Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Κόρινθος: Τι είπε ο Γ. Γεωργαντάς για αρδευτικά έργα και αποζημιώσεις των αγροτών / Συμβάσεις έργων 1,6 εκ ευρώ σε δήμους της Κορινθίας υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου


Επίσκεψη στην Κόρινθο, πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να μετάσχει σε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Έγινε συζήτηση για τα αρδευτικά έργα της περιοχής και για τα προβλήματα που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα. Σ’ ότι αφορά στο φράγμα του Ασωπού, ο Υπουργός τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, όπως είπε, προχώρησε στην προκήρυξη της μελέτης και για τα δίκτυα, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, με στόχο να υπάρχει ένα λειτουργικό έργο για τους αγρότες και η πράξη αυτή, όπως επισήμανε, αποτελεί απόδειξη – και για τους πιο δύσπιστους – ότι το έργο του Ασωπού θα ολοκληρωθεί. Ο Υπουργός τόνισε ότι το ΥΠΑΑΤ μέσω του Γ.Γ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, παρακολουθεί στενά την εκτέλεση των έργων στο Φράγμα.

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις της 21ης Αυγούστου, είπε ότι αναμένονται τα πορίσματα από τις αυτοψίες των γεωπόνων για να πληρωθούν άμεσα, όσες από τις καταστροφές εντάσσονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Για τις καταστροφές από καύσωνες, που δεν εντάσσονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, τόνισε ότι αναζητείται τρόπος για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

  

Ο Υπουργός τόνισε ότι από τον Ιανουάριο του 2021 έχουν καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες, περί τα 500 εκατ. ευρώ και από αυτά, μόνο τα μισά αποτελούν εισφορές των αγροτών.

Σημείωσε ακόμη ότι και τον Ιανουάριο να καταβληθούν οι αποζημιώσεις, θα έχουν δοθεί στους αγρότες σ’ ένα διάστημα πέντε μηνών, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση κατέβαλε αποζημιώσεις σε 18 μήνες.

Επανέλαβε ότι το ΥΠΑΑΤ θα στηρίξει και φέτος τους παραγωγούς σταφίδας, αν και τα

προγράμματα deminimis δεν είναι απεριόριστα. Κάλεσε δε τους παραγωγούς να επαναπροσδιορίσουν τους τρόπους τυποποίησης και προώθησης του προϊόντος.

Καταλήγοντας ο Γιώργος Γεωργαντάς, τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον πρωτογενή τομέα γιατί τον αντιμετωπίζει ως πυλώνα της οικονομίας, αλλά και διότι μέσω αυτού μπορεί να αντιμετωπισθεί ο επισιτιστικός κίνδυνος.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι Βουλευτές Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, Νίκος Ταγαράς και Κώστας Κόλλιας, ο Περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αθηνά Κόρκα, ο αντιπεριφεριάρχης Λακωνίας, Νίκων Τζινιέρης, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Αγροτικών, Στάθης Αναστασόπουλος, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης, Πρόνοιας Τάσος Γκιόλης και οι Δήμαρχοι του Νομού.

Στη συνέχεια, σε εκδήλωση που έγινε στο Κιάτο, ο Γιώργος Γεωργαντάς, έκανε εκτενή αναφορά στο σύνολο της αγροτικής πολιτικής, της αναπτυξιακής πορείας, της προοπτικής, των μεταρρυθμίσεων και έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί από το Υπουργείο.

Στο μεταξύ έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.165.000 ευρώ αφορούν οι δύο προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ισάριθμων δήμων της Κορινθίας, τις οποίες υπέγραψε το απόγευμα σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας, στην Κόρινθο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Συγκεκριμένα, ο Π. Νίκας υπέγραψε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης για το προϋπολογισμού 870.000 ευρώ έργο διαμόρφωσης και ανάπλασης της περιοχής ανατολικά και δυτικά των εκβολών του ποταμού Σύθα, στο Ξυλόκαστρο.

Οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν στην επισκευή δρόμων που έχουν υποστεί φθορές, στη διαμόρφωση των υφιστάμενων πεζοδρομίων ώστε να εξυπηρετούν αμεα, καθώς και στην αντικατάσταση της παλαιάς μεταλλικής περίφραξης περιμετρικά του χώρου του Πάρκου της Κυκλοφοριακής Αγωγής. Επιπλέον, προβλέπεται η επισκευή, διαμόρφωση και αναβάθμιση των αθλητικών γηπέδων ανατολικά του ποταμού Σύθα. Από την πλευρά του δήμου υπέγραψε ο δήμαρχος Βλάσης Τσιώτος.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης υπέγραψε, με τον δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο, προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του εν λόγω δήμου, με αντικείμενο την προϋπολογισμού 295.000 ευρώ επισκευή και αποκατάσταση της παραλιακής γέφυρας στον ποταμό Κύριλλο στο Κιάτο καθώς και της κοίτης του από την παραλιακή γέφυρα έως την παλαιά εθνική οδό για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Τέλος, ο Π. Νίκας, παρουσία του δημάρχου Βέλου – Βόχα Αννίβα Παπακυριάκου υπέγραψε συμφωνητικό 27.149,20 ευρώ για την προμήθεια και τοποθέτηση στο γήπεδο ποδοσφαίρου Ζευγολατιού συνθετικού χλοοτάπητα και μεταλλικής κερκίδας 510 θέσεων.

Της υπογραφής των συμβάσεων προηγήθηκε συνεργασία του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τους αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα και Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρη Βυτινιώτη, καθώς και τον πρόεδρο της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργο Οικονόμου.