Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Εκτακτο: Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στο Μεξικό

Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Μεξικό.
Σεισμός 7,1 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο Μεξικό, σύμφωνα με το Εθνικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, ενώ το Ευρωμεσογειακό κάνει λόγο για 7,4 Ρίχτερ.
Ο σεισμός σημειώθηκε σε χερσαία περιοχή και εντοπίζεται 43 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Χαλάπα στο Μεξικό. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα.
SISMO Magnitud 7.5 Loc 23 km al SUR de CRUCECITA, OAX 23/06/20 10:29:02 Lat 15.57 Lon -96.09 Pf 5 km
Προβολή εικόνας στο Twitter

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο κατέγραψε την ένταση του σεισμού στα 7,7 Ρίχτερ.
Κτίρια σείστηκαν στην κεντρική Πόλη του Μεξικού από τον σεισμό, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια τους τρέχοντας στους δρόμους, αφού οι συναγερμοί της πόλης ειδοποίησαν τους κατοίκους, λίγα λεπτά πριν από τη σεισμική δόνηση.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι δεν είδαν αρχικά σημάδια τραυματισμών ή ζημιών.
 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ ΤΕΥΧΟΣ : NO 79


 
ΦΕΝΕΑΤΕΣ:
Τα Πολιτικά και εκλογικά δικαιώματα στα χωριά μας. Κοντά στις ρίζες μας… και στην φωνή της καρδιάς μας!!!
Με όσα γίνονται στην πατρίδα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, μήπως να αναθεωρούμε λίγα πράγ-ματα για την ζωή μας…;
Πόσοι από εμάς λέγαμε το γνωστό  “
βαριέμαι την ρουτίνα της καθημε-ρινότητας..;;!!
  Αν το φιλοσοφήσουμε λίγο, αυτό τελικά είναι ένα μεγάλο λάθος,
διότι η ρουτί-να της καθημερινότητας μάλλον σημαίνει και υγεία το οποίο είναι και το μεγαλύτερο αγαθό,
το βιώνουμε τώρα με τον κορωνοϊό, όπου βγήκαμε εντελώς εκτός ρυθμού..
Τελικά η ρουτίνα είναι ωραία, αλλά μέχρι να την αποκτήσουμε ξανά ας ακούμε και ας τηρούμε τις συμβου-λές των ειδικών!!
 
Μια διδακτική ιστορία για τους φίλους- φίδια της αχαριστίας...
Η ιστορία που θα σας διηγηθώ είναι αληθινή και αφορά μία γυναί-κα που ζούσε κάποτε στην Ινδία, την εποχή του Μεσαίωνα και είχε για κατοικίδιο έναν πύθωνα, τον οποίο λάτρευε. Το φίδι είχε τέσσερα μέτρα μήκος και φαινόταν υγιές μέχρι που μία μέρα ξαφνικά σταμάτησε να τρώει. Η ανορεξία του πύθωνα συνεχίστηκε και τις επόμενες εβδομάδες, η απελπισμένη γυναίκα έκανε τα πάντα, αλλά τίποτα δεν βοήθησε το φίδι να ξαναβρεί την όρεξή του. Στο τέλος απο-φάσισε να το πάει στον κτηνίατρο ως έσχατη λύση. Ο κτηνίατρος άκουσε προσεκτικά όσα του είπε η γυναίκα και μετά τη ρώτησε:
«Το φίδι σας, κοι-  μάται μαζί σας τη νύχτα και τυλίγεται γύρω σας;».
«Ναι, γιατρέ μου», του απάντησε η γυναί- κα. Ο κτηνίατρος τότε απάντησε: «Κυρία  μου, το φίδι σας δεν είναι άρρωστο, ετοι-  μάζεται να σας φάει, κάθε φορά που έρχεται δίπλα σας και νομίζετε ότι σας α- γκαλιάζει τυλίγοντας το σώμα του γύρω σας, απλά υπολογίζει το μέγεθός σας, προ- ετοιμάζεται για να σας επιτεθεί. Δεν τρώει ώστε να έχει αρκετό χώρο να σας χωνέψει πιο εύκολα».
Το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας;
 Έχεις φίλους κοντά σου με τους οποίους μιλά-τε , βγαίνετε, σαχλαμαρίζετε και συναντιέστε στο χωριό. Τους αγαπάς, τους νοιάζεσαι και νομίζεις ότι σε αγαπούν κι εκείνοι, αλλά οι προ-θέσεις τους είναι άλλες.
Είναι φίλοι-φίδια
. Οι αγκαλιές και τα φιλιά δεν είναι πάντα ειλικρι-νή. Πρέπει να μάθεις να ξεχωρίζεις ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι είναι τα φίδια. Να μη φοβάσαι αυτόν που θεωρείς εχθρό σου, γιατί μπορεί να μην είναι. Να φοβάσαι τους ψεύ-τικους φίλους σου, τους Ιούδες, τα φίδια τα κολοβά, που τη στιγμή που σε αγκαλιάζουν και σε φιλούν, καραδοκούν να σε «φάνε» και μηχα-νεύονται το κακό σου.
 
