Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Καύσωνας Κλέων: Πού καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα

  

Μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου έφτασε σήμερα Πέμπτη (13.7.2023) το θερμόμετρο στη Λάρισα ενώ σε όλη την υπόλοιπη χώρα δεν έλειψαν τα 40άρια και οι θερμοκρασίες που «άγγιξαν» τους 40 βαθμούς, αφού ο καύσωνας Κλέων έχει φτάσει και δείχνει τα «δόντια» του.

Στους 168 ανέρχονται οι μετεωρολογικοί σταθμοί του meteo κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου σήμερα, την πρώτη ημέρα ισχύος του καύσωνα Κλέωνα, την ώρα που άλλοι 26 σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς.

Η Λάρισα κατέχει τα… πρωτεία σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία σήμερα, καθώς το θερμόμετρο ανέβηκε εκεί μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι και άλλες 2 περιοχές της Λάρισας κατέγραψαν μια από τις υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα. Αναλυτικά, ο υδράργυρος ανέβηκε υψηλότερα στις παρακάτω περιοχές:

Καύσωνας Κλέων: Τι θα είναι κλειστό αύριο Παρασκευή (14/7) Μέριμνα από τα υπουργεία για τους εργαζομένους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

kausonas
Ο καύσωνας «Κλέων» άρχισε να σαρώνει τη χώρα και οι θερμοκρασίες που θα καταγράψουν τα θερμόμετρα τις επόμενες ώρες, θα είναι πολύ υψηλές, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Τις προϋποθέσεις για την τηλεργασία και το ευέλικτο ωράριο εργασίας στο Δημόσιο κατά τις ημέρες του καύσωνα ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών ενώ μέτρα για τον Ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε, χθες, και το υπουργείο Εργασίας.

Σε αυτά, προστίθενται- για αύριο Παρασκευή 14 Ιουλίου- η αναστολή της λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, η αναβολή στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης, οι αλλαγές στα ραντεβού του e-ΕΦΚΑ και η υποχρεωτική παύση των delivery από τις 12 μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα:

Αναστέλλεται η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών (καύσωνα), αναστέλλεται αύριο, Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023, η λειτουργία των έμμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας εξαιρουμένων των παραγραφών και των εγγραπτέων πράξεων για τις οποίες συντρέχει νόμιμη προθεσμία προς εγγραφή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης, ως προς τα άμισθα/μη άμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας, συνέστησε όπως οι προϊστάμενοι των εν λόγω υπηρεσιών «μεριμνήσουν για την εφαρμογή του σχετικού μέτρου ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και με ενημέρωση του κοινού προς αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών».

Αναβάλλονται στην Αττική οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης

Αναβάλλονται οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης, που είχαν προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, λόγω του καύσωνα «Κλέωνος».

Ειδικότερα, η αναβολή των εξετάσεων για το δίπλωμα οδήγησης αποφασίστηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση την οποία υπογράφει ο Αρμόδιος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σπ. Ευσταθόπουλος, «οι υποψήφιοι, που είχαν προγραμματισθεί να εξεταστούν αύριο Παρασκευή 14 Ιουλίου, μπορούν να επαναπρογραμματίσουν την εξέταση τους τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις δυνατότητες των υπηρεσιών».

«Κομμένα» τα delivery από τις 12:00 μέχρι τις 17:00

Έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εργασίας, τα delivery σταματούν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου και όταν η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε επίσης, την υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00. Αφορά εκτός από τις υπηρεσίες delivery και τις χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Αναβάλλονται τα ραντεβού του e-ΕΦΚΑ από 12:00 έως 15:00

Ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που εξετάζονται αύριο, 14 Ιουλίου 2023, από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) λαμβάνει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε συνθήκες καύσωνα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν αύριο, 14 Ιουλίου 2023, προγραμματισμένα ραντεβού στα ΚΕΠΑ στις περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας και των Ιωαννίνων, για τις οποίες η ΕΜΥ δίνει τις υψηλότερες θερμοκρασίες, καλούνται να προσέλθουν, ανεξαρτήτως ώρας ραντεβού, κατά τις πρωινές ώρες, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί οι συνεδριάσεις των Επιτροπών έως τις 12 το μεσημέρι.

Επίσης, τα ραντεβού που είναι προγραμματισμένα με υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ τις συγκεκριμένες ημερομηνίες από τις 12:00 έως τις 15:00, αναβάλλονται και θα επαναπρογραμματιστούν άμεσα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, με προτεραιότητα στις περιπτώσεις που τίθεται θέμα προθεσμίας.

Ήδη, η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Παροχών & Υγείας έχει δώσει κατευθύνσεις στους διευθυντές των τοπικών διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ προς άμεση εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Δημόσιο: Τι προβλέπει εγκύκλιος για τηλεργασία και ευπαθείς ομάδες

Τις προϋποθέσεις για τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο εργασίας στο Δημόσιο κατά τις ημέρες του καύσωνα ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που υπογράφει η υπουργός Νίκη ΚεραμέωςΟρίζονται ακόμη οι ευπαθείς ομάδες που μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία.

Διαβάστε την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών:

Κατόπιν των ανακοινώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για συνθήκες καύσωνα που θα επικρατήσουν στην Χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023)», και σε συνέχεια των ως άνω σχετικών εγκύκλιων οδηγιών ισχύουν τα εξής:

Τηλεργασία

Παροχή τηλεργασίας:

«Σε περίπτωση κινδύνου της δημόσιας υγείας και εκτάκτων συνθηκών και αναγκών, ο υπάλληλος οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του φορέα για τηλεργασία για τον απαιτούμενο χρόνο μέχρι την άρση των εν λόγω συνθηκών.». Εφόσον δεν είναι δυνατή η παροχή τηλεργασίας λόγω της φύσης των καθηκόντων των υπαλλήλων τότε θα γίνεται χρήση άδειας.

Άδεια

«Σε περίπτωση ανυπαίτιας αδυναμίας προσέλευσης στην εργασία για λόγους που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και εφόσον έχει εκδοθεί αρμοδίως σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων, δύναται να χορηγείται στους υπαλλήλους ειδική άδεια έως δύο (2) εργασίμων ημερών ανά ημερολογιακό έτος».

Ποιες θεωρούνται ευπαθείς ομάδες

Στις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τις εγκύκλιες οδηγίες της Υπηρεσίας μας και τις ως άνω σχετικές εγκύκλιες οδηγίες των συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εμπίπτουν:

• Υπάλληλοι 60 ετών και άνω
• Άτομα με χρόνιες καρδιοαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις ή πνευμονοπάθεια
• Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
• Άτομα με σοβαρά νευρολογικά και ψυχικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.
• Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αιμοσφαιρινοπάθεια (δρεπανοκυτταρική αναιμία).
• Έγκυοι και θηλάζουσες
• Άτομα με διαταραχές αρτηριακής πίεσης
• Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, υψηλός δείκτης μάζας σώματος (>30)
• Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
• Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα

Ευέλικτη προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων

Για την προστασία των υπαλλήλων εκείνων που δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες ισχύουν τα εξής:

1. Ευέλικτη προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων, ήτοι αλλαγή του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης κατά τις επίμαχες ημέρες του καύσωνα.
2. Παροχή τηλεργασίας
3. Επιπλέον, για τους υπαλλήλους αυτούς θα κριθεί, βάσει των υπηρεσιακών αναγκών, η δυνατότητα χρήσης ευέλικτου ωραρίου εργασίας που θα προσδιοριστεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες με ιδιαίτερη σύσταση την αποφυγή παροχής εργασίας κατά τις ώρες αιχμής (12.00 – 17.00).

Επίσης, θα πρέπει να παρασχεθούν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υπαλλήλων αυτών.

Λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών - προσέλευση κοινού

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και προς προστασία της υγείας αυτών, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00-17.00), θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η πραγματοποίησή τους και οι δημόσιες υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους ενδιαφερομένους πολίτες και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού ή για την εξυπηρέτησή τους άμεσα ακόμα και χωρίς ραντεβού, εφόσον τίθεται θέμα υπέρβασης προθεσμιών, σε άλλη ώρα της ίδιας ημέρας ή σε άλλη ημέρα εκτάκτως.

Τα έκτακτα μέτρα στον Ιδιωτικό τομέα

Επίσης, εκδόθηκε την Τετάρτη 12 Ιουλίου, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ.65581) στην οποία αναφέρονται όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καύσωνα «Κλέωνος».

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι:

- Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00.

- Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

- Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία.

- Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

- Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

 

Σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Τουρκία: Καλύτερα να ζούμε σαν πολιτισμένοι γείτονες και φίλοι από το να είμαστε στα κόκκινα

mitsotakis_343 

Σε μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον ΣΚΑΪ στην πρώτη του τηλεοπτική συζήτηση μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.   

Σημεία της συνέντευξης:

Για την συνάντηση με τον Ερντογάν: Υπήρξε όντως καλό κλίμα. Η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από μία τέτοια μεταστροφή της Τουρκίας. Δεν χρειάζεται να ζούμε μονίμως σε κλίμα έντασης, όποτε χρειάστηκε υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντά μας.

Σύλληψη ατόμου στο Βραχάτι για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά τις αρχαιότητες

 Σύλληψη ατόμου στην Κορινθία για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά τις αρχαιότητες 

Συνελήφθη, στο Βραχάτι , από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου, 65χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου πραγματοποίησαν έρευνα σε οικία του και σε αύλειο χώρο αυτής, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 

Εθνική Οδός: Σοβαρό τροχαίο στο ύψος της Νέας Περάμου – Διακοπή κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Κόρινθο

 Εθνική Οδός: Σοβαρό τροχαίο στο ύψος της Νέας Περάμου – Διακοπή κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Κόρινθο

Σοβαρό τροχαίο έχει γίνει στην Εθνική Οδό στο ύψος της Νέας Περάμου, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ρεύμα προς την Κόρινθο

Καραμπόλα με τέσσερα οχήματα στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της Νέας Περάμου και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης Οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες στο σημείο καθώς η κυκλοφορία διεξάγεται σύμφωνα με την Αστυνομία από δύο λωρίδες. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη σύγκρουση των οχημάτων υπάρχει ένας τραυματίας.

Απαγχονισμένη βρέθηκε 73χρονη γυναίκα στο Ξυλόκαστρο

   

Απαγχονισμένη βρέθηκε, το πρωί της Πέμπτης, στην εσωτερική σκάλα της κατοικίας της στο Ξυλόκαστρο , μια 73χρονη γυναικα... 

Στο σημείο κλήθηκε και έσπευσε άμεσα περιπολικό του Αστυνομικού τμήματος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης και ασθενοφόρο ΕΚΑΒ, όπου παρέλαβε τη σορό της ηλικιωμένης που την  μετέφερε  για ιατροδικαστική εξέταση.

Από τις έρευνες της αστυνομίας δεν προκύπτουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο 45χρονος γιος της, ηλικιωμένης , ο οποίος ήρθε σήμερα αντιμέτωπος με το θλιβερό θέαμα, αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Μάλιστα, πριν από χρόνια, είχε αυτοκτονήσει δια απαγχονισμού και ο αδερφός του, στο ίδιο σπίτι που σήμερα αυτοκτόνησε και η μητέρα του.