Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Συνεδριάζουν στη Βουλή οι συνεργάτες των 3 αρχηγών - Ερώτημα εάν θα μετέχει ενεργά το ΠΑΣΟΚ - Μπαίνει στην κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ

Το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης επεξεργάζονται αυτή την ώρα εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, στη Βουλή.

Στα γραφεία της ΝΔ, στο Κοινοβούλιο, ξεκίνησε λίγο μετά τις 19.10 συνάντηση των Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Χρύσανθου Λαζαρίδη από τη ΝΔ, των Κώστα Σκανδαλίδη και Στέργιου Αγγελούδη από το ΠΑΣΟΚ (που προσήλθαν με καθυστέρηση, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη εσωκομματικές διαβουλεύσεις στην Ιπποκράτους- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ )
  και των Δημήτρη Χατζησωκράτη και Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜ.ΑΡ. με στόχο να ολοκληρωθεί η σύνταξη της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση του σχηματισμού κυβέρνησης.
Όπως είπαν τα στελέχη των κομμάτων, το κείμενο που θα συμφωνηθεί θα τεθεί αμέσως μετά υπ΄ όψιν των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη ώστε να δώσουν την τελική του έγκριση για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο συγκρότησης της κυβέρνησης, δηλαδή στη συμφωνία για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση.

Στις προθέσεις των τριών κομμάτων κατά ίδια στελέχη είναι όλες οι εκκρεμότητες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αύριο όταν και λήγει το τριήμερο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως και απόψε μετά τις 21.00, αφού ολοκληρωθεί η συνάντηση στη Βουλή,  να υπάρξει συνάντηση των τριών αρχηγών στα γραφεία της ΝΔ στην λεωφόρο Συγγρού, ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και να μπει και επίσημα η βούλα. Όσο για την σύνθεση της κυβέρνησης αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο.

Στο τραπέζι έχουν πέσει ονόματα υπουργών από όλα τα κόμματα και το παζάρι ειναι σκληρό. Αναμεσά τους και ονόματα τεχνοκρατών.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι: Πρωθυπουργός θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ΔΕΝ επιθυμεί να είναι αντιπρόεδρος, ενώ όπως είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε βουλευτές του κόμματός του που συνάντησε, στην κυβέρνηση ΔΕΝ θα μετέχουν ούτε νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ούτε πρώην υπουργοί.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να συμμετάσχει στην προσπάθεια, όπως λέει, σχηματισμού κυβέρνησης, και θα παίξει τον ρόλο της αντιμνημονιακής συνιστώσας στην κυβέρνηση. Η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα του κόμματος, δηλαδή εν ενεργεία βουλευτές αλλά θα προτείνει κάποια πρόσωπα τεχνοκρατών ή ευρείας αποδοχής.
Κανένα πρόβλημα στο πρόσωπο Σαμαρά

Αυτό τονίζεται σε όλους τους τόνους τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από την ΔΗΜΑΡ. Και τα δυο κόμματα δεν έχουν αντίρρηση να τεθεί επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος ο κ.Σαμαράς. Άλλωστε όπως λένε, είναι ο νικητής των εκλογών.

Ετοιμάζει κείμενο προγραμματικών δηλώσεων

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επεξεργάζεται βάσει των συνομιλιών που είχε με τους δύο αρχηγούς ένα κείμενο με τις απόψεις που έχουν διατυπώσει ο ίδιος και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, προκειμένου να τις φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, επεξεργάζεται δηλαδή το κείμενο προγραμματικών δηλώσεων.

ΝΔ : Κανένα πρόβλημα στους όρους Κουβέλη

Η Συγγρού δεν βλέπει να είναι εμπόδιο οι όροι που θέτει ο κ. Κουβέλης για προγραμματική σύγκλιση και «σύμπτωση» στη φερεγγυότητα των προσώπων.

Εδώ είναι και που ξεκαθαρίζουν ειδικά τι σημαίνει το τελευταίο. Οταν ο κ.Κουβέλης μιλάει για φερεγγυότητα, εννοεί ότι πρόσωπα με σκληρό προφίλ και από την ΔΗΜΑΡ και από τη ΝΔ θα πρέπει να αποκλειστούν. Και φέρνουν ως παράδειγμα την κα Ρεπούση που αποτελεί κόκκινο πανί για πολλά στελέχη της ΝΔ, ενώ από την ΔΗΜΑΡ φέρνουν ως παράδειγμα τον κ.Βορίδη.
 Το ίδιο και για πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τις σκληρές αποφάσεις και μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία 2 χρόνια.

Το υπουργικό κατά Σαμαρά

Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς που θα είναι πρωθυπουργός θα ορίσει τον βασικό κορμό της κυβέρνησης. Η ΝΔ θέλει τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμύνης, Δημοσίας Τάξεως, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας.

Η κατ΄ αρχήν συζήτηση έχει γίνει και θα αποφευχθούν πρόσωπα που προκαλούν αντιδράσεις στα άλλα κόμματα.

Πρόθεσή τους είναι να καταλήξουν σε μικρό κυβερνητικό σχήμα, πιθανόν να έχει 15 υπουργούς και 20 υφυπουργούς.

Στο τέλος της διαδικασίας είναι ανοικτό αν θα γίνει κοινή συνάντηση των τριών αρχηγών ή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ονοματολογία
Πολιτικοί: Αβραμόπουλος, Δήμας, Μπακογιάννη, Χατζηδάκης, Μητσοτάκης, Μηταράκης, Λαζαρίδης

Εξωκοινοβουλευτικοί: Μουρμούρας, Ρουπακιώτης,

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΛΚΕΤΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, για το θάνατο του Αλκέτα Παναγούλια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:



«Ένας εκ των  κορυφαίων προπονητών των τελευταίων πενήντα χρόνων, που πήγε την Εθνική Ελλάδος, για πρώτη φορά, στο Euro και στο Μουντιάλ, ο Αλκέτας Παναγούλιας, έφυγε από κοντά μας.

Τιμούμε το γνήσιο πατριωτισμό του, το παράδειγμά του, τη μεγάλη προσφορά του στην Πατρίδα, αλλά και στην Παράταξή μας.

Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Ακραίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ



Όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, το ενδιαφέρον όλων είχε στραφεί στην Ιπποκράτους. Μιας και κανείς δεν ήταν βέβαιος ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα κατάφερνε να ελέγξει το ΠΑΣΟΚ, και να επιβάλλει συντεταγμένα τις αποφάσεις του για το μέλλον του Κινήματος.
Σήμερα, η ανησυχία εκείνη έλαβε σάρκα και οστά, καθώς μετά από πολύωρη σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε στο να μη συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση προβεβλημένα στελέχη του Κινήματος τα οποία ήταν μέλη των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου στο παρελθόν, απέναντί του όμως στάθηκαν ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Πέτρος Ευθυμίου.
Τα τρία κορυφαία στελέχη εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους, η σύσκεψη απέκτησε θυελλώδεις αντιδράσεις, και έτσι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι αύριο θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, προκειμένου να συζητηθεί εκεί το όλο θέμα, και να παρθεί μια οριστική απόφαση.
Το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά βαρύ, και κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακραίες εξελίξεις, ακόμη και ευθεία αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ποιος θα διαδεχθεί την Παπαρήγα;




statesmen.gr
Έστω σε… φιλολογικό επίπεδο, στον Τύπο αλλά και τα πολιτικά παρασκήνια έχει ξεκινήσει από χθες η συζήτηση για το μέλλον του ΚΚΕ. Δηλαδή, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, για το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας, με την Αλέκα Παπαρήγα να αποχωρεί από το πόστο της Γενικής Γραμματέως, μετά από 20 χρόνια θητείας.
Ξεκινώντας, να ξεκαθαρίσουμε ότι η συζήτηση είναι άδικη για την κα Παπαρήγα. Οι πολιτικές ικανότητες καθώς και το αισθητήριο της οποίας, επέδειξαν μεγαλύτερο βάρος αλλά και αντοχή στον χρόνο, σε σχέση με τους περισσότερους ιδεολογικούς και όχι μόνο αντιπάλους της. Σκεφτείτε μόνο ότι η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ έζησε τέσσερις αρχηγούς στο ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τέσσερις αρχηγούς στη Νέα Δημοκρατία, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Μιλτιάδη Έβερτ, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, και τέσσερις αρχηγούς στον όμορο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς: Τη Μαρία Δαμανάκη, τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Αλέξη Τσίπρα.
Επί ημερών Αλέκας Παπαρήγα, το Κομμουνιστικό Κόμμα κατάφερε να “μπετονάρει” τα εκλογικά ποσοστά του, να μην απειλείται ως η τρίτη δύναμη του πολιτικού χάρτη, και σε επίπεδο κοινωνίας αλλά και Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχει υπέρτερα παρεμβατική δυνατότητα. Πολλές φορές μάλιστα, στις… υποσημειώσεις του σκληρά κομματικού λόγου, μπορούσε κανείς να ακούσει τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ ως την κατεξοχήν φωνή της λογικής του πολιτικού συστήματος.
Οι διπλές εκλογές της 6ης Μαϊου και της 17ης Ιουνίου, άλλαξαν τους συσχετισμούς δυνάμεων. Ιδίως στον χώρο της Αριστεράς. Το ΚΚΕ απορροφήθηκε σχεδόν στο σύνολό του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί όπου μετακόμισε το βαθύ και μοιραίο για την Ελλάδα ΠΑΣΟΚ. Και το ίδιο όμως δεν κατάφερε να προσαρμοστεί εγκαίρως στα καινούρια δεδομένα που διαμορφώνονται στον τόπο.
Εκ των πραγμάτων, λιγότερο ή περισσότερο σύντομα, το ΚΚΕ οδηγείται στο να γυρίσει σελίδα σε επίπεδο ηγεσίας, ρητορικής και πολιτικής συμπεριφοράς. Ώστε να μην αφήσει στον ΣΥΡΙΖΑ το μονοπώλιο της αντιπολίτευσης, και να καλλιεργήσει το έδαφος ώστε στις επόμενες εκλογές, να αποτελεί ισότιμη με την Κουμουνδούρου επιλογή, για την κοινή δεξαμενή των πολιτών στην οποία απευθύνονται.
Ο Θανάσης Παφίλης ακούγεται και συζητείται ως η φυσική συνέχεια, ο αυτονόητος διάδοχος της Αλέκας Παπαρήγα. Μια εξαιρετική, βαθιά πολιτική και αξιοπρεπής επιλογή. Ίσως όμως, στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, το ΚΚΕ να χρειάζεται να τολμήσει, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Να κάνει ένα άλμα επετηρίδας και… προσέγγισης. Να στραφεί στη νεώτερη γενιά στελεχών. Και να επιλέξει κάποιον που θα μπορούσε να κάνει τον Αλέξη Τσίπρα να φαντάζει… συνταξιούχος, στις θέσεις που θα εκφράζει και στον τρόπο με τον οποίο θα τις διατυπώνει. Κάποιον σαν τον Νίκο Μπογιόπουλο, για παράδειγμα.

ΝΕΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ



Με απόφαση του Προέδρου του Κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, Εκπρόσωπος του Κινήματος αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός και βουλευτής Λάρισας Χρήστος Ζώης.
Καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στην καινούργια σύνθεση της Βουλής αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Εκπρόσωπος του Κινήματος, βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουϊκ.
Οι άλλες θέσεις ευθύνης, συμπεριλαμβανομένων και των λοιπών Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων, αναπληρωτών γραμματέων Κ.Ο. και των μελών των Επιτροπών, που αφορούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος, θα ανακοινωθούν μετά την ορκωμοσία της Βουλής.

Ο νέος Εκπρόσωπος του Κινήματος ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Χρήστος Ζώης, έκανε την εξής δήλωση:

«Αποδέχθηκα την τιμητική  πρόταση που μου έκανε ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος να είμαι ο εκπρόσωπός τους.
Είναι θέση εργασίας, ευθύνης και προσφοράς.
Ελπίζω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των ψηφοφόρων μας και στις απαιτήσεις της πολύ δύσκολης περιόδου που διανύουμε».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του κ.Ζώη θα γίνει την ημέρα της ορκωμοσίας στη νέα Βουλή του βουλευτή Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ο οποίος και αναλαμβάνει Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, νέα θέση ευθύνης που του εμπιστεύτηκε και ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Πάνος Καμμένος.






ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΚΕΤΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΡΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ


 
Με αφορμή την είδηση του θανάτου του Αλκέτα Παναγούλια, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΡΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με βαθειά θλίψη αποχαιρετούμε το μεγάλο δάσκαλο του ελληνικού ποδοσφαίρου και μορφή του ελληνικού αθλητισμού.

Ο Αλκέτας Παναγούλιας, δεν ήταν μόνο εκ των κορυφαίων Ελλήνων  προπονητών των τελευταίων 50 χρόνων, ήταν  και  ένας γνήσιος Έλληνας, με μεγάλη προσφορά στην Πατρίδα.

Ως αθλητής και προπονητής έδινε πάντα το παράδειγμα στις νέες γενιές και ως Έλληνας  της διασποράς εκπροσωπούσε επάξια τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.