Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Καταργούν τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης - Ποιοι κινδυνεύουν να πάνε στα 67

Ουσιαστικά αλλάζουν όλα ακόμη και για όσους έχουν θεμελιώσει ήδη δικαίωμα συνταξιοδότησης

Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να απαντήσουν στο εξής (απλό όσο και εκβιαστικό) ερώτημα: σύνταξη τώρα ή στα 67;

Με λίγα λόγια όλοι όσοι έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης θα πρέπει μέσα στον επόμενο χρόνο είτε να βγουν σε σύνταξη, είτε εαν δεν το κάνουν να συνεχίσουν να δουλεύουν ως τα 67 τους χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.

Ο στόχος είναι φυσικά να αυξηθεί το κύμα συνταξιοδοτήσεων στο δημόσιο ώστε να αποφευχθούν μέτρα όπως οι απολύσεις και η εφεδρεία.

Ουσιαστικά η ρύθμιση που προωθείται θα προβλέπει μια μεταβατική περίοδο ενός έτους, μετά από την πάροδο αυτής της περιόδου όλοι όσοι συνεχίσουν να εργάζονται θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους τους.

Αυτό θα ισχύσει για όλους και για όσους με βάση το νόμο Λοβέρδου κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης εντός του 2012 και του 2013, για όσους αναγνωρίζουν πλασματικά έτη, αλλά και για μητέρες ανηλίκων και γενικότερα όλους όσοι έχουν δικαίωμα να βγουν από τώρα στη σύνταξη, αλλά δεν το κάνουν.

ΤΩΡΑ το ραντεβού των πολιτικών αρχηγών στη σκιά της κόντρας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Η κρίση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που ξέσπασε στο... παρά πέντε της ανακοίνωσης των νέων μέτρων ρίχνει τη δικιά της, βαριά σκιά, στη νέα σύσκεψη της κυβερνητικής τρόικας.

Όλα ξεκίνησαν από τη σκληρή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ενός από τα τρία κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει παραδώσει στα κόμματα το πλήρες πακέτο των μέτρων και τον πρωθυπουργό πως έδωσε ψεύτικες ελπίδες στο λαό και δεν βρήκε ποτέ τα ισοδύναμα που είχε ανακοινώσει στο Ζάππειο.

Το Μαξίμου δεν απάντησε αλλά το έκαναν συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος εμφανίστηκε έντονα δυσαρεστημένος από τη στάση του ΠΑΣΟΚ.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά πως "δεν καταλαβαίνω τη γκρίνια και τις διαρροές (...)ενώ η τρόικα έχει δεχθεί μέτρα μέτρα 8,5 έως 9,5 δις ευρώ κι ενώ ο Στουρνάρας και το επιτελείο του παλεύουν για τα υπόλοιπα, δε βλέπουμε χέρι βοηθείας αλλά μόνο κριτική και γκρίνια", ενώ άδειασε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως "τα μέτρα έχουν δοθεί αναλυτικά, τους προτείναμε να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και αρνήθηκαν".

Είχε προηγηθεί και η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας: "σε αυτές τις δύσκολες ώρες, πρέπει όλοι να δείχνουμε υπευθυνότητα και να προσέχουμε την κάθε μας λέξη".

Σε αυτό το κλίμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, συναντώνται για ακόμη μια φορά (αλλά σίγουρα όχι τελευταία) οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ενδέχεται να γίνει και νέα συνάντηση, την Κυριακή, ενώ αναμένεται και διάγγελμα του πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό. Το διάγγελμα θα γίνει είτε την Κυριακή το βράδυ είτε τη Δευτέρα το πρωί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη σημερινή συνάντηση με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη με την πρόθεση να εξομαλυνθεί η κατάσταση και φυσικά να υπάρξει συμφωνία για τα 11,7 δισ.

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ενοχλημένος από τους τριγμούς που προκλήθηκαν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση θα επαναλάβει ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για συζητήσεις και πως είναι η στιγμή των αποφάσεων, γράφει το Έθνος.

Θα διαβεβαιώσει, επίσης, τους κυβερνητικούς εταίρους ότι έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξουν δίκαια μέτρα και να εξαιρεθούν από αυτά οι ασθενέστερες ομάδες της κοινωνίας και πως παραμένει σταθερή η δέσμευσή του ότι αμέσως μόλις υπάρξει δημοσιονομική ισορροπία θα υπάρξουν και μέτρα ανακούφισης των συνταξιούχων κυρίως, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ακόμη ένα μεγάλο θέμα είναι και η στάση του Φώτη Κουβέλη, που πλέον αντιμετωπίζει εσωκομματικό πρόβλημα. Ήδη ο Οδυσσέας Βουδούρης διεμήνυσε, μέσω της εκπομπής ΣΚΑΙ στις 8 ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα και αποκάλυψε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι διχασμένη!

Όλα αυτά ενώ η τρόικα πιέζει για περισσότερο αίμα, ο χρόνος πιέζει και έως την Κυριακή το πακέτο των μέτρων πρέπει να έχει «κλείσει», να έχει αποφασιστεί και να έχει πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Άλλωστε, το βράδυ ο πρωθυπουργός αναχωρεί για την επίσκεψη στη Ρώμη, όπου το Σάββατο θα δει τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Μόντι αλλά και τους πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας, Έντα Κένι και της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

newsit.gr

«Η Χρυσή Αυγή έκανε το σταυρό σκουπόξυλο και σφουγγαρίστρα»

Άγριος καυγάς ξέσπασε στη Βουλή όταν ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή πως έκανε τη σημαία... σφουγγαρίστρα. Αιχμές και προς την κυβέρνηση για «απάθεια».

Χαμός στη Βουλή όταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Κυριαζίδης άσκησε έντονη κριτική στη Χρυσή Αυγή για τις ρατσιστικές της επιθέσεις αλλά και στο πολιτικό σύστημα για… «απάθεια».

Όρθιος στα έδρανα ο Ηλίας Κασιδιάρης διαμαρτύρονταν έντονα.
«Εδώ είναι Βουλή των Ελλήνων, να σεβαστείτε τον χώρο» παρενέβη ο προεδρεύων της έδρας Λεωνίδας Γρηγοράκος και προς στιγμήν το επεισόδιο έληξε.

Τα πνεύματα άναψαν όταν ο πρώην συνδικαλιστής της Αστυνομίας και νυν βουλευτής Δ. Κυριαζίδης επιτέθηκε στο πολιτικό σύστημα, με αιχμές και προς την κυβέρνηση…

«Άναρθρες κραυγές για τη Χρυσή Αυγή δεν βοηθούν, το πολιτικό σύστημα άφησε το κενό για την παρουσία της. Με λύπη μου λέω εμείς μείναμε απαθείς όταν στα γεγονότα της Ραφήνας, έκαναν χρήση του λάβαρου και του σταυρού σαν σκουπόξυλο και σφουγγαρίστρα» είπε ο κ. Κυριαζίδης, προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία των βουλευτών του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου, με τον Ηλία Κασιδιάρη να φωνάζει και να ζητά μεταξύ άλλων από τον βουλευτή της Ν.Δ. να αποδείξει τα λεγόμενα του.

Ο κ. Κυριαζίδης κατέθεσε στα πρακτικά φωτογραφίες με μέλη της Χρυσής Αυγής στα επεισόδια… «Αυτά για να δει ο κόσμος τις εκπροσωπείτε και τι αντιπροσωπεύετε» δήλωσε ενώ ανακοίνωσε πως καταθέτει και επίκαιρη ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς καταγγέλλοντας «απρόκλητη χρήση βίας» από τη Χρυσή Αυγή και αυθαίρετη άσκηση εξουσίας.

Η έντονη διαμαρτυρία των βουλευτών της «ακροδεξιάς» πτέρυγας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προεδρεύοντος της έδρας Λεων. Γρηγοράκου. «Εδώ είναι Βουλή των Ελλήνων, να σεβαστείτε τον χώρο» είπε και ανακοίνωσε πως δεν επιτρέπει διακοπές αλλά θα τους δώσει το λόγο όταν έρθει η σειρά τους.

newsit.gr

Ενταση έξω από το Μαξίμου - Πυροσβέστες, αστυνομικοί και λιμενικοί θέλουν να εμποδίσουν την συνάντηση

Ένταση αυτή την ώρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου επι της Ηρώδου Αττικού.

Συνδικαλιστές αστυνομικοί, λιμενικοι και πυροσβέστες προσπαθούν να σπάσουν τον κλοιό συναδέλφων τους και να παρεμποδίσουν την συνάντηση των τριων πολιτικών αρχηγών που έχει προγραμματισθεί για τις 13.00. Προσπάθησαν να κινηθούν αιφνιδιαστικά βγαίνοντας από τον Εθνικό Κήπο, όμως έξω από το Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε μια διμοιρία των ΜΑΤ η οποία τους απέτρεψε. Οι συνδικαλιστές καταγγέλουν ότι έγινε περιορισμένη χρήση χημικών
Η ένταση που επικρατεί στο σημείο είναι μεγάλη και η αστυνομία έχει τοποθετήσει μια κλούβα κάθετα στην Ηρώδου Αττικού.

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα-Είναι αληθινή ή πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι;

- Η τρόικα, και κυρίως το ΔΝΤ, μοιάζει ανυποχώρητη στην απαίτηση να ''κλείσει'' το χάσμα των 2 δις ευρώ με μειώσεις μισθών και συντάξεων
-Στουρνάρας ΜΕΤΑ τη συνάντηση με τον Σαμαρά: Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται - ΄Εως 2,5 δις ευρώ η διαφορά
- Τα σενάρια πως το πακέτο μέτρων θα κλείσει στα 9,5 δις ευρώ και συνεπώς θα ''κουτσουρευτεί'' η πολυαναμενόμενη δόση των 31,5 δις ευρώ προς την χώρα μας
- Ποιοί και γιατί τα διαρρέουν - Όλο το παρασκήνιο
- Αύριο τελικά η συναντηση Στουρνάρα - ΣΥΡΙΖΑ - Νεα συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με την τρόικα στις 18.00

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών το παρασκήνιο σοβεί.
Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο πως το ''παιχνίδι'' έχει απλωθεί πολύ και οι κύριοι παίκτες είναι η τρόικα, η κυβέρνηση Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ.

Όπως διαρρέεται όσο έντονη είναι η απαίτηση της τρόικας για μείωση σε μισθούς και συντάξεις, για να καλυφθεί η τρύπα των 2 δις ευρώ, άλλο τόσο εμφανίζεται ανυποχώρητη η κυβέρνηση να ενδώσει.

Για αυτό το λόγο βγαίνουν στην επιφάνεια σενάρια που θέλουν να κλείνει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας αλλα με πολύ διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά.
Δηλαδή το πακέτο των μέτρων να φτάνει στα 9,5 δις ευρώ, χωρίς δηλαδή νέο ''τσεκούρι'' σε μισθούς και συντάξεις, αλλά από την άλλη αντί να μας δώσουν το φιλί της ζωής με την εκταμίευση των 31,5 δις που περιμένουμε, να μας ξεμπλοκάρουν μία δόση στα 25 εως 27 δις ευρώ.

Σε όλο αυτό το παιχνίδι των διαρροών πρέπει να συνυπολογίσουμε και τους εξής παράγοντες:

Το πως θα περάσουν οι αρχηγοί ει το πακέτο των μέτρων στους βουλευτές της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ

Ποιός θα αναδειχθεί ως νικητής στον ''χαρτοπόλεμο'' που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μεταξύ ουσιαστικά του Σαμαρά και του Βενιζέλου

Βέβαιο είναι πάντως πως η λύση του κουτσουρεμένου πακέτου και συνεπώς της κουτσουρεμένης δόσης θα είναι ουσιαστικά η χειρότερη δυνατή κατάληξη ιδίως τώρα που το κλίμα διεθνώς φαίνεται να γυρίζει υπέρ της χώρας μας.

Πάντως πολλοί είναι αυτοί που απαντούν στο γρίφο δείχνοντας προς το ταμπλό του χρηματιστηρίου όπου το πάρτυ της ανόδου καλά κρατεί, δείγμα πως προεξοφλείται πραγματική συμφωνία με την τρόικα σε όλο το πακέτο.

Μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών  με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γ.Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για μερικές ημέρες ακόμα, μέχρι να κλείσει οριστικά η συμφωνία και προσδιόρισε τη διαφορά που υπάρχει αυτή την στιγμή με την τρόικα στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Μετατέθηκε τελικά για αύριο η συνάντηση μεταξύ του κ. Στουρνάρα, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

newsit.gr

ΠΑΙΔΙΚΟΙ: ΣΤΟΝ «ΚΑΙΑΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ


Στην Αρχαία Ελλάδα, οι Σπαρτιάτες έριχναν στον Καιάδα τα παιδιά που θεωρούσαν ότι είχαν κάποιο σωματικό ελάττωμα και κατά την άποψή τους δεν ήταν σε θέση να γίνουν καλοί πολεμιστές. Στη σύγχρονη, τη θέση των «ελαττωματικών» παιδιών των Σπαρτιατών καταλαμβάνουν, με απόφαση όχι των γονιών τους αλλά του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και της ΚΕΔΕ τα παιδιά της περιφέρειας τα οποία, δεν μπορούν με τίποτα να βρουν μία θέση στους παιδικούς σταθμούς της περιοχής τους. Κι αυτό την ώρα που, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η ΕΕΤΑΑ που ανέλαβε να διεκπεραιώσει τη διαδικασία επιλογής, οι μητέρες τους έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από αυτές της Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η aftodioikisi.gr, στην Αττική, ευκατάστατες μητέρες με κανονική οικογενειακή κατάσταση που δεν εργάζονται (δηλαδή, με 10,04, 11,11, 15,33 ή με 16,28 μόρια), στάθηκαν πιο... τυχερές και τα παιδιά τους έγιναν δεκτά σε παιδικούς, από ό,τι, για παράδειγμα, άγαμες ή ανάπηρες εργαζόμενες μητέρες με χαμηλά εισοδήματα που είχαν την ατυχία να κατοικούν εκτός λεκανοπεδίου.
Τέτοιες περιπτώσεις συναντάμε μεταξύ άλλων στο Δήμο http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/23270

«Κούρεμα» μέχρι και 83% στο εφάπαξ που έλαβαν συνταξιούχοι 22 ταμείων πρόνοιας

«Κούρεμα» μέχρι και 83% στο εφάπαξ που έλαβαν συνταξιούχοι 22 ταμείων πρόνοιας
Μέχρι και 83% θα «κουρευτεί» το εφάπαξ που πήραν οι συνταξιούχοι 22 ταμείων πρόνοιας, ενώ θα τους ζητηθεί και αναδρομική επιστροφή μέρους των χρημάτων, μέσω καθιέρωσης μηνιαίας εισφοράς από 1% έως 3%, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας. Όπως ορίζεται στη διάταξη, στους ασφαλισμένους έως τις 31-12-92, για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ, θα υπάρξει μείωση ανάλογα με το Ταμείο.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το σχέδιο άρθρου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τα Νέα, καθιερώνεται «ειδική μόνιμη εισφορά 1%-3% στις συντάξεις» όσων αποχώρησαν από την υπηρεσία τους από 1-1-1995 έως 31-10-2010 και πήραν αυξημένο εφάπαξ. Ο συντελεστής παρακράτησης εξαρτάται από την ψαλίδα μεταξύ του εφάπαξ και των εισφορών που έχει καταβάλει ο συνταξιούχος.
Ακόμη, για τους ασφαλισμένους 22 φορέων πρόνοιας έως τις 31-12-92 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία του από το 2010 και έπειτα και στους οποίους δεν έχει εκδοθεί απόφαση για εφάπαξ, το ποσό του εφάπαξ θα μειωθεί από 1,94% έως 83%, ανάλογα με το Ταμείο

eklogika.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΔ, ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑ​ΦΟΥ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, κας ΦΩΦΗΣ ΓΕΝNHMATA

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σε απάντηση ερώτησης δημοσιογράφου, σχετικά με τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κας Φώφης Γεννηματά, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, πρέπει όλοι να δείχνουν υπευθυνότητα και να προσέχουν και την κάθε τους λέξη».

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΟΥΣΤΟΠΑΝ​ΗΓΥΡΙΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΧΑΣ

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβαλ κρουστών «Κρουστοπανηγυρις».
Την Τρίτη 18/9/12 πραγματοποιήθηκαν επίσκεψεις των συντελεστών της παράστασης «Υψηλή Τάση» στο Λύκειο/Γυμνάσιο Βέλου και στο Λύκειο/ Γυμνάσιο Ζευγολατιού. .Η Αθηνά Παππά, ο Γιώργος Χρανιώτης, ο Δημήτρης Μαζιώτης, η Κατερίνα Μαρτίνου και ο καλλιτεχνικός δ/ντης του φεστιβάλ «κρουστοπανήγυρις», έκαναν ανοιχτή συζήτηση με τους μαθητές και αντάλλαξαν απόψεις.
Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά και με ενθουσιασμό στη συζήτηση και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον και την προθεσή τους, μετά απο πρόταση/πρόσκληση του κ.Τουλιάτου, να συμμετέχουν στην παράσταση «Υψηλή Τάση».
Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η θεατρική μουσικοχορευτική παράσταση «Υψηλή Τάση» , στο σινεμα ΑΜΟΡΕ, στο Ζευγολατιό σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Αθηνάς Παππά και μουσική επιμέλεια Νίκου Τουλιάτου. Οι μαθητές απο τα σχολεία Βέλου και Ζευγολατιου είχαν την ευκαίρια να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία, συμμετέχοντας τα ίδια στην παράσταση.
Το κοινό ενθουσιάστηκε και καταχειροκρότησε στο τέλος τους συντελεστες και τους μαθητες για την πρωτότυπη παράσταση που παρακολούθησαν.
Χαιρετισμό απήυθυνε ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας κ.Παπακυριάκος Αννίβας. Με την παρουσία τους τίμησαν ο δ/ντης του Επιμελητηρίου Κορινθιας κ. Κοροβύλος Σωτήρης, οι αντιδήμαρχοι Βέλου κύριοι Παππαλέκκας Αθανασίος, Παλυβός Κων/νος, Μπεκιάρης Δημήτριος και Τρωγάδης Βασίλης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κύριοι Παπαθεοφάνους Σπυρος και Πισιμίσης Αθανάσιος καθως και δημοτικοί σύμβουλοι. Επίσης την παράσταση παρακολούθησαν οι δ/ντες των σχολείων Βέλου, Ζευγολατίου και Βραχατίου και ενθουσιάστηκαν με την εμφάνιση των μαθητών τους. Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσια του χάλκινου ολυμπιονίκη στο ακόντιο στους παραολυμπιακούς αγωνες του 2004 κ. Αγγουράκης Χρήστος.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο δήμαρχος και ο κ.Ν.Τουλιάτος έδωσαν αναμνηστικά δώρα στους καλλιτέχνες.

Σε τελικό στάδιο η διαδικασία για τους πυρόπληκτους στην Αρκαδία και στην Κορινθία με στόχο οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν άμεσα


Για τις δυνατότητες μόνιμης συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) με στόχο την οργανωμένη, συνολική και άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών των παραγωγών της Πελοποννήσου, συζήτησαν σε σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεόδωρο Σαρρή, τους Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Αδαμαντία Τζανετέα, Κωνσταντίνα Νικολάκου, Γεώργιο Δέδε, Απόστολο Παπαφωτίου, Αναστάσιο Χειβιδόπουλο, Παναγιώτη Αλευρά, Ευάγγελο Γιαννακούρα και Ανδρέα Πουλά, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012.
Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης τόνισε ότι «θα πρέπει να καταρτιστεί μια πολιτική που να εστιάζει όχι μόνο στην αποζημίωση των πληγέντων αγροτών, αλλά και σε μία διαρκή διαδικασία επανάκτησης των καλλιεργειών, ούτως ώστε να στηριχθεί ουσιαστικά ο στόχος της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Για το σκοπό αυτό η καλή συνεργασία με τον ΕΛΓΑ αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη στήριξη των αγροτών, ιδίως λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την αγροτική παραγωγή». 
Οι Αντιπεριφερειάρχες στη συνέχεια εξέθεσαν στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές αρμοδιότητάς τους, όπως η χαλαζόπτωση, ο καύσωνας, ο παγετός και ιδίως οι πυρκαγιές.
Για το ζήτημα των πυροπλήκτων ο Περιφερειάρχης ζήτησε την άμεση αποζημίωσή τους και ο κ. Σαρρής τον διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία για τους πυρόπληκτους, ιδίως στην Αρκαδία και στην Κορινθία, που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πρόσφατες πυρκαγιές, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν άμεσα.

Δύο πιλοτικές δράσεις για την κατάρτιση και εφαρμογή των χωροταξικών πλαισίων στην Πελοπόννησο


Σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης θα προχωρήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ), όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη με τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Χρήστο Σπίρτζη, τον πρόεδρο του ΟΚΧΕ κ. Γιώργο Μουτεβέλη τους Αντιπεριφερειάρχες και τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
«Η πολιτική μας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ξεκάθαρη και για το λόγο αυτό επιδιώκουμε συνεργασίες και συνέργειες με οργανισμούς που διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία, όπως το ΤΕΕ για το γενικό και τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια και τον ΟΚΧΕ για τους αναδασμούς, τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής θα πραγματοποιηθούν δύο πιλοτικές δράσεις, ο αναδασμός στην περιοχή του Φενεού και η σύσταση μιας κοινής δομής για τη συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα σε τομείς στρατηγικής σημασίας.
Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι οι δράσεις αυτές στέκονται στον αντίποδα της «πολιτικής χωρίς σχέδιο» και καταδεικνύουν την ορθότητα του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στον οποίο εναπόκειται η αρμοδιότητα για την κατάρτιση και εφαρμογή των χωροταξικών πλαισίων.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ και ο πρόεδρος του ΟΚΧΕ ταυτίστηκαν απόλυτα με τις απόψεις του Περιφερειάρχη για την ανάγκη άμεσης συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με εξειδικευμένους οργανισμούς, οι οποίοι όπως δήλωσαν «παρέχουν τη δυνατότητα υπέρβασης των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών και προσφέρουν άμεσα λύσεις».
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι το νέο αυτό μοντέλο διοίκησης, ταιριάζει απόλυτα με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες για την ανάπτυξη της χώρας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα θα υιοθετηθεί και από τις υπόλοιπες Περιφέρειες.     

Τα σχέδια του Μαρινάκη για τηλεόραση

Η δυναμική είσοδος του Βαγγέλη Μαρινάκη στον χώρο των ΜΜΕ, δεν εξαντλείται φυσικά με τη στήριξη της νέας εβδομαδιαίας εφημερίδας του Γιάννη Κουρτάκη “Παραπολιτικά”. Ο γνωστός εφοπλιστής και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στον χώρο της τηλεόρασης, εκεί από όπου αποχώρησε ουσιαστικά, όταν πήρε διαζύγιο από τον ΣΚΑΪ και τον Γιάννη Αλαφούζο.
Οι φήμες θέλουν τον Βαγγέλη Μαρινάκη να αναζητά τηλεοπτική συχνότητα, με επικρατέστερη αυτή του Channel 9, ενώ εκείνος που αναμένεται να σηκώσει δημοσιογραφικά το βάρος της νέας προσπάθειας είναι ο Νίκος Χατζηνικολάου, και η ομάδα που έμεινε άστεγη μετά το λουκέτο στο Alter.
O εκδότης της Real News άλλωστε, δεν κρύβει ότι του λείπει η τηλεόραση, από την οποία και έγινε ευρύτερα γνωστός, χωρίς φυσικά τυχόν επάνοδός του στο γυαλί να σημαίνει την αναβολή των σχεδίων για web tv από τον όμιλο Real.

statesmen.gr

Συνεδρίαση της Επιτροπής Καταλληλότητας για την εξεύρεση γηπέδου με σκοπό την ανέγερση του νέου Γενικού Καταστήματος Κράτησης Πελοποννήσου


Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταλληλότητας για την εξεύρεση γηπέδου με σκοπό την ανέγερση του νέου Γενικού Καταστήματος Κράτησης Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Στη σύσκεψη, συμμετείχαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πελοποννήσου κ.κ. Σπυρίδων Φλώρος και Παναγιώτα Λαπαθιώτη, ο πρόεδρος της επιτροπής και προϊστάμενος Χωροταξίας και Υποδομών της «Θέμις Κατασκευαστικής» κ. Κώστας Ανεστάκος ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Κατσαφάνας και εκπρόσωποι της κατασκευαστικής εταιρείας του Υπουργείου Δικαιοσύνης , το οποίο θα κάνει και την τελική επιλογή του χώρου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το αρμόδιο Υπουργείο και εξετάστηκαν οι τοποθεσίες που έχουν προταθεί. Ακολούθως τα μέλη της επιτροπής ξεκίνησαν τους επιτόπιους ελέγχους των προτεινόμενων γηπέδων, οι οποίοι θα διαρκέσουν όσο απαιτηθεί μέχρι την εξέταση όλων των προτάσεων.
Μετά το πέρας των εργασιών της επιτροπής τα πορίσματά της θα διαβιβαστούν στο Υπουργείο προκειμένου να προβεί στις δικές του αρμόδιες ενέργειες.

Παρολίγο λιντσάρισμα Καμμένου στο Σύνταγμα-"Φύγε από εδώ κλέφτη" (βίντεο)


Πήγε ο καημένος ο Καμμένος να μαζέψει κανένα ψηφαλάκι από τους απόστρατους στο Σύνταγμα και τον έδιωξαν καροτσάκι προς τη Βουλή στην οποία χώθηκε προκειμένου να γλιτώσει τα χειρότερα μιας και αν συνέχιζε να κυκλοφορεί στην πλατεία θα του την πέφτανε. Δείτε τα βίντεο με τις αποδοκιμασίες εναντίον του για να τελειώνει το παραμύθι ότι ο Καμμένος θα φέρει το νέο:

"Εμπρός δια της λόγχης" Κυκλοφόρησε το ιστορικό μυθιστόρημα του Φώτη Σαραντόπουλου

Ο Φώτης Σαραντόπουλος αρθρογράφος και φίλος του blog μας ετοίμασε μετά από πολύμηνη προετοιμασία το πρώτο του ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο "Εμπρός δια της λόγχης" το οποίο διαδραματίζεται στον Ά Βαλκανικό πόλεμο.Τα αποσπάσματα που μας έστειλε να διαβάσουμε μας γέμισαν με προσμονή για να αφεθούμε σε ένα ταξίδι 100 χρόνων πίσω σε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.
logia Starata

Γιατί… γκρινιάζει το ΠΑΣΟΚ

Κανείς φυσικά, τουλάχιστον από όσους αντιλαμβάνονται την πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα, δεν… ταράχθηκε από τη χθεσινή επιθετική κατά του Μεγάρου Μαξίμου δήλωση της Φώφης Γεννηματά. Επειδή όλοι καταλαβαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να άρει την εμπιστοσύνη του και να προκαλέσει πολιτικό χάος. Διαχείριση κάνει. Πολιτική και επικοινωνιακή.
Με το Κίνημα να βρίσκεται εκλογικά στο 12%, αλλά σε επίπεδο κοινωνίας πολύ χαμηλότερα σήμερα, όπως όλοι διαισθάνονται, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να είναι έτοιμος να προχωρήσει στο δικό του αυτόνομο βήμα, και όσους μένουν εντός τειχών να αμφισβητούν ευθέως την ορθότητα των επιλογών του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο διάδοχος του τελευταίου των Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επείγεται να επιταχύνει ο ίδιος τις εξελίξεις.
Το ΠΑΣΟΚ θα συμφωνήσει στα μέτρα. Και στη συνέχεια, θα τα υπερψηφίσει στη Βουλή, προφανώς με τη μεθοδολογία της κομματικής πειθαρχίας. Η στόχευσή του ωστόσο έχει ήδη προσανατολιστεί στο… τι ακολουθεί. Εκεί βρίσκεται η «ταμπακιέρα» της χθεσινής «έκρηξης».
Διαπιστώνοντας ότι το κλίμα σε διεθνές επίπεδο αλλάζει υπέρ της Ελλάδας, και ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα, το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει με την περισσότερο πολιτικά ανεργή συμμετοχή στην κυβέρνηση. Ενδεχομένως και με τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σίγουρα όμως με πολιτικά στελέχη.
Είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης για το ΠΑΣΟΚ, που ας μην ξεχνάμε ότι απειλείται ευθέως να κινηθεί σε μονοψήφια ποσοστά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Θέλει να είναι μέρος της λύσης, αντί να καταγραφεί ως εκείνο που προκάλεσε το πρόβλημα.
Ταυτόχρονα, μια ουσιαστική συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά, θα λειτουργούσε ως δέλεαρ αποτροπής για όσα στελέχη σκέφτονται να ακολουθήσουν τον Ανδρέα Λοβέρδο, και εκείνους που σχεδιάζουν να αμφισβητήσουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Γι’ αυτό χθες ακούστηκαν… φωνές. Και για τον πρόσθετο λόγο, ότι η Ιπποκράτους αναζητεί ρητορικό οξυγόνο σε υπερβολές και εντυπωσιασμούς, προκειμένου να πείσει το όποιο πολιτικό ακροατήριο της έχει απομείνει.

statesmen.gr

Περί ξυριστικής μηχανής (πάλι)

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Θα έλεγε κανείς πως δεν θα χρειαζόταν να υπενθυμίσουμε και πάλι την περίφημη πλέον φράση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι σχετικά με την ξυριστική μηχανή.

Φαίνεται, όμως, ότι δεν έχει γίνει από όλους αντιληπτό πως ενδεχόμενη πτώση αυτής της κυβέρνησης (κάτι που ο κ. Τσίπρας εύχεται, αλλά έχει αναθέσει αυτή τη δουλειά στον… λαό) θα οδηγούσε σε απρόβλεπτες εξελίξεις για τη χώρα – και οπωσδήποτε στην άτακτη χρεοκοπία, οπότε θα παρέλκει οποιαδήποτε από τις συζητήσεις που κάνουμε αυτή τη στιγμή.

Υπενθυμίζω, λοιπόν, για πολλοστή φορά πως όταν η ιταλική Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μόντι, ο Μπερλουσκόνι, δίνοντας άλλη μια μάχη οπισθοφυλακών, είπε την περίφημη φράση: «Ε, κι’ όποτε θέλουμε τραβάμε την πρίζα»!