O Φενεός καταρρέει ∆ημογραφικά &
 
οικονομικά
...
Τα χέρσα χωράφια, η εγκατάλειψη της καλλιέργειας , τα αδιάθετα αγροτικά προϊόντα, τα έρημα μαντριά, τα λουκέτα στα μαγαζιά, είναι στοιχεία μιας αρνητικά εξελισσόμενης πραγματικότητας .
Η δημογραφική κατάρρευση του Φενεού διαπιστώνεται από τα έρημα χωριά και τη κατα-κόρυφη μείωση των μαθητών στο ενιαίο σχολείο Φενεού. Η «παραγωγική ανασυγκρότηση», η «δίκαιη ανάπτυξη» και η «μεταρρύθμιση» της τοπι-κής αυτοδιοίκησης είναι τα τελευταία κούφια λόγια για τον τόπο που όχι μόνο δεν ανα-στρέφει τη χρόνια οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση του Φενεού, αλλά επιταχύνει αυτήν την πορεία.. Η ελπίδα που προβάλλεται από την τοπική και κεντρική εξουσία με την ανάπτυξη του τουρισμού δεν αρκεί και δε φθάνει για να αλλάξει τον ρου τον πραγμάτων. Η ραγδαία πτώση των τιμών των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων συγχρόνως με τη διάλυ-ση του εμπορικού δικτύου (συνεταιριστικού και ιδιωτικού) και την υποβάθμιση των υπη-ρεσιών παιδείας και υγείας , δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την επιβίωση νέων ανθρώ-πων στην ύπαιθρο. Σ' αυτήν την πολιτική δε χωρά συμβιβασμός, οφείλουμε όχι μόνο να αντιδράσουμε μεμο-νωμένα για κάθε ζήτημα, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά είναι απαραίτητος και αναγκαίος ο συντονισμός της δράσης πολιτών και φορέων για μια άλλη πολιτική. Μια πολιτική που θα σέβεται το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων και θα δημιουργεί ευκαιρίες οικονομι-κής δράσης ώστε να αποφευχθεί η δημογραφική και οικονομική κατάρρευση του τόπου.  Λύσεις δεν προτείνονται, για τα αυτονόητα. ΟΛΟΙ μας είμαστε συνυπεύθυνοι. Με λίγες λέξεις, ο Φενεός που αργοπεθαίνει και μαραζώνει εκ των προτέρων θρηνούμε. Οι αρμόδιοι, εάν έχουν φωνή και θάρρος, να φωνάξουν στο Κοινοβούλιο για τα χάλια του.
Σύνθημά μας: Να σωθεί ο Φενεός.
Όχι με Νόμους και λόγια απατηλά, με ψεύτικες Αναπτυξιακές Μελέτες που μένουν στα  χαρτιά, «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΕΣ,ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΔΕΣ και ΚΛΕΙΣΘΕΝΙΔΕΣ» στις καλένδες.
 Έργα κι αγάπη ζητά ο ξεχασμένος Φενεός.
Ζητά
, γιατί όχι, τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα του, τον Κλητήρα του, τον Ιερέα του, τον Δάσκαλό του, τον αγροφύλακα,
τους ΔΙΚΟΥΣ
του ανθρώπους.
Θέλει
 τα οικόσιτα ζώα του μέσα στο χωριό, τους επαγγελματοβιοτέχνες του!.
Θέλει
 τα τραγούδια του, τα έθιμά του τις συνήθειές του.
Θέλει
 τούς δικούς του ήχους, τις δικές του μυρουδιές.
Θέλει
 τις Καλημέρες του τα πρωϊνά.
Θέλει
 τους κοινωνικούς του ιστούς!.
 Όχι
μόνον τούς μισθοσυντήρητους μοριοποιημένους άγνωστους ξένους – μέσα σε ξένους – προς αυτό, υπαλλήλους του οκταώρου και του πενθημέρου.  Λες και η ζωή είναι οκτάωρο τυποποιημένο!
Τους θέλει
να μένουν μαζί του, υποχρεωτικά να το ζουν το χωριό! Τόσα απλά.
 
