Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Δένδιας για την επέτειο Άλωσης της Κωνσταντινούπολης: Αποφράς ημέρα για την εθνική μας μνήμη

 dendias Εικόνα

«Αποφράς ημέρα για την εθνική μας μνήμη», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

«Σήμερα, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, όπως και ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης, θλίβει κάθε άνθρωπο που σέβεται την ιστορία», προσθέτει.

Μωβ Μέδουσες: Πού έχουν εμφανιστεί στην Ελλαδα – Διαδραστικός χάρτης

Μωβ Μέδουσες: Πού έχουν εμφανιστεί στην Ελλαδα – Διαδραστικός χάρτης  

Βουτιά «παρέα» με τις μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες και φέτος προβλέπουν οι ειδικοί.

H πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών -ή Pelagia noctiluca όπως είναι το επιστημονικό της όνομα- στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 και αν επικρατήσει το ίδιο μοτίβο θα έχουμε να τις αντιμετωπίσουμε για άλλο 1,5 με 2 χρόνια.

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο.

Την μάχη για την άνοδό του στη Γ΄ Εθνική έχασε ο Τενεάτης Αθικίων στο Άργος στις καθυστερήσεις από τον Παναργειακό . (Η 6η αγωνιστική ).

 

Με την 6η ( προτελευταία) αγωνιστική συνεχίστηκαν  σήμερα Κυριακή (29/5/22) τα μπαράζ που δίνουν οι πρωταθλητές των Ενώσεων όλης της χώρας για την άνοδο 24 ομάδων στη Γ’ Εθνική .

 Στον 6ο όμιλο ο Τενεάτης Αθικίων έχασε στις καθυστερήσεις στο ΔΑΚ Άργους και μάλιστα με ανατροπή 2 – 1 ( από τον Παναργειακό και έπαψε να ελπίζει για την άνοδό του  στη Γ' Εθνική. Προηγήθηκε ο Τενεάτης στο 87΄ για να ισοφαρίσουν οι παίκτες του Παναργειακού με τον Ζίου στο 92΄ και να πάρουν τον αγώνα στο 96΄με τέρμα του Μαρτίνς.

Στο Μοσχάτο η τοπική ομάδα αναδείχθηκε ισόπαλος χωρίς σκορ στο ντέρμπι της ημέρας με τον ΑΟ Χαλκίδας, την ιδία ώρα στην Δωρίδα σαρωτικός ο Απόλλων Ευπαλίου επεβλήθη με 5 – 0 ( 28΄ Καραγιάννης, 38΄ Παπανδρέου, 45’ Θωμόπουλος, 60΄& 75΄Φλέγκας) του Αίολου Καρπενησίου. Τέλος ρεπό είχε ο Κυπάρρισος Άντίκυρας

6η Αγωνιστική

Τελείωσε και η φάση των play out στην Α΄ Κορινθίας. "Αποχαιρετισμός, στα όπλα" για Παννεμεατικό, Κόρινθος 2006, Αστέρα Δερβενίου , Άρης Βοχαϊκούκαι Ολυμπιακό Λουτρακίου.

 

Με διεξαγωγή της 13ης ( τελευταίας) αγωνιστικής της φάσης των play out , ολοκληρώθηκε σήμερα Κυριακή (29/5/22)  το Πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας Κορινθίας περιόδου 2021 -2022

Άλλες 4 ομάδες, ακολούθησαν τον Σαρωνικό Γαλατακίου στην Β΄ κατηγορία Κορινθίας , όπου θα αγωνίζονται από την νέα ποδοσφαιρική  περίοδο (2022-23). Πρόκειται για τις ομάδες Παννεμεατικό, Κόρινθος 2006, Αστέρα Δερβενίου και Ολυμπιακό Λουτρακίου.

Από τα Ίσθμια και από το «ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΣ» στην κόντρα του με τον Ισθμιακό, ο ελλιπής  Αστέρας Δερβενίου «αποχαιρέτισε » με ήττα 4 – 0 την κατηγορία που αγωνιζόταν για δεκαετίες. Ο Αστέρας υποβιβάζεται στην Β’ Κατηγορία μετά από φθίνουσα  πορεία  του τριών ετών, αλλά όλοι ήλπιζαν ότι θα τα κατάφερνε στο τέλος. Οι απειθαρχίες παικτών, οι αγωνιστικές ατυχίες και οι απουσίες παικτών (ο Αστέρας παρεμπιπτόντως είχε και τις περισσότερες αποβολές παικτών στη β’ φάση του πρωταθλήματος) και οι άλλες εξωαγωνιστικές “συγκυρίες”, οδήγησαν όλα αυτά μαζεμένα τον Σύλλογο στην Β΄ κατηγορία.

«Αποχαιρέτησαν»  την κατηγορία από το Πετρί ο Παννεμεατικός που νίκησε με 3 - 2 τον Ολυμπιακό Λουτρακίου οι οποίες υποβιβάζονται στη Β΄ κατηγορία όπως και η Κόρινθος 2006 η οποία έχασε με 4 - 0 εκτός έδρας από τον Ολυμπιακό Άσσου. Επίσης την κατηγορία "αποχαιρέτισε" και ο Άρης Βοχαϊκού ( 3- 3 με τον Πανκαμαριακό).

Ισόπαλο τελείωσε και το ματς του Ατρομήτου Χιλιομοδίου (2 – 2) με τους Αγίους Θεοδώρους, ενώ η Θύελλα  Κάτω Διμηνιού επικράτησε με 1 – 0 την Θύελλα Πετρίου, παραμένοντας στην κατηγορία. Τέλος ρεπό έχει ο Κύψελος Κορίνθου

13η Αγωνιστική

Ατρόμητος Χιλιομοδίου

-

Αγ. Θεόδωροι 2 - 2

Ολυμπιακός Άσσου

-

Α.Σ. Κόρινθος 2006 4 - 0

Ισθμιακός

-

Αστέρας Δερβενίου 4 - 0

Άρης Βοχαϊκού

-

Πανκαμαριακός 3 - 3

Θύελλα Κ. Διμηνιού

-

Θύελλα Πετρίου 1 - 0

Παννεμεατικός

-

ΣΦΛ Ολυμπιακός 3 - 2

Ρεπό ο Κύψελος Κορίνθου

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1

ΠΑΣ Κύψελος

12

34-18

30

2

Αγ. Θεόδωροι

12

22-14

27

3

Ατρόμητος Χιλιομοδ.

12

19-13

24

4

Πανκαμαριακός

12

29-17

23

5

Ολυμπιακός Άσσου

12

19-20

23

6

Θύελλα Πετρίου

12

18-13

22

7

Ισθμιακός

12

12-12

21

8

Θύελλα Κ. Διμηνιού

12

15-14

21






9

Άρης Βοχαϊκού

12

16-20

19

10

ΣΦΛ Ολυμπιακός

12

12-21

13

11

Παννεμεατικός

12

10-22

13

12

Αστέρας Δερβενίου

12

16-25

11

13

Α.Σ. Κόρινθος 2006

12

13-25

11

Τα κρούσματα κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας στην Πελοπόννησο - Σήμερα 143 νέα κρούσματα ( 23 στην Κορινθία, 45 στην Αχαΐα.)

 

 Κορονοϊός 27/05: 3.727 νέα κρούσματα, 14 θάνατοι, 133 οι διασωληνωμένοι 

Μείωση  κρουσμάτων κορωνοϊού ,  σε σχέση με χθες (- 87) καταγράφηκε  το τελευταίο 24ωρο,  στην Πελοπόννησο. Συνολικά  παρατηρήθηκαν 143 νέες μολύνσεις ,  εκ των οποίων  τρεις περιοχές  (Κορινθία , Μεσσηνία και Αχαΐα ) καταγράφουν  σήμερα διπλάσιο αριθμό  νέων κρουσμάτων (97) σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές (46).  

  Συγκεκριμένα:

Κορονοϊός 29/05: 2.575 νέα κρούσματα, 16 θάνατοι, 132 διασωληνωμένοι. – Ο χάρτης της διασποράς

 Κορονοϊός 29/05: 2.575 νέα κρούσματα, 16 θάνατοι, 132 διασωληνωμένοι  

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα (29/5) ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.575. Οι 1.653 μολύνσεις εντοπίζονται στην Αττική. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 179 νέες μολύνσεις. 

Η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων

Πέθανε ο Κορίνθιος Ιερολοχίτης Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας ανήμερα του μνημοσύνου Καταδρομέων και Ιερολοχιτών

 

Τέλος εποχής για τους Iερολοχίτες. Ανήμερα του ετήσιου μνημοσύνου Καταδρομέων και Ιερολοχιτών άφησε την τελευταία του πνοή ο τελευταίος επιζών, Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας, από την Πουλίτσα Κορινθίας.

Η δράση του Ιερού Λόχου στο Αιγαίο αποτελεί μία από τις πιο ένδοξες σελίδες των αγώνων του Έθνους που έγραψε με αίμα μία μικρή μονάδα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων της Μέσης Ανατολής όταν η Ελλάδα ζούσε τον εφιάλτη της τριπλής κατοχής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκροτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1942 στην Παλαιστίνη με την αρχική επωνυμία «Λόχος Επιλέκτων Αθανάτων» ως Λόχος Πολυβόλων. Μεταστάθμευσε σε στρατόπεδο κοντά στο Κάιρο, έλαβε την ονομασία «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ».

 Στρατηγός Κόρκας Ιερολοχίτης

Οι Ιερολοχίτες έφεραν ειδικό σήμα με το σπαρτιατικό ρητό «Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ» και καθιερώθηκε ο μπεζ μπερές.

Δερβένι Κορινθίας: Ένα χωριό με κρυστάλλινα νερά και όμορφα ηλιοβασιλέματα, 1,5 ώρα από την Αθήνα Αν και το έχουν περιγράψει ως «Μαϊάμι της Πελοποννήσου» κρατήθηκε μακριά από τον μαζικό τουρισμό, παραμένοντας προορισμός για χαλαρές εκδρομές

 

Κατά καιρούς, το Δερβένι εγκωμιάστηκε ως «Μαϊάμι της Πελοποννήσου» –τηρουμένων όλων των αναλογιών, ασφαλώς– λόγω της εγγύτητας των σπιτιών του στα κρυστάλλινα νερά του Κορινθιακού κόλπου. Παρ’ όλα αυτά κρατήθηκε μακριά από τον μαζικό τουρισμό, παραμένοντας ένας προορισμός για ήσυχες, χαλαρές εκδρομές.

Το Δερβένι ανήκει στην Κορινθία, βρίσκεται όμως πολύ κοντά στα σύνορα με την Αχαΐα. Πρόκειται για ένα μεγάλο χωριό 840 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2011), το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο τόσο από την Πάτρα (75 χιλιόμετρα μακριά), όσο και από την Αθήνα, αφού τα 141 χιλιόμετρα της απόστασης διανύονται σε περίπου 1,5 ώρα με αυτοκίνητο.

Το Δερβένι ιδρύθηκε γύρω στο 1860-1865, από κατοίκους της κοντινής Ζάχολης (σήμερα Ευρωστίνα) που άφησαν το χωριό τους για να μετοικήσουν προς τα παράλια. Εκεί καταπιάστηκαν με την παραγωγή και το εμπόριο κορινθιακής σταφίδας, από το οποίο πλούτισαν ιδιαίτερα κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Παρότι αυτή η αίγλη χάθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Δερβένι διατήρησε τον χαρακτήρα του εμπορικού κέντρου της ευρύτερης περιοχής: διόλου τυχαία, ο Αστέρας Δερβενίου είναι η μοναδική ποδοσφαιρική ομάδα της Κορινθίας με δικό της, ιδιόκτητο γήπεδο.

Διήμερο εκδηλώσεων στο Δήμο Σικυωνίων για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

 

Διήμερο εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πρόκειται να οργανωθεί στο Μουσείο Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας, στις 4 και 5 Ιουνίου με διοργανωτή το δήμο Σικυωνίων.

Συνεργάζεται το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και το Νομικό Πρόσωπο του δήμου. Θα πραγματοποιηθεί βιβλιοπαρουσίαση, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, 4 Ιουνίου.

Την Κυριακή 5 Ιουνίου, στις 6.30 το απόγευμα, θα παρουσιαστεί παράσταση, που συνδυάζει πρόζα με κουκλοθέατρο.

Συνεργάζεται η δομή δημιουργικής απασχόλησης και ο σύλλογος πολιτισμού “Σαν Παραμύθι”, ενώ οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Επιτροπής Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας της ΚΕΔΕ.

 

Θλίψη: "Έφυγε" από τη ζωή ο Δάκης - Πάλεψε γενναία μέχρι το τέλος

 Θλίψη: Πέθανε ο Δάκης - Πάλεψε γενναία μέχρι το τέλος 

 


Πέθανε ο τραγουδιστής Δάκης. Την είδηση έκανε γνωστή μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter η Λουκίλλα Πλέσσα-Καρρέρ. Πιο συγκεκριμένα, έγραψε: «Στην Αυγή του καλοκαιριού διάλεξες να φύγεις ψυχούλα μου…. Εσύ που μας εκανες να λατρέψουμε τα καλοκαίρια….. τόσα καλοκαίρια…. Ξεκουράσου….θα σ’αγαπω πάντα… «Αυτό το καλοκαίρι το περίμενα με δίχως ένα σύννεφο με δίχως στεναχώρια Αλλ' όμως δε με ζέστανε ο ήλιος του». 


 

Η κατάσταση της υγείας του τραγουδιστή το τελευταίο διάστημα είχε επιβαρυνθεί, όπως είχαν κάνει γνωστό οι καλοί του φίλοι. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Τάκης Σαγιώρ είχε αναφέρει πως ο τραγουδιστής είχε μείνει μόνο 42 κιλά.

Ποιος ήταν ο Δάκης

Δώδεκα ευζωνάκια.

Από τη συναυλία του Λ. Χαλκιά σε συνεργασία με το μουσικό σχήμα "Επτάσημο" ( Β. Παπαναστασίου, Β. Σαραντίδης, Ι. Ηλιάδης, Λ. Ακριβόπουλος )και τη φιλική συμμετοχή του Χ. Αηδονίδη, στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2010. Στο ούτι ο Ν. Ανεμοδουριώτης και στο βιολί ο Φ. Ευφραιμίδης

Σαν τα μάρμαρα της Πόλης (Χρόνης Αηδονίδης)

 


ΑΛΕΞΙΑΔΑ 2012 Χ. ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ, Ν. ΚΑΡΑΤΖΗ, ΟΡΧΗΣΤΡΑ «ΚΑΝΩΝ» Αυλή Αρχοντικού Σκούταρη ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ στο πλαίσιο του 1ου ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ -- ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΑΛΕΞΙΑΔΑ" «Φευ των Κυμμάτων της Ζωής της» ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ, ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΤΖΗ, ΟΡΧΗΣΤΡΑ «ΚΑΝΩΝ» ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης

https://cdn1.bbend.net/media/com_news/story/2017/05/25/795155/main/Alwsi1.jpg

  Ήταν 29 Μαΐου του 1453, όταν η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. «Η Πόλις εάλω» έπειτα από πολιορκία ενός χρόνου...
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την
Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές,

EXE ΓΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ( Το τραγούδι της Πόλης)


 

ΕΧΕ ΓΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ 
(ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ) 

Στο Γαλατά ψιλή βροχή 
και στα Ταταύλα μπόρα 
βασίλισσα των κοριτσιών 
είναι η Μαυροφόρα. 

Έχε γεια Παναγιά τα μιλήσαμε 
όνειρο ήτανε τα λησμονήσαμε 

Στο Γαλατά θα πιω κρασί 
στο Πέρα θα μεθύσω 
και μέσα στο Γεντί Κουλέ 
κοπέλα θ’ αγαπήσω. 

Γεντί Κουλέ και Θαραπιά 
Ταταύλα και Νιχώρι 
αυτά τα τέσσερα χωριά 
μορφαίνουνε τη Πόλη.