιολογικού χώρου” όπως δήλωσε- επισημαίνοντας και το έργο που επιτελείται και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Ικανοποίηση, εξέφρασε τέλος ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Αθανασόπουλος, για την εξέλιξη του έργου.

 

Στην εργώδη προσπάθεια της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη -τόσο για την συντήρηση και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της πατρίδας μας, όσο για την στήριξη του πολιτισμού γενικότερα- αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας σε δηλώσεις του, μετά την υπογραφή της σύμβασης για το ΔΗΠΕΘΕΚ στην Καλαμάτα.

Ιδιαίτερα ο Π. Νίκας τόνισε την σημαντική διαχρονική στήριξη του υπουργείου στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, θεσμού παγκοσμίως γνωστού πλέον, ο οποίος -με φροντίδα της Περιφέρειας- εξακτινώνεται και σε άλλες πόλεις της, πέρυσι η Σπάρτη, φέτος η Κόρινθος, η Τρίπολη και το Ναύπλιο.

Στις 23 Ιουλίου ο 47ος πανελλήνιος διαγωνισμός δημοτικού τραγουδιού και μουσικής στα Λαγκάδια Γορτυνίας

  

Στις 23 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ο 47ος πανελλήνιος διαγωνισμός δημοτικού τραγουδιού και μουσικής, στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων Γορτυνίας.

Διοργανωτής του μεγάλου γεγονότος, είναι ο δήμος Γορτυνίας που τιμά την πλούσια μουσική παράδοση

Φονικός καύσωνας στη νότια Ευρώπη - Τουλάχιστον 322 νεκροί σε Ισπανία και Πορτογαλία μέσα σε μια εβδομάδα - Και στη Βρετανία κηρύχθηκε για πρώτη φορά «κόκκινος συναγερμός» για ακραία ζέστη.

 europe_heatwave_xr 

Στο έλεος των πυρκαγιών και του φονικού καύσωνα παραμένει η νότια Ευρώπη ενώ στη Πορτογαλία και την Ισπανία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι πάνω από 322 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή από επιπλοκές εξαιτίας της αφόρητης ζέστης.

Στην Ισπανία οι νεκροί ανήλθαν στους 84 μέσα σε

Συντριβή αεροσκάφους στην Καβάλα: Δεν εντοπίστηκε επικίνδυνη ουσία – Βρέθηκαν έξι σοροί

 Καβάλα: Σοκάρουν οι μαρτυρίες των κατοίκων μετά την συντριβή του Antonov

 Καμία τοξική ή επικίνδυνη ουσία για την υγεία των πολιτών, δεν εντοπίστηκε από την ειδική ομάδα του στρατού που έφτασε στην Καβάλα και ερεύνησε στο σημείο που συνετρίβη το αεροσκάφος Antonov, το οποίο μετέφερε τόνους πυρομαχικών.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, το πόρισμα της αυτοψίας που έγινε από τον ειδικό λόχο του στρατού, από

Αθήνα: Τιμήθηκαν οι πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Τιμή στους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής (17/7) αρχιερατικό μνημόσυνο στην Μητρόπολη Αθηνών και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη μπροστά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα στις 15ης Ιουλίου και την τουρκική εισβολή που ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου στην Κύπρο το 1974.

Χρώματα και αρώματα της παραδοσης στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσαών Χορών απο το Σύλλογο Ρουμελιωτών Ξυλοκάστρου "ΚΟΣΜΑΣ ο ΑΙΤΩΛΟΣ"

 Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και άτομα που στέκονται

 ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΙΡΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ


Σε ένα κατάμεστο θέατρο ,"Βασίλης Γεωργιάδης",στο Ξυλόκαστρο,πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο ,με μεγάλη επιτυχία,το 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών,από το Σύλλογο Ρουμελιωτών Ξυλοκαστρου*ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ*.
Η πολύ ζέστη δεν πτοησε ούτε χορευτές ,ούτε θεατές ,που βρέθηκαν εκεί να μας χειροκροτήσουν ..
 
Μια υπέροχη βραδιά γεμάτη με χρώματα και αρώματα της Παράδοσης μας...
 Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και άτομα που στέκονταιΔεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Άνοιξε το Φεστιβάλ το παιδικό του Συλλόγου ,ακολούθησε των ενηλίκων σε χορούς από την Αιτωλοακαρνανία και συνέχισαν τα πολυπληθή φιλοξενούμενα χορευτικά από τον Δ. Αγρινιου ,από την Ένωση Κρητών Ελευσίνας "Η Μεγαλόνησος" και από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας,που έκλεισαν τη χορευτική αυτή παραδοσιακή βραδιά..

