Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Σε ετοιμότητα για τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ στο Αίγιο - Τι ζημιές προκάλεσε σε κτίρια

Σε ετοιμότητα για τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ στο Αίγιο - Τι ζημιές προκάλεσε σε κτίρια  Ο ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο Αίγιο, αφού ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή σε όλη την Πελοπόννησο και περιοχές στη Στερεά Ελλάδα.
Ζημιές στην τοιχοποιία του μητροπολιτικού ναού της Παναγίας της Φανερωμένης στο Αίγιο, καθώς και στη τοιχοποιία μίας πολυκατοικίας, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα μετά τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 7.15 το απόγευμα.
 Ολοκληρώθηκε περίπου στις 22:00 η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες της δημοσιογράφου από το Αίγιο Πέπης Σπηλιωτοπούλου, συμμετείχαν ο Γ.Γ.Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Διδασκάλου, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλου, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάση Παναγόπουλου και αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και των Τεχνικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Διδασκάλου, ο οποίος βρίσκεται στο Αίγιο, αμέσως μετά την σεισμική δόνηση βρέθηκαν στην πόλη κλιμάκια της πολιτικής προστασίας και του ΤΑΣ, προκειμένου να διενεργήσουν ελέγχους.
ΦΩΤΟ από το Αίγιο (της Πέπης Σπηλιωτοπούλου)
Επίσης, όπως πρόσθεσε, λειτουργεί στο δημαρχείο ο τετραψήφιος αριθμός 4118, στον οποίο μπορούν να τηλεφωνούν οι κάτοικοι και να υποβάλουν αιτήματα για ελέγχους.

Ακόμη, όπως ανέφερε ο Γιώργος Διδασκάλου, στο Αίγιο βρίσκονται, για καθαρά προληπτικούς λόγους, ενισχύσεις της Πυροσβεστικής, καθώς και άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, που θα παραμείνουν στην πόλη καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας.
Το τηλέφωνο για αναφορές ζημιών είναι 26910-25555 εσ.6 (Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Αιγιαλείας) που θα παραμείνει διαθέσιμο όλη τη νύχτα.
Στο μεταξύ, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στους κατοίκους, λόγω του σεισμού, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός, έχει επανέλθει η ηρεμία στην πόλη. 

Σόιμπλε: Το ελληνικό πρόγραμμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, αν δεν τελειώσουν οι μεταρρυθμίσεις!

Schäuble trifft Geithner

«Στην Ελλάδα η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί, γιατί σημαντικό κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Ecofin της Παρασκευής.
Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ακόμα: «Γι’ αυτό απευθύναμε έκκληση στην Ελλάδα, να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα. Είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση που μπορεί κανείς πιθανώς να κάνει, ή να μην κάνει, μετά το τέλος του προγράμματος».
Ο ίδιος ανέφερε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες, συμπληρώνοντας όμως πως δεν είμαστε ακόμη στο σημείο να έχει εξαλειφθεί ενδεχόμενος κίνδυνος.
Oυσιαστικά επανέλαβε τη μόνιμη θέση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για το ελληνικό πρόγραμμα.

 ysterografa.gr

Στο αρχείο οι καταγγελίες για χρηματισμό βουλευτών

vouli

Ο Εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτότοπουλος έθεσε στο αρχείο την υπόθεση που αφορούσε καταγγελίες για εξαγορά βουλευτών, ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Εισαγγελέας αναφέρει ότι από την έρευνα του, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκαν δεκάδες πολιτικοί και άλλοι μάρτυρες, δεν προέκυψε τίποτα, ούτε απλή ένδειξη.

ysterografa.gr

Βενιζέλος: Κάποιοι για μικροκομματικούς λόγους υπονομεύουν το εθνικό μέτωπο

beniproedria

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup, άφησε αιχμές για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ κι έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με την υποστήριξη των μηχανισμών της Ε.Ε., ώστε η χώρα να βγει από το καθεστώς των Μνημονίων.
Αναλυτικά η δήλωση του κου Βενιζέλου:

Το Eurogroup επιταχύνει τις εξελίξεις για τις πρόωρες εκλογές

kalpes-psifodeltia

Μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ήρθαν το βράδυ της Πέμπτης να κωδικοποιήσουν τα συμπεράσματα του Eurogroup για το “ελληνικό ζήτημα”, είναι προφανές ότι οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να… διευκολύνουν την πορεία της χώρας προς τις πρόωρες εκλογές.
Τα συμπεράσματα από τη συζήτηση στο Eurogroup δεν επιδέχονται πολλών ερμηνειών. Οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές της χώρας, θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα και μετά τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου, δεν θα το κάνουν ωστόσο στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης, αλλά της συνέχισης της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, και της εφαρμογής ενός… κλώνου του Μνημονίου, ακόμη κι αν δεν ονομάζεται έτσι.
Πρακτικά, τα νέα δεδομένα επιταχύνουν τις πρόωρες εκλογές, που μετά βεβαιότητας πλέον “φλερτάρουν” με τον Μάρτιο του 2015 (τα “Υστερόγραφα” έχουν αποκαλύψει από τις αρχές Σεπτεμβρίου την ημερομηνία της Κυριακής 22 Μαρτίου), και εκ των πραγμάτων δυσχεραίνουν την προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να συγκροτήσει προεδρική πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Επίσης, το Eurogroup έστειλε ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα… προσγείωσης στον ρεαλισμό, με αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων θα είναι ο νικητής της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

ysterografa.gr

Σαμαράς: Βγαίνουμε από την εποχή των Μνημονίων - Αναστασιάδης: Συμφωνία για την αντιμετώπιση της τουρκικής πρόκλησης

cuprus2
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για τη συνεργασία στα θέματα της Κύπρου και τόνισε πως υπήρχε συμφωνία για την αντιμετώπιση της τουρκικής πρόκλησης, αλλά και για να βρεθεί λύση στο κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Κύπρου επεσήμανε ότι στόχος είναι η αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί, για την οποία δεν ευθύνεται η Κύπρος.
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε: «Είμαστε μαζί με την Κύπρο. Υποστηρίζουμε τον κύπριο Πρόεδρο στην αναστολή των ενταξιακών ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας». Όσον αφορά την Ελλάδα τόνισε ότι η χώρα μας βγαίνει από την εποχή των Μνημονίων

Η εθνική κρίση και μια Βουλή γεμάτη... Στύλιους

greek-Parliament

Η περίπτωση του Γιώργου Στύλιου, που κυριάρχησε χθες στην επικαιρότητα, μέσα στην… αγαρμποσύνη της, συνιστά ηχηρό παράδειγμα των συστημικών συμπτωμάτων που έχει η εθνική κρίση την οποία βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Το χειρότερο και πλέον ανησυχητικό μάλιστα είναι ότι οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες αυτές, κάθε άλλο παρά… κουνούν μαντίλι στην Ελλάδα του σήμερα, ώστε να προσδοκά κανείς βάσιμα ότι δεν θα μας συνοδεύουν στην Ελλάδα του αύριο.
Ο αποπεμφθείς υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας, δεν προέβη απλώς σε έναν αψυχολόγητο χαρακτηρισμό, που από την πολλαπλή επανάληψή του απέδειξε ότι δεν οφειλόταν σε φραστική αστοχία.
Έδειξε να μην κατανοεί τι έκανε, τι ακριβώς πρόβλημα δημιούργησε, αλλά ούτε και την εθνική συγκυρία μέσα στην οποία η κοινωνία έχει προ πολλού εξαντλήσει τις ανοχές της απέναντι στο πολιτικό σύστημα, και πολύ περισσότερο απέναντι στην κυβέρνηση, που συνδέθηκε μοιραία με την εφαρμογή ενός σκληρού Μνημονίου, χωρίς μάλιστα, όπως φάνηκε και από το χθεσινό Eurogroup, να είναι ορατή η προοπτική μιας ρεαλιστικής απαγκίστρωσης.
Μια Βουλή γεμάτη… Στύλιους, δεν είναι μια Βουλή που εκπέμπει ασφάλεια για τους πολίτες και αυτοπεποίθηση για τη χώρα. Είναι μια Βουλή που διαιωνίζει και καθιστά περισσότερο σύνθετη την κρίση.
Μια τέτοια Βουλή πυροδοτεί την αποσταθεροποίηση. Γι’ αυτό και υποτιμάται η βουβή οργή της κοινωνίας, που οδηγεί σε πρόωρες εκλογές εντός των επόμενων μηνών.