Καλό Καλοκαίρι και για φέτος διακοπές ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΟΡΦΟ ΦΕΝΕΟ μας έχει ανάγκη…όσο ποτέ άλλοτε….
 
 2 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ
9. Ένα χιλιόμετρο άσφαλτος για τον άνω Ταρσό…
Η κατάθεση της αγάπης σας είναι 32,00 € το χρόνο !!!!!!!
«Η συνδρομή αγάπης μπορεί να είναι μικρή είναι όμως ζωτικής σημασίας για εμάς.
Επιθυμία μας, είναι όλο και περισσότερος κόσμος να αγκαλιάσει την εφημερίδα του Φενεού
, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περί-οδο, που τα πάντα ισοπεδώνονται και κατεδα-φίζονται, μόνο η επιστροφή στις ρίζες μας και στις γνήσιες Φενεάτικες παραδόσεις μας, μπο-ρούν να αποτελέσουν διέξοδο και καταφύγιο»
-
-
 Αγαπητοί Συμπατριώτες, φίλες 
 
και φίλοι,
 
Τούτη η εφημερίδα είναι δημιούργημα της αγωνί-ας και των στόχων μας. Είναι η φωνή μας, το βήμα προβολής των Φενεάτικων χωριών μας αλλά και των δικαίων αιτημάτων των κατοίκων του. O συνδετικός κρίκος με τα χωριά και τους υπόλοιπους συγχωριανούς ανά την επι-κράτεια και τη διασπορά. Δεν έχει επαγγελματίες δημοσιογράφους, έχει όμως όλους εμάς, που λίγο ως πολύ κάτι έχουμε να γράψουμε στις στήλες της, το οποίο έχει σημασία και αξίζει να προβλη-θεί. Θέλουμε, λοιπόν, τη συνεργασία σας, γι' αυτό απευθυνόμαστε στον καθένα ξεχωριστά, ζητώντας νέα, θέσεις, απόψεις και κριτική. Για να δυναμώσει η φωνή μας και να προωθηθούν οι στόχοι μας.
 -
-
Φίλοι αναγνώστες
και ειδικότερα οι συν-δρομητές μας, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία της οικονομικής κρίσης απευθύνομαι σε σας για να σας πω, ότι κι εμείς βιώνουμε αυτήν την κρίση.
Σας παρακαλώ, όποιοι δεν έχετε εξοφλήσει συνδρομές μέχρι και το 2020 
 
 κάντε το τώρα ή ενημερώστε μας να διακόψουμε την αποστολή της εφη- 
 
 μερίδας 
 
Ετικέτα συνδρομής
 
Όπως ήδη γνωρίζετε μέσα από την Εφημε-ρίδα μας «
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ »
γίνεται μια προσπάθεια αντικειμενικής ενημέρωσης των κατοίκων του Φενεού σε Ελλάδα και εξωτερικό, παράλληλα παρέχεται ένα βήμα λόγου,
σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΕΝΕΑΤΕΣ, για την καταγραφή των απόψεων και την εύρεση λύσεων στα
 
