Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Reuters: Πέφτει η αυλαία για τις δυναστείες στην Ελλάδα



Το τέλος των πολιτικών δυναστειών που σημάδεψαν την πρόσφατη ιστορία της χώρας «βλέπει» το Reuters, σε άρθρο του με τίτλο «οι κουρτίνες πέφτουν...

για τις δυναστείες που αποφάσιζαν για την Ελλάδα».
«Κυριάρχησαν στην ελληνική πολιτική εδώ και δεκαετίες, πηγαίνοντας σε σχολεία με κύρος, και αγωνιζόμενοι με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν το πολιτικό τους πλεονέκτημα», ξεκινά το δημοσίευμα.
Απογοητευμένοι από τους ηγέτες τους, πολλοί Έλληνες ελπίζουν ότι η κρίση χρέους μπορεί να οδηγήσει στο τέλος αυτής της κυριαρχίας. Ο νεποτισμός και η πατρωνία είναι τόσο βαθιά ριζωμένη και οι οικογένειες τόσο ισχυρές, ώστε η αλλαγή μπορεί και να μην έλθει σύντομα.


Τρεις οικογένειες στο «τιμόνι» της χώρας

Τα ονόματα Παπανδρέου, Μητσοτάκης και Καραμανλής κυριάρχησαν στην Ελλάδα για περισσότερο από μισό αιώνα.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδηγήθηκαν σε ιστορικά χαμηλά, αυτήν την περίοδο μεγάλης ύφεσης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, γιος και εγγονός πρωθυπουργών, αναγκάστηκε να παραιτηθεί το Νοέμβριο, εξαιτίας των χειρισμών του για την κρίση χρέους.


Οι νεότερες γενιές
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ακόμη και μετά την αποχώρηση του Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, οι άνθρωποι που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή προέρχονται από μεγάλες οικογένειες και ανήκουν στην «ελίτ» της κοινωνίας.
Προκάτοχος του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν ο Κώστας Καραμανλής, που παρότι απομακρύνθηκε από το προσκήνιο, μετά την ήττα του 2009, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα επιστρέψει.
Την ίδια ώρα, ενεργό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα έχει η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παιδιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Ωστόσο, το κόμμα της κ. Μπακογιάννη, η Δημοκρατική Συμμαχία, δεν φαίνεται με βάση τις δημοσκοπήσεις, να εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Βέβαια οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή, κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στην Βουλή, εφόσον γινόταν εκλογές,
Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, όλα δείχνουν ότι αυτός που θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις εκλογές δεν θα φέρει κανένα από τα τρία ονόματα που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ωστόσο, οι αναλυτές παρακολουθούν ότι παρά τα χαμηλά δημοσκοπικά ευρήματα του ΠΑΣΟΚ, το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου δίνει ακόμη πόντους στο γιο του, Γιώργο.
«Ακόμη και τώρα, πολλοί λένε: Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό στο γιο του Ανδρέα;» δήλωσε στο Reuters ο Γιάννης Βαρουφάκης, εκτιμώντας ότι όσο πιο σύντομα απαλλαγεί η χώρα από τις δυναστείες, τόσο καλύτερα θα είναι γι αυτή.


Πηγή:Thoureios