Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Τι ΔΕΝ κάνουν στην Ευρώπη

Του Βασίλη Μπαλάφα
Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 28 Ιουλίου 2012, σελίδα 7 :



Μιας και βρισκόμαστε στις αρχές Αυγούστου, θα ήθελα, για διάφορους λόγους, να υπενθυμίσω ορισμένα άρθρα μου, που νομίζω ότι μπορούν να ξεκινήσουν έναν δημιουργικό προβληματισμό για θέματα της καθημερινότητάς μας. Το άρθρο που ακολουθεί γράφτηκε τον Απρίλιο του 2009.

Πολύ συχνά στην εκφορά πολιτικού λόγου ακούμε τη φράση "Σε όλη την Ευρώπη γίνεται αυτό, σε όλη την Ευρώπη γίνεται εκείνο". Η φράση αναμφισβήτητα ενισχύει τα όσα ακολουθούν και τονίζει την αναγκαιότητά τους, αλλά και την επιτυχή έκβαση της όποιας πρότασης, την ορθότητα της όποιας άποψης, δίνοντας έναν "a priori" τόνο ευρείας αποδοχής.

Μια χώρα εθισμένη στο μίσος…

Λίγα ιστορικά… διήμερα, σαν και αυτό της 30ης και 31ης Ιουλίου του 1920, προσφέρονται για τόσο ξεκάθαρα όσο και εκκωφαντικά συμπεράσματα, αναφορικά με το που μπορεί να ψάξει και να εντοπίσει κανείς τη γονιδιακή παθογένεια ενός λαού. Ώστε στη συνέχεια, να επιχειρήσει να εξηγήσει την εθνική κακοδαιμονία, που ανά περιόδους οδηγεί σε εθνικές τραγωδίες.
Στην προκειμένη περίπτωση, το «άγγιμα» της Ιστορίας αφορά την Ελλάδα, και θυμίζει με έντονο ύφος, πόσο… βουτηγμένη στο μίσος είναι η εθνική διαδρομή του τόπου μας. Από την Επανάσταση κιόλας, τότε που πριν ακόμη ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία το 1821 φέρει απτά αποτελέσματα, στη χώρα είχε ξεσπάσει Εμφύλιος, που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε… επανακλείδωμα του ζυγού.
Στις 30 και 31 Ιουλίου του 1920 λοιπόν, η απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου και η δολοφονία του Ίωνος Δραγούμη, ήρθαν να αποδείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η εθνική κακοδαιμονία του διχασμού και της εμφύλιας αντιπαράθεσης, ήταν γονιδιακά καρφιτσωμένη στην ιστορική διαδρομή της Ελλάδας. Στο dna των Ελλήνων.
Δυο μέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, που στα χαρτιά τουλάχιστον, διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για την πραγμάτωση της Μεγάλης Ιδέας, μιας Ελλάδας δυο ηπείρων και πέντε θαλασσών, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που οπτικοποίησε στην αντανάκλαση του καθρέφτη του ηγετικού διαμετρήματός του εκείνη την ιστορική στιγμή, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από δυο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς, στον σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού.
Ο Κρητικός Εθνάρχης γλίτωσε, την επομένη ωστόσο, και σε αντίποινα εκείνης της απόπειρας, βενιζελικοί δολοφόνησαν στην Αθήνα τον Ίωνα Δραγούμη. Τσαλακώνοντας πρόωρα και βάναυσα, το κοινό μέλλον που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν οι Έλληνες, σε μια Ευρώπη που άρχιζε να αλλάζει.
Ο εθνικός αποπροσανατολισμός και η… θολούρα των πρωταγωνιστών εκείνης της εποχής, αποδεικνύεται από το μέλλον που ακολούθησε. Το τότε κοντινό, αλλά και το απώτερο. Από τα τραγικά λάθη που οδήγησαν στον εθνικό ακρωτηριασμό της Μικρασιατικής Καταστροφής, μέχρι την υπεράσπιση του Ίωνος Δραγούμη το 1965, από τον… Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτή η χώρα…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / statesmen.gr

Ποιους είδε η Ντόρα στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες η Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, και σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», είχε σειρά επαφών.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την προσκάλεσε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε συνομιλία με τη σύζυγο του Αμερικανού Προέδρου Μισέλ Ομπάμα, η οποία της τόνισε ότι η πρόσφατη στήριξη που απηύθυναν οι ΗΠΑ προς την Ελλάδα, είναι απολύτως ειλικρινής.

