Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

ΕΣΣΔ: 30 χρόνια μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης .

 Alexander Zemlianichenko/Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.AP/Copyright 1991 The Associated Press. All rights reserved

Πέρασαν 30 χρονια από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, μία διαδικασία που για πολλούς τέθηκε σε εφαρμογή μετά την περεστρόικα, το πρόγραμμα μεταρρύθμισης και απελευθέρωσης της οικονομίας που αποφάσισε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1985. Η σοβιετική οικονομία όμως ήταν ήδη σε παρακμή μετά από δεκαετίες εξοπλισμών και κακοδιαχείρισης, με αποτέλεσμα να προκληθεί κατακερμάτιση της ένωσης των 15 χωρών που την συνέθεταν.

Θετικός στον κορονοϊό ο ΥΦΥΠΕΞ Ανδρέας Κατσανιώτης

 https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2021/12/katsaniotis-960x640.jpg 

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης όπως ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο twitter.

«Υποβάλλομαι καθημερινά σε διαγνωστικές δοκιμασίες και ο μοριακός έλεγχος PCR με έβγαλε θετικό», ανέφερε.

«Με βρίσκει όμως τριπλά εμβολιασμένο και προς το παρόν χωρίς συμπτώματα. Ο Covid-19 είναι γύρω μας και ο μόνος τρόπος να τον αντιμετωπίσουμε είναι τα εμβόλια και η μάσκα για να μη θέσουμε σε κίνδυνο τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας».

Την Τετάρτη η καταβολή των €250 στους χαμηλοσυνταξιούχους - Την Πέμπτη το έκτακτο επίδομα σε αναπήρους και υπερήλικες

 sintaxeis  

Αναλυτικά οι πληρωμές από ΕΦΚΑ  - ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ την εβδομάδα 27-31 Δεκεμβρίου

Η προκαταβολή σύνταξης για τον Ιανουάριο, η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και η πληρωμή των τακτικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για το Δεκέμβριο περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- στον προγραμματισμό των καταβολών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των εποπτευόμενων Οργανισμών για την εβδομάδα 27-31 Δεκεμβρίου. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 645,4 εκατ. ευρώ σε 2,6 εκατ. δικαιούχους.

Πιο αναλυτικά:

Ο Παναγιώτης Τζαναβάρας νέος τεχνικός στον Αήττητο Σπάτων

 Επίσημο: Ο Τζαναβάρας ανέλαβε τον Αήττητο Σπάτων  

O Αήττητος Σπάτων ανακοινώνει με χαρά την πρόσληψη του Παναγιώτη Τζαναβάρα στο τιμόνι της ομάδας.

Ο κύριος Τζαναβάρας είναι κάτοχος UEFA PRO και το 2007 ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην Σούπερ Λίγκα ως βοηθός και μετά ως πρώτος προπονητής του Αστέρα Τρίπολης. Στην πλούσια προπονητική του διαδρομή έχει εργαστεί σε: Παναχαϊκή, Κόρινθο, Ρόδο, Παναιγιάλειο, Αστέρα Μαγούλας, Βύζα Μεγάρων, Δόξα Δράμας, ΑΕΛ, Νίκη Βόλου, Ολυμπιακό Βόλου, Προοδευτική, ΑΕ Σπάρτη, ΑΟ Υπάτου και Παναρκαδικό.

Καλωσορίζουμε τον κ. Τζαναβάρα στην οικογένεια του Αήττητου Σπάτων και του ευχόμαστε υγεία, δύναμη και πολλές επιτυχίες με την ομάδα μας!

Ο σπουδαίος φίλος της ομάδας μας Τότης Φυλακούρης παραμένει στο πόστο του τεχνικού συμβούλου

Super League 2: Θα παίζουν κάθε τέσσερις ημέρες

 Super League 2: Θα παίζουν κάθε τέσσερις ημέρες  

Καυτός αναμένεται ο Ιανουάριος για τις ομάδες της Super League 2 που σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε θα αγωνίζονται κάθε τέσσερις ημέρες Ανακοινώθηκε από την διοργανώτρια αρχή Ένωση Α2/Β’ Εθνικής το πρόγραμμα των αγωνιστικών που θα λάβουν χώρα τον Ιανουάριο και προκαλεί ζαλάδα αναφορικά με την προσπάθεια που θα πρέπει να

Κάρολος Παπούλιας: Το «αντίο» των πολιτικών σε έναν σπουδαίο Έλληνα και πολιτικό

 Κάρολος Παπούλιας 

Τα μηνύματα

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

Η πατρίδα αποχαιρετά, σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα. Γιατί ο Κάρολος Παπούλιας την υπηρέτησε πιστά σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Από έφηβος ακόμη πολέμησε τον Γερμανό κατακτητή. Στα χρόνια της ωριμότητάς του αντιστάθηκε στη δικτατορία. Και, αργότερα, ως βουλευτής και υπουργός Εξωτερικών, υπήρξε απ’ τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της δημοκρατικής ζωής της χώρας.