ysterografa.gr

Ρένα Δούρου : ''Δεν θα γίνει το εργοστάσιο στην Κερατέα ' Περιφερειάρχης είναι, κάτι θα ξέρει ...


'Δεν θα γίνει το εργοστάσιο στην Κερατέα '', δεν θα εφαρμοστεί ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα, επιμένει να λέει η Ρένα Δούρου.
Πως θα διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών με τα τοπικα σχέδια των δήμων, δηλαδή τη διαλογή στην πηγή και τα σχέδια επί χάρτου, όχι όσων εχουν περιβαλλοντικές ευιασθησίες, αλλά αυτών των πολύ λίγων μέχρι στιγμης, που σπεύδουν να δηλώσουν ΠΑΡΩΝ στη νεα εξουσία , δεν μας απαντά.
Εμείς πιστεύουμε οτι θα τα καταφέρει.
Περιφερειάρχης είναι άλλωστε, κατι θα ξέρει .... - See more at: http://www.airetos.gr/default.aspx?pageid=14120#sthash.V1aLG9uV.dpuf
'Δεν θα γίνει το εργοστάσιο στην Κερατέα '', δεν θα εφαρμοστεί ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα, επιμένει να λέει η Ρένα Δούρου.
Πως θα διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών με τα τοπικα σχέδια των δήμων, δηλαδή τη διαλογή στην πηγή και τα σχέδια επί χάρτου, όχι όσων εχουν περιβαλλοντικές ευιασθησίες, αλλά αυτών των πολύ λίγων μέχρι στιγμης, που σπεύδουν να δηλώσουν ΠΑΡΩΝ στη νεα εξουσία , δεν μας απαντά.
Εμείς πιστεύουμε οτι θα τα καταφέρει.
Περιφερειάρχης είναι άλλωστε, κατι θα ξέρει .... 

Χαιρετισμός Ρένας Δούρου στην ημερίδα με θέμα: «Τοπικά σχέδια δράσης, διαχείρισης αστικών στερεών απόβλητων»   ... 

Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ ο Βασίλης Νανόπουλος - Νεο Προεδρείο ΕΦΕΠΑΕ-εθνικης εμβελειας φορεας διαχειρισης επενδυσεων



 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τη λήξη της θητείας του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΠΑΕ, πραγματοποιήθηκε στις 9/10/2014 η συγκρότηση σε σώμα του νέου ΔΣ.
Το νέο Προεδρείο του ΔΣ, το οποίο εξελέγη ομόφωνα, διαμορφώθηκε ως εξής:
·         Πρόεδρος:  κ. Θωμάς Φωκίων Αλγιανάκογλου, Πρόεδρος ΚΕΠΑ –ΑΝΕΜ,
·         Αντιπρόεδροι: κ.κ  Εμμανουήλ Αλιφιεράκης, Πρόεδρος Αναπτυξιακής Κρήτης και
Επιμελητηρίου Ηρακλείου και Βασίλειος Νανόπουλος, Πρόεδρος Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Επιμελητηρίου Κορινθίας
·         Γραμματέας: κ. Κωνσταντίνος Τζούφλας, Πρόεδρος  ΑΝΔΙΑ