statesmen.gr

Συνεδρίαση Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Κορινθίας 10/8/2012


Image

Την Παρασκευή 10/8 στις 8.00 μμ, στα κεντρικά γραφεία της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας (Εθνικής Αντίστασης 24 στην Κόρινθο) θα συνεδριάσει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΟΝΝΕΔ Κορινθίας με βασικά θέματα συζήτησης :

1. Νέα γραφεία ΟΝΝΕΔ Κορινθίας

2. Προγραμματισμός δραστηριοτήτων για το επόμενο διάστημα

3. Πολιτικές εξελίξεις
Όπως κάθε συνεδρίαση της νομαρχιακής μας επιτροπής, και αυτή είναι ανοιχτή για το σύνολο των μελών μας.
ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει... στρατιωτική λαβή


Η στήλη περνούσε τυχαία, ερχόμενη προς Αθήνα, από τα Εξαμίλια Κορινθίας (Σολωμός), και ειδοποίησε την Πυροσβεστική -η οποία ήδη ήταν ενήμερη- για τη φωτιά που μαινόταν. Δεν ήξερε, όμως, να ειδοποιήσει και την... Αστυνομία.
Ο λόγος; Για το... παγκράτιον (είναι και ημέρες Ολυμπιακών Αγώνων!!!) που παιζόταν μεταξύ του δημάρχου Κορινθίων Αλέξανδρου Πνευματικού και του βουλευτή Κορινθίας της «Χρυσής Αυγής» Στάθης Μπούκουρα, με φόντο τους έκπληκτους κατοίκους και το πύρινο μέτωπο των Εξαμιλίων.
Σύμφωνα με τους... παροικούντες στα Εξαμίλια, ο Στάθης πλησίασε τον Αλέκο, τον κοίταξε καλά, τον κοίταξε λοξά, και με μια στρατιωτική λαβή τον πέταξε στο χώμα. Μάλιστα, επειδή είναι ένα από τα «παλικάρια του Νίκου», ζήτησε από τους υπολοίπους συντρόφους να την «κάνουν», διότι ήθελε να είναι προσωπική η μάχη με το δήμαρχο Κορινθίων.
Όταν έφτασε η Αστυνομία, το έπαιξε... Πάκης (Προκόπης Παυλόπουλος, ντε!). Καμία επέμβαση, καμία σύλληψη...
Σύμφωνα με τον Αλέκο, σκοπός του Στάθη ήταν να δημιουργήσει επεισόδιο με το δήμαρχο, με τον οποίο έχει... ξανασυγκρουστεί, παρόντος του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, όταν ο Στάθης τους εξύβρισε δημοσίως και τους δύο για το λατομείο Πάτερη (πριν από περίπου δύο εβδομάδες).
Να σημειωθεί πως και οι δύο πλευρές κατέθεσαν μήνυση.
aftodioikisi.gr