Πώς γεννήθηκε ο φραπέ που αγαπήσαμε

 Ice frappe coffee and view of town of Athens for background 

Μια καθαρά ελληνική πατέντα που έχει συνδεθεί απόλυτα με την καλοκαιρινή διάθεση και παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο.

Tις προάλλες πίνοντας καφέ στο μπαλκόνι κάποιος μου ζήτησε να του φτιάξω έναν φραπέ. Παραξενεύτηκα και ταυτόχρονα βρέθηκα σε αμηχανία, μιας και στο σπίτι μπορεί να είχα όλους τους καφέδες του κόσμου, όχι όμως στιγμιαίο. «Μα είναι δυνατόν να μην έχεις τον “ελληνικότερο” καφέ;» μου είπε φανερά απογοητευμένος ο φίλος όταν τον ενημέρωσα ότι το «κατάστημα» δεν μπορεί να τον εξυπηρετήσει. Η συζήτηση αμέσως πήγε στα χρόνια που πίναμε φραπέ γλυκό με γάλα με τις ώρες. Που δίναμε ραντεβού στον Λέντζο, στο Παγκράτι, για να απολαύσουμε τον

Ο «χάρτης» της φοιτητικής στέγης: Μικρή διαθεσιμότητα και αύξηση των ενοικίων ακόμη και 26% στην Αθήνα

 

Η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές φαντάζει «όνειρο θερινής νυκτός»

Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε μια δύσκολη διαδικασία μετά την

Καβάλα: Επίσημη ανακοίνωση για το τι πυρομαχικά μετέφερε το Antonov / Στην Τουρκία ήταν το Antonov πριν το Βελιγράδι

Καβάλα: Επίσημη ανακοίνωση για το τι πυρομαχικά μετέφερε το Antonov Καβάλα  Συντριβή αεροσκάφους: Στην Τουρκία ήταν το Antonov πριν το Βελιγράδι

Οι Σέρβοι έδωσαν αναλυτικά στοιχεία στην Ελλάδα για το φορτίο του Antonov καθώς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir - εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίο, με τα πυρομαχικά 11,5 τόνων, με το Antonov. Σύμφωνα με την ενημέρωση το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

«Νομάδες μελιού»: Μια ομάδα μελισσοκόμων μεταφέρει τα μελίσσια της σε όλη την Ελλάδα

 

Η Μαρία Μουρίκη και ο Παναγιώτης Μουρίκης θεωρητικά κατοικούν στα Δερβενοχώρια της Βοιωτίας. Αυτό βέβαια είναι η μισή αλήθεια, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου το μοιράζουν μεταξύ Πελοποννήσου, Γαλαξιδίου, Ευρυτανίας, Χαλκιδικής, Θάσου, Κιμώλου, Μήλου και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Δεν εργάζονται στον τομέα του τουρισμού ή των μεταφορών ή, τέλος πάντων, σε κάποιον κλάδο που είναι συνυφασμένος με τις συνεχείς μετακινήσεις. 

Φωτιές: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στην Κορινθία και ακόμα τέσσερις περιοχές

 foties-ellada 

Σε ετοιμότητα το Πυροσβεστικό Σώμα

Στην ανώτερη κατηγορία κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκονται για την Κυριακή, πέντε περιφέρειες της χώρας.

Αυξημένη προσοχή από όλους μας συστήνει η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας για την Κυριακή 17 Ιουλίου, καθώς συνολικά πέντε περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Κορινθία, βρίσκονται στην ανώτερη κατηγορία κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.


 

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου: «Ασημένιος» Τεντόγλου στο Όρεγκον

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου: «Ασημένιος» Τεντόγλου στο Όρεγκον [βίντεο] 

Με τρομερό άλμα στην 6η και τελευταία του προσπάθεια (8.36μ) ο Κινέζος Γουάνγκ «έκλεψε» το χρυσό μετάλλιο από τον Μίλτο Τεντόγλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον. Μέχρι τότε ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Τόκιο κατείχε την πρώτη θέση με 8.32μ (5η προσπάθεια), άλμα που τελικά του χάρισε την 2η θέση στον τελικό του μήκους και το ασημένιο μετάλλιο. Τρίτος ήταν ο Ελβετός Εχάμερ με 8.16μ

Η Δημοτική Φιλαρμονκή Δερβενίου την Τετάρτη 20 Ιουλίου στη 2η Συνάντηση Φιλαρμονικών στην Ακράτα.