Ο στόχος της εταιρείας ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα») είναι η παροχή προς την εκάστοτε Αναθέτουσα Αρχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών διαχείρισης Δράσεων Ενισχύσεων του εκάστοτε Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Σήμερα ο φορέας διαχειρίζεται Δράσεις Κρατικών Ενισχύσεων εκτιμώμενου συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3 δις €, σχετιζόμενες με ίδρυση νέων επιχειρήσεων ή εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ή αύξηση εξωστρέφειας επιχειρήσεων, κυρίως ΜΜΕ, στους κάτωθι τομείς:
  • Μεταποίηση
  • Εμπόριο
  • Υπηρεσίες
  • Τουρισμός
  • Κατάρτιση φυσικών προσώπων

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ κ. LI JINJUN

Εμφάνιση 1107 foto.jpg


Πραγματοποιήθηκε, σήμερα στα κεντρικά Γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, συνάντηση μεταξύ του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής κ. Ανδρέα Παπαμιμίκου και του Αναπληρωτή Υπουργού Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας κ. Li Jinjun, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων. Οι δυο πλευρές συζήτησαν διεξοδικά για θέματα Ναυτιλίας, Τουρισμού, Επενδύσεων, Παιδείας και Πολιτισμού.
Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα των δύο κομμάτων για περαιτέρω εμβάθυνση στη συνεργασία Ελλάδας και Κίνας.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ :Λόγω Έκτακτων Καιρικών Φαινομένων ΑΠΟΦΥΓΕΤΑΙ άσκοπες μετακινήσεις καθώς και η παραμονή σε υπόγεια,



http://images.watchit.gr/?h=353&w=600&src=http://www.newsit.gr/files/Image/2014/09/25/BROXARA1.jpg 
Λόγω του Δελτίου Πρόβλεψης Έκτακτων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, παρακαλούμε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις καθώς και η παραμονή σε υπόγεια, από σήμερα Παρασκευή 7 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 μ.μ. έως αύριο Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 13:00 μ.μ.   

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Δωρεά στη Βουλή των Ελλήνων, Αντίγραφο του Ιερού Ευαγγελίου της Ουκρανίας

