Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Φονικός καύσωνας στη νότια Ευρώπη - Τουλάχιστον 322 νεκροί σε Ισπανία και Πορτογαλία μέσα σε μια εβδομάδα - Και στη Βρετανία κηρύχθηκε για πρώτη φορά «κόκκινος συναγερμός» για ακραία ζέστη.

 europe_heatwave_xr 

Στο έλεος των πυρκαγιών και του φονικού καύσωνα παραμένει η νότια Ευρώπη ενώ στη Πορτογαλία και την Ισπανία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι πάνω από 322 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή από επιπλοκές εξαιτίας της αφόρητης ζέστης.

Στην Ισπανία οι νεκροί ανήλθαν στους 84 μέσα σε τρεις ημέρες ενώ σύμφωνα με τον υπουργείο υγείας της Πορτογαλίας, μέσα σε μία εβδομάδα, υπέκυψαν πάνω από 238 άνθρωποι εξαιτίας του καύσωνα.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», στη βόρεια Πορτογαλία, ένας πιλότος έχασε τη ζωή του όταν το πυροσβεστικό αεροσκάφος συνετρίβη στην περιοχή Φοζ Κόα, κοντά στα ισπανικά σύνορα.

Στην Πορτογαλία εδώ και μέρες οι πυροσβέστες κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν τις τέσσερα μεγάλα πύρινα μέτωπα που μαίνεται στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας.

Η κατάσταση με τις πυρκαγιές παραμένει δραματική όχι μόνο στην Πορτογαλία αλλά και σε Γαλλία και Ισπανία.

Γαλλία


Στη νοτιοδυτική Γαλλία, πάνω από 11.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν ενώ εκκενώθηκαν και κατασκηνώσεις για προληπτικούς λόγους .

Πυρκαγιές καταστρέφουν περιοχές της περιφέρειας Ζιρόντ της Γαλλίας, όπου περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Η πυρκαγιά εκεί καθώς και μια άλλη ακριβώς νότια του Μπορντό έχουν καταστρέψει σχεδόν 25.000 στρέμματα ενώ περίπου 3.000 πυροσβέστες επιχειρούν να σβήσουν τις φλόγες.

Σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, με 16 διαμερίσματα να παραμένουν σε «πορτοκαλί συναγερμό», λόγω καύσωνα.

Ισπανία

Στη νότια Ισπανία, κοντά στην Κόστα ντελ Σολ, περίπου 2.300 άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν καθώς πυρκαγιά που εξαπλώθηκε στους λόφους Μίχας.
Οι παραθεριστές στην παραλία στο Τορεμολίνος είδαν καπνούς να υψώνονται στους λόφους, όπου πολλά αεροσκάφη έδωσαν πολύωρη μάχη με τη φωτιά, αναφέρει το BBC.

Οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με μια σειρά από πυρκαγιές μετά από μέρες ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που έφτασαν τους 45,7 βαθμούς Κελσίου. .


Βρετανία

Στη Βρετανία κηρύχθηκε για πρώτη φορά «κόκκινος συναγερμός» για ακραία ζέστη τις επόμενες δύο ημέρες με τις αρχές να συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις καθώς προετοιμάζονται να βιώσουν θερμοκρασίες με τις οποίες οποίες δεν βρέθηκαν ποτέ ξανά αντιμέτωποι στο παρελθόν.
Η κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες να προετοιμαστούν για την πιο ζεστή μέρα στην ιστορία της χώρας τη Δευτέρα και την Τρίτη, με θερμοκρασίες που ενδέχεται να αγγίξουν το ρεκόρ των 40 βαθμών.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο δήλωσε ότι θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές κρούοντας τον κίνδυνο για τις ευπαθείς ομάδες.
Την ίδια ώρα, η εταιρεία μεταφορών του Λονδίνου (TfL) συμβουλεύει τους επιβάτες να πραγματοποιούν μόνο «απαραίτητα ταξίδια».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άντι Λόρντ δήλωσε: «Λόγω του εξαιρετικά ζεστού καιρού που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, οι πελάτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν το δίκτυο μεταφορών του Λονδίνου μόνο για βασικές διαδρομές.

«Εάν οι πελάτες πρέπει να ταξιδέψουν, θα πρέπει να το ελέγξουν πριν ταξιδέψουν, καθώς αναμένουμε ότι θα υπάρξει κάποιο αντίκτυπο στα μετρό και τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες ως αποτέλεσμα των προσωρινών περιορισμών ταχύτητας που θα πρέπει να θέσουμε για να κρατήσουμε όλους ασφαλείς», πρόσθεσε.

«Είναι επίσης ζωτικής σημασίας οι πελάτες να έχουν πάντα νερό μαζί τους όταν ταξιδεύουν» αναφέρει στο δημοσίευμά η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».