Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Το Μεξικό ζήτησε επισήμως συγγνώμη από τους αυτόχθονες Μάγια

 Το Μεξικό ζήτησε επισήμως συγγνώμη από τους αυτόχθονες Μάγια 

Μεξικό: Επισήμως συγγνώμη από τους αυτόχθονες Μάγια για τις αδικίες που διαπράχθηκαν εναντίον τους μετά την ισπανική κατάκτηση, ζήτησε χθες η κυβέρνηση του Μεξικού, με αφορμή τα 500 χρόνια της «Κονκίστα» (της κατάκτησης του Μεξικού).

Κατά τη διάρκεια της τελετής, η κυβέρνηση του Μεξικού αναγνώρισε τον ρατσισμό και τις διακρίσεις που εξακολουθεί να υποφέρει αυτή η εθνοτική μειονότητα δύο αιώνες μετά την ανεξαρτησία του Μεξικού.

Μητσοτάκης: «Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με πράξεις»

 Μητσοτάκης 

Το δικό του μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με πράξεις: Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπου θα καταγράφεται και θα προστατεύεται ο χρόνος εργασίας. Με το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία. Με την επιλογή ο ίδιος ο εργαζόμενος να διευθετεί τον χρόνο απασχόλησής του με ουσιαστική κατοχύρωση του 8ωρου.

Και ακόμη: Με επιπλέον γονικές άδειες, άδεια πατρότητας και προστασία του νέου πατέρα από απόλυση. Αλλά και με ένα στιβαρό πλαίσιο θωράκισης από τη βία και την παρενόχληση στην εργασία. Έτσι διασφαλίζουμε και διευρύνουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Προστατεύουμε την υγεία τους από την πανδημία και στηρίζουμε το εισόδημά τους. Και οικοδομούμε μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Μακριά από συνθήματα. Και με το βλέμμα στο αύριο».

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Σμέρνα Ζαχάρως

  

Οριοθετήθηκε η φωτιά της Σμέρνας Ηλείας, μετά την ολονύχτια μάχη των Πυροσβεστικών Δυνάμεων από Ηλεία και Αχαϊα, ενώ έχει κάψει περίπου 80-100 στρέμματα δασικής έκτασης.

Στην κατάσβεσή της συνέδραμαν 12 οχήματα, υδροφόρες και μηχανήματα έργου από το Δήμο Ζαχάρως και την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Football League: Οι διαιτητές της 9ης αγωνιστικής

 Football League: Οι διαιτητές της 9ης αγωνιστικής  

Τους διαιτητές των αγώνων της 9ης αγωνιστικής της Football League στο Νότιο όμιλο γνωστοποίησε τη Δευτέρα του Πάσχα (3/5) η ΚΕΔ/ΕΠΟ.  

Νότιος όμιλος

Τρίτη (4/5)

14.00 Σαντορίνη - Αστέρας Βλαχιώτη

Διαιτητής: Κατοίκος (Αθηνών) Βοηθοί: Σταυρόγλου, Τσολακίδης (Αθηνών) 4ος: Μπαϊρακτάρης (Αθηνών)

 

Τετάρτη (5/5)

13.00 Νίκη Βόλου - Επισκοπή

Διαιτητής: Βουρνέλης (Μακεδονίας) Βοηθοί: Φαργιός (Μακεδονίας), Μάνος (Λάρισας) 4ος: Δραγούσης (Κιλκίς)

17.00 Ιάλυσος - Καλαμάτα

Διαιτητής: Τσαμούρης (Πειραιά) Βοηθοί: Γουρνιάς (Ανατ. Αττικής), Παγουράς (Βοιωτίας) 4ος: Αντωνίου (Ανατ. Αττικής)

17.00 Καλλιθέα - Αιγάλεω

Διαιτητής: Τζαμουτζαντώνης (Χίου) Βοηθοί: Πλακάς (Δυτ. Αττικής), Ψύλλος (Λέσβου) 4ος: Τσουκαλάς (Αθηνών)

Ρόδος - Ασπρόπυργος ΑΝΑΒΟΛΗ

Super League 2: Οι διαιτητές της 2ης αγωνιστικής των πλέι οφ/πλέι άουτ

 Super League 2: Οι διαιτητές της 2ης αγωνιστικής των πλέι οφ/πλέι άουτ  

Με τη 2η αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ συνεχίζεται η Super League 2, με την ΚΕΔ/ΕΠΟ να γνωστοποιεί τη Δευτέρα του Πάσχα (3/5) τους διαιτητές που θα διευθύνουν τις αναμετρήσεις.

Το ματς ανάμεσα στα Χανιά και τον Ιωνικό στα Περιβόλια θα διευθύνει ο Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας), ο οποίος είναι ρέφερι της Super League 1 και διεθνής. 

Στην αναμέτρηση του Λεβαδειακού με τον Εργοτέλη στη Λιβαδειά ορίστηκε ο διεθνής και αξιολογημένος Τάσος Παπαπέτρου (Αθηνών), ενώ στο Διαγόρας - Ξάνθη θα σφυρίξει ο Σκουλάς (Θεσσαλίας), που είναι επίσης διαιτητής της Super League 1.

Αναλυτικά οι ορισμοί:

Super League: Αυτοί σφυρίζουν – Ο Βόσνιος Πελίτο στο ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, ο Ισραηλινός Ρέινσρεϊμπερ στο Άρης – Ολυμπιακός

 Super League: Αυτοί σφυρίζουν - Ο Βόσνιος Πελίτο στο ΑΕΚ - ΠΑΟΚ, ο Ισραηλινός Ρέινσρεϊμπερ στο Άρης – Ολυμπιακός 

Έβδομη αγωνιστική στα play off της Super League και η ΚΕΔ ανακοίνωσε τους διαιτητές των τριών σημαντικών αναμετρήσεων.

Τον Βόσνιο Ιρφάν Πελίτο που έχει πάρει δύο φορές τη φετινή περίοδο γεύση από τη Super League, όρισε η ΚΕΔ στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ, για την 7η αγωνιστική των play off.

Καιρός: Κρύος o Απρίλιος για τη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα – Έως 2 βαθμούς κάτω από τις μέσες τιμές [χάρτης]

  

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε αρνητικές αποκλίσεις μεγίστων θερμοκρασιών τον Απρίλιο του 2021, με μερικές από τις χαμηλότερες τιμές της τελευταίας δεκαετίας να καταγράφονται στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα.

Ο παραπάνω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις των μεγίστων θερμοκρασιών από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα από δεδομένα 51 μετεωρολογικών σταθμών. 

Όλγα Κεφαλογιάννη – Μίνως Μάτσας: Παντρεύτηκαν σε στενό οικογενειακό κύκλο – Η πρώτη φωτογραφία

Όλγα Κεφαλογιάννη-Μίνως Μάτσας: Παντρεύτηκαν μυστικά   

Ο κύβος ερρίφθη για την Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία παντρεύτηκε τον αγαπημένο της Μίνωα Μάτσα υπό άκρα μυστικότητα.

Η πολιτικός αποκάλυψε το μεσημέρι της Τρίτης το ευτυχές γεγονός μέσα από μία ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό της στο Instagram.

Πιο συγκεκριμένα, η Όλγα Κεφαλογιάννη ανέβασε μια φωτογραφία, στην οποία απεικονίζονται οι βέρες τους, με εκείνη να φοράει ένα νυφικό από δαντέλα. Στη λεζάντα μάλιστα, χρησιμοποίησε ένα απόσπασμα από τον «Ύμνο της αγάπης»: «Νυνί δε μένει πίστις, έλπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα μείζων δε τούτων η αγάπη.” Ώστε τώρα μας απομένουν τρία πράγματα: η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Πιο μεγάλη όμως από αυτά είναι η αγάπη».

Οι ευχές από τους διαδικτυακούς της φίλους στο Instagram ήταν δεκάδες μέσα σε λίγα λεπτά.