  Εμφάνιση IMG_2014_11_07_00132a.jpg
Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, ο Πρέσβης της Ουκρανίας κ. Volodymyr Shkurov, παρέδωσε εκ μέρους της κυβέρνησής του, πιστό αντίγραφο του Ιερού Ευαγγελίου της Ουκρανίας. Παρουσία Βουλευτών-μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Ουκρανίας, Πρέσβεων από την Ελβετία, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία και Εκπροσώπων Πρεσβειών, ο Πρέσβης της Ουκρανίας επέδωσε το χρυσοποίκιλτο Ευαγγέλιο στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Ουκρανίας κ. Λάζαρο Τσαβδαρίδη, προκειμένου να τοποθετηθεί μόνιμα στην Βιβλιοθήκη του Κοινοβουλίου.
Πρόκειται για το ακριβές αντίγραφο του Πρωτόβιβλου της Ουκρανίας- Ιερού Ευαγγελίου «Περεσόπτιτσα», το οποίο πήρε την ονομασία του από ένα μικρό χωριό στην Ουκρανία. Αποτελεί το πρώτο λειτουργικό βιβλίο στις χώρες της Νότιας Ρωσίας, προσαρμοσμένο στη γλώσσα του 16ου αιώνα και αποτελεί το ιερότερο και πιο σπάνιο κειμήλιο της Ουκρανίας. Θεωρείται σύμβολο  της Ορθοδόξου Αναγεννήσεως καθώς και της κρατικής κυριαρχίας, ενώ σε αυτό δίνουν τον όρκο πίστεως προς τον λαό της Ουκρανίας ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της Κυβερνήσεως του Ουκρανικού Κράτους κατά την ορκωμοσία τους. Είναι γραμμένο με χρυσό εικοσιτριών καρατίων σε πάπυρο με κεφαλαία γράμματα των οποίων το σχήμα μοιάζει με εκείνα παλαιών σλαβονικών χειρόγραφων.
Παραλαμβάνοντας το Ιερό Ευαγγέλιο ο κ. Τσαβδαρίδης ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ουκρανίας εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Β. Μεϊμαράκη και τον διαβεβαίωσε πως «η Βουλή των Ελλήνων παραλαμβάνει στην ουσία την ψυχή της Ουκρανίας, προκειμένου να τη φυλάξει ως πολύτιμο φυλακτό φιλίας των δύο εθνών, ως φωτεινή απόδειξη των ισχυρών δεσμών και των κοινών αξιών που συνδέουν τις δύο χώρες, ως άσβεστο φάρο που θα εγγυάται την ασφαλή πλεύση των δύο λαών σε ήρεμα λιμάνια συνεργασίας, αλληλεπίδρασης και κοινής ανάπτυξης». Κάλεσε τον κ. Volodymyr Shkurov να μεταφέρει στον «περήφανο Ουκρανικό Λαό, την αγάπη μας, την υποστήριξη μας, την φιλία μας» και πρόσθεσε ότι η λέξη Ευαγγέλιο σημαίνει «χαρούμενο μήνυμα και σήμερα εσείς κ. Πρέσβη, δωρίζετε στην Ελληνική Βουλή όχι απλά ένα ιερό κειμήλιο, αλλά ένα πανανθρώπινο μήνυμα πίστης, ελπίδας και πολιτισμού. Από σήμερα, το πιστό αυτό αντίγραφο της Ουκρανικής πνευματικής κληρονομιάς που με ευγένεια μας επιδίδετε, θα κοσμεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα επιβεβαιώνει κάθε μέρα τις άριστες μεταξύ μας σχέσεις». 
«Με την πρωτοβουλία μας αυτή θέλουμε να υπογραμμίσουμε την αξία της αρχής της Δημοκρατίας και να εκφράσουμε συμβολικά την εκτίμηση μας προς τη Βουλή των Ελλήνων , όπως και να τονίσουμε τον σεβασμό του Ουκρανικού λαού προς το φίλο Ελληνικό λαό» τόνισε ο Πρέσβης της Ουκρανίας κ. Volodymyr Shkurov, αναφέροντας ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εκείνον να παρίσταται στην εκδήλωση που πραγματοποιείται «στη χρονική συγκυρία κατά την οποία οι χώρες μας γιορτάζουν διακόσια χρόνια από τη γέννηση του εθνικού ποιητή της Ουκρανίας Ταράς Σεβτσένκο και διακόσια χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας»

Κώστας Κόλλιας: «Αιχμή του δόρατος η Κορινθία για τα μεγάλα έργα στην Περιφέρεια» - Συνάντηση με τον Πέτρο Τατούλη