 

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο 

Ευχαριστούμε θερμά τη Φιλαρμονική Ακράτας για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση!
Την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιουλίου και ώρα 8.30 μμ όλοι οι μουσικοί δρόμοι οδηγούν στην Ακράτα 🎺🥁🎷 

Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου

Καιρός: Καύσωνας και 40άρια την Κυριακή – Προσοχή στα μπουρίνια και τα μελτέμια

Καιρός: Καύσωνας και 40άρια την Κυριακή – Προσοχή στα μπουρίνια και τα μελτέμια 

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες μετά το μεσημέρι στα βόρεια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για την Κυριακή 17 Ιουλίου.

Ενισχυμένο θα είναι και το μελτέμι με εντάσεις έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ αναμένονται αρκετά δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες, ιδιαίτερα στον Έβρο, στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στην Αττική και στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την

Φωτιά στα Μέγαρα

 ΤΩΡΑ: Φωτιές σε 2 σημεία έξω από τη Θεσσαλονίκη – Κοντά και σε κατοικίες |  Typosthes 

 

Υπό μερικό έλεγχο είναι η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στα Μέγαρα. Στο σημείο επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

Συντριβή Antonov στην Καβάλα: Οκτώ οι νεκροί, μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικών – Εξετάζεται η εκκένωση των Αντιφιλίππων - Σοκάρουν οι πρώτες εικόνες από drone

 aeroskafos_kavala_new2_xr

 Δώδεκα τόνους πυρομαχικών μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Antonov που συνετρίβη έξω από την Καβάλα σε καλλιεργήσιμη έκταση στο δρόμο που συνδέει τους Αντιφιλίππους με το Παλαιοχώρι.
Από τη συντριβή σκοτώθηκαν και τα 8 μέλη του πληρώματος. Πιθανή η εκκένωση του χωριού

Φωτιά σε Αχαΐα και Ρέθυμνο: Ολονύχτια αναμένεται η μάχη με τις φλόγες - 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από 24 ώρες στην Κρήτη.

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές σε Ρέθυμνο και Αχαΐα, οι οποίες έχουν ξεσπάσει από χθες (15.7.2022) και σήμερα το μεσημέρι αντίστοιχα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι ήδη προετοιμασμένες για ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο Ρέθυμνο έχει γίνει κατάσβεση της φωτιάς σε διάσπαρτες εστίες και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα, δεν έχουν προκαλέσει κάποιο μεγάλο νέο συμβάν. Στην Αχαΐα η εικόνα είναι καλύτερη. 

Πέθανε ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Δασκαλάκης

 Πέθανε ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Δασκαλάκης 

Έφυγε χθες , Σάββατο , από τη ζωή ο πρώην Υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Δασκαλάκης

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής:

«Με οδύνη αποχαιρετούμε τον επί χρόνια βουλευτή και πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Δασκαλάκη. Ιδρυτικό

Πτώση αεροσκάφους Antonov δυτικά της Καβάλας - Είχε πάρει φωτιά στον αέρα

https://www.documentonews.gr/wp-content/uploads/2022/07/%CF%86%CF%83%CE%B1%CF%86%CF%83%CF%86%CF%83%CF%86%CF%83%CF%86%CF%83%CE%B1%CE%B1%CF%83-1024x930.jpg 

Αεροσκάφος κατέπεσε πριν από λίγο στην περιοχή μεταξύ Λυδίας και Παλαιοχωρίου στην Καβάλα. Ηδη έχει ξεκινήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.  Το τελευταίο στίγμα δόθηκε 10 ναυτικά μίλια δυτικά της Καβάλας.

Ο πιλότος  ζήτησε έκτακτη προσγείωση αλλά φαίνεται ότι δεν πρόλαβε. Μαρτυρίες στο Παλαιοχώρι Καβάλας  περιγράφουν συντριβή  στην περιοχή. Πυροσβεστικές Δυνάμεις έχουν φτάσει στο σημείο, ενω έχει ξεσπάσει φωτιά με την πρόσκρουση του αεροσκάφους στο έδαφος.