Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Κυβέρνηση ως το βραδυ - Σαμαράς - Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει - Και ο Βενιζέλος πιέζει τον Κουβέλη


Η συμφωνία μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου έχει κλειδώσει όχι όμως και από την πλευρά του Φώτη Κουβέλη. Γι αυτό και συναντά αυτή την ώρα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και όπως έχει πει ο κ.Σαμαράς αν χρειαστεί θα γίνουν και άλλες συναντήσεις εντός της ημέρας.

Όλα πρέπει να τελειώσουν απόψε.

Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ θα προσδώσει μεγαλύτερη ευρύτητα στην κοινωνική απήχηση του νέου σχήματος. Εντός του κόμματος φαίνεται πάντως ότι το 80% των στελεχών δεν επιθυμούν ενεργεί συμμετοχή, αλλά στήριξη στη βάση μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας.

Ενδεικτικό πάντως του ότι πάμε σε μια συμφωνία είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Ε. Βενιζέλο πως συμφώνησαν ότι εντός των επόμενων δύο ημερών (όσο διαρκεί η προθεσμία για σχηματισμό κυβέρνησης βάσει της διερευνητικής εντολής) θα πρέπει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ μετά τη συνάντησή του με τον Φ. Κουβέλη έκανε λόγο για εποικοδομητική συνάντηση.

Ήδη μάλιστα κάποιοι λένε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επεξεργάζεται βάσει των συνομιλιών που είχε με τους δύο αρχηγούς ένα κείμενο με τις απόψεις που έχουν διατυπώσει ο ίδιος και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, προκειμένου να τις φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, επεξεργάζεται δηλαδή το κείμενο προγραμματικών δηλώσεων.

Η συμφωνία και το υπουργικό σχήμα θα «κλειδώσει» με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να προσπεράσει τις διαδικασίες διερευνητικών εντολών και να προωθήσει τη διαδικασία απευθείας στον τελευταίο γύρο, δηλαδή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και στις τελικές αποφάσεις.

Τα πράγματα έχουν αρχίσει και ξεκαθαρίζουν.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και ΝΔ έχουν κοινό τόπο ως προς τα εξής: παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και αλλαγή των σκληρών όρων του Μνημονίου. Πρωθυπουργός όπως όλα δείχνουν θα είναι ο κ. Σαμαράς αφού και τα δύο κόμματα έχουν αποσύρει την αρχική τους επιφύλαξη πάνω σε αυτό το θέμα.

Από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ αισιοδοξούν ότι θα προκύψει λύση, καθώς θεωρούν ότι οι δυσκολίες δεν είναι ανυπέρβλητες.

newsit.gr