http://korinthiannews.gr/wp-content/uploads/2014/11/a213-231x300.jpg
Πολύωρη συνάντηση είχε με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας στην Τρίπολη. Ο κ.Κόλλιας ενημερώθηκε από τον κ.Τατούλη για όλα τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται στην Κορινθία, ενώ εκτεταμένη συζήτηση έγινε για αγροτικά ζητήματα που απασχολούν τον Νομό. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Είχαμε μία εξαιρετικά εποικοδομητική, πολύωρη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Τατούλη, στην οποία είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας. Ο κ.Τατούλης είναι άριστος γνώστης όχι μόνο των έργων, αλλά και των αναγκών του Νομού μας, σε όλα τα επίπεδα.
Όπως με ενημέρωσε, στόχος της Περιφέρειας είναι να αποτελέσει η Κορινθία την αιχμή του δόρατος των έργων. Ως πύλη της Πελοποννήσου, ο Νομός μας θα πάρει τη μερίδα του λέοντος από το ΕΣΠΑ 2014-2020, επιπλέον των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στα πλαίσια του τρέχοντος Επιχειρησιακού Προγράμματος. Η στρατηγική της θέση ανάμεσα στην Αττική και τη νοτιοδυτική Ελλάδα και, βεβαίως, η γειτνίαση με την πρωτεύουσα, θέτουν την Κορινθία σε πρώτη προτεραιότητα.
Όπως χαρακτηριστικά μου ανέφερε ο Περιφερειάρχης, η ανάπλαση του Ισθμού, πέραν των άλλων, θα σηματοδοτήσει το ρόλο που θα παίξει η Πελοπόννησος τα επόμενα χρόνια για την οικονομική ανάταξη ολόκληρης της χώρας. Σε ό,τι αφορά το πολύπαθο Φράγμα του Ασωπού, ο κ.Τατούλης με ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησής του και με διαβεβαίωσε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στα πλαίσια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Η Περιφέρεια, ως διευθύνουσα αρχή, πρωτοστάτησε στο να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να μπει στην τελική ευθεία. Ο κ.Περιφερειάρχης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, παρακολουθούν στενά την πορεία της κατασκευής και πιστεύω ότι δεν θα επιτραπούν άλλες καθυστερήσεις.
Έθεσα στον κ.Τατούλη το μείζον ζήτημα της διάβρωσης των ακτών, το οποίο είναι βέβαιο ότι, εάν δεν αντιμετωπιστεί με ριζικές λύσεις, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστροφές στην Κορινθία. Ο Περιφερειάρχης με διαβεβαίωσε ότι οι παρεμβάσεις πλέον θα έχουν χαρακτήρα μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης του φαινομένου. Επιπλέον, δεσμεύθηκε για την ολοκλήρωση των έργων στις επαρχιακές οδούς Λαύκα-Καστανιά και Αλεποχώρι-Σχίνος. Όπως επεσήμανα στον κ.Περιφερειάρχη, η κατασκευή και επισκευή τους είναι κρίσιμης σημασίας, ώστε να μειωθεί το κόστος σε χρόνο και χρήμα, αλλά και η επικινδυνότητα του δικτύου, που σήμερα βρίσκεται σε απαράδεκτα επίπεδα.
Τέλος, έθεσα μετ’ επιτάσεως στον κ.Τατούλη το σοβαρότατο θέμα την επέκτασης του Προαστιακού σιδηροδρόμου προς το Λουτράκι.  Τόνισα ότι το έργο είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ανάπλαση του Ισθμού, αλλά και με την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της πόλης του Λουτρακίου. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα φορέων και πολιτών, για το οποίο έχουν δουλέψει σκληρά. Γνωρίζω ότι η Περιφέρεια έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες και είμαι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω τους συμπολίτες μου στο Λουτράκι ότι πολύ σύντομα ο ίδιος ο κ.Τατούλης θα προβεί σε σημαντικές, θετικές ανακοινώσεις.
          Η Κορινθία το προσεχές διάστημα θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας. Η προσπάθεια για την ανάπτυξη του Νομού μας πρέπει να είναι ο κοινός στόχος όλων όσων εκπροσωπούμε την Κορινθία, και είναι πεποίθησή μου ότι όσο πιο συλλογικά προβάλλουμε και διεκδικούμε τις ανάγκες της Κορινθίας, τόσο περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε.»

Ταρακουνήθηκε όλη η Πελοπόννησος από τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ στο Αίγιο - Ρωγμές και ζημιές σε σπίτια - Ισχυρή καταιγίδα πλήττει ήδη όλη την περιοχή

Αναστάτωση στο Αίγιο από σεισμό 4,8 Ρίχτερ - Βγήκαν έξω από τα σπίτια τους οι κάτοικοι - Έγινε αισθητός σε όλη την Πελοπόννησο
Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Πάτρα στο Αίγιο, την Ναύπακτο και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Κορινθίας και της Φωκίδας, λίγο μετά τις 7.10 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται στον δυτικό Κορινθιακό κόλπο, 5 χλμ. βόρεια του Αιγίου, 147 χλμ. βόρεια, βορειοδυτικά της Αθήνας, με εστιακό βαθος τα 5 χιλιόμετρα

