Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Σοφία Βέμπο η «Τραγουδίστρια της Νίκης»

  

Η Σοφία Βέμπο υπήρξε η τραγουδίστρια όλων των Ελλήνων. Με την τόσο χαρακτηριστική χροιά της φωνή της, με το τεράστιο καλλιτεχνικό εκτόπισμα και την ισχυρή της προσωπικότητα κατάφερε να ανέβει στην κορυφή μιας μοναδικής πανελλήνιας δημοτικότητας και να σφραγίσει μια ολόκληρη εποχή.

Κι όταν το 1940 η χώρα ξεσηκώθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη και είπε με ένα στόμα ΟΧΙ στην αδικία, ΟΧΙ στην βδελυρή σκλαβιά, η Βέμπο αγκάλιασε και ζέστανε με την φωνή της σύνορα και μετόπισθεν παίζοντας τη ζωή της κορώνα-γράμματα. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν κι η ζωή της έγινε εφιαλτική, οι Ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με τον Άγγελο Έβερτ (διοικητή της Ασφάλειας Αθηνών) και το Αγγλικό Επιτελείο Μέσης Ανατολής, την φυγαδεύουν στην Μέση Ανατολή. Η Βέμπο τραγουδά για να εμψυχώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τραγουδά σε στρατόπεδα, αεροπορικές μονάδες, καταστρώματα πολεμικών πλοίων, νοσοκομεία και προσφυγικούς καταυλισμούς. Δίνει τα πάντα για τον αγώνα. Καλλιτεχνικά και οικονομικά. Και για όλη αυτή τη δράση της δεν πήρε δεκάρα από το Ελληνικό κράτος.
Όμως κέρδισε κάτι άλλο, ακόμη πιο πολύτιμο. Την αγάπη, τον σεβασμό, το χειροκρότημα ενός ολόκληρου λαού μαζί με τον τίτλο της «Τραγουδίστριας της Νίκης».

Πως «γεννήθηκαν» τα «Παιδιά,της Ελλάδος παιδιά»...

ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ( ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ...) ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ 40

  

ΒΙΝΤΕΟ

Τιμή και Δόξα...


 

Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41 (στην Ελλάδα αναφέρεται και ως Πόλεμος του 40 ή Έπος του 40) ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και συνασπισμού Ιταλίας και Αλβανίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 31 Μαΐου 1941, όταν και ολοκληρώθηκε η κατάληψη της χώρας. Επίσημη έναρξη του Πολέμου θεωρείται η«επίδοση του τελεσιγράφου», ενώ μετά τις 6 Απριλίου 1941, με την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, όπου η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τέσσερις εισβολείς, συνεχίστηκε ως Ελληνο-ϊταλο-γερμανικός πόλεμος, ή ορθότερα επί της ουσίας Ελληνο-Ιταλο-αλβανο-γερμανο-βουλγαρικός πόλεμος.

28η Οκτωβρίου: Οι γυναίκες του πολέμου

 

 

Παρότι όταν μιλάμε για το έπος του ελληνοϊταλικού πολέμου αναφερόμαστε αποκλειστικά στον ηρωισμό των φαντάρων του μετώπου, είναι βέβαιο ότι οι άνδρες δεν πολέμησαν μόνοι τους. Μπορεί να μην υπήρχε η δυνατότητα οι γυναίκες να κρατήσουν όπλο, αλλά ήταν πάντα αποτελεσματικές και ουσιαστικές σε οποιαδήποτε συνεισφορά στον εθνικό αγώνα τους ζητήθηκε.

Αρχικά αποτελούν την “οπισθοφυλακή” του μετώπου και το “αποκούμπι” των αποκλεισμένων από

τα χιόνια στρατιωτών, αφού ένα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ Youth Symphony Orchestra of Greece 🇬🇷


'

 ΒΙΝΤΕΟ

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος - Youth Symphony Orchestra of Greece 🇬🇷