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ


Η λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και ειδικά της μεταβατικής περιόδου μέχρι την ολοκλήρωση του ΠΕΣΔΑ, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα το μεσημέρι, στις 12, στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης με τους εκπροσώπους των προεπιλεγμένων εταιρειών για το διαγωνισμό του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ».
Στη συνάντηση, οι δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στην καλύτερη προετοιμασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, ενώ ο περιφερειάρχης αναμένεται να θέσει στους εκπροσώπους των επτά εταιρειών έναν ξεκάθαρο όρο αναφορικά με τη μεταβατική περίοδο, η οποία έχει ουσιαστικά βάλει στα «χαρακώματα» περιφέρεια και δήμους της Πελοποννήσου: πιστός στο δόγμα «early win», θα τους ζητήσει τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη να... εξαντληθούν στη μεταβατική περίοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρειά του.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας από πηγές της περιφέρειας, ο Π. Τατούλης θα τονίσει στους εκπροσώπους των εταιρειών πως περιμένει από αυτούς «ουσιαστική συμμετοχή στο διάλογο και τήρηση του σφιχτού χρονοδιαγράμματος», όπως επίσης και «να συνδράμουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τις προτάσεις τους και τις ιδέες τους στη βελτιστοποίηση των λύσεων».
Δε σταματά η αποκατάσταση των χωματερών
Παράλληλα, θα θέσει ως όρο και τη συνέχιση της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, προκειμένου -όπως έλεγε χαρακτηριστικά πηγή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου- να μη βρεθούν, για παράδειγμα, με το πέρας της μεταβατικής περιόδου κάτοικοι, δήμοι αλλά και Αιρετή Περιφέρεια με 82 ανεξέλεγκτες χωματερές. Να σημειωθεί πως η αποκατάσταση των χωματερών, που ήδη γίνεται, θα προχωρήσει μέσω κρατικής χρηματοδότησης και όχι με χρήματα των εργολάβων.
Οι άξονες που θα κινηθεί ο Π. Τατούλης
Στη συνάντηση, στην οποία θα παρευρεθεί και η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής Ντίνα Νικολάκου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης -πέραν των προαναφερθέντων- θα:
  • επισημάνει την καινοτομία που εισάγεται στη διαχείριση των σκουπιδιών, καθώς «για πρώτη φορά στη χώρα μας χρησιμοποιείται ο ανταγωνιστικός διάλογος».
  • υπογραμμίσει επίσης μια δεύτερη καινοτομία, σημειώνοντας πως «χρησιμοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα για να λύσουμε προβλήματα του έργου, π.χ., χωροθέτηση».
  • αναφέρει πως το μοντέλο που παρουσιάστηκε σε κλιμάκιο της Task Force «θα ακολουθηθεί σε όλους τους διαγωνισμούς απορριμμάτων στην Ελλάδα, θα υιοθετηθεί παντού».
  • τονίσει τη σημασία της συνεχούς διαβούλευσης με τους πολίτες και τις δημοτικές Αρχές για τη διαχείριση των σκουπιδιών. «Έχουμε ζητήσει την πλήρη συνεργασία των δήμων προκειμένου να δοθούν στους προεπιλεγέντες όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τα απορρίμματα», θα πει στη σύσκεψη, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας από πηγές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ευκαιρία για όλους...
Πρόθεση του Π. Τατούλη είναι η περιφέρεια να κινηθεί όπως μέχρι τώρα, «δηλαδή αποφασιστικά, γρήγορα, με διαφάνεια και αποτελεσματικά. Χωρίς άσκοπες παρατάσεις, χωρίς άσκοπες ενστάσεις, όπως αυτή του υποψηφίου που προσέφυγε στο ΣτΕ, αλλά... έχασε».
Ο περιφερειάρχης, τέλος, θα σημειώσει ότι ο Ανταγωνιστικός Διάλογος αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για όλους: «Για την Περιφέρεια, για να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, για τους συμμετέχοντες, για να "μάθουν" μέσα από αυτή τη διαδικασία (που πλέον θα αποτελεί τη βασική διαδικασία για αυτά τα έργα στη χώρα μας), και για τη χώρα, ανάπτυξη επί του πρακτέου».

"'Εφυγε" ο δάσκαλος Παύλος Κανελλόπουλος

"'Εφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο συνταξιούχος δάσκαλος Παύλος Κανελλόπουλος. Ο Κανελλοπουλος στη διδασκαλική του καριέρα είχε χρηματίσει διευθηντής στα Δηοτικά Σχολεία Χελυδορίου και Δερβενίου, ενώ η προσφορά του στα τοπικά δρώμενα ήταν μεγάλη . Αρθογράφησε σε εφημερίδες και περιοδικά της περιοχής προβάλοντας τα προβλήματα της , ιδιαίτερα τον απασχόλησαν τα προβλήματα της ιδιαίτερης πατρίδας του της οικογένειας Κανελλόπουλου , το Χελυδόρι, καθώς και της Ιεράς Μονής του Προφήτη Ηλία Ζαχόλης. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στο Δερβένι
Οι "ΔΥΤΙΚΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" εκφράζουν στην οικογένειά του εκληπόντα δάσκαλου θέρμά συλληπητίρια και στη μνήμη του αναδημοσιεύουν το διήγημα  του συγγραφέα γαμπρού του Νίκου Καρακάση με τίτλο Νοέμβριος 1941 στο Δερβένι, που δημοσιεύσαμαι στις 11 Μαίου 2012, που βασίζεται σε μια ιστορία που του είπε ο Παύλος Κανελλόπουλος σχετικά με κάποιον μαύρο και δύσκολο Νοέμβρη του 1941. .. Ανήκει στο Δερβένι, όπως και στις γύρω περιοχές.
http://issuu.com/nkarakasis/docs/november-1941
Επίσης οι "ΔΥΤΙΚΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" αναδημοσιεύουν το video του Βασίλη Λάλου με τίτλο " Δημοτικό Σχολείο Χελιδωρίου" που τον παρουσιάζουν ανάμεσα στους μαθητές και στις μαθητριές του...


ΔΑΣΚΑΛΕ ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