Αμέσως μετά τον σεισμό έχουν σημειωθεί ήδη τρεις μετασεισμοί, ενώ ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας σε δηλώσεις του στο patrastimes.gr εξέφρασε την άποψη ότι καλό θα ήταν για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων να περιμένουμε μερικές ώρες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών ακόμα και σε ραδιοφωνικά μέσα της Αθήνας, μιλούσαν για ισχυρή σεισμική δόνηση που προκάλεσε αναστάτωση, αναγκάζοντας πολλούς από αυτούς να βγουν έξω από τα σπίτια τους. Έντρομοι πετάχτηκαν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι του Αιγίου όπου "ακούστηκε" περισσότερο ο σεισμός, ενώ υπάρχουν αναφορές και για πτώσεις αντικειμένων μέσα σε σπίτια.
Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αλλά και ρωγμές σε σπίτια παρατηρούνται στην… ευρύτερη περιοχή του Αιγίου από τις σεισμικές δονήσεις.
Ζημιές στο Αίγιο - Κλίση πήρε ένα ακατοίκητο κτίριο, στους δρόμους οι κάτοικοι μετά τον σεισμό (pics) Παρά τις διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων που είναι καθησυχαστικοί, οι κάτοικοι παραμένουν ανήσυχοι, σύμφωνα με το centralnews και ήδη ξεκίνησαν να ελέγχουν τα σπίτια τους, προκειμένου να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Εκτός από το παλιό ακατοίκητο κτίριο που πήρε κλίση στην οδό Αράτου έγιναν αναφορές και για μια μάντρα κοντά στο νοσοκομείο που υπέστη ραγίσματα και εκεί μπήκαν από τις αρχές προστατευτικές κορδέλες για να αποφευχθούν τραυματισμοί περαστικών.
H Πυροσβεστική είναι επί ποδός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρύτερη περιοχή είναι στο μάτι της σφοδρής κακοκαιρίας που έχει ήδη ξεκινήσει να πλήττει τη δυτική Ελλάδα.

Τέλος σημειώνουμε  σήμερα  στις 09.41  έγινε αισθητή σε όλη την Κεφαλονιά, σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 7 χιλιόμετρα δυτικά από το Ληξούρι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν εντάσεως 4,6 Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα. Νωρίτερα το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο είχε δώσει το σεισμό στα 4,9 Ρίχτερ.
Πριν από δύο μέρες το νησί είχε ταρακουνηθεί από σεισμό 4,2 Ρίχτερ. Εκείνος ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο, ήταν επιφανειακός και χαρακτηρίστηκε ως φυσιολογικός για την περιοχή.

Βανίλιες Φενεού, φασολάκι από τζάκι

κείμενο: Ελένη Α. Παπαδοπούλου |φωτογραφίες: Ελένη Α. Παπαδοπούλου, Ελένη Καππαή

Το πιο νόστιµο µικρόσπερµο φασόλι της Ελλάδας καλλιεργείται στο µαγευτικό οροπέδιο του Φενεού, πλάι στη γαλαζοπράσινη λίµνη του ∆όξα, υπό την αιγίδα των ορεινών αρχόντων Χελµού, Κυλλήνης, Ολίγυρτου... Από τον Μάιο του 2012 ανήκει στα προστατευόµενα του κοινοτικού µητρώου ΠΟΠ-ΠΓΕ...
Το Φενεάτικο οροπέδιο ανήκει στα πιο γραφικά και σπάνιας ιδιαιτερότητας τοπία της Πελοποννήσου και της χώρας µας. Η κλειστή από τους ορεινούς όγκους λεκάνη του φιλοξενεί την τεχνητή λίµνη του ∆όξα, µια καλλονή µε αρετές δυσεύρετες. Περιβάλλεται από πλούσιες δασικές εκτάσεις ελάτης και πεύκης που γλιστρούν ως τις όχθες της. Πυκνή, άγρια χλωροπανίδα συµπληρώνει ένα οικοσύστηµα ιδανικό για παραδοσιακές καλλιέργειες και καρπούς κορυφαίας ποιότητας. Το βαθύ παρελθόν της Φενεατικής παραδίδεται µε µια µυθολογική και ιστορική προίκα αξιοθαύµαστη και συνδέεται µε πλήθος ηρώων, θεών, γεγονότων. Ανάµεσά τους και ο Ηρακλής στον οποίο αποδίδεται η κατασκευή των βαράθρων (καταβόθρες) του οροπεδίου αλλά και η διάνοιξη της κοίτης του Όλβιου ποταµού. Οι αναφορές στις πηγές µαρτυρούν µε πολλούς τρόπους τον πλούτο και τη γονιµότητα αυτής της γης. Η σπουδαιότερη, όµως, απόδειξη είναι η σχέση της µε την κατ’ εξοχήν θεά της γεωργίας.

Δοκιμασία για πρωτοπόρους στην Α2 Κορινθίας

 Δοκιμασία το Σαββατοκύριακο για δύο από τους τρεις πρωτοπόρους στο πρωτάθλημα της Α2 Κατηγορίας Κορινθίας, στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής.  Ενώ ο Ηρακλής Λεχαίου υποδέχεται στην έδρα του ( γήπεδο Αρχαίας Κορίνθου) τον ΑΟ Σολομού, Ολυμπιακός Άσσου και Δάφνη Εξαμιλίων δοκιμάζονται σε Σοφικό και Δερβένι με Πανσολυγειακό και Πανευρωστινιακό, αντίστοιχα, κόντρα σε ομάδες που θέλουν την νίκη για να ξεφύγουν μακριά από την επικινδυνη ζώνη.
Η αυλαία της αγωνιστικής ανοίγει αύριο Σάββατο στις 3 το απόγευμα, στο Σοφικό με τον αγώνα Πανσολυγειακός - Ολυμπιακός Άσσου και στο γήπεδο της Κλένιας όπου η Πρόοδος Αγίου Βασιλείου υποδέχεται τον Αετό Κρυονερίου.
Η αγωνιστική συνεχίζεται την Κυριακή με τον Πανευρωστινιακό να υποδέχεται στο "Κώστας Βυζάς" , στο Δερβένι την εκ των πρωτοπόρων Δάφνη Εξαμιλίων, την ίδια ώρα που ο Ηρακλής Λεχαίου αντιμετωπίζει στην έδρα του τον ΑΟ Σολομού. Στο "Γιάννης Στέφας", στα Ίσθμια, ο Ισθμιακός στο τοπικό ντέρμπι αντιμετωπίζει την Περαχώρα, ενω στο Ζευγολοατιό η Δάφνη Πουλίτσας μάχεται τον Άρη Αρχαίας Κορίνθου. Στο Κιάτο η Θύελλα Κ. Διμηνιού αντιμετωπίζει τον Φωκά Αρχαίων Κλεωνών, ενώ τέλος το ντέρμπι της ουράς θα γίνει στη Ξυλοκέριζα ανάμεσα στον Σαρωνικό Γαλατακίου και τα Ταρσινά '97.

Η 5η αγωνιστική 
8-11-14 15:00 
ΠΑΝΣΟΛΥΓΕΙΑΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΣΣΟΥ
ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΑΕΤΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ
 9-11-14 15:00 
ΑΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ - ΙΣΘΜΙΑΚΟΣ
ΔΑΦΝΗ ΠΟΥΛΙΤΣΑΣ - ΑΡΗΣ ΑΡΧ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΠΑΝΕΥΡΩΣΤΙΝΙΑΚΟΣ - ΔΑΦΝΗ ΕΞΑΜΙΛΙΩΝ
ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ -ΤΑΡΣΙΝΑ '97
ΗΡΑΚΛΗΣ ΛΕΧΑΙΟΥ - ΑΟ ΣΟΛΟΜΟΥ 
ΘΥΕΛΛΑ Κ. ΔΙΜΗΝΙΟΥ -ΦΩΚΑΣ ΑΡΧ. ΚΛΕΩΝΩΝ