Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Wall Street Journal ''Η τρόικα μπορεί να ''ρίξει'' την κυβέρνηση''


Η εφημερίδα εκτιμά πως η τρόικα θα κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση
Κατά το δημοσίευμα οι τροικανοί θα ζητήσουν μέσα στο 2012 νέα μέτρα περίπου 2 δις ευρώ, όσα δηλαδή υπολογίζουν οι δανειστές μας ότι χάθηκαν εξαιτίας των 2 εκλογικών αναμετρήσεων.

Μάλιστα στην εφημερίδα αξιωματούχος της τρόικας φέρεται να διαρρέει πως :'' η Ελλάδα δεν έχει κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί. Παραπονιέται συνεχώς ότι το πρόγραμμα είναι λάθος και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τη στιγμή που άλλες χώρες με αντίστοιχα προγράμματα τα έχουν εφαρμόσει και έχουν δει αποτελέσματα.Οι συνεχείς απαιτήσεις της Αθήνας για καλύτερους όρους, την ώρα μάλιστα που δεν εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, έχει προκαλέσει κόπωση σε πολλούς στην ευρωζώνη, στέλνοντας αρνητικά σήματα στους πιστωτές της χώρας''.

Για αυτό και η Wall Street Journal περιμένει σύγκρουση της κυβέρνησης με την τρόικα, ικανή να απειλήσει την ''εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ''.
Στο δημοσίευμα ανώτατο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης φέρεται να δηλώνει :''Αν η τρόικα δεν επιδείξει ευελιξία, ο κυβερνητικός συνασπισμος θα καταρρεύσει και η Ελλάδα ενδέχεται να οδηγηθεί σε νέες εκλογές.Αν οι απαιτήσεις είναι υπερβολικές, η τρόικα θα είναι υπεύθυνη για την πολιτική διάλυση που θα ακολουθήσει''.
newsit.gr

«Απελάστε πρώτα τις Καρυάτιδες»


Οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου απαντούν στον Βρετανό πρωθυπουργό για το κλείσιμο των συνόρων στους Έλληνες
Θραύση κάνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φωτογραφία της Καρυάτιδας, με την οποία οι Ελληνες χρήστες του διαδικτύου «απάντησαν» στις προκλητικές δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον για κλείσιμο των συνόρων στους Ελληνες, σε περίπτωση που η χώρα βγει από την ευρωζώνη.

Η φωτογραφία που βλέπετε δίνει την απάντηση στον Ντέιβιντ Κάμερον. “Αφού ο βρετανός πρωθυπουργός θέλει να απελάσει του Έλληνες και να κλείσει τα σύνορα σε αυτούς γιατί δεν ξεκινάει με αυτήν (υπονοώντας την Καρυάτιδα)”.

Νωρίτερα ο ομογενής ευρωβουλευτής Γ.Χατζημαρκάκης είχε δηλώσει πως πριν κλείσει τα σύνορα ο κ.Κάμερον να φροντίσει να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα”. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Οι δηλώσεις του Κάμερον πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Ι.Α. Ζέπο να προβαίνει σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Βρετανό πρέσβη Ντέιβιντ Λάντσμαν στον οποίο επεσήμανε εκτός των άλλων ότι τέτοιες δηλώσεις μπορεί να δημιουργήσουν «εσφαλμένες εντυπώσεις και να δυσκολέψουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον παρουσιάστηκε έτοιμος να κλείσει τα βρετανικά σύνορα στους Ελληνες μετανάστες σε περίπτωση που η χώρα μας βγει εκτός ευρωζώνης. Μιλώντας ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, ο ηγέτης των Τόρις δήλωσε πως το επιτελείο του έχει ήδη μελετήσει σενάρια απαγόρευσης εισόδου των Ελλήνων στη Βρετανία.

newsit.gr

Απίστευτο! Οι Γερμανοί "σοφοί" ζητούν από τη Μέρκελ να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής!


Με φράσεις όπως «είμαστε παγιδευμένοι» και «θα υποφέρουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας» οι Γερμανοί "σοφοί" τάσσονται κατά της τραπεζικής ένωσης και καλούν τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί!
Όλα αυτά από διακεκριμένους Γερμανούς οικονομολόγους με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν. Κάνουν έκκληση στη Γερμανίδα καγκελάριο να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν!

Σύμφωνα με σχέδιο του κειμένου έκκλησης το οποίο επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι «η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο», ενώ υποστηρίζουν ότι η κυρία Μέρκελ «αναγκάστηκε» από τους εταίρους της να συναινέσει.

Προειδοποιούν δε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας απειλείται με βάρη ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν διαλυθεί η Ευρωζώνη, καθώς προβλέπεται πλέον συλλογική ανάληψη της ευθύνης για τα χρέη των τραπεζών της Ζώνης του ευρώ.

«Είμαστε παγιδευμένοι», τονίζεται στο κείμενο, το οποίο, όπως αναφέρει το περιοδικό, αποτελεί μετεξέλιξη των αντιρρήσεων που εκφράζει εδώ και καιρό ο κ. Ζιν σε συντονισμένη δράση.

«Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», αντιτείνουν οι οικονομολόγοι και υποστηρίζουν ότι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) αλλά και η συζητούμενη εγγύηση των καταθέσεων δεν θα βοηθήσουν να τεθούν υπό έλεγχο τα χρέη και εκτιμούν ότι το γεγονός ότι οι υπερχρεωμένες χώρες αποτελούν πλέον την πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγεί διαρκώς σε νέες πιέσεις και σε διχόνοια μεταξύ των λαών.

«Θα υποφέρουν ακόμη και τα παιδιά και τα εγγόνια μας», επισημαίνουν.

Η φράση αυτή ωστόσο, υποστηρίζει το περιοδικό, απουσιάζει από το τελικό κείμενο της έκκλησης, ενώ και η κριτική προς την κυρία Μέρκελ είναι πιο ήπια. Σε αυτό το κείμενο σημειώνεται μόνο ότι «οι αποφάσεις στις οποίες υποχρεώθηκε η Καγκελάριος κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής είναι λανθασμένες».

Παραμένει ωστόσο η παραίνεση προς τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν στους αιρετούς εκπροσώπους τους, οι οποίοι, τονίζεται, «πρέπει να γνωρίζουν από ποιους κινδύνους απειλείται η οικονομία μας».
newsit.gr

Βγαίνει από την φυλακή ο Σάββας Ξηρός - Το δικαστήριο αποφάσισε 5μηνη διακοπή της κράτησής του για λόγους υγείας


Την πεντάμηνη διακοπή της κράτησής του για λόγους υγείας αποφάσισε σήμερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για τον Σάββα Ξηρό που είχε καταδικασθεί για την συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν. Ο Σάββας της 17Ν θα οδηγηθεί πίσω στις φυλακές και από εκεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης όπου θα νοσηλευεται φρουρούμενος.
Όπως δήλωσε στο Newsit.gr, ο δικηγόρος του Σπύρος Φυτράκης, μετά την παρέλευση του 5μηνου θα ζητήσει να αποφυλακισθεί πλήρως.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ : ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Με αφορμή τη διαβούλευση στης Περιφέρεια για τους υδάτινους πόρους την Πέμπτης 5 Ιουλίου στην Κόρινθο, υπέγραψα την επιστολή προς τη κυβέρνηση για την αντίθεσής μου στην πώληση σε ιδιώτες των εταιριών Ύδρευσης σε όλη την ελληνική Επικράτεια. Νομίζω ότι πρέπει να υπογράψουμε όλοι.
http://www.avaaz.org/en/petition/SAVE_GREEK_WATER_FROM_PRIVATIZATION_SOSTE_TO_NERO_APO_TEN_IDIOTIKOPOIESE/?tta Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα που αφορά την υπεραλίευση, επομένως στο πνεύμα των κινητοποιήσεων που κάναμε για τη σωτηρία του Κορινθιακού είναι: http://www.video.agro-help.com/2012/06/ending-overfishing.html
Σας χαιρετώ Δημήτρης

Η κατάργηση δεν είναι μόνο συμβολική

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να καταργήσει τις ειδικές γραμματείες των υπουργείων, ερμηνεύθηκε ως συμβολική κίνηση καλής θέλησης προς την τρόικα, ώστε να φανεί πως κάτι επιτέλους κινείται στη χώρα της ακινησίας, όπου περισσεύουν τα λόγια και απουσιάζουν οι πράξεις.

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για μια απλά συμβολική κίνηση. Υπάρχει και ουσία.

Ως γνωστόν, παλιότερα στα υπουργεία υπήρχε ένας γενικός γραμματέας και η υπηρεσία του.

Ξαφνικά, άρχισαν να ξεφυτρώνουν εδώ κι’ εκεί διάφορες «ειδικές» γραμματείες, εντελώς άχρηστες – τι να κάνουμε, όλα εκ του αποτελέσματος κρίνονται – που όχι μόνο χρησίμευαν για να βολεύονται διάφοροι «ημέτεροι», όχι μόνο τους δινόταν η ευκαιρία να στήνουν δεκάδες διευθύνσεις όπου βολεύονταν οι δικοί τους «ημέτεροι», όχι μόνο κόστιζαν έναν σκασμό χρήματα σε διάφορους μετακλητούς υπαλλήλους, όχι μόνο πολλαπλασιάζονταν τα πρόσωπα που απολάμβαναν τα ίδια προνόμια με τους γενικούς γραμματείς με το ανάλογο κόστος – συντάξιμα χρόνια, αυτοκίνητα, τηλέφωνα, γραφεία, βάρδιες καθαριστριών και ό,τι άλλο βάζει ο νους του (πτωχευμένου) ανθρώπου – αλλά και επιβάρυναν την γραφειοκρατία σε βαθμό κακουργήματος.

Τα συμπεράσματα των εκλογών

Του Φώτη Σαραντόπουλου

Επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να κωδικοποιήσω τα διδάγματα των τελευταίων εκλογών.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι κατέρρευσαν τα κόμματα εξουσίας που κυβερνούσαν από το 1974.
Και το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι δεν προέκυψε ακόμη κάτι καινούργιο ούτε δόθηκε κάποια λύση στα προβλήματα της χώρας.

Ας δούμε τι συνέβη στο κάθε κόμμα. Θεωρώντας ότι στις εκλογές αυτές δεν είχαμε νίκες αλλά πρώτα απ' όλα ήττες, θα γράψω τις σκέψεις μου ανά κόμμα, όχι με τη σειρά των προσφάτων αποτελεσμάτων, αλλά με την σειρά του 2009.

Θα ξεκινήσω λοιπόν από το ΠΑΣΟΚ: Κατέρρευσε.

Από ΘΑΣΟΚ, κατάντησε Σ Α Π Ι Ο Κ

Ας το σκεφτεί ο Βενιζέλος τώρα που ψάχνει για νέο όνομα ... αν και πρώτα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο Μανωλιός δεν έχει άλλα ρούχα να φορέσει. Δεν πάλιωσαν τα ρούχα (οι ιδέες) αλλά ο ίδιος ο Μανωλιός.

Η ΝΔ έπεσε τον Μάιο κάτω απότο 20%, παρά την συντριβή του βασικού της αντιπάλου. Και αν νομίσει ότι το σχεδόν 30% που έπιασε τον Ιούνιο αποτελεί νίκη, θα πλανάται πλάνη οικτρά. Αν δεν υπήρχε ο φόβος του να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έπεφτε ακόμη πιο κάτω.

δωρεάν κάρτες διαρκείας απο τον Ποσειδώνα Λουτρακίου

ΑΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
 

Στείλτε όλοι ένα ΔΩΡΕΑΝ email!!!!! για να μπείτε στην κλήρωση για 2 δωρεάν κάρτες διαρκείας στο loutrakione@gmail.com. Κοινοποιήστε την δυνατότητα της ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχής σας στους φίλους σας και στις φίλες σας με ένα μήνυμα....σε οσους περισσότερους φίλους σας και φίλες σας μπορείτε, ώστε να στείλουν ΔΩΡΕΑΝ ένα email που να γράφουν handball.
H κλήρωση θα γίνει στις 31 ΙΟΥΛΙΟΥ.







Αλλάζει ο εκλογικός νόμος

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μια από τις πολιτικές προτεραιότητες που έθετε εδώ και αρκετό καιρό η Δημοκρατική Αριστερά, χωρίς να συναντά σοβαρές αντιδράσεις στην πρότασή της από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τους δυο εταίρους της στη σημερινή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Στις συζητήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη ωστόσο, καθώς και στις ζυμώσεις των αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων, διαφάνηκε ότι το ζήτημα του εκλογικού νόμου, και των σημαντικών αλλαγών που πρέπει να συντελεστούν, παραπέμπεται εκ των πραγμάτων στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Υπάρχει βέβαια ένα σκέλος του εκλογικού νόμου που χρίζει άμεσης αλλαγής, και όπως όλα δείχνουν θα προωθηθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Είναι η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της χώρας, έτσι ώστε να υπάρχει ένα μάξιμ βουλευτών που μπορούν να εκλεγούν σε κάθε εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας.
Η κατάτμηση αφορά πρωτίστως και κύρια τη Β’ Αθηνών, που εδώ και πολλά χρόνια είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, όχι μονάχα της Ελλάδας, αλλά συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορά ωστόσο και την Περιφέρεια Αττικής που μαζί με τη Β’ Αθηνών, θα είναι πρόσθετα ενισχυμένες στις επόμενες εθνικές εκλογές, από τη στιγμή που θα ισχύσουν τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής του πληθυσμού της χώρας.
statesmen.gr

Ο Σαμαράς αιφνιδιάζει με Γραμματέα

Η πόλωση που τείνει να επικρατήσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας γύρω από την εκλογή νέου Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, φαίνεται ότι οδηγεί τον Αντώνη Σαμαρά στην απόφαση να παρατείνει για μερικές εβδομάδες την αβεβαιότητα.
Μετά την υπουργοποίηση του Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο Πρωθυπουργός θέλει στο αξίωμα του Γραμματέα του κόμματος ένα νέο πρόσωπο, που θα σηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό της Νέας Δημοκρατίας, και θα επιτρέψει στη Συγγρού να παραμείνει μάχιμη, την ώρα που το κόμμα βρίσκεται στη διακυβέρνηση του τόπου.
Μέχρι σήμερα, ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι ο μόνος ο οποίος έχει εκδηλώσει δημοσίως ενδιαφέρον για την κατάληψη του αξιώματος του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν ως υποψηφίους δυο νέους πολιτικούς της ΝΔ: Τον βουλευτή Α’ Αθηνών Βασίλη Κικίλια, ο οποίος κέρδισε πόντους με την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής, όπου και έχασε οριακά από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σγουρό, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010. Και τον ευρωβουλευτή Γιώργο Παπανικολάου, πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, με σημαντικές προσβάσεις στον κομματικο μηχανισμό της Νεας Δημοκρατίας.

Που πηγαίνει η Πυργιώτη
Το όνομα της Μαριάννας Πυργιώτη κυκλοφορεί έντονα τις τελευταίες μέρες σε πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, αναφορικά με το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί από τον Αντώνη Σαμαρά σε κάποια θέση διοικητικής ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό.
Η γνωστή δημοσιογράφος είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, και είχε τοποθετηθεί στον κομματικό μηχανισμό της Συγγρού, τόσο στη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων υπό τον Σταύρο Παπασταύρου, όσο και στη συνέχεια στη θέση της Γενική Διευθύντριας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μαριάννα Πυργιώτη είναι η επικρατέστερη για να αναλάβει τα ηνία του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η αξιοποίησή της, είτε στη διοίκηση της ΕΡΤ, είτε σε μια από τις Γενικές Γραμματείες του πάλαι ποτέ υπουργείου Τύπου, που σύμφωνα βρίσκονται ως αρμοδιότητες στα χέρια του Σίμου Κεδίκογλου.
Σε κάθε περίπτωση, η ενασχόληση της Μαριάννας Πυργιώτη με την πολιτική θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι θα βρίσκεται στη λίστα της Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές, ή στο ψηφοδέλτιο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το καλοκαίρι του 2014.

statesmen.gr

Ο Σαμαράς σε κούρσα αντοχής. Όχι ταχύτητας

Δεν είναι μόνο η χρονική σύμπτωση της σημερινής επανόδου του Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, που στέλνει το μήνυμα της… προσπέρασης του προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε πρόσφατα με το μάτι του.
Είναι κυρίως η πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας, που καθιστά το τρέχον εικοσιτετράωρο τουλάχιστον… ενδιαφέρον, από πλευράς ειδησεογραφίας αλλά και πολιτικής σπουδαιότητας.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Γιάννης Σγουρός δεν θέλησε να αναλάβει την ευθύνη πίεσης να περάσουν στην διοικητική ευθύνη των Περιφερειών τα νοσοκομεία


Ο χώρος της υγείας αποτελεί το σκληρό πυρήνα των μνημονιακών συμφωνιών για τη χώρα σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Ιουλίου, υπογραμμίζοντας ότι θέλει αποφασιστικότητα και ισχυρή γνώση αυτών που θα τον διοικήσουν.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε επίσης την ανάγκη να περάσουν στη διοικητική ευθύνη της Περιφέρειας τα νοσοκομεία σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη του Νόμου του Καλλικράτη. «Η τροποποίηση της τελευταίας στιγμής του τότε Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου έγινε με συνευθύνη όλων των κομμάτων της τότε κυβέρνησης. Είναι σίγουρο ότι η σοβαρή αυτή ρύθμιση – πυλώνας του Καλλικράτη υπήρξε θύμα του κράτους των Αθηνών γιατί ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ. κ. Σγουρός δεν θέλησε να αναλάβει την ευθύνη πίεσης του Υπουργείου Υγείας».

Ο Περιφερειάρχης έκανε αναφορά και στον κωδικό του ΕΣΠΑ για την υγεία, η εικόνα του οποίου «ήταν τραγική όταν παραλάβαμε τη διαχείριση του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και καταφέραμε να τον σώσουμε παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις».

Παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των πυρόπληκτων με απόφαση του ΠΕΣΥ


"Αν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας ήταν υγιές θα μπορούσε να έχει αποτρέψει το μέγεθος της κρίσης, αλλά και αν δεν μπορούσε να την αποτρέψει θα ήταν έτοιμο για να την αντιμετωπίσει με όπλα στο δικό του οπλοστάσιο" δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την διάρκεια συζήτησης του θέματος που αφορά τα δάνεια των πυρόπληκτων νοικοκυριών που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου τη Τετάρτη 4 Ιουλίου.

"Κανένας δεν μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, με ιδιοτέλεια απέναντι στα γενικότερα προβλήματα του τόπου" συνέχισε στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημειώνοντας πως "Το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που έφτασε η χώρα, ανεξαρτήτως των ευθυνών που έχουν οι πολιτικοί και οι θεσμοί του κράτους. Ο έλλειψη κανόνων έφερε την κατάσταση στο σημείο αυτό και σε καμία περίπτωση το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα δεν ανέλαβε τις υποχρεώσεις του οδηγώντας το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με μεγαλύτερη ταχύτητα μέσα στην δίνη της κρίσης". Τα πυρόπληκτα δάνεια τόνισε ο Πέτρος Τατούλης, "ήταν απόφαση της τότε κυβέρνησης για να απαλύνει τις συνέπειες των πυρκαγιών της περιόδου εκείνης και η σημερινή εξέλιξη, να λειτουργούν δηλαδή οι τράπεζες με τρόπους είσπραξης των δόσεων θωρακίζοντας ξανά την δική τους επιβίωση σε βάρος των πολιτών, είναι ανεπίτρεπτη".

Το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε τη λήψη απόφασης για να παρέμβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου προς το Υπουργείο Οικονομικών, το Γραφείο του Πρωθυπουργού και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που πήραν όσοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Ειδικότερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο τάχθηκε ενάντια στην απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των δανειοληπτών με εγγύηση του δημοσίου σε σχέση με όσους έχουν εγγυηθεί την προσωπική τους περιουσία και ζήτησε ομόφωνα την τροποποίησή της. Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι αποτελεί πεποίθηση του Περιφερειακού Συμβουλίου να τηρεί ώριμη πολιτική στάση απέναντι στα σημαντικά προβλήματα του τόπου, «ακόμα και αν είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του» και έθιξε τη συμπεριφορά του χρηματοπιστωτικού συστήματος απέναντι στους πολίτες.

ΤΟ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ» ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ



aftodioikisi.gr
Το είπε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με την παραλαβή του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εσωτερικών και λίγο αργότερα καταγράφηκε στην πολιτική συμφωνία των τριών για την κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης, και αναμένεται να αναγνωστεί και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που ξεκινούν την Παρασκευή: θα προσαρμοστεί ο νόμος για τους μετανάστες και την ιθαγένεια στο ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Τι αλλαγές έχει όμως κατα νου η κυβέρνηση ώστε αφενός η Ελλάδα να μην βρεθεί (για μία ακόμη φορά) απέναντι στους ευρωπαϊκούς κανόνες και αφετέρου να μη διαταραχθούν οι -ιδιαίτερα ευαίσθητες και στο συγκεκριμένο θέμα- ισορροπίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς είναι γνωστή η αντίθεση σε ακραίες λύσεις τόσο, κυρίως, της ΔΗΜΑΡ και, δευτερευόντως, του ΠΑΣΟΚ;

Μαρούσι: Γιορτή Ηλιοπροστασίας

Γιορτή ηλιοπροστασίας για τα παιδιά διοργανώνει ο Οργανισμός Πρόληψης & Αντιμετώπισης Μελανώματος - Μελάμπους, με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου, την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Ιουλίου, από τις 10:00 έως τις 19:00, στο εμπορικό κέντρο AVENUE (Κηφισίας 41 - 47). Στις εκδηλώσεις οι μικροί μας φίλοι θα διασκεδάσουν με το «φίλο» τους τον ήλιο, μαθαίνοντας τα μαγιά κόλπα της ηλιοπροστασίας. Θα κάνουν τον ήλιο τον καλύτερο τους φίλο στις γωνιές παιχνιδιών, θεάτρου, τραγουδιού, παραμυθιού και Καραγκιόζη.
Στις παράλληλες δραστηριότητες, περιλαμβάνεται δωρεάν εξέταση του πληθυσμού που έχει σπίλους «ελιές» ή ογκίδια από ειδικούς εθελοντές γιατρούς, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, στην πίσω μικρή πλατεία του AVENUE, όπου θα εξελίσσεται και το πρόγραμμα παιχνιδιού.

«Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης» στα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Εκλογές στον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου διεξάγονται σήμερα, στις 8 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης, για την ανάδειξη του νέου προέδρου και της εξαμελούς εκτελεστικής επιτροπής του Φορέα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αναμένεται να υπάρξει και εκεί «κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης», με τον προερχόμενο από τη Ν.Δ. δήμαρχο Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη, και νυν γενικό γραμματέα της ΠΕΔ Πελοποννήσου, να καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου του ΦοΔΣΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί να υπάρξει ενωτικό προεδρείο, και για αυτό αναμένεται να προταθεί από πλευράς ΠΑΣΟΚ για αντιπρόεδρος ο δήμαρχος Κορίνθου Αλέκος Πνευματικός ή ο δήμαρχος Νεμέας Βαγγέλης Ανδριανάκος. Συνολικά, αναμένεται στη νέα διοίκηση του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου να υπάρξουν 7 μέλη προερχόμενα από τη Ν.Δ. και 4 από το ΠΑΣΟΚ.
Ο αριθμός 11 (παρά το ότι η εκτελεστική επιτροπή είναι 7μελής) προκύπτει και από τους 4 αναπληρωματικούς για τους οποίους «έχει συμφωνηθεί να υπάρχει ενεργή συμμετοχή τους στις όποιες αποφάσεις που αφορούν στα σκουπίδια της Πελοποννήσου, ένα τόσο σοβαρό θέμα», όπως έλεγε δήμαρχος στην aftodioikisi.gr. Να σημειωθεί τέλος πως σε αυτή την «άτυπη» 11μελής εκτελεστική επιτροπή θα εκπροσωπούνται όλοι οι νομοί της Πελοποννήσου.

Ορκίστηκε υπουργός Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας, παρουσία Παπούλια και Σαμαρά


Ορκίστηκε υπουργός Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας – Στις 11.00 συναντάται με την τρόικα. Ορκίστηκαν επίσης ο νέος υφυπουργός Επικρατείας Σίμος Κεδίκογλου, καθώς και ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας
          
Ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του ως υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ορκίστηκε σήμερα, Πέμπτη, στις 10 το πρωί. Η τελετή, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο χοροστατούντος του επισκόπου Θερμοπυλών Ιωάννη και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, αλλά και του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ουσιαστικά έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από την εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη στο μάτι.
Μαζί με τον κ. Στουρνάρα ορκίστηκαν ο νέος υφυπουργός Επικρατείας Σίμος Κεδίκογλου, καθώς και ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι τρεις υπουργοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Άλλωστε, ο κ. Στουρνάρας έπρεπε να φύγει άμεσα καθώς στις 11 το πρωί συναντήθηκε με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, με τους οποίους αργότερα το μεσημέρι (στις 13.00) είχε συνάντηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12.30 και οι επικεφαλής της τρόικας αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Αυτή τη στγμή συναντώνται με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.
Οι επικεφαλής της τρόικας θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι και το Σάββατο, όταν και αναμένεται να έχουν και νέες συναντήσεις με στελέχη της νέας κυβέρνησης. Έπειτα, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα προς τα μέσα με τέλη Ιουλίου για να αρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και αφού στο ενδιάμεσο τα κλιμάκια που θα μείνουν στην Ελλάδα πραγματοποιήσουν λεπτομερή έλεγχο τη ελληνικής οικονομίας. Πάντως, η τρόικα έχει ήδη ενημερωθεί εκτενώς για την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών και την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γ. Ζανιά.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις ημέρες δεν έχουν και ουσιαστικό χαρακτήρα. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά έχει συγκεκριμένους στόχους. Ένας εξ αυτών, είναι να πετύχει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου. Τα χρήματα αυτά είναι σημαντικά, καθώς από αυτά θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα αποπληρωθεί ομόλογο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ, ενώ επίσης θα εξασφαλισθεί ρευστότητα στα ταμεία ώστε να καλυφθούν μισθοί και συντάξεις.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται ότι θα δεσμευθεί στην τρόικα για επανεκκίνηση των αποκρατικοποιήσεων, επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών, αναδιάρθρωση των δημόσιων φορέων και εξυγίανση των ΔΕΚΟ.
Από την άλλη πλευρά, η τρόικα αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής του προγράμματος και της κάλυψης των δημοσιονομικών αποκλίσεων, χωρίς να αναγνωρίζει ουσιαστικά το ελαφρυντικό της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Επίσης, θα θίξουν τις υστερήσεις στα φορολογικά έσοδα, την καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, την εφαρμογή των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, τις συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων και την υλοποίηση 15.000 απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

Μεσογειακό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων ιδρύεται στην Πελοπόννησο

Την ίδρυση στην περιφέρεια Πελοποννήσου του πρώτου Μεσογειακού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων, που εκμεταλλεύονται και την ενέργεια από τα κύματα, με σύμπραξη των μεγαλύτερων διεθνών εταιρειών, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβούλιου.
«Οι ΑΠΕ αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας της περιφέρειας» σημείωσε ο Πέτρος Τατούλης και πρόσθεσε ότι, «συντελούν στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την παραγόμενη ενέργεια και αναπτύσσουν την ενεργειακή οικονομία, ενδυναμώνοντας την περιφερειακή οικονομία με απτά αποτελέσματα στην αυτονομία και ευελιξία της περιφέρειας να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες».
Κάνοντας ειδική αναφορά στη Μάνη και στο ενδεχόμενο εγκατάστασης αιολικών πάρκων ο περιφερειάρχης τόνισε ότι, ως υφυπουργός Πολιτισμού με δική του πρωτοβουλία θεσπίστηκαν ειδικές διατάξεις για τη Μάνη και επανέλαβε τη θέση του να μην υλοποιηθεί καμία τέτοια επένδυση, αν δεν προηγηθεί το χωροταξικό σχέδιο της περιοχής.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στην πρόκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για λήψη απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτυχθεί Ειδική Οικονομική Ζώνη στην περιφέρεια Πελοποννήσου, με σαφή τη δέσμευση ότι δεν θα διαταραχθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Πηγή: ΑΜΠΕ