πολυάριθμα θέμα-τα που χρόνια υπάρχουν.
«Στην προσπάθειά μας ανταποκρίνονται όλο και περισσότεροι αναγνώστες, γεγονός που μας αναγκάζει να προσπαθούμε, τόσο για αντικειμενικότερη, όσο και για πληρέστερη ενημέρωση. Το ότι βρισκόμαστε, όπως πιστεύουμε, σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο πολύπλευρης και αμοιβαίας σχέσης σεβασμού και επικοινωνί-ας με τους Φενεάτες και όχι μόνο, είναι κάτι που όχι μόνο δεν θα σταματήσει ποτέ, αλλά τουναντίον θα προσπαθήσουμε να βελτιω-θεί.
Ευελπιστούμε ότι θα αγκαλιάσετε και σεις την προσπάθειά μας και θα είμα-στε στη διάθεσή σας ,για την προβολή θεμάτων που απασχολούν τις δραστη-ριότητές σας (Μικρές Αγγελίες, Διαφη-μίσεις, Καταχωρήσεις κλπ).
 
.
Ο ξεχωριστός Χρίστος Δήμας
Ο Κορίνθιος βουλευτής έχει κερδίσει τις εντυπώσεις εντός και εκτός κυβέρνησης.
Ο Χρίστος Δήμας
για όσους τον ξέρουν είναι ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος, όμως, ουσιαστικός και αποτελεσματικός. Οι μέρες του στο Υ-πουργείο Ανάπτυξης χαρακτηρίζονται από καινοτόμες προσεγγίσεις και προσπάθεια για ου-σιαστικές λύσεις και τη δημιουργία εν γένει αναπτυξιακών προοπτικών στη  χώρα. Στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυ-πουργού στη Θεσσα-λονίκη όπου ήταν ο μοναδικός υφυ-πουργός που τον συνόδευε, ο Χρίστος  Δήμας έπεσε στο φακό της εφημερί-δας «Καθημερινή», η οποία σημειώνει:
« 
Ο Χρίστος Δή-  μας είναι εκ φύσεως χαμηλών τόνων. Δεν θα τον δείτε να τσακώνεται με συριζαίους στα κανάλια, να ανεβάζει τους τό- νους, να ξιφουλκεί. Θα τον δείτε, όμως, να μιλάει για τον το-  μέα του –είναι υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας– και να προσπαθεί να υλοποιήσει κάποιο έργο που θα μείνει. Όπως, για παράδειγμα, το πάρκο επιχειρηματικότητας στην παλαιά  ΧΡΩΠΕΙ. Ο Μητσοτάκης –ευτυχώς– εκτιμά αυτού του είδους τους πολιτικούς και δείχνει να τους εμπιστεύεται. Απόδειξη πως ο νεαρός υφυπουργός είναι ανάμεσα σε εκείνους που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στο Ισραήλ».
 
 
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΡΛΑΥΤΗΣ 
 
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με οδηγό την ιστορική διαδρομή μας, ας ενώσουμε τις δυνάμεις  μας για να φτιάξουμε τον Φενεό που αξίζουμε.
Χρόνια Φενεάτικα θέματα προς επίλυση.
 