Αποκορύφωμα της πορείας του, η ομόθυμη και πανάξια εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέση που υπηρέτησε με σύνεση και με σοφία επί μία δύσκολη δεκαετία. Απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών με πολιτική συνέπεια. Και κρατώντας ψηλά τη σημαία της αλήθειας κόντρα στα κύματα του λαϊκισμού. Ήταν ο Πρόεδρος της ενότητας, της πραότητας, αλλά και της αποφασιστικότητας.

Οι Έλληνες σκύβουν με σεβασμό το κεφάλι με τη σκέψη στον υπεύθυνο Πρόεδρο, τον οραματιστή υπουργό, τον ευγενή αντίπαλο και αφοσιωμένο πατριώτη. Στον προσιτό και ήπιο πολιτικό αλλά και στον ευαίσθητο και καλλιεργημένο άνθρωπο. Κρατούν τις δεκαετίες της ζωής του ως παράδειγμα πορείας ενός αληθινού δημόσιου άνδρα. Και εμπνέονται από το μήνυμα ενότητας και αξιοπρέπειας που θα εκπέμπει για πάντα.

Για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια εκφράζω και εγώ τη βαθιά μου θλίψη. Στην οικογένειά του, στους αγαπημένους του Ηπειρώτες, στους αμέτρητους φίλους του.

 

Τάκης Θεοδωρικάκος

Ο Κάρολος Παπούλιας θα μείνει για πάντα στη μνήμη των Ελλήνων ως σύμβολο της συμφιλίωσης και της εθνικής ενότητας. Τίμησε με το ήθος του όλα τα αξιώματα που υπηρέτησε. Αιωνία του η μνήμη!

Κώστας Καραμανλής για τον Κάρολο Παπούλια: «Θα κρατήσω στη μνήμη μου τις μακρές συζητήσεις μας»

 https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/06/karamanlis-500-3.jpg 

Ευπατρίδη πολιτικό που υπηρέτησε με αίσθημα ευθύνης τη χώρα χαρακτηρίζει τον Κάρολο Παπούλια ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει και μια προσωπική αναφορά στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Όλη η δήλωση του Κώστα Καραμανλή

Ντέσμοντ Τούτου – Πέθανε ο Νομπελίστας – Εμβληματική μορφή στον αγώνα κατά του Άπαρτχαϊντ

 https://www.in.gr/wp-content/uploads/2021/12/a-556.jpg 

Σε ηλικία 90 ετών πέθανε ο Ντέσμοντ Τούτου, ο αρχιεπίσκοπος της Νότιας Αφρικής που υπήρξε ένας από τους ηγέτες του αγώνα κατά του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ.

Το 1984, μάλιστα, του είχε απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη.

Στην ανακοίνωσή του για τον θάνατο αυτής της

Κάρολος Παπούλιας: «Ευπατρίδης πολιτικός με αντιστασιακές περγαμηνές» λέει ο Προκόπης Παυλόπουλος

 Κάρολος Παπούλιας: «Ευπατρίδης πολιτικός με αντιστασιακές περγαμηνές» λέει ο Προκόπης Παυλόπουλος 

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Κάρολου Παπούλια από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο τελευταίος διαδέχτηκε τον εκλιπόντα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Ο Κάρολος Παπούλιας, ευπατρίδης πολιτικός με λαμπρές αντιστασιακές περγαμηνές, υπηρέτησε πολλαπλώς τον δημόσιο βίο της Χώρας, ιδίως δε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με υψηλό πατριωτικό αίσθημα, ανιδιοτελή αφοσίωση στο καθήκον και ανεπίληπτο ήθος. Αιωνία η Μνήμη του», αναφέρει ο Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του.


Σεισμός 4 ρίχτερ στην Κόρινθο αισθητός στην Αττική.


Ήταν λίγο πριν τις 18:30 το απόγευμα της Κυριακής (26.12.2021), λίγη ώρα μετά από τον σεισμό ανάμεσα σε Κρήτη και Κάσο, όταν σημειώθηκε άλλη μια σεισμική δόνηση, αυτή τη φορά στην Κόρινθο, που προκάλεσε… αναστάτωση.  Σύμφωνα με την αρχική αυτόματη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν εντάσεως 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 23 χλμ νότια, νοτιοδυτικά της Θήβας.

Λίγη ώρα αργότερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε το μέγεθος αλλά το επίκεντρο της δόνηση. Έτσι ο σεισμός που σημειώθηκε 18:13 το απόγευμα  έχει μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  και το επίκεντρο του εντοπίζεται στα 27 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κορίνθου. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 16, 7 χιλιόμετρα. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Αττική, ιδιαίτερα στον Πειραιά.

Το γιατί ο σεισμός των 4 Ρίχτερ στην Κόρινθο έγινε αισθητός στην Αττική εξήγησε  ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος: γιατί έγινε κοντά στις Αλκυονίδες.

«Τέσσερα Ρίχτερ κοντά στις Αλκυονίδες, στο πλέον ανατολικό κομμάτι του Κορινθιακού κόλπου. Από την Αθήνα απέχει περίπου 55 χιλιόμετρα, γι’ αυτό και έγινε αισθητός σε κάποιες περιοχές της Αττικής», τόνισε.

Σημειωσε ότι «δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά ας δούμε πώς θα πάει στη συνέχεια. Οι σεισμοί που γίνονται στον κορινθιακό είναι επιφανειακοί».

Νωρίτερα σήμερα Κυριακή 26/12 και συγκεκριμένα στις 17.15 το απόγευμα είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης. Ο σεισμός σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κάσου, συγκεκριμένα 34 χλμ νοτιοδυτικά του νησιού των Δωδεκανήσων σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 8,9 χλμ.

Σεισμός τώρα: Τι πρέπει να κάνετε την ώρα της δόνησης

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

  1. Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
  2. Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

  1. Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.
  1. Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).
  2. Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην  εμποδίζεις την κυκλοφορία.

 

 

 

 


Τα κρούσματα κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα στην Πελοπόννησο. 253 νέα κρούσματα σήμερα ( 46 στην Λακωνία, 69 στην Αχαΐα.)

Μεγάλη μείωση,  κρουσμάτων κορωνοϊού καθώς , σε σχέση με χθες, (-148 ) καταγράφηκε  το τελευταίο 24ωρο,  στην Πελοπόννησο.  Συνολικά σήμερα παρατηρήθηκαν 253 νέες μολύνσεις,  εκ των οποίων  τρεις περιοχές  (Αργολίδα, Κορινθία και Μεσσηνία ) παρουσιάζουν  σήμερα χαμηλότερο αριθμό  νέων κρουσμάτων (80) , σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές (173) .  

  Συγκεκριμένα:

Εκατόν πενηνταένα (151) νέα κρούσματα  κατεγράφησαν στη Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκ των οποίων 25 νέες μολύνσεις  παρατηρήθηκαν στην Π. Ε. Κορινθίας , 24 στην Π. Ε. Μεσσηνίας και οι υπόλοιπες 102 αναφέρθηκαν στις Π. Ε. Αργολίδας (24) Αρκαδίας (32 ) και Λακωνίας (46).

Επίσης άλλα 102 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα στις Π. Ε. Αχαΐας (69) και Ηλείας (33).   

Σήμερα 26 / 12 / 21 κατεγράφησαν, συνολικά 253 νέα κρούσματα σε όλη την  Πελοπόννησο, όπου από την αρχή της πανδημίας, έφτασαν τα 81.241 (41.435 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου)

Σήμερα Κυριακή 26 / 12 / 21, ανακοινώθηκαν νέα κρούσματα στις Π.Ε. Ενότητες Αχαΐας (69 ),  Μεσσηνίας  (24),  Κορινθίας (25), Ηλείας (33), Αργολίδας (24), Αρκαδίας (32) και Λακωνίας (46)

Αναλυτικά τα κρούσματα στους 7 νομούς στην Πελοπόννησο μέχρι σήμερα:

Π.Ε. Αχαΐας                31.759

Π.Ε. Μεσσηνίας         11.568

Π.Ε. Κορινθίας          11.575

Π.Ε. Ηλείας                 8.047

Π.Ε. Αργολίδας           7.174

Π.Ε. Αρκαδίας             6.312

Π.Ε. Λακωνίας            4.835