Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Ταρακουνήθηκε όλη η Πελοπόννησος από τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ στο Αίγιο - Ρωγμές και ζημιές σε σπίτια - Ισχυρή καταιγίδα πλήττει ήδη όλη την περιοχή

Αναστάτωση στο Αίγιο από σεισμό 4,8 Ρίχτερ - Βγήκαν έξω από τα σπίτια τους οι κάτοικοι - Έγινε αισθητός σε όλη την Πελοπόννησο
Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Πάτρα στο Αίγιο, την Ναύπακτο και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Κορινθίας και της Φωκίδας, λίγο μετά τις 7.10 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται στον δυτικό Κορινθιακό κόλπο, 5 χλμ. βόρεια του Αιγίου, 147 χλμ. βόρεια, βορειοδυτικά της Αθήνας, με εστιακό βαθος τα 5 χιλιόμετρα

Αμέσως μετά τον σεισμό έχουν σημειωθεί ήδη τρεις μετασεισμοί, ενώ ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας σε δηλώσεις του στο patrastimes.gr εξέφρασε την άποψη ότι καλό θα ήταν για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων να περιμένουμε μερικές ώρες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών ακόμα και σε ραδιοφωνικά μέσα της Αθήνας, μιλούσαν για ισχυρή σεισμική δόνηση που προκάλεσε αναστάτωση, αναγκάζοντας πολλούς από αυτούς να βγουν έξω από τα σπίτια τους. Έντρομοι πετάχτηκαν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι του Αιγίου όπου "ακούστηκε" περισσότερο ο σεισμός, ενώ υπάρχουν αναφορές και για πτώσεις αντικειμένων μέσα σε σπίτια.
Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αλλά και ρωγμές σε σπίτια παρατηρούνται στην… ευρύτερη περιοχή του Αιγίου από τις σεισμικές δονήσεις.
Ζημιές στο Αίγιο - Κλίση πήρε ένα ακατοίκητο κτίριο, στους δρόμους οι κάτοικοι μετά τον σεισμό (pics) Παρά τις διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων που είναι καθησυχαστικοί, οι κάτοικοι παραμένουν ανήσυχοι, σύμφωνα με το centralnews και ήδη ξεκίνησαν να ελέγχουν τα σπίτια τους, προκειμένου να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Εκτός από το παλιό ακατοίκητο κτίριο που πήρε κλίση στην οδό Αράτου έγιναν αναφορές και για μια μάντρα κοντά στο νοσοκομείο που υπέστη ραγίσματα και εκεί μπήκαν από τις αρχές προστατευτικές κορδέλες για να αποφευχθούν τραυματισμοί περαστικών.
H Πυροσβεστική είναι επί ποδός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρύτερη περιοχή είναι στο μάτι της σφοδρής κακοκαιρίας που έχει ήδη ξεκινήσει να πλήττει τη δυτική Ελλάδα.

Τέλος σημειώνουμε  σήμερα  στις 09.41  έγινε αισθητή σε όλη την Κεφαλονιά, σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 7 χιλιόμετρα δυτικά από το Ληξούρι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν εντάσεως 4,6 Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα. Νωρίτερα το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο είχε δώσει το σεισμό στα 4,9 Ρίχτερ.
Πριν από δύο μέρες το νησί είχε ταρακουνηθεί από σεισμό 4,2 Ρίχτερ. Εκείνος ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο, ήταν επιφανειακός και χαρακτηρίστηκε ως φυσιολογικός για την περιοχή.