Στην ετικέτα της ταχυδρομικής διεύθυνσή σας, που βρίσκεται στο πρώτο φύλλο της εφημερί- δας, (πάνω δεξιά) υπάρχει η ημε-  ρομηνία της τελευταίας πληρω-  μής της αγάπης σας, ώστε να ενημερώνεστε πότε είναι η συ-  μπλήρωση του χρόνου για την συνδρομή σας.
 Αρκαδική γη, Φενεάτικη Χώρα
 Αυτό τον πανέμορφο τόπο του πρώην Δήμου ΦΕΝΕΟΥ, κάποιοι φροντίζουν διαχρονικά να τον ερημώσουν, από αδιαφορία και εγκατάλειψη, η κεντρική πολιτική σκηνή με τον αφανισμό του πρωτογενούς τομέα , με έλλειψη υποδο-μών ,με την μετατροπή σε Δήμο Σικυωνίων παραλιακό " .
Η Μητρόπολη Κορίνθου
με την επιμονή τους να μη γίνονται τα μυστήρια σε αυτό τον υπέροχο αλλά και ιερό χώρο , ;;; Ούτε Μοναστήρι είναι εδώ , ούτε βέβαια οι Ιεροί κανόνες απαγορεύουν την πραγματοποίηση των ιερών Μυστηρίων εδώ στο ξωκλήσι του Αγίου Φανουρί-ου ¨ Και μάλιστα σήμερα που επιβάλλεται να υπάρχουν αποστάσεις . Θα πρέπει να φωνάξουμε πως Όλοι κωφεύουν ,όλοι έχουν ενημερωθεί με συστημένη επιστολή , Αρχιεπίσκοπος- Γραφείο Πρωθυπουργού εκεί υπάρχει και ο κ. Σκέρτσος με καταγωγή από Γκούρα , οι Βουλευτές του νομού, Περι-φερειάρχης , Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας , θα πάρουμε ποτέ απάντηση Κύριοι ;;;
 Αρκαδική γη, Φενεάτικη Χώρα
Ωραίων Θεών γεννήτρα γη του Μυρτύλου Γη μυρωμένη απ’ των ψηλόκορφων βουνών τον ε 
φ 
τακάθαρο αγέρα Και με το αίμα ζυμωμένη των λεβεντόκορμων παιδιών σου ....
Να στείλετε παντού την διαμαρτυ-ρία σας και σημειώσατε με μαύρα γράμματα όσους μας διαγράφουν από το χάρτη !!!!
 ΑΔ. ΛΑΔΑΣ -ΓΚΟΥΡΑ
 
 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ 3
Το «
Πολιτιστικό Βήμα
»
τώρα online στο site www.parakato.gr
Πωλείται οικόπεδο 5 στρεμμάτων
 
στην Αρχαία Φενεό, εντός ζώνης οικισμού, κατάλληλο για Τουριστική επιχείρηση και κατασκευή εξοχικών σπιτιών. Το αγροτεμάχιο βρίσκεται στην θέση «
Ψιαχουλέϊκα»,
 βλέπει την Λίμνη  Δόξα και τον κάμπο του Φενεού
.
 
Μόνο σοβαρές προτάσεις
, Τηλ:
6976 343084.
 
Καραντίνας αληθινές Ιστορίες...
Στην ουρά στο ταμείο, του σούπερ Μάρκετ η οθόνη της μηχανής γράφει ποσό 26,80 € - "
 Αχ συγγνώμη ξέχασα την κάρτα, έχω μόνο 25 € θα βγάλω κάτι".
 Στο μικρό καρότσι δεν υπάρχουν περιττά πατατάκια ή φαγητά, βλέπω ψωμί, μακαρόνια, γάλα, ντομάτες, χαρτί υγείας. Η ντροπή για όσους βρίσκονται μόλις ένα μέτρο μακριά, το πρόσωπο της μαμάς είναι στενάχωρο, πρέπει να επιλέ-ξει τι δεν θα πάρει για τα παιδιά της.
 Έτσι γίνομαι μάρτυρας της ανθρώ-πινης καλοσύνης ενός ανθρώπου
. -"Συγγνώμη, σας έπεσε κάτι κάτω". Η κυρία εκπλήσσεται, στο έδαφος υπάρ- χουν 10 ευρώ, Ξέρει ότι δεν της ανή-κουν. Το βλέμμα του ανθρώπου την πείθει να πει ότι είναι δικά της.  Δεν φοράει ακριβά ρούχα αλλά δεν φοράει και κουρέλια, δεν έχει μακιγιάζ αλλά το πρόσωπό της αποπνέει θυσίες και αγώνα για επιβίωση. Ο κύριος σκύβει, σηκώνει το δεκάρικο και λέει, "Μάλλον σας έπεσε όταν ανοί-ξατε την τσάντα σας". Τώρα η μαμά μοιάζει με παιδί, είναι ευτυχισμέ-νη, ειδικά με την ειλικρίνειά της. Πληρώνει και βγαίνει, χαμογελώντας στον άνθρωπο μπροστά της. Τον κοιτά-ζει για τελευταία φορά και του λέει, "Ευχαριστώ".
Ο άνθρωπος θα μπορούσε να πει, "
Μην ανησυχείς θα τα συμπληρώ- σω εγώ τα λεφτά 
".  Αντίθετα επέλεξε να διατηρήσει την αξιοπρέπεια, τη δική του και της κυρίας 
.
λες οι προγραμματισμένες
εκδηλώσεις της εφημερίδας , ανα-βάλλονται και θα πραγματοποιη-θούν το 2021...
 
