Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Μπαράζ ληστειών στη Δυτική Κορινθία

Οι ληστείες δεν έχουν τέλος στην Δυτική Κορινθία. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν οτι τη νύχτα άγνωστοι κακοποιοί χτύπησαν δις καθώς 1)μπήκαν σε οικία σε χωριό του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης , φίμωσαν και έδεσαν τον ιδιοκτήτη , του πήραν το ΙΧ. αυτοκινητό του και εξηφανίστηκαν,2) ενώ άνοιξαν και πρατήριο καυσίμων κοντά στο Δερβένι όπου αφαίρεσαν 3οο ευρώ...

Κλειστό το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 16 έως 20 Σεπτεμβρίου

Κλειστό το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 16 έως 20 Σεπτεμβρίου 
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κατά την έκτακτη συνεδρίαση της 11ης Σεπτεμβρίου 2013 με μοναδικό θέμα τη συζήτηση σχετικά με τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ της χώρας, κατέληξε ομόφωνα στο ακόλουθο ψήφισμα:

Στο πρωινό του ANT1 o Βασίλης Νανόπουλος για την 5η πανελλήνια έκθεση «Κορινθία 2013» (video)


 Στο πρωινό του ANT1 o Βασίλης Νανόπουλος για την 5η πανελλήνια έκθεση «Κορινθία 2013» (video)Σε ζωντανή σύνδεση σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Β. Νανόπουλος μίλησε για την έκθεση Κορινθία 2013.
Οι οικοδεσπότες της εκπομπής μίλησαν για τη σημασία που έχει μέσα στην κρίση να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

 
Πηγή: ekorinthos.gr

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κορινθίας: Προκήρυξη πρόσληψης ωρομισθίων εκπαιδευτικών

Ο Διευθυντής  της Δ/νσης  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας
Έχοντας υπόψη:
  1. Τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ.17 του Ν.1566/85 (ΦΕΚ 167 τ.Α΄) «Δομή και λειτουργία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης και άλλες διατάξεις».
  2. Το γεγονός ότι εξαντλήθηκαν οι πίνακες ωρομισθίων εκπαιδευτικών των καταργημένων ειδικοτήτων ΕΠΑ.Λ.- ΕΠΑ.Σ. της περιφέρειάς μας
Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
Προκηρύσσουμε  την πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών στις καταργημένες ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. αρμοδιότητάς μας, για το διδακτικό έτος 2013-2014 στους παρακάτω κλάδους, ως ακολούθως:
ΠΕ14.01 (Ιατρών)
ΠΕ18.10 (Νοσηλευτικής)
ΠΕ18.33 (Βρεφονηπιοκόμων)
ΠΕ18.04 (Αισθητικής)
ΠΕ18.01 (Γραφικών Τεχνών)
ΤΕ01.19 (Κομμωτικής)
Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν τα τυπικά προσόντα σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. 111192/09-08-2013 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ., καλούνται να υποβάλουν αίτηση στη Δ/νση Δ.Ε. Κορινθίας, μέχρι και τις 17-09-2013 ημέρα Τρίτη και ώρα 14.00 μ.μ».

Τσοχατζόπουλος στην πολιτική αγωγή: "Να με αποκαλείτε υπουργό! Δεν είμαστε φιλαράκια!"

Φτάνοντας στο τέλος της η δίκη Τσοχατζόπουλου τραβάει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον, τόσο για τις τοποθετήσεις και των δυο πλευρών, όσο και για τα ξεσπάσματα του πρώην ισχυρού άνδρα του ΠΑΣΟΚ.

Ένα τέτοιο έγινε και σήμερα όταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος εμφανώς εκνευρισμένος από τον τρόπο με τον οποίο τον προσφωνούσε η πολιτική αγωγή είπε: "Να λέτε στον υπουργό παρακαλώ, καταλάβετε επιτέλους ότι δεν είμαστε φιλαράκια".

Μεσογαίας Νικόλαος: Η Παιδεία μας δεν εμπνέει, δεν καλλιεργεί

Mitropolitis-Mesogaias-Nikolaos
(Photo Eurokinissi)
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος έστειλε ένα μήνυμα ουσίας για την πραγματικότητα την οποία βιώνουν γονείς, μαθητές και καθηγητές, τη στρεβλωμένη πορεία που ακολουθεί ο χώρος της εκπαίδευσης στη χώρα μας, και το πως θα μπορούσε η Ελλάδα να ξαναβρεί την Παιδεία που θα της επέτρεπε να καλλιεργήσει ένα καλύτερο μέλλον.
Αναλυτικά, το μήνυμα του Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαου έχει ως εξής:
“Πρὸς τοὺς εὐσεβεῖς χριστιανοὺς τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί,

