Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Βραζιλία: Υποστηρικτές του Μπολσονάρου ζητούν επέμβαση του στρατού – Θέλουν να επιστρέψει ο πρώην πρόεδρος Δεν αποδέχονται την ήττα του και τη νίκη του Λούλα

Βραζιλία: Υποστηρικτές του Μπολσονάρου ζητούν επέμβαση του στρατού – Θέλουν να επιστρέψει ο πρώην πρόεδρος

Οι υποστηρικτές του Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν έχουν πάρει καθόλου καλά την ήττα στις εκλογές, με αποτέλεσμα να έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Βραζιλίας και να ζητούν επέμβαση του στρατού, ώστε να επιστρέψει στη θέση του.

Στο Σάο Πάουλο, χιλιάδες οπαδοί του διαδήλωσαν το πρωί έξω από τη στρατιωτική διοίκηση της Νοτιοανατολικής Βραζιλίας, απαιτώντας να επέμβει ο στρατός «αμέσως», ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μια παρόμοια διαδήλωση έγινε και έξω από το γενικό επιτελείο Στρατού στην Μπραζίλια. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν την επέμβαση του στρατού φωνάζοντας το σύνθημα «Λούλα, κλέφτη, η θέση σου είναι στη φυλακή».

«Ζητάμε την ομοσπονδιακή επέμβαση (σ.σ. του στρατού) επειδή απαιτούμε ελευθερία» είπε μια 70χρονη διαδηλώτρια, η Άντζελα Κόσακ. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα μας κυβερνά ένας κλέφτης», είπε, αναφερόμενη στις καταδίκες του Λούλα για διαφθορά, τις οποίες τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε ή θεώρησε ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι πάντα καλοδεχούμενες αλλά δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις μεθόδους της αριστεράς (…) που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία», είπε την Τρίτη ο Μπολσονάρου. Παράλληλα ωστόσο υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις είναι «ο καρπός της αγανάκτησης και ενός αισθήματος αδικίας» για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές. Ο αποκλεισμός των δρόμων ενέχει τον κίνδυνο να παρουσιαστούν ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα, αφού η Βραζιλία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο οδικό δίκτυό της για τη μεταφορά αγαθών. Η Εθνική Συνομοσπονδία Βιομηχάνων προειδοποίησε την Τρίτη ότι θα υπάρξουν ελλείψεις σε καύσιμα αν δεν ανοίξουν γρήγορα τα οδοφράγματα ενώ ο ενημερωτικός ιστότοπος G1 γράφει ότι στο 70% των σουπερμάρκετ παρατηρούνται ήδη δυσκολίες στον ανεφοδιασμό με συγκεκριμένα προϊόντα.