Το θέμα του αναδασμού 7.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Αρχαίας Φενεού, του Πα-νοράματος και του Ματίου απασχόλησε σύ-σκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε. Κορινθίας υπό την παρουσία του Περιφε-ρειάρχη, στην οποία συμμετείχαν οι μελε-τητές...του έργου, στελέχη από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες καθώς και ο δή-μαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος.  Δόθηκαν οδηγίες για την άμεση συγκρότη-ση των απαιτούμενων επιτροπών, που πρέ-πει να έχει γίνει μέχρι τις 10 Ιουνίου, με τον Π. Νίκα να σημειώνει ότι η Περιφέρεια θα καταβάλει όλα τα χρήματα που απαιτούνται για τα έργα υποδο-μής τα οποία θα υποδειχθούν από την σχετική μελέτη αυτού του σημαντικού για την ορεινή Κορινθία έργου. «
Ο δεκαετής αγώνας του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙ-ΚΟΥ ΒΗΜΑ-ΤΟΣ ΦΕΝΕ-ΟΥ , φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά, μετά και από το πρωτοσέλιδο του τεύ- χους ΝΟ:78 , είχα πλήθος παρεμβά-σεων σε περιφέρεια και κυρίως στον υπουργό μας τον κ. Δήμα Χρί-στο, ο οποίος επανεκκίνησε το χρό-νιο και μείζον θέμα της ολοκλήρω-σης του αναδασμού στον Φενεό».
 
Ίδωμεν!!!
Σύσκεψη για τον αναδασμό 7.000 στρεμμάτων σε Αρχαία Φενεό, Πανόραμα και Μάτι...
ΣΤΟΝ ΦΕΝΕΟ
έζησαν οι γονείς σου, είναι ή ήταν το σπίτι σου. Εδώ είναι η ψυχή σου, εκεί που ζεις είναι μόνο το σώμα σου
.
Ξεκαθαρίζω 
 ότι η ενασχόλησή μου με τo « 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ» 
 
 
είναι ανιδιοτελής, όπως εξάλλου συνέβη και μέχρι σήμερα.
 Πιστοί λοιπόν στο στίγμα της «
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΣ
» που θέλουμε όλοι, πιστοί στην ελευθερία της έκφρασης, στον πλουραλισμό των απόψεων και την αντικειμενικότητα,
αποτελούμε τους πρεσβευτές του Φενεού, στα πέρατα της γης ή όπου υπάρχει Φενεάτικη οικογένεια…
 Σας καλώ να συνεχίσετε να στηρίζετε τη «
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ 
», την εφημερίδα σας και να γίνετε όλοι σας συνεργάτες της,
θα είναι χαρά όλων, αν δούμε ιδιαίτερα νέους ανθρώπους των χωριών μας
να δημοσιεύουν τις απόψεις τους, για τον τόπο μας, φωτογραφίες από δραστηριότητες συνδημοτών και φίλων μας αλλά και κοινωνικά γεγονότα τα οποία είμαι σίγουρος ότι όλους μας ενδιαφέρουν...
Φενεάτη στήριξε τη δική σου εφημερίδα, τη μοναδική Φενεάτικη έπαλξη που αγωνίζεται για την Πρόοδο, την Ιστορία, τον Πολιτισμό και το περιβάλλον
.
 
 4 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ
Από τις δραστηριότητες των Φενεατικών Συλλόγων!!
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ
Την 19ην Ιουλίου 2020, Κυριακή των Αγίων Πατέρων, και ώρα 10 π.μ. θα τελεστεί στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού Κορινθίας το καθιερωμένο, και κατ’ έτος τελούμενο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδίκως σφαγιασθέντων πατέρων και α-δελφών μας υπό των στυγερών και πωρωμένων αδελφοκτόνων εαμοκομμουνιστών. Καλούνται οι τιμώντες την μνήμη των αθώων θυμάτων και την υπέρτατη θυσία τους, προσερχόμενοι να προσευχηθούν, μαζί με τους οικείους των θυμάτων, στον Ύψιστο, για την ανάπαυση των ψυχών των προσφιλών μας νεκρών. Ομιλητής: Λιάκος Παναγιώτης, δημοσιογράφος. Οι συγγενείς των Θυμάτων
 Κ.Δ.Κ 
 
Από τις δραστηριότητες της Εφημερίδας μας
 
ΦΕΝΕΑΤΗ!!! Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ!!
Στις 15/06/2020 έφυγε από κοντά μας ο
 ΔΗΜΑΚΟΣ Κ. ΑΝΔΡΕΑΣ,
ο μυλω-νάς όπως τον αποκαλούσαμε όλοι στο  χωριό, το ίδιο φυσικά αποκαλούσαμε και τον ΓΙΩΡΓΗ ΔΗΜΑΚΟ όπου και αυτός δυστυχώς μας άφησε περίπου πριν 2 χρόνια. Άνθρωποι καλοσυνάτοι με τις γυναίκες και τα παιδιά τους πά-ντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν με το νερόμυλο και κυρίως τα τελευταία χρό-νια με τη νεροτριβή όχι μόνο το χωριό μας και όλο το Φενεό αλλά και από αλλά μέρη. Τέχνη και δουλειά που την έμαθαν και τη συνέχισαν από τους πατεράδες τους ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΔΗ-ΜΑΚΟ όπου αυτοί εκτός από το νερό-μυλο και τη νεροτριβή είχαν και κορδέ-λα που έκοβαν ξυλεία για το πανηγύρι και για τους χωριανούς, όμως η ερήμω-ση των χωριών και η τεχνολογία που μπήκε στη ζωή μας είχε αποτέλεσμα να σταματήσουν αυτά τα επαγγέλματα να  χαθούν στο χρόνο και να μείνει μόνο η νεροτριβή να λειτουργεί σήμερα και ευχόμαστε να συνεχίσει. Εμείς πάντα θα πηγαίνουμε στο μύλο όπως λέμε την τοποθεσία που μένουν οι δυο οικο-γένειες, θα πλένουμε τα ρούχα μας και θα αναπολούμε ευχάριστες
αναμνήσεις και από τις δυο οικογένειες.
ΤΟ Δ.Σ
 Δυνατό μήνυμα από Ζήρεια: «Όχι στις ανεμογεννήτριες»
Την Κυριακή 7/6/2020 πραγματοποιήθηκε στο οροπέδιο Ισιώματα της Ζήρειας μεγάλη συνάντηση – διαμαρτυρία ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού εργοστασί-ου στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας. Πλήθος κόσμου από ολόκληρη την Κορινθία, την Αθήνα και την Πάτρα, καθώς και μεγάλος αριθμός συλλόγων, φορέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συναντηθήκαμε για να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας.  Από το βουνό που σύμφωνα με τον μύθο ανδρώθηκε ο αγγελιοφόρος των θεών Ερμής, στείλαμε ένα δυνατό μήνυμα: Είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε τα σχέδια για την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που απειλεί την περιο- χή μας. Η άστοχη χωροθέτηση ανεμογεννητριών στην προστατευόμενη περιοχή της Ζή-ρειας θα την μετατρέψει σε έναν τόπο βιομηχανικής παραγωγής, με συνέπεια την:  – μη αναστρέψιμη καταστροφή του τοπίου και του φυσικού οικοσυστήματος του βουνού μας  – μη αναστρέψιμο πλήγμα στην προσπάθεια ανάπτυξης του αειφό-ρου τουρισμού στην ορεινή περιοχή μας και στην τοπική οικονομία. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμμετείχαν στην δια-μαρτυρία, πολίτες, φορείς, συλλόγους και εκπροσώπους της Τοπι-κής Αυτοδιοίκησης που δεσμεύτηκαν για την πλήρη και μέχρι τέ-λους στήριξη του δίκαιου αγώνα μας. Ευχαριστούμε τον Ορειβατικό Σύλλογο Κορίνθου και τον Π.Ο.Σ. Φενεού «Η Ντουρντουβάνα» για την συνδιοργάνωση. Ο Ορειβατι-κός Σύλλογος Κορίνθου πραγματοποίησε συντήρηση του μονοπα-τιού Κεφαλάρι-Μικρή Ζήρεια και οδήγησε πλήθος κόσμου στον τόπο του εγκλήματος στην κορυφογραμμή του βουνού. Ευχαριστούμε τους υποστηρικτές της δράσης: τον Σύλλογο Προ-στασίας του Δάσους «Κυλλήνιος Άδωνις», τον Ορειβατικό Σύλλογο  Λουτρακίου, την Ένωση Ορειβατών Φυσιολατρών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σύθα» και τις τοπικές ιστοσελίδες Corinthia Events, MypressNet, Κorinthia.Net
Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Σικυωνίων κο Σπύρο Σταματό-πουλο, τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου κο Βλάσση Τσιώτο, τον  Αντιδήμαρχο περιβάλλοντος Ξυλοκάστρου κο Σπύρο Απο-στολόπουλο και τον Βουλευτή Κορινθίας κο Γιώργο Ψυχο-γιό για την δημόσια στήριξη που μας προσέφεραν και την δέσμευσή τους, πως θα κάνουν κάθε απαιτούμενη θεσμική ενέργεια για την αποτροπή αυτής της αδιανόητης απειλής για την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας.
Ο αγώνας θα συνεχιστεί καθώς αυτή η διαμαρτυρία δεν είναι παρά η πρώτη μιας μακράς αλυσίδας δράσεων και επαφών, όπου θα ξανασυναντηθούμε ακόμα περισσότεροι μέχρι να καταστήσουμε σαφές πως:  Δεν θα επιτρέψουμε βιομηχανικές εγκαταστάσεις αιολικών εργο-στασίων σε παρθένες περιοχές μεγάλης οικολογικής και οικονομικής σημασίας, όπως η Ζήρεια. Σε αυτόν τον αγώνα η στήριξη όλων των πολιτών και θεσμικών υπευθύνων, των κινημάτων και της κοινωνίας των πολιτών είναι πλέον αναμφίβολη και απαραίτη-τη.
Η ΖΗΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΟΧΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
!
∆ίκτυο Προστασίας Ζήρειας
8ΗΜΕΡΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
22-29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020 ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΑΝΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ – ΓΙΟΝKΕΠΙΝΓΚ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΛΙΛΕΧΑΜΕΡ - ΜΠΡΙΞΝΤΑΛ ΓΚΛΑΣΙΕΡ - ΣΟΓΚΝΤΑΛ - KΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΟΓΚΝΕΦΙΟΡΝΤ – ΦΛΑΜ - ΟΣΛΟ - ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
Η προγραμματισμένη εκδρομή για τον Αύγουστο 2020, αναβάλλεται για τον Αύγουστο 2021, σας ευχαριστώ πολύ όλους για την συμμετοχή σας και για την κατανόησή σας. Ραντεβού το 2021 με υγεία πρωτίστως πάνω από όλα..