Πώς να γίνεις Διευθυντής στο Δημόσιο

Ο παραδοσιακός τρόπος ανάδειξης διευθυντών στο Δημόσιο, η επετηρίδα, μετράει μήνες. Με βάση νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλάζουν όλα και η αρχή θα γίνει από την ανάδειξη νέων προϊσταμένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, από το 2014 θα ισχύσουν νέα οργανογράμματα και θα προσφέρονται υψηλά επιδόματα ευθύνης (250 ευρώ για τον τμηματάρχη, 400 για τον διευθυντή και 900 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές).
Η επιλογή των προϊσταμένων πραγματοποιείται με διαδικασίες-εξπρές και μοριοδότηση κριτηρίων που αφορούν την εμπειρία και τις σπουδές των υποψηφίων, οι οποίες περιγράφονται στις μεταβατικές διατάξεις του νόμου 3839 του 2010.
Θα προκηρυχθούν θέσεις, θα κατατεθούν από τους υποψήφιους τα χαρτιά τους και η επιλογή θα γίνει από επιτροπές με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν τις σπουδές, την προϋπηρεσία, τη γνώση ξένων γλωσσών, την υπηρεσιακή αξιολόγηση, το συγγραφικό έργο.
Τα κριτήρια της μοριοδότησης
Επαγγελματικά – τεχνικά προσόντα
Ο βαθμός του πτυχίου πολλαπλασιάζεται επί 25
Το διδακτορικό δίνει 200 μόρια
100 μόρια για διδακτορικό σε άλλο αντικείμενο
160 μόρια για συναφή με το αντικείμενο εργασίας μεταπτυχιακό τίτλο
180 μόρια για αποφοίτηση από σχολή δημόσιας διοίκησης
80 μόρια για μεταπτυχιακό σε άλλο γνωστικό αντικείμενο
80 μόρια για άριστη, 50 για μέτρια και 30 για μέτρια γνώση ξένης γλώσσας.
Εργασιακή-Διοικητική εμπειρία
10 μόρια για κάθε έτος προϋπηρεσίας
Έως 380 μόρια για προϋπηρεσία σε διευθυντική θέση
Εως 300 μόρια για θέση διευθυντή
Έως 200 μόρια για προϋπηρεσία σε θέση τμηματάρχη
Ικανότητες-δεξιότητες
300 μόρια από υπηρεσιακή αξιολόγηση
80 μόρια για συγγραφικό έργο
70 μόρια από έπαινο

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος επιβεβαιώνει ότι θα απολυθούν εκπαιδευτικοί

 
Απολύσεις εκπαιδευτικών προανήγγειλε εμμέσως ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9.84. Συγκεκριμένα, είπε ότι στόχος είναι οι εκπαιδευτικοί που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις και οι απολύσεις να περιοριστούν στο ελάχιστο.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια χρόνου για την αξιολόγηση, η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης», ανέφερε επίσης ενόψει της συνάντησής του το μεσημέρι με Πρυτάνεις, οι οποίοι δεν δίνουν λίστες με διοικητικούς υπαλλήλους προκειμένου να μην υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
aftodiokisi.gr

ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕ ΤΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥΣ.


Κ. Ξυλοκάστρου Ν. Αργολίδος και Κορινθίας
• ΦΕΚ 262Α - 31/08/1912
Σύσταση της κοινότητας με την απόσπαση του οικισμού Ξυλόκαστρον από το δήμο Τρικάλων και τον ορισμό του ως έδρα της κοινότητας

Ο Δήμος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων,στηρίζει τους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους



ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ- ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Δήμος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, με γνώμονα την προάσπιση του αθλητισμού και την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας η οποία ενδυναμώνει τη σχέση του ανθρώπου με την ιστορία και την παράδοση, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, θα ενισχύσει οικονομικά για άλλη μια χρονιά, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη διοργάνωση σημαντικών δραστηριοτήτων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός στον Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων,  έχει πραγματοποιήσει τεράστια βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, με τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο Δήμο, να προσφέρουν πολύτιμες διεξόδους δημιουργικής συμμετοχής σε όλους, παράλληλα αφενός με την προβολή του τόπου και  αφετέρου με τη διατήρηση των δεσμών των ανθρώπων, με τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα σχετικά δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν, στα επισυναπτόμενα αρχεία.


Η Χρυσή Αυγή διαψεύδει και καταγγέλλει τους συκοφάντες επαγγελματίες εργατοπατέρες του ΚΚΕ


Χρυσή Αυγή - Γραφείο Τύπου


Οι μπολσεβίκοι της συμφοράς, οι νεκροθάφτες της ζώνης του Περάματος, να μην τολμήσουν να ξαναπιάσουν στο στόμα τους την Χρυσή Αυγή. Οι κοινοί τραμπούκοι και τα κομματόσκυλα, που τόσα χρόνια στέρησαν το μεροκάματο από χιλιάδες Έλληνες, τώρα κλαίγονται, διαμαρτύρονται και συκοφαντούν το Εθνικιστικό Κίνημα.

Ο μόνος λόγος που ΚΚΕ και κανάλια στήνουν τεχνητή ένταση στο Πέραμα είναι η πρόσφατη δημιουργία Εθνικιστικού φορέα Ελλήνων εργατών στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Πλήττονται τα συμφέροντα του ΠΑΜΕ και των εφοπλιστών, γι’ αυτό προσπαθούν με ψέματα και αθλιότητες να σταματήσουν την Χρυσή Αυγή.

Οι επαγγελματίες αφισοκολλητές - που δεν δούλεψαν ούτε μία μέρα στη ζωή τους και τρώνε με χρυσά κουτάλια από τα κρατικά λεφτά του ΚΚΕ - να πάψουν να λένε ψέματα και να καταδίδουν πολίτες. Η Χρυσή Αυγή καταγγέλλει τους συκοφάντες και συνεχίζει τον διμέτωπο αγώνα της ενάντια στους επαγγελματίες εργατοπατέρες της αριστεράς και στο εφοπλιστικό κεφάλαιο που από κοινού εκμεταλλεύονται τον Έλληνα εργάτη.

