Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Χιλιομόδι

Κορινθία: Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Χιλιομόδι 

Κορινθία: Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Χιλιομόδι   

Σημαντικά ευρήματα προέκυψαν απ’ την συστηματική, αρχαιολογική έρευνα στο Χιλιομόδι. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, η ανασκαφή, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε τμήμα υδραγωγείου στην περιοχή της Αρχαίας Τενέας, τμήμα του προιστορικού οικισμού της Τενέας, πλούσιο κτιριακό συγκρότημα με επιμέρους χώρους λατρευτικής χρήσης, 29 αργυρά, αρχαία ελληνικά νομίσματα, νομίσματα ρωμαικών χρόνων, αντικείμενα λατρευτικής χρήσης, δύο κτιριακά συγκροτήματα, ρωμαικής και ύστερης ρωμαικής εποχής, εργαστήρια, αποθήκες, λακκοειδείς τάφοι ρωμαικών χρόνων και συστάδα τάφων αρχαικής εποχής με πλούσια κτερίσματα. 

Οι εργασίες της συστηματικής αυτής έρευνας, αφορούν το ερευνητικό πρόγραμμα ‘’Αρχαίας Νεμέας‘’. Τελεί υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου δρ. Έλενας Κόρκα. Φορέας υλοποίησης είναι η διεύθυνση των προιστορικών και των κλασικών αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα, διεξάγεται με υπεύθυνη αρχαιολόγο στις ανασκαφές κ. Π, Ευαγγέλογλου, αρχαιολόγο της ΕΦΑ Κορινθίας, καθώς και με άλλους επιστήμονες και φοιτητές από Πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από μία διεπιστημονική ομάδα νομισματολόγων, ανθρωπολόγων, τοπογράφων, αγρονόμων, μηχανικών. Εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι φωτογραμμετρικής αποτύπωσης, τρισδιάστατης απεικόνισης χώρων, αντικειμένων και ανθρωπολογικού υλικού. Επίσης, συνεργάζονται συντηρητές έργων τέχνης και αρχαιοτήτων.

Ακόμα, με αφορμή το πρόγραμμα αυτό, διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Επίσης, γίνονται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις.

Το πρόγραμμα στηρίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο δήμος Κορινθίων, σωματεία, χορηγοί και κάτοικοι.

 

Χιόνια στην Πάρνηθα - Με αλυσίδες τα αυτοκίνητα, διακοπή κυκλοφορίας από το τελεφερίκ

 parnith-arthrou 

Χιονίζει για τα καλά από το μεσημέρι της Τρίτης στη Πάρνηθα καθώς σε κάποια σημεία είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

Μετά τις 17:00 η αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας στην λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ λόγω του χιονιού και του παγετού, ενώ έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και προβλήματα με οδηγούς που δεν έχουν αλυσίδες

Εν τω μεταξύ και σε άλλα σημεία στην ηπειρωτική χώρα, αλλά και σε κάποια νησιά, έχουμε χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες.

Αίγιο: Φρικτός θάνατος άντρα που έπεσε στο τζάκι του σπιτιού του και απανθρακώθηκε

 Αίγιο: Φρικτός θάνατος άντρα που έπεσε στο τζάκι του σπιτιού του και απανθρακώθηκε 

Η κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου για καπνούς σε σπίτι στις Νερατζιές στο Αίγιο, αποκάλυψε μια οικογενειακή τραγωδία το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου του 2024. Οι πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο εντόπισαν μέσα στο σπίτι, απανθρακωμένο το πτώμα ενός 84χρονου άντρα. 

Σύμφωνα με πηγές της «Πελοποννήσου», προερχόμενες από την Πυροσβεστική, η σορός βρέθηκε μέσα στο τζάκι και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εικάζεται πως ο ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε στο αναμμένο τζάκι και αδυνατώντας να απομακρυνθεί εγκαίρως, βρήκε τραγικό θάνατο.

Κάτοικος της περιοχής ήταν εκείνος που ενημέρωσε τηλεφωνικά την ΠΥ, λίγο πριν τη 13:00 το μεσημέρι, όταν είδε πυκνούς καπνούς να βγαίνουν από το σπίτι όπου το θύμα, διέμενε μαζί με την κόρη του η οποία εκείνη την ώρα όμως απουσίαζε στη δουλειά της.

Τραγική ειρωνεία, η γυναίκα που εργάζεται ως πολιτικό προσωπικό στην ΠΥ Αιγίου στο άκουσμα του σήματος για μετάβαση πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες θορυβήθηκε και αποχώρησε εκτάκτως από την υπηρεσία. Δυστυχώς, όταν έφτασε στο σπίτι πληροφορήθηκε τη τραγική κατάληξη για τον 84χρονο πατέρα της.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στη Λυκοποριά βάρκες βγήκαν στη στεριά . "Χάθηκε" στα κύμματα η ΠΕΟ.

Μπορεί να είναι εικόνα σώμα νερού

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ!!!!!
Όπως  αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λυκοποριάς κ. Γιώργος Παπαμετζελόπουλος
Μεγάλη προσοχή στο ύψος του εστιατορίου Ελατου για τους διερχόμενους οδηγούς !!!!. Το ύψος του νερού απο τους θυελλώδεις ανέμους έχει ξεπεράσει το ύψος του πεζοδρομίου και η διέλευση είναι σχεδόν αδύνατη.
Είμααστε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς για να επιλυθεί και αποκαταστηθεί το συντομότερο η ασφάλεια στην κυκλοφορία.
 
Μπορεί να είναι εικόνα σώμα νερού

Δελτίο τύπου λόγω επιδείνωσης καιρού από το Λιμεναρχείο Κορίνθου.

Μπορεί να είναι εικόνα ανεμοστρόβιλος, σώμα νερού, λυκόφως και ορίζοντας 

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού το Λιμεναρχείο Κορίνθου εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου: 

Δελτίο τύπου λόγω επιδείνωσης καιρού από το Λιμεναρχείο Κορίνθου

1. Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 85/09-01-2024 ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ, προβλέπονται άνεμοι εντάσεως Βόρειοι Βορειοανατολικοί 5 έως 6 τοπικά 7 με 8 της κλίμακας μποφόρ στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (09-01-2024) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της επομένης ημέρας.
2. Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες των σκαφών που ευρίσκονται σε λιμένες, αλιευτικά καταφύγια ή όρμους της περιοχής μας:
(α) Να προβούν ΑΜΕΣΑ στην ασφαλή πρόσδεση και τακτικό έλεγχο των σκαφών τους.
(β) Να ευρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί.
(γ) Να μην αποπλεύσουν έως τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών ή εφόσον ήδη έχουν αποπλεύσει να επιστρέψουν εγκαίρως σε ασφαλή λιμένα ή όρμο.
3. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση ανάγκης η επικοινωνία με την Υπηρεσία μας πραγματοποιείται στο κανάλι VHF 12 και τηλεφωνικά στα 2741028888, 2741026162 και στον αριθμό έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 108 ή στον Ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112.

Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ

Πλοίαρχος Λ.Σ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Νικόλαος

 

ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ: Επέκταση βιολογικού καθαρισμού από το Λουτρό εως τα Μαύρα Λιθάρια

 https://korinthiannews.gr/wp-content/uploads/2023/04/000.-6-scaled.jpg

Προχωρά νέο μεγάλο αποχετευτικό έργο στο Ξυλόκαστρο.  Αναλυτικά, υπεγράφη η σύμβαση για το μεγάλο έργο «Αποχετευτικό Δίκτυο Λυμάτων Δ.Ε. Ευρωστίνης – Επέκταση Β/Κ Ξυλοκάστρου».

Ανάδοχος του έργου είναι η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ.« ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.» και η τελετή υπογραφής της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2023. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης (Δ.Ε.Υ.Α.Ξ.Ε.).

Φραντς Μπεκενμπάουερ: Γιατί ο «Κάιζερ» ήταν ισάξιος του Πελέ

 beckenbauer-mak 

Περίπου στο 5ο προς 6ο λεπτό -όχι κάποιου ματς αλλά ενός μίνι ντοκιμαντέρ που το 2020 αφιέρωσε η Μπάγερν Μονάχου στον Φραντς Μπεκενμπάουερ για τα 75α γενέθλια του- εμφανίζεται ο Τζιοβάνε Έλμπερ. Και à propos ο Βραζιλιάνος επιθετικός που λάτρεψαν οι Γερμανοί φίλαθλοι καταθέτει στην κάμερα κάτι πραγματικά συγκλονιστικό: «Για εμάς στη Βραζιλία» λέει σε άψογα γερμανικά ο Έλμπερ «ίσχυε ανέκαθεν ότι όταν μιλάς για τον Πελέ, αυτομάτως στην κουβέντα μπαίνει και ο Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ή, όταν μιλάς για τον Φραντς Μπεκενμπάουερ, μιλάς για τον Πελέ. Έτσι πρέπει. Άρα, σε ευχαριστούμε Φραντς και σε ευχαριστούμε Πελέ, διότι το ποδόσφαιρο έγινε αυτό που είναι επειδή αυτοί οι δύο έπαιζαν τόσο καλά και πάντοτε ανέβαζαν τον πήχη στο άθλημα».

 Η επινόηση της θέσης λίμπερο

Με το τραγούδι του Δημήτρη Κοντόπουλου και της Elke Tiel "Liar" η η Silia Kapsis για την Κύπρο στη Eurovision 2024!

 

Πριν από λίγο το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) έδωσε στη δημοσιότητα το τίτλο του τραγουδιού που θα ερμηνεύσει η Silia Kapsis στο Μάλμε. H Κύπρος λοιπόν, θα ταξιδέψει και θα διαγωνιστεί για τον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι “Liar”! Tο τραγούδι είναι σε σύνθεση του Δημήτρη Κοντόπουλου και στίχους της Elke Tiel. 'Όπως αναφέρει το gpstomusic.gr, πρόκειται για ένα χορευτικό κομμάτι το οποίο έρχεται για να “ταρακουνήσει” τη σκηνή της Eurovision.

Η Κυπριακή αποστολή εργάζεται για ακόμη μία χρονιά μεθοδικά και δίνει προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια ώστε όλα είναι έτοιμα τον Μάιο. Ήδη γνωρίζουμε ότι η ομάδα έχει βρει τους χορογράφους της Silia (η Kelly Sweeney και ο Guy Groove), επαγγελματίες χορευτές οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο Λος Άντζελες. Ενώ σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις και για τους υπόλοιπους συνεργάτες της φετινής αποστολής!

Πηγή: gpstomusic.gr