Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Κόρινθος: Τι είπε ο Γ. Γεωργαντάς για αρδευτικά έργα και αποζημιώσεις των αγροτών / Συμβάσεις έργων 1,6 εκ ευρώ σε δήμους της Κορινθίας υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου


Επίσκεψη στην Κόρινθο, πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να μετάσχει σε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Έγινε συζήτηση για τα αρδευτικά έργα της περιοχής και για τα προβλήματα που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα. Σ’ ότι αφορά στο φράγμα του Ασωπού, ο Υπουργός τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, όπως είπε, προχώρησε στην προκήρυξη της μελέτης και για τα δίκτυα, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, με στόχο να υπάρχει ένα λειτουργικό έργο για τους αγρότες και η πράξη αυτή, όπως επισήμανε, αποτελεί απόδειξη – και για τους πιο δύσπιστους – ότι το έργο του Ασωπού θα ολοκληρωθεί. Ο Υπουργός τόνισε ότι το ΥΠΑΑΤ μέσω του Γ.Γ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, παρακολουθεί στενά την εκτέλεση των έργων στο Φράγμα.

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις της 21ης Αυγούστου, είπε ότι αναμένονται τα πορίσματα από τις αυτοψίες των γεωπόνων για να πληρωθούν άμεσα, όσες από τις καταστροφές εντάσσονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Για τις καταστροφές από καύσωνες, που δεν εντάσσονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, τόνισε ότι αναζητείται τρόπος για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

  

Ο Υπουργός τόνισε ότι από τον Ιανουάριο του 2021 έχουν καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες, περί τα 500 εκατ. ευρώ και από αυτά, μόνο τα μισά αποτελούν εισφορές των αγροτών.

Σημείωσε ακόμη ότι και τον Ιανουάριο να καταβληθούν οι αποζημιώσεις, θα έχουν δοθεί στους αγρότες σ’ ένα διάστημα πέντε μηνών, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση κατέβαλε αποζημιώσεις σε 18 μήνες.

Επανέλαβε ότι το ΥΠΑΑΤ θα στηρίξει και φέτος τους παραγωγούς σταφίδας, αν και τα