Πρώτος ψεύτης και συκοφάντης ο Κουτσούμπας

Μεταφέρουμε αυτολεξεί την δήλωση Κουτσούμπα στην ΔΕΘ, που αποδεικνύει το μέγεθος του ψέματος και της συκοφαντίας των ΚΚΕδων: "Επιτέθηκαν νύχτα με κουκούλες και καλυμμένα πρόσωπα. Εμείς βέβαια αναγνωρίσαμε κάποιους...". Με τι τους αναγνωρίσατε κε. Κουτσούμπα; Με διόπτρες νυχτερινής όρασης και ακτίνες Χ; Μια ζωή ψεύτες, συκοφάντες, αλλά και βλάκες οι μπολσεβίκοι.

ΚΚΕ: Θρασύδειλοι και δολοφόνοι οι Χρυσαυγίτες

kke50Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ και η Νομαρχιακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ καταγγέλλουν την επίθεση των μελών της Χρυσής Αυγής σε συνεργεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ:
«Κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης, μια ομάδα 50 θρασύδειλων φασιστών χρυσαυγιτών επιτέθηκε με ρόπαλα, από τα οποία προεξείχαν πρόκες, σε 20 κομμουνιστές. Η επίθεση ήταν δολοφονική, χτυπούσαν στο ψαχνό οδηγώντας 9 άτομα στο νοσοκομείο.
Επιβεβαιώνεται ότι η Χρυσή Αυγή είναι συμμορία δολοφόνων που έχει αποστολή το χτύπημα του κινήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι με ιδιαίτερη λύσσα χτυπούσαν τα μέλη του ΚΚΕ που είναι στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως για παράδειγμα τον πρόεδρο του συνδικάτου μετάλλου Σωτήρη Πουλικόγιαννη.
Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι πρόκειται για τσιράκια της εργοδοσίας, ότι λειτουργούν για λογαριασμό των αφεντικών, ότι είναι φανατισμένοι απέναντι σε αγωνιστές του ταξικού κινήματος και κυρίως απέναντι στους κομμουνιστές.
Οι συγκεκριμένοι “παλικαράδες”, όπως ο Πανταζής, επικεφαλής της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, ο Καστρινός και άλλοι που αναγνωρίστηκαν, δεν έκαναν κανένα μεγάλο κατόρθωμα. Οι κομμουνιστές και ο λαός δεν τρομοκρατούνται. Δεν έχουμε τρομοκρατηθεί δεκαετίες ολόκληρες από πιο σκληρούς αντικομμουνιστές από αυτούς, δε θα μας τρομοκρατήσουν ένα τσούρμο θρασύδειλων.
Ο λαός σήμερα μπορεί και πρέπει να τους απομονώσει. Στην εργατούπολη του Περάματος, στις εργατογειτονιές του Πειραιά δεν έχει καμιά δουλειά το βρώμικο ποδάρι του φασισμού.
Έξω οι φασίστες από το Πέραμα, έξω οι φασίστες από τον Πειραιά.
Όλοι σήμερα στη συγκέντρωση – απάντηση που οργανώνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα, στις 6 το απόγευμα».

ysterografa.gr

Σύνθεση Μελών Εκτελεστικής Γραμματείας Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και κατέληξε στη σύνθεση των μελών της, η οποία κατά αλφαβητική σειρά έχει ως εξής:

Τάσος Βούτσας, Ιατρός
Θανάσης Καποτάς, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής
Νίνα Κασιμάτη, π. Στέλεχος της Κίνησης «Νέος Αγωνιστής»
Χρήστος Κλαδευτήρας, Ιατρός
Αντώνης Κοτσακάς, τ. Υπουργός
Έφη Κωτσάκη, Οικονομολόγος
Παναγιώτης Κουρουμπλής, Βουλευτής
Βασίλης Λογοθέτης, Οικονομολόγος
Αλέξης Μητρόπουλος, Βουλευτής
Δημήτρης Μητρόπουλος, Δικηγόρος
Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Βουλευτής
Παντελής Μόσχος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών
Νίκος Ξυδάκης, Πρόεδρος Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ
Στάθης Πανταζής, Δικηγόρος
Θάνος Πατσέλος, Υπάλληλος Εθνικής Ασφαλιστικής
Αδάμ Στάμος, Εκπαιδευτικός
Ράνια Σταυροπούλου, Στέλεχος Υπουργείου Εσωτερικών
Σταύρος Τασιόπουλος, Δικηγόρος
Παύλος Τριανταφύλλου, Αρχιτέκτονας
Δημήτρης Τσουκαλάς, Βουλευτής
Κώστας Τσουκαλάς, Δικηγόρος
Σωκράτης Χαραλάμπους, Δικηγόρος
Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ο δάσκαλος είναι φωτεινός φάρος ελπίδας και όχι μαυρίλας και μιζέριας

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη 

Οι επιστολές που κάθισαν και έγραψαν οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ προς τους μαθητές και τους γονείς είναι κατά τη γνώμη μου τα πιο απαισιόδοξα κείμενα που γράφτηκαν ποτέ από εκπαιδευτικούς.
Και είμαι βέβαιη πως τέτοια κείμενα μαυρίλας δεν εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, που αποστολή τους δεν είναι μόνο να μεταδίδουν γνώσεις, αλλά και να διαπλάθουν ολοκληρωμένους χαρακτήρες και αισιόδοξους ανθρώπους.
Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές του Έθνους, από το κρυφό σχολειό ως τους καιρούς των πολέμων και των εμφυλίων, της Κατοχής, των καταστροφών και των ξεριζωμών, της φτώχειας και της ξενιτιάς, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί έδιναν πάντα το "παρών" μέσα στις τάξεις τους, ζέσταιναν με το χαμόγελό τους τα ξεπαγιασμένα Ελληνόπουλα, τους μιλούσαν για ένα καλύτερο αύριο, γέμιζαν τις καρδιές τους με ελπίδα - όχι με μίσος.


Ο πρόεδρος της Δράσης και ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης θα επισκεφθεί τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, θα έχει ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους του ΔΣ της HELEXPO-ΔΕΘ και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.
Στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σκυλακάκης θα επισκεφθεί κοινωνικούς φορείς της πόλης και θα συναντηθεί με στελέχη και φίλους της Δράσης.

Βαρόμετρο: Παράσταση νίκης η ΝΔ, πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλληλότερος ο Σαμαράς

samtsip

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, για τον ΣΚΑΪ, το πρώτο Βαρόμετρο της σεζόν.
Στο πολιτικό σκέλος της εκτίμησης, στην παράσταση νίκης παραμένει μπροστά η ΝΔ με 46% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 40%, ωστόσο τα ποσοστά της ΝΔ είναι μειωμένα από το Βαρόμετρο του Ιουλίου και αντίθετα του ΣΥΡΙΖΑ αυξημένα, καθώς τότε είχαν λάβει 53% και 43% αντίστοιχα.
Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 29% και η ΝΔ έρχεται δεύτερη με 28%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 13%, το ΠΑΣΟΚ με 7%, το ΚΚΕ με 6,5%, οι ΑΝΕΛ με 5,5%, ενώ η ΔΗΜΑΡ μπαίνει ενδεχομένως οριακά στη Βουλή, καθώς λαμβάνει 2,5% με ποσοστό στατιστικού λάθους στο 1%.
Αναφορικά με τα πρόσωπα, καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς με 35% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 31%. Από τον Ιούνιο η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά παρουσιάζει πτώση, ενώ του Αλέξη Τσίπρα είναι σχεδόν σταθερή.
Όσον αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων, πρώτος σε δημοτικότητα έρχεται ο Αντώνης Σαμαράς (37% από 39% στο προηγούμενο Βαρόμετρο) ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας (36%, χωρίς μεταβολή), ο Φώτης Κουβέλης ( 33% από 34%), Πάνος Καμμένος (31% χωρίς μεταβολή), Δημήτρης Κουτσούμπας (22% από 21%), Ευάγγελος Βενιζέλος (21% από 26%) και Νίκος Μιχαλολιάκος (15% χωρίς μεταβολή).
Σημειώνεται ότι κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν συγκεντρώνει περισσότερες θετικές ψήφους από ότι αρνητικές.
Τέλος, ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες (60%) θεωρούν ότι δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές, σχεδόν το ίδιο ποσοστό (57%) πιστεύει ότι τελικά θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Νωρίτερα, δόθηκε στη δημοσιότητα και μία ακόμη δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για την εφημερίδα Ποντίκι, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου.

Δημοσκοπήσεις: Διεθνώς μας πάνε για χρεοκοπία, εντός, σταθερή η πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκοπήσεις: Διεθνώς μας πάνε για χρεοκοπία, εντός,  σταθερή η πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ
Εξαιρετικά πιθανό εξακολουθεί να θεωρείται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg! Στην Ελλάδα, μετά τη δημοσκόπηση της Pulse RC για την εφημερίδα «Το Ποντίκι» που έδινε προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,5 μονάδα από τη ΝΔ και δεύτερη συνεχόμενη δημοσκόπηση, καταγράφει πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ κατά μία μονάδα. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται από τον μονομέτωπο αγώνα που έχει κηρύξει επικοινωνιακά η κυβέρνηση, για να πλήξει την εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ φέρνει αλλαγή του σκηνικού, καθώς σε δημοσκόπηση της ίδια εταιρίας τον Ιούλιο, η ΝΔ ήταν πρώτο κόμμα. Τώρα, άνοδο σημειώνουν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή! Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων...

"Ο Άσαντ... φυγαδεύει χημικά στο Ιράκ και τον Λίβανο"

Amanpour-Idriss

Η… γνωστή για τις πολεμοχαρείς διαθέσεις της Αμερικανίδα δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ, πήρε συνέντευξη για το CNN  από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων των ανταρτών της Συρίας, στρατηγό Σαλίμ Ιντρίς, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Μπαράρ αλ Άσαντ “φυγαδεύει” μεγάλο μέρος από το χημικό οπλοστάσιό του στο Ιράκ και τον Λίβανο, προκειμένου να αποφύγει να αναγκαστεί να τα παραδώσει στη διεθνή κοινότητα, όπως υποσχέθηκε.
Ο στρατηγός Ιντρίς παραδέχτηκε ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται στρατιωτικά σε δύσκολη θέση απέναντι στις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, σημείωσε ωστόσο πως ευελπιστεί ότι η ισορροπία δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί, θα αλλάξει, μετά την προμήθεια από την πλευρά των ανταρτών των όπλων με τα οποία άρχισε να τους προμηθεύει η CIA.
.

Μητσοτάκης: ΟΤΑ, υγεία, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ στη διαθεσιμότητα του Δεκεμβρίου

Στην επιβεβαίωση ότι οι «δεξαμενές» της διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου θα είναι οι δήμοι και οι περιφέρειες, η υγεία αλλά και ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ του Δημοσίου, προχώρησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι δεξαμενές για την εύρεση προσωπικού θα είναι, μεταξύ άλλων, οι ΟΤΑ, όπου θα καταγραφεί πλεονάζον προσωπικό αλλά και ελλείψεις, ο δεύτερος γύρος αξιολόγησης στην Υγεία, και η αξιολόγηση της «περιφέρειας του δημοσίου», δηλαδή τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον Σκάι.
Αναφορικά με τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ είπε πως ενδέχεται να υπάρξουν συγχωνεύσεις, αλλά και «σχέδια ορθολογικής διαχείρισης», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχωρήσεων από τις αμυντικές βιομηχανίες.
Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η κυβέρνηση «θα είναι συνεπής στο στόχο που έχει θέσει για ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός πώς μέσα σε δύο μήνες πήγαμε από το μηδέν σε πενταψήφιο αριθμό υπαλλήλων.»
Καταργείται το επίδομα υπολογιστή
Μάλιστα,  αναφορικά με την κινητικότητα, σημείωσε πως «δεν πρόκειται μονάχα για ένα προαπαιτούμενο αλλά και για ένα χρήσιμο εργαλείο διαχείρισης του προσωπικού του Δημόσιου.»
Επιπλέον, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε ότι στις προθέσεις του είναι να καταργήσει την εξαήμερη (σε ένα έτος) άδεια για χρήση υπολογιστή στο Δημόσιο, καθώς, όπως είπε, «οι εργατοώρες που θα προκύψουν από την κατάργηση της συγκεκριμένης άδειας αντιστοιχούν στην πρόσληψη επιπλέον 5.000 δημοσίων υπαλλήλων.»

Έρχεται διπλό χαράτσι για τα ΙΧ

Το χέρι βαθιά στην τσέπη αναμένεται να βάλουν οι περισσότεροι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων με κινητήρες άνω των 1.928 κ.εκ. Κι αυτό επειδή θα υποχρεωθούν να καταβάλουν στο τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους, συνολικά ποσά φόρων που θα κυμαίνονται από 947 έως 5.140 ευρώ καθώς θα φορολογηθούν εις διπλούν, με τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης!

Η παρασκευή νέου προζυμιού του Σταυρού..

Οι νοικοκυρές παίρνουν ένα κλαδί βασιλικό από τα χέρια του ιερέα. Σ’ ένα δοχείο βάζουν λίγο χλιαρό νερό. Μετά ρίχνουν μόνο αλεύρι και ανακατεύουν μέχρι να γίνει πηκτός χυλός και από πάνω βάζουν σε σχήμα σταυρού το ευλογημένο κλαδί του βασιλικού. Άλλες νοικοκυρές συνηθίζουν να βράζουν τον βασιλικό και αυτό το χλιαρό νερό να το χρησιμοποιούν στην παρασκευή του χυλού. Τυλίγουν το δοχείο με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουν μερικές ώρες «να γίνει». Το θαυμαστό είναι ότι το προζύμι γίνεται χωρίς την προσθήκη ενζύμου-μαγιάς, δηλαδή με την ενέργεια της χάριτος του Τιμίου Σταυρού. Ντίνα Γεωργαντοπούλου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Ε. Παπαφωτίου στο 2ο Επιστημονικό Εργαστήριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Φωτ.5.jpg
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μετείχε στο 2ο Επιστημονικό Εργαστήριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής – διά της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων – και της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα , το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου.
Ομιλητές ήταν:
Φωτ.1.jpg
1. Ο Dr. OferDahan από το Ινστιτούτο Zuckerberg για Υδρολογική Έρευνα του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στο Νέγκεβ, τμήμα Περιβαλλοντικής Υδρολογίας και Μικροβιολογίας, όπου παρουσίασε το θέμα: «Μεγάλη Πρόκληση: Γεφυρώνοντας το άνοιγμα μεταξύ διαθέσιμου και απαιτούμενου νερού. Από τις καινοτομίες της τεχνολογίας του ύδατος, η εμπειρία του Ισραήλ»,
  2. Η Α.Ε. Πρέσβης, κος Noah GalGendler, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, όπου παρουσίασε το θέμα: «MEKOROT: Εθνική Εταιρεία Υδάτων του Ισραήλ – Δυνατότητες & Παγκόσμιες Δραστηριότητες».
Συμμετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κος Γιάννης Μανιάτης, ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κος Σταύρος Καλαφάτης, ο Γενικός Γραμματέας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Δρ. Κωνσταντίνος Τριάντης, η Α.Ε. ο Πρέσβης του Ισραήλ κος Άρι Μέκελ, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι περιφερειών, αιρετά μέλη συμβουλίων, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων μελετητές, ερευνητές, επιστήμονες, υπηρεσιακοί παράγοντες, αρμόδιοι σχετικά με τα υδατικά συστήματα και πλήθος πολιτών.
Τα θέματα ήταν ενδιαφέροντα και ποικίλα. Αφορούσαν την εθνική πολιτική του Ισραήλ για τη διαχείριση των υδάτων και τη λειτουργία κεντρικού φορέα για την ορθολογική εποπτεία της συντήρησης και χρήσης του εξαντλήσιμου πόρου και στη πρωτοπορία που εφαρμόζει το Ισραήλ, όσον αφορά τη μεθοδολογία της αφαλάτωσης, η όποια εξασφαλίζει πόσιμο νερό σε όλο το Ισραήλ μέσω των 5 συγκροτημάτων που διαθέτει. Και επίσης τη διπλή και τριπλή χρήση υδάτων, ως αποτέλεσμα ολοκληρωμένου βιολογικού καθαρισμού για άρδευση. Τονίστηκε ιδιαιτέρως η ενίσχυση συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ελλάδος και του Ισραήλ, η μεταφορά γνώσης, εμπειριών, τεχνογνωσίας και τεχνολογίας. Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ ήδη έχει ανέλθει σε υψηλό επίπεδο, είναι συνεχής, σε ζητήματα διαχείρισης υδατικών πόρων, ενέργειας και σε αντίστοιχες διαθέσιμες τεχνολογίες στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος. Η προστασία των υδάτινων πόρων και η ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου πού έχουν, συνδέονται άμεσα με τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και ειδικά με την Πελοπόννησο, μιας και το νερό ενώνει ανθρώπους, λαούς και κυβερνήσεις. Το νερό χρειάζεται ορθολογική χρήση, συνετή διαχείριση, και ευφυή μέθοδο. Για την επίτευξη μιας σωστής διαχείρισης είναι αναγκαία μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που δεν αντιμετωπίζει τις εκάστοτε χρήσεις αποσπασματικά, αλλά σε συνδυασμό μεταξύ τους. Αυτή είναι και η κεντρική πολιτική πού εφαρμόζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συμμετέχει στον σχεδιασμό και σε επίπεδο κατασκευής και σε επίπεδο μελετών με ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υδάτων. Επίσης προχωρούν έργα δημιουργίας φραγμάτων σε όλη την περιφέρεια. Όσον αφορά τα 3 σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής Υδατικών Διαμερισμάτων Βόρειας, Ανατολικής και Δυτικής Πελοποννήσου έχουν ήδη εγκριθεί και εξασφαλίζουν την προστασία του υδατικού πόρου και ευρύτερα του φυσικού περιβάλλοντος όσο και την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου πού έχουν τα ύδατα για την Πελοπόννησο. Τέλος έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έργα και δράσεις πού ενισχύουν ιδιαιτέρως το αναπτυξιακό έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συμβάλλον στην ανάπτυξη του τόπου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π

Μετανάστες οδοντίατροι αναζητούν «γέφυρες» στο εξωτερικό - Η κρίση μείωσε τις επισκέψεις στα οδοντιατρεία κατά 60% - Παγκόσμια Ημέρα στοματικής Υγείας στις 12 Σεπτέμβρη - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την στοματική υγιεινή και το κάπνισμα

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος
  Από την κρίση στην Ελλάδα των μνημονίων έχουν πληγεί, σε μεγάλο μάλιστα βαθμό, οι οδοντίατροι. Αυτό επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής Θανάσης Υφαντής σε ερώτηση που έθεσε το Πινάκιο στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα της Στοματικής Υγείας που είναι στις 12 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο όπως μας είπε οι ασθενείς έχουν μειώσει τις επισκέψεις τους στον οδοντίατρο κατά 60% και προσέρχονται μόνο για τα βασικά τους προβλήματα, ενώ υπογράμμισε πως κάθε χρόνο διπλασιάζεται σχεδόν ο αριθμός των οδοντιάτρων που αναζητά την τύχη του σε κάποια πόλη του εξωτερικού. Μάλιστα πολλοί από αυτούς πηγαίνουν στα Ηνωμένα Εμιράτα. Ακούστε τι είπε και στην συνέχεια δείτε το γράφημα που αποτυπώνει την κατάσταση...
http://pinakio.blogspot.gr/2013/09/60-12.html

Συρία και χημικά: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Παρά το γεγονός ότι η αποδοχή της ρωσικής πρότασης να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο και να καταστραφεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας αποτελεί μια συμβιβαστική λύση που αποτρέπει, προς το παρόν, μια ακόμη πολεμική εκστρατεία με αμφίβολα αποτελέσματα, είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της διαδικασίας πολιτικής επίλυσης του συριακού προβλήματος. Όσο βέβαιο είναι πως ο Άσαντ, την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος, αποδέχθηκε την πρόταση για να διαιωνίσει την εξουσία του, άλλο τόσο βέβαιο είναι πως οι αντίπαλοί του (που επιθυμούσαν μια επέμβαση εδώ και τώρα με αντικειμενικό στόχο την απομάκρυνσή του) δεν θα σταματήσουν να κυνηγούν με κάθε μέσο τον στόχο τους. Αν και πίστευαν πως η λεγόμενη διεθνής κοινότητα θα αντιδρούσε όπως και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις (Κόσσοβο, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη), αυτή τη στιγμή, βλέπουν τα σχέδιά τους να αναβάλλονται και αυτό μπορεί να του καταστήσει ακόμη πιο επικίνδυνους.
Η Συρία διαθέτει χημικά όπλα και αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψεις τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις, αλλά και από στοιχεία που έχουν κατά καιρούς συλλεγεί. Δεν υπάρχει, δηλαδή, ζήτημα αμφισβήτησης, όπως συνέβη με την περίπτωση του Ιράκ. Η καταστροφή τους αποτελεί πολύ κρίσιμη υπόθεση, διότι ο λαός της πολύπαθης χώρας δεν κινδυνεύει μόνο από το καθεστώς Άσαντ, αλλά και από τους αντιπάλους του – σε περίπτωση που επικρατούσαν και τα χημικά όπλα περνούσαν στα χέρια τους. Όχι μόνο επειδή ούτε αυτοί θα δίσταζαν να τα χρησιμοποιήσουν σε βάρος του πληθυσμού – άλλωστε αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε καν ποιος προέβη στο έγκλημα της 21ης Αυγούστου – αλλά και επειδή θα βρίσκονταν στην εξουσία μετά από έναν μακρύ και αιμοσταγή εμφύλιο. Και επομένως θα περνούσαν σε πράξεις αντεκδίκησης – ιδιαίτερα αυτή που δηλώνουν φανατικοί ισλαμιστές-τζιχαντιστές και είναι βέβαιο ότι θα έστρεφαν τον φανατισμό τους κατά του εκεί χριστιανικού πληθυσμού. Μια επίθεση στη Συρία (του γνωστού τύπου των πολέμων του 21ου αιώνα, δηλαδή με αεροπορικές επιδρομές και πλήρη αδιαφορία για το τι θα συμβεί στη χώρα που υφίσταται την πολεμική επιδρομή μετά τη λήξη της) είναι βέβαιο ότι δεν θα κατέστρεφε το σύνολο του χημικού οπλοστασίου της χώρας. Όπως, όμως, διαβάζουμε στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο «Χημικά και Βιολογικά Όπλα – Υπαρκτή Ασύμμετρη Απειλή» του γεωστρατηγικού αναλυτή Βασίλη Γιαννακόπουλου και του καρδιολόγου του 251 ΓΝΑ Γεώργιου Καρυστινού, που αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Οκτωβρίου 2013, η καταστροφή των χημικών όπλων και των εγκαταστάσεων παραγωγής χημικών όπλων, που προβλέπεται από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα (Chemical Weapons Convention - CWC), είναι μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία. Από τον Απρίλιο του 1997 (έναρξη ισχύος της CWC), 13 χώρες (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κίνα, Γαλλία, Ινδία, Ιράν, Ιράκ, Ιαπωνία, Λιβύη, Ρωσία, Σερβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, και μια χώρα που δεν κατονομάζεται), οι οποίες υπέγραψαν τη Σύμβαση, δήλωσαν την ύπαρξη συνολικά 70 εγκαταστάσεων παραγωγής χημικών όπλων. Μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του 2013, έχουν καταστραφεί 64 εγκαταστάσεις και εκκρεμεί η καταστροφή άλλων έξι. Θα χρειαστούν δηλαδή είκοσι χρόνια για να καταστραφούν όλα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή. Αυτά συμβαίνουν όταν η περίφημη διεθνής κοινότητα δεν ασχολείται εγκαίρως με ένα θέμα και λειτουργεί ανάλογα με τα συμφέροντα και τους πολιτικούς συσχετισμούς της στιγμής. Όλα τα υπόλοιπα – περί ανθρωπιστικών καταστροφών και ευαισθησιών – είναι στάχτη στα μάτια. Διότι όλοι τους γνώριζαν εδώ και πολλά χρόνια και το ποιόν αυτών των καθεστώτων και τον τρόπο με τον οποίο εξοπλίζονταν και τη μη συμμόρφωσή τους στις διεθνείς συμβάσεις. Το θέμα, λοιπόν, δεν ήταν τα χημικά. Αυτά τα γνώριζαν και έπρεπε να επιβάλουν την καταστροφή τους πριν φθάσουν οι γνωστές αποτρόπαιες εικόνες στους τηλεοπτικούς δέκτες της Δύσης. Το θέμα ήταν η επιλογή της στιγμής για έναν ακόμη πόλεμο, που είναι βέβαιο ότι δεν θα ανταποκριθεί στον διακηρυγμένο στόχο του περί καταστροφής των χημικών – αντίθετα κινδυνεύει απλώς να προκαλέσει μια νέα αφόρητη κατάσταση, κατά την οποία απλώς τα χημικά θα αλλάξουν χέρια. Μάλιστα, ο πόλεμος θα προσέθετε και νέα θύματα, ενώ μετά την λήξη των βομβαρδισμών, ο εμφύλιος θα συνεχιζόταν κανονικά. Και βέβαια, περισσότερο και από την ρωσική πρόταση, αυτό που μέτρησε στην Ουάσιγκτον είναι πως οι μετρήσεις δείχνουν ότι έξι στους δέκα Αμερικανούς δεν επιθυμούν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, παρά το γεγονός ότι θεωρούν βέβαιο ότι για την ανθρωπιστική καταστροφή της 21ης Αυγούστου ευθύνεται το καθεστώς Άσαντ. Όπως φαίνεται, ισχύει πάντα η ιστορική φράση του Μάρσαλ Μακλούαν: «Ο πόλεμος στο Βιετνάμ δεν χάθηκε στα πεδία των μαχών, αλλά στα σαλόνια των αμερικανικών σπιτιών».

H οδική ασφάλεια και την πιθανή λειτουργία διοδίων στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο «Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα».

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα, 6 Βουλευτές από την Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά κατέθεσαν ερώτηση στον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων με θέμα την οδική ασφάλεια και την πιθανή λειτουργία διοδίων στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο «Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα».
Στην ερώτηση οι Βουλευτές υπογραμμίζουν την επικινδυνότητα του δρόμου στην παρουσα κατάσταση και τονίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται και ούτε πρέπει να επιβληθούν νέα διόδια σε οποιοδήποτε σημείο του αυτοκινητοδρόμου.
Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση αναφέρει τα εξής: "Ο υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομος «Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα» είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα, την νοτιοδυτική Πελοπόννησο και είναι η κύρια οδική αρτηρία που συνδέει την Αθήνα με την Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου.
Χιλιάδες οδηγοί τον χρησιμοποιούν καθημερινά ενώ έχει μεγάλη εμπορική σημασία, λόγω της πολύ αυξημένης διακίνησης εμπορικών προϊόντων. Η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου ανατέθηκε το 2007, μετά από διαγωνισμό, στην παραχωρησιούχο εταιρεία «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» (Ν.3621/2007), η οποία ξεκίνησε τις εργασίες το ίδιο έτος. Όμως οι εργασίες στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο και ειδικά στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα, έχουν σταματήσει εδώ και δύο χρόνια (από τον Ιούνιο του 2011) λόγω οικονομικών δυσχερειών, κυρίως των τραπεζών.
Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, φημολογείται πως σχεδιάζεται η επιβολή αμφιπλεύρων και πλευρικών διοδίων σε κάποια τμήματα του αυτοκινητοδρόμου. Η ύπαρξη αυτού του ενδεχομένου προκύπτει και από την απάντηση σας στην αναφορά μου (213/01.08.2013), η οποία αναφέρει πως η Παραχωρησιούχος Εταιρεία (Σύμβαση Παραχώρησης Ν.3621/2007) έχει τη δυνατότητα επέκτασης/διαπλάτυνσης της χοάνης των διοδίων (αύξηση του αριθμού των καμπινών) στα διόδια του Ισθμού/Καλαμακίου, ενώ ενδεχομένως το ίδιο να ισχύει και για κάποια άλλα διόδια. Πρέπει να υπογραμμιστεί πως με βάση την οδηγία 1999/62/ΕΚ, η επιβολή διοδίων επιτρέπεται όταν υπάρχει αυτοκινητόδρομος.
Η ίδια οδηγία ορίζει ως αυτοκινητόδρομο «κάθε οδό που διαθέτει για τις δύο κατευθύνσεις διακεκριμένα οδοστρώματα τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους είτε με διαχωριστική νησίδα, που δεν προορίζεται για την κυκλοφορία, είτε κατ’ εξαίρεση με άλλα μέσα». Στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο «Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα» έχουν καθιερωθεί διόδια, σε τμήματα, όπως το Κορίνθου-Πατρών (διόδια Ζευγολατιού και Ρίου), όπου υπάρχει μόνο μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, δεν υπάρχει διαχωριστική νησίδα, ενώ και ο δρόμος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Για παράδειγμα, σε μεγάλο μέρος του δρόμου ο φωτισμός δεν επαρκεί και υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν τους οδηγούς για ατυχήματα. Την επικινδυνότητα του δρόμου επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπου για το διάστημα 2012-2013 παρατηρείται αύξηση των θανατηφόρων ατυχημάτων (58,3% για την Αχαΐα και 22,2% για την Κορινθία). Συνεπώς, οποιαδήποτε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση σε χιλιάδες οδηγούς -σε μία πολύ δύσκολη εποχή- και ενώ οι διερχόμενοι οδηγοί ήδη πληρώνουν ακριβά τη διέλευση τους από έναν δρόμο ο οποίος δεν πληροί ακόμη τις προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία για τον αυτοκινητόδρομο θα ήταν λανθασμένη. Επιπλέον, ίσως θα έπρεπε να επανεξεταστεί η μέθοδος υπολογισμού των διοδίων και να ευθυγραμμιστεί με το τι συμβαίνει στους σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους ανά την Ευρώπη όπου η μέθοδος υπολογισμού των διοδίων δε σχετίζεται με τη περίοδο χρήσης της οδού αλλά με βάση τη διανυόμενη απόσταση. Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης, που τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2007, η Παραχωρησιούχος εταιρεία έχει το δικαίωμα νόμιμης είσπραξης διοδίων για όσο χρόνο ισχύει η Σύμβαση. Εισέπραττε διόδια από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, δηλαδή 4 μήνες πριν τεθεί σε ισχύ η Σύμβαση Παραχώρησης; Αν ναι για ποιο λόγο;
2. Τι εμποδίζει την ολοκλήρωση του έργου και πότε εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο;
3. Ποια μέτρα ασφαλείας μπορούν να ληφθούν άμεσα για τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων στο υπό κατασκευή τμήμα;
4. Πρόκειται να επιβληθούν νέα διόδια σε οποιοδήποτε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα;"

1. Χρίστος Δήμας, Κορινθίας
2. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Μεσσηνίας
3. Θεόδωρος Σολδάτος, Λευκάδος
4. Γιώργος Κοντογιάννης, Ηλείας
5. Αθανάσιος Νταβλούρος, Αχαΐας
6. Kωνσταντίνος Τζαβάρας, Ηλείας