Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Φωτιά σε Αχαΐα και Ρέθυμνο: Ολονύχτια αναμένεται η μάχη με τις φλόγες - 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από 24 ώρες στην Κρήτη.

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές σε Ρέθυμνο και Αχαΐα, οι οποίες έχουν ξεσπάσει από χθες (15.7.2022) και σήμερα το μεσημέρι αντίστοιχα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι ήδη προετοιμασμένες για ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο Ρέθυμνο έχει γίνει κατάσβεση της φωτιάς σε διάσπαρτες εστίες και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα, δεν έχουν προκαλέσει κάποιο μεγάλο νέο συμβάν. Στην Αχαΐα η εικόνα είναι καλύτερη. 

Πιο συγκεκριμένα, η φωτιά στην Αχαΐα έχει απομακρυνθεί από οικισμούς, με τις Αρχές να δηλώνουν πως «την προλάβαμε τελευταία στιγμή». Τη βελτιωμένη εικόνα της φωτιάς, επιβεβαιώνει και η Πυροσβεστική, η οποία σημειώνει ότι δεν έχει προκύψει κάποια άλλη αναφορά για τους οικισμούς που απειλούνταν.

Από την Πυροσβεστική, σημειώνουν επίσης ότι δεν έχει αλλάξει το σύνολο των δυνάμεων που επιχειρούν στις εστίες των πυρκαγιών και ότι η μάχη με τις φλόγες αναμένεται να είναι ολονύχτια.

«Αυτή τη στιγμή στην πλευρά που αφορά τον Δήμο Ερυμάνθου, ειναι σε ύφεση, έχει πέσει ο αέρας, δεν κινδυνεύει κάποιος οικισμός. Υπάρχουν όμως ενεργά μέτωπα, εξαρτάται πώς θα κινηθούν και οι άνεμοι την νύχτα. Ειναι σε επιφυλακή όλο το σύστημα», λέει στο newsit.gr ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής.

«Έχει σταματήσει ο αέρας, είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Προς την Καλλιθέα είναι το μέτωπο τώρα», λέει στο newsit.gr ο Μπιθέλης Γιώργος, πρόεδρος της κοινότητας Πλατανόβρυσης.

Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής από τη δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο. Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες.

Μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή προκάλεσε η δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2022 κοντά στη Κρύα Βρύση. Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που συνεχίζουν να πνέουν το απόγευμα του Σαββάτου 16/7 δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών μέσων, καθώς σημειώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις.

  

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι θερμικές ανωμαλίες στο έδαφος όπως καταγράφηκαν από δορυφόρους το βράδυ της Παρασκευής 15/7 και το Σάββατο 16/7. Οι δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν ότι τα ενεργά μέτωπα το απόγευμα του Σαββάτου έχουν περιοριστεί σημαντικά σε έκταση, με τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων όμως να παραμένει υψηλός λόγω των ισχυρών ανέμων. Εκτίμηση της καμένης έκτασης θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα υψηλότερης ανάλυσης. 

Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η φωτιά που κατακαίει από χθες το μεσημέρι στην Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου, μετά την σχεδόν πλήρη αποδυνάμωση της που είχαν επιτύχει οι σημαντικές σε αριθμό πυροσβεστικές δυνάμεις τις πρωινές ώρες. Συχνές αναζωπυρώσεις σε πολλά και διαφορετικά σημεία κρατούν σε εγρήγορση τα 30 πυροσβεστικά οχήματα και τους 140 πυροσβέστες από τις υπηρεσίες σχεδόν όλης της Κρήτης. Το γεγονός ότι η φωτιά διατηρείται σε σημεία με χαμηλή βλάστηση κάνει τους υπεύθυνους να αισιοδοξούν όπως επίσης τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι έχουν πληγεί κυρίως σε ότι αφορά τις γεωργικές τους καλλιέργειες, τους ελαιώνες, το ζωικό κεφάλαιο και τα μελίσσια που οι φλόγες κατέκαψαν. Δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα συνεχίζουν τις ρίψεις για όσο διαρκέσει ακόμη το φως της ημέρας βοηθώντας το έργο των επίγειων δυνάμεων.

 Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά στο δάσος της Κέρης στο Ηράκλειο της Κρήτης έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο στο σημείο παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις.