Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

ΑΥΡΙΟ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΗ ‘ΛΙΑ ΨΗΛΑ ΣΤΟ ΧΕΛΥΔΟΡΙ

  
Αύριο 20 Ιουλίου πανηγυρίζει η ιστορική Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ζάχολης που βρίσκεται ψηλά στο Χελυδόρι στους πρόποδες του Μαύρου Όρους στην εδαφική περιφέρεια του Χελυδορίου (Κούτου), ανάμεσα στη Ζάχολη και τον Πύργο, σε υψόμετρο 780 μέτρων και σε απόσταση 20 χλμ νότια του Δερβενίου.
Στο παρελθόν, όλοι οι περιηγητές, οι επισκέπτες και οι προσκυνητές, μιλούσαν για το θαυμάσιο τοπίο στο οποίο είναι χτισμένο το μοναστήρι και για την πλούσια βλάστηση, δάση με πεύκα και έλατα, καλλιεργημένες εκτάσεις, πολλά νερά. Αυτή η εικόνα είχε μείνει στη μνήμη όλων μας. Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση δεν είναι η ίδια με εκείνη που περιγράφεται στις εντυπώσεις των επισκεπτών.
Από τη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου, του έτους 2000, η οποία εξαπλώθηκε από την Αχαΐα μέχρι την ανατολική Κορινθία και δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά της, κάηκε ολοσχερώς και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Μόνο το καθολικό, στο μέσον της αυλής, σώθηκε από την πύρινη λαίλαπα.


Η πρόσβαση στον ιερό αυτό τόπο γίνεται από τη Ζάχολη μέσω Δερβενίου ή από τον Πύργο, μέσω Λυγιάς. Προκειμένου να φθάσει κανείς στην Ι. Μονή, στο κόμβο του Δερβενίου (142 χλμ. Πατρών - Αθηνών), ακολουθεί τη διαδρομή Ροζενά- Ζάχολη. Στο χωριό Ζάχολη περνώντας μπροστά απ΄τον Ιστορικό Ναό της Αγίας Παρασκευής συνεχίζει τον δρόμο για τον Κούτο (ή Χελυδόρι) και ύστερα από 2 χλμ. ο επισκέπτης βρίσκεται στην είσοδο της Ιεράς Μονής. Έξω από την Ι. Μονή δεσπόζουν 2 πανύψηλα έλατα και κάτω απ΄ αυτά υπάρχει παραδοσιακή Κρήνη.
Με  αφορμή την εορτή του Προφήτη Ηλία , στις 20 Ιουλίου, οι ΔΥΤΙΚΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ. σας παρουσιάζουν την Ιστορία της Μονής καθώς και απόσπασμα από την εκπομπή της δημοσιογράφου Μαιρης Νικολοπουλου που ΄καταγράφεται μιά ξενάγηση - οδοιπορικό στο ιστορικό αλλά και κατεστραμένο μοναστήρι της περιοχής μας.
Την παρουσίαση της ιστορίας του μοναστηριού κάνει ο συμπολίτης μας κ. Δημήτριος Κάσιος. στο video που ακολουθεί:



Συμαντικές ενισχύσεις στον Αστέρα Δερβενιου

 

Eνισχυμένος θα παρουσιαστεί στο νέο κορινθιακό πρωτάθλημα ο Αστέρας Δερβενίου. Η υπό τον Βλάση Κουρή διοίκηση της "κυανόλευκης ταξιαρχίας" της Δυτικής Κορινθίας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την συνεργασία για την επόμενη αγωνιστική περίοδο με 2 ποδοσφαιριστές που τίμησαν και παλαιότερα το σύλλογο.Ο γνωστός σε όλους μέσος Γιάννης Βασιλειάδης και ο έμπειρος αμυντικός Κυριάκος Μαυρίδης,συμφώνησαν σε όλα με την Διοίκηση και πλέον ο τεχνικός του Αστέρα, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος έχει δύο σημαντικές μονάδες που θα δώσουν πολλές λύσεις στο υπάρχον ροστερ.  


Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητεςΕπίσης με την προσθήκη δύο επιθετικών ενισχύθηκε το ροστερ του Αστέρα ,με δύο ακόμη που θα δώσουν πολλές λύσεις στην επιθετική γραμμή του.  Οι ποδοσφαιριστές Στεφανίδης Ανδρέας και Σακοβ Νίκος που αποκτήθηκαν από τον Μεγαρικο και στέφθηκαν Πρωταθλητές,σε μια εξαιρετική πορεία για την ομάδα της Δυτικής Αττικής,θα αγωνίζονται για την τρέχουσα σεζόν στην κυανολευκη ομάδα του Δερβενίου..Ο 23χρονος επιθετικός μέσος με εμπειρίες στις ομάδες Μανδραικο, Αστέρα Μαγούλας, Δαφνη Ερυθρών ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδος του με 25 γκολ,είχε εξαιρετική πορεία και βοήθησε τα μέγιστα στην άνοδο της ομάδος του.Τον ακολούθησε ο σκληροτραχηλος νεαρός φορ Νίκος Σακοβ,στον πίνακα των σκόρερ με 12 γκολ.Οι νεαποκτηθεις ταλαντούχοι επιθετικοί θα αποτελέσουν την γραμμή κρούσης του Αστέρα .