Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Χιλιομόδι

Κορινθία: Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Χιλιομόδι 

Κορινθία: Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Χιλιομόδι   

Σημαντικά ευρήματα προέκυψαν απ’ την συστηματική, αρχαιολογική έρευνα στο Χιλιομόδι. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, η ανασκαφή, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε τμήμα υδραγωγείου στην περιοχή της Αρχαίας Τενέας, τμήμα του προιστορικού οικισμού της Τενέας, πλούσιο κτιριακό συγκρότημα με επιμέρους χώρους λατρευτικής χρήσης, 29 αργυρά, αρχαία ελληνικά νομίσματα, νομίσματα ρωμαικών χρόνων, αντικείμενα λατρευτικής χρήσης, δύο κτιριακά συγκροτήματα, ρωμαικής και ύστερης ρωμαικής εποχής, εργαστήρια, αποθήκες, λακκοειδείς τάφοι ρωμαικών χρόνων και συστάδα τάφων αρχαικής εποχής με πλούσια κτερίσματα. 

Οι εργασίες της συστηματικής αυτής έρευνας, αφορούν το ερευνητικό πρόγραμμα ‘’Αρχαίας Νεμέας‘’. Τελεί υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου δρ. Έλενας Κόρκα. Φορέας υλοποίησης είναι η διεύθυνση των προιστορικών και των κλασικών αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα, διεξάγεται με υπεύθυνη αρχαιολόγο στις ανασκαφές κ. Π, Ευαγγέλογλου, αρχαιολόγο της ΕΦΑ Κορινθίας, καθώς και με άλλους επιστήμονες και φοιτητές από Πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από μία διεπιστημονική ομάδα νομισματολόγων, ανθρωπολόγων, τοπογράφων, αγρονόμων, μηχανικών. Εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι φωτογραμμετρικής αποτύπωσης, τρισδιάστατης απεικόνισης χώρων, αντικειμένων και ανθρωπολογικού υλικού. Επίσης, συνεργάζονται συντηρητές έργων τέχνης και αρχαιοτήτων.

Ακόμα, με αφορμή το πρόγραμμα αυτό, διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Επίσης, γίνονται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις.

Το πρόγραμμα στηρίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο δήμος Κορινθίων, σωματεία, χορηγοί και κάτοικοι.