Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Καβάλα: Επίσημη ανακοίνωση για το τι πυρομαχικά μετέφερε το Antonov / Στην Τουρκία ήταν το Antonov πριν το Βελιγράδι

Καβάλα: Επίσημη ανακοίνωση για το τι πυρομαχικά μετέφερε το Antonov Καβάλα  Συντριβή αεροσκάφους: Στην Τουρκία ήταν το Antonov πριν το Βελιγράδι

Οι Σέρβοι έδωσαν αναλυτικά στοιχεία στην Ελλάδα για το φορτίο του Antonov καθώς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir - εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίο, με τα πυρομαχικά 11,5 τόνων, με το Antonov. Σύμφωνα με την ενημέρωση το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,

εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και

φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67. 

Νωρίτερα όπως είχε μεταφέρειο ανταποκριτής της ΕΡΤ από το Βελιγράδι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έκανε λόγο για αεροσκάφος ιδιωτικής εταιρείας ουκρανικών συμφερόντων που μετέφερε αδειοδοτημένα, πυρομαχικά σερβικής παραγωγής με τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές

Ο κ. Στεφάνοβιτς ανέφερε πως η εταιρία Meridian, από την Ουκρανία, ήταν απλώς ο ιδιοκτήτης του αεροπλάνου ενώ σχετικά με τον τύπο των πυρομαχικών ανέφερε ότι επρόκειτο για νάρκες φωτιστικών όλμων και εκπαιδευτικές νάρκες.

«Επρόκειτο για το αεροπλάνο Antonov 12 ιδιοκτησίας της ουκρανικής εταιρείας «Meridian». Δυστυχώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, και τα 8 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους.

Μετέφερε περίπου 11,5 τόνους προϊόντων της αποκλειστικής μας βιομηχανίας στον τελικό πελάτη στο Μπαγκλαντές. Ως εκ τούτου, ο τελικός πελάτης είναι το Υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές. Υπήρχαν εικασίες ότι γινόταν λαθρεμπόριο όπλων από τη Σερβία στην Ουκρανία σε αυτήν την πτήση, αλλά αυτό δεν ισχύει φυσικά. Είχαμε ήδη τέτοιες πληροφορίες, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια».

Θυμίζουμε ότι αναμένεται το πόρισμα ου Ειδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) που είναι στο σημείο τη συντριβής και κάνει ελέγχους.  Την ίδια ώρα επιθεωρητές περιβάλλοντος μεταβαίνουν στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους στην Καβάλα, ύστερα από εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Επισημαίνεται ότι ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των αγροτικών οχημάτων και των πεζών στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου. Ο λόγος είναι να μην υπάρξουν προβλήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους Antonov που έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα πολλών μέτρων.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αυτή η απαγόρευση, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των μερών του αεροσκάφους που βρίσκονται διάσπαρτα στις αγροτικές εκτάσεις ούτε, όμως, και η επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε.

Από νωρίς τα ξημερώματα την περιοχή της συντριβής «χτενίζει» ειδικό drone της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το drone της Πυροσβεστικής κατέγραψε πτώματα επιβαινόντων, κάποια εκ των οποίων είναι διαμελισμένα. Επιπλέον, η θερμική κάμερα δεν έδειξε κανένα σημείο ζωής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι με παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισιδώρου Ντογιάκου, ο εισαγγελέας Εφετών Θράκης θα έχει την εποπτεία όλων των ερευνών και των ανακρίσεων.

 Καβάλα  Συντριβή αεροσκάφους: Στην Τουρκία ήταν το Antonov πριν το Βελιγράδι 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ενημέρωση που δόθηκε από το αεροδρόμιο αναχώρησης είναι ότι επέβαιναν 8 άτομα μέλη πληρώματος και μετέφεραν 12 τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods) χωρίς να το προσδιορίζουν επακριβώς.

Στο flightradar24.com καταγράφηκε η πορεία του αεροσκάφους Antonov, το οποίο μετά από φωτιά που ξέσπασε στο δεξή κινητήρα του, συνετρίβη έξω από την Καβάλα.

Οπως έχει καταγραφεί το αεροσκάφος με 8 μέλη πληρώματος, κάνει στροφή 180 μοιρών ενώ πετούσε πάνω από τη θάλασσα κοντά στο όρος Αθως με κατεύθυνση προς τη Χρυσούπολη.

Σύμφωνα με το flightradar24.com το Antonov το πρωί του Σαββάτου είχε αναχωρήσει  από την Άγκυρα με προορισμό την Νις  στο Βελιγράδι.

 

Η πτήση του Σαββάτου από την Τουρκία

Την Παρασκευή πάλι το flightradar24.com κατέγραψε το Antonov  να έχει απογειωθεί από το Βελιγράδι με προορισμό την Άγκυρα.

Η πτήση της Παρασκευής προς Τουρκία

Οι πτήσεις αυτές αλλά και η έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει μέχρι στιγμής για το τι μετέφερε το αεροπλάνο που συνετρίβη στην Καβάλα εγείρει υποψίες για το φορτίο του και αλλά και